Рішення
від 11.04.2017 по справі 311/208/17
ВАСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

311/208/17

2/311/375/2017

11.04.2017

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

11 квітня 2017 року м. Василівка

Василівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Пушкарьової С.П.

при секретарі Четвертак Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Василівка цивільну справу за позовом Об єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор - Балки до ОСОБА_1, про стягнення заборгованості, суд, -

ВСТАНОВИВ:

У позовній заяві вказано, що 03.04.2009 року ОСББ Меліоратор-Балки була створена співвласниками квартир і нежитлових приміщень багатоквартирних будинків № 76 та № 78, об єднаних єдиною територією, що розташовані за місцезнаходженням: 71635, Запорізька область, Василівський район, с. Балки, вул. Нова, 76. Даний будинок знаходиться на обслуговуванні ОСББ Меліоратор-Балки , тому усі співвласники квартир сплачують послуги з утримання будинку та прибудинкової території і сплачують цільові внески. ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1, де зареєстрована разом з сином ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, та онуками ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3. За період часу з 01.11.2013 року по 01.02.2017 року у співвласника ОСББ Меліоратор-Балки - громадянки ОСОБА_1 виникла заборгованість з оплати наданих послуг з утримання будинку та прибудинкової території, яка складає 2249 гривень. Вказану заборгованість відповідачка до теперішнього часу в добровільному порядку не погасила. Василівський районний суд по цивільній справі № 311/5383/13-ц від 03.12.2013 року за позовом ОСББ Меліоратор-Балки до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості прийняв рішення про стягнення з ОСОБА_1 на користь Об єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор-Балки заборгованості з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2010 року по 01.11.2013 року в сумі 1717,00 грн. і судовий збір у сумі 229,40 грн., а всього 1946 гривень 40 копійок. Для надання правової допомоги була укладена угода № 922 від 27.01.2017 р. з адвокатом ОСОБА_5, згідно якої передбачено надання правової допомоги у вигляді консультації - 0,5 годин, підготовки документів - 0,5 годин, позовної заяви - 4 години. Всього витрачено 5 годин. За вищевказаною квитанцією було сплачено 500 гривень, що є менше граничної суми. До судових витрат віднесені також витрати по оплаті судового збору, який становить 1600 гривень. Тому позивач просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Об єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор - Балки заборгованість з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.11.2013 року по 01.02.2017 року в сумі 2248 грн.; судовий збір у сумі 1600 гри., витрати по наданню правової допомоги у сумі 500 грн. і витрати на оголошення у газеті Запорізька правда у розмірі 190,00 грн., а всього - 4539,00 грн.

Представник позивача ОСОБА_6 у судове засідання не з'явилася, але до суду надійшла заява з проханням розглянути справу без їх участі. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить задовольнити. Проти винесення заочного рішення не заперечує.

У судові засідання 13.03.2017 р. і 11.04.2017 р. відповідачка ОСОБА_1 не з'явилася, про причини неявки суд не повідомлено, про час і місце слухання справи була повідомлена своєчасно та належним чином через засоби масової інформації, а саме - газету Запорізька правда від 06 квітня 2017 року № 14 (23749), яка є у матеріалах справи. Заперечень проти заявлених позовних вимог до суду не надано.

Суд, згідно ст. ст. 76, 169, 224 ЦПК України, враховуючи думку представника позивача, вважає можливим розглянути справу та винести заочне рішення за відсутності відповідачки на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню виходячи з наступного:

Так, судом встановлено, що рішенням установчих зборів власників квартир і нежитлових приміщень багатоквартирних будинків № 76 та № 78, об'єднаних єдиною територією по вул. Нова, 76 в с. Балки від 03.04.2009 року затверджено Статут об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор-Балки (далі ОСББ), діяльність якого та відносини між його членами регулюється Цивільним, Житловим Кодексами, Законом України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , іншими нормативно-правовими актами, а також статутом ОСББ і прийнятими на його підставі рішеннями. Державну реєстрацію ОСББ Меліоратор-Балки , як юридичної особи проведено 03.04.2009 року (а.с. 8 - копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).

У відповідності до п. 1 розділу 2 Статуту передбачено, що метою створення та предметом діяльності об'єднання є забезпечення та захист прав співвласників, дотримання ними їхніх обов'язків, належного утримання та використання спільного майна будинку та прибудинкової території, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством і цим Статутом, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних і інших послуг належного якості за обґрунтованими цінами (а.с. 10).

ОСББ Меліоратор-Балки у відповідності до Статуту утримує будинок № 76 по вул. Нова у с. Балки Василівського району. Власником квартири № 12 у даному будинку є ОСОБА_1 - член ОСББ Меліоратор-Балки .

Відповідно до п. 1 розділу 4 Статуту передбачено, що джерелами фінансування об'єднання є кошти об'єднання, які складаються із внесків і платежів співвласників, коштів, отриманих об'єднанням як відшкодування за надані окремим категоріям громадян пільги на оплату житлово-комунальних послуг і призначені житлові субсидії (а.с. 13 - на звороті).

Згідно ст. 7 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі Закон) серед обов'язків членів ОСББ щодо майна, яке перебуває в спільній сумісній і спільній власності, є і обов'язок приймати участь в утриманні будинку. Зазначені положення містяться і в Статуті ОСББ.

Як вбачається з п. 2 Розділу 4 Статуту передбачено, що сплата встановлених загальними зборами об'єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об'єднання, є обов'язковою для всіх співвласників (а.с. 13 - на звороті). При цьому частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного та капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) і/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності (ст.ст. 20, 28 ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ). Порядок сплати, перелік і розміри внесків та платежів співвласників, у тому числі відрахувань до фондів, встановлюються загальними зборами об'єднання відповідно до законодавства та цього Статуту.

Відповідно до ст.ст. 15, 17 Закону член ОСББ зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі. ОСББ має право вимагати від своїх членів своєчасної та повної сплати всіх встановлених Законом та Статутом платежів.

Згідно п. 2 розділу 5 Статуту передбачено, що співвласник зобов'язаний своєчасно та у повному обсязі сплачувати належні внески та платежі, у строки, передбачені за рішенням загальних зборів (а.с. 14 - на звороті).

Статтею 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинкових територій, затверджених постановою КМ України від 08.10.1992 року № 572 , власники квартир багатоквартирних будинків зобов'язані вносити на відповідний рахунок власника за обслуговування та ремонт будинку.

Відповідно до розділу 3 передбачено, що відповідальність за порушення Статуту об'єднання та рішень статутних органів співвласники несуть відповідальність за порушення цього Статуту та рішень статутних органів відповідно до ст. 29 ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку . При цьому в разі несплати комунальних послуг, внесків на утримання господарства, що є власністю об'єднання, цільових внесків, визначених за рішенням загальних зборів більше ніж 3 місяці, такі боржники можуть бути відключені, від мереж загального користування, до яких підключені їх приміщення (газ, вода, опалення, електропостачання), незалежно від наявності чи відсутності боргу по вказаним послугам.

Як видно зі ст. 322 ЦК України, власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно Постанови КМУ від 12.07.2005 року № 560 Про затвердження тарифів на послуги по утриманню будинку та прибудинкової території розмір тарифів повинен розраховуватися по кожному будинку з урахуванням норм обслуговування для працівників і виробничого персоналу .

У відповідності до ст. 151 ЖК України передбачено, що громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов'язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку прибудинкову територію.

Однією із форм участі в утриманні будинку є внесення кожним членом ОСББ платежів з утримання будинку та прибудинкової території, які відповідно до ст. 20 Закону встановлюється пропорційно до загальної площі приміщень, що перебувають у користуванні фізичних або юридичних осіб. Відповідно до ст. 32 Закону України Про житлово-комунальні послуги платежі за комунальні послуги нараховуються щомісячно. Розмір щомісячних платежів з утримання будинку та прибудинкової території визначається загальними зборами ОСББ.

Відповідно до ст.ст. 64, 67, 68 ЖК України повнолітні особи, які мешкають у квартирі, несуть всі зобов'язання, що випливають з договору найму, в тому числі зі сплати за встановленими тарифами спожитих комунальних послуг, також наймач зобов'язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги.

Згідно ст. 360 ЦК України , співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів).

Крім того, відповідно до ст. 20 ЗУ Про житлово-комунальні послуги , ст. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, наймач повинен своєчасно оплачувати надані житлово-комунальні послуги.

За період часу з 01.11.2013 року по 01.02.2017 року у відповідачки виникла заборгованість по оплаті за надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території у сумі 2249,00 грн., що підтверджується довідкою про заборгованість по квартирній оплаