Рішення
від 10.03.2017 по справі 742/4005/16-ц
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/146/17

Єдиний унікальний № 742/4005/16-ц

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2017 року Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі: головуючого - судді Короткої А.О.,

при секретарі - Хотінь Ж.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Прилуках цивільну справу за позовом ОСОБА_1, представник позивача - ОСОБА_2, до товариства з обмеженою відповідальністю Наташа-Агро , третя особа - Управління Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області, про визнання договору оренди припиненим та повернення земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ТОВ Наташа-Агро , третя особа - Управління Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області, про визнання договору оренди земельної ділянки, укладеного 17.12.2009 року між ним та відповідачем, припиненим у зв'язку з закінченням строку, на який його було укладено, та про зобов'язання ТОВ Наташа - Агро повернути належну позивачеві на праві власності земельну ділянку у його законне володіння та розпорядження.

В обґрунтування своїх позовних вимог ОСОБА_1 посилається на ті обставини, що, він є власником земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1, розміром 4,2807 га, що розташована на території Знам'янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, що належить йому відповідно до Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2, виданого 11.02.2002 року на підставі рішення 18 сесії 23 скликання Знам'янської сільської ради народних депутатів від 16.11.2001 року.

17.12.2009 року між ним та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов якого ОСОБА_1 надав згадану вище земельну ділянку в оренду ТОВ Наташа-Агро на строк у 7 років, по закінченню якого дія договору припиняється. Також на час підписання сторонами цього договору було складено також і акт прийому-передачі земельної ділянки від 17.12.2009 року, з моменту складення якого орендар почав використовувати земельну ділянку позивача на умовах, передбачених договором. На сьогоднішній день ОСОБА_1, будучи власником спірної земельної ділянки, неодноразово звертався до оренендаря як в усній, так і в письмовій формі з нагадуванням про закінчення терміну дії укладеного ними договору та відповідно повернення йому земельної ділянки, оскільки сам має намір вирощувати на ній сільськогосподарські культури, однак очікуваної відповіді від орендаря позивачеві так і не надійшло, що нині унеможливлює реалізацію ним своїх законних прав на землю, у зв'язку з чим він змушений був звернутися до суду з даним позовом для їх захисту.

В судове засідання ОСОБА_1 та його представник не з'явилися, однак остання завчасно подала до суду письмову заяву про розгляд справи за відсутності сторони позивача та підтримання позовних вимог у повному обсязі (а.с.36).

Представники відповідача та Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до суду не з'явилися також, однак про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином та вчасно (а.с.18, 21-23, 28-29, 33, 35), заперечень від останніх проти позову не надходило.

За таких обставин суд визнав можливим розглядати справу заочно у відсутності як представника відповідача - ТОВ Наташа - Агро , так і представника третої особи, оскільки у справі достатньо доказів про права та взаємовідносини сторін.

Згідно з ч.2 ст.197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, розгляд справи здійснюється судом за відсутності цих осіб, а фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Тож, дослідивши всі матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до копії державного акта на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2, виданого 11.02.2002 року на підставі рішення 18 сесії 23 скликання Знам'янської сільської ради народних депутатів від 16.11.2001 року ОСОБА_1 дійсно є власником земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1, розміром 4,2807 га, що розташована на території Знам'янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області та надана йому для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.6).

Як вбачається з копії Договору оренди земельної ділянки для сільськогосподарських потреб від 17.12.2009 року ОСОБА_1, як орендодавець, надав строком на 7 років ТОВ Наташа-Агро , що входить до Українського Аграрного Холдингу , як орендарю, земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1, розміром 4,2807 га, що розташована на території Знам'янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області та належить ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2, виданого 11.02.2002 року відповідно до рішення 18 сесії 23 скликання Знам'янської сільської ради народних депутатів від 16.11.2001 року (а.с.7-9), що також підтверджується Актом прийому-передачі земельної ділянки від 17.12.2009 року (а.с.10).

Згідно з копією заяви (а.с.11) ОСОБА_1 дійсно звертався до ТОВ Наташа-Агро з приводу повернення йому вказаної вище земельної ділянки у зв'язку з закінченням 17.12.2016 року строку дії укладеного ними договору оренди, з метою запобігання його подальшої пролонгації та з наміром самостійного використання даної земельної ділянки для власних потреб, що також підтверджується копією рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення з описом (а.с.12).

Відповідно до ч.1 ст. 6 Закону України Про оренду землі орендарі набувають право оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених ЗК, ЦК та іншими законами України і договором оренди землі.

Відповідно до статті 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ч.1 ст.638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до ч.1 ст.15 Закону України Про оренду землі істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її несення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки.

Тож, строк дії договору є однією з істотних умов договору оренди землі. Тривалість такого строку визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років (стаття 19 Закону України Про оренду землі ).

Зі змістом вказаної норми кореспондуються і приписи пункту 1 статті 763 Цивільного кодексу України, відповідно до якої договір найму (оренди) укладається на строк, встановлений договором.

Договір оренди землі є чинним протягом строку, на який його укладено, а після закінчення цього строку договір оренди припиняється (ст.31 Закону України Про оренду землі ).

Відповідно до п.3.2. та 3.3. договору оренди земельної ділянки для сільськогосподарських потреб від 17.12.2009 року (а.с.7-9) у разі, якщо в термін, не пізніше, ніж за один місяць до закінчення строку дії цього договору, орендодавець не подасть повідомлення в письмовій формі про відсутність наміру продовжувати строк дії цього договору, то він вважається прорлонгованим на той самий строк і на тих самих умовах, однак у даному випадку орендодавець - позивач ОСОБА_1 майже за рік до закінчення терміну дії спірного договору повідомляв орендаря про свій намір не продовжувати більше строк дії їхнього договору (а.с.11-12), чим повною мірою реалізував своє законне та передбачене спірним договором право на його припинення.

За правилами ст.34 Закону України Про оренду землі у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов'язаний повернути орендодавцю земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Оскільки 17.12.2009 року сторони досягли домовленості щодо усіх істотних умов передачі позивачем у семирічне користування відповідача спірної земельної ділянки, яка цього ж дня і була передана останньому в оренду, строк дії цього договору сплив 17.12.2016 року, однак орендар не повернув орендодавцеві належну йому земельну ділянку, незважаючи на його численні вимоги про це, які були проігноровані ТОВ Наташа-Агро , що суд розцінює як допущення суттєвих порушень договірних відносин зі сторони відповідача, вважаючи за необхідне визнати нині спірний договір оренди земельної ділянки припиненим, а саму земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1, розміром 4,2807 га, що розташована на території Знам'янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, такою, що підлягає поверненню у законне володіння, користування та розпорядження ОСОБА_1

На підставі наведеного та ст.638, 763 ЦК України, ст. 6, 13, 15,19, 31, 34 Закону України Про оренду землі , керуючись ст.197 ч.2, 212-215, 224 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю Наташа-Агро , третя особа - Управління Держгеокадастру у Прилуцькому районі Чернігівської області, про визнання договору оренди припиненим та повернення земельної ділянки - задовольнити.

Визнати договір оренди земельної ділянки, укладений 17 грудня 2009 року між ОСОБА_1, з однієї сторони, та товариством з обмеженою відповідальністю Наташа - Агро , з іншої, стосовно оренди земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_1, розміром 4,2807 га, що розташована на території Знам'янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області, що належить ОСОБА_1 відповідно до Державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2, виданого 11.02.2002 року на підставі рішення 18 сесії 23 скликання Знам'янської сільської ради народних депутатів від 16 листопада 2001 року, припиненим у зв'язку з закінченням строку, на який його було укладено, та зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю Наташа - Агро повернути ОСОБА_1 дану земельну ділянку.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Наташа - Агро на користь ОСОБА_1 понесені ним судові витрати у розмірі 551 (п'ятсот п'ятдесят одна) грн 20 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте Прилуцьким міськрайонним судом Чернігівської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Чернігівської області через Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.О.Коротка

СудПрилуцький міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.03.2017
Оприлюднено21.04.2017
Номер документу66031589
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —742/4005/16-ц

Рішення від 10.03.2017

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Рішення від 10.03.2017

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 30.12.2016

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні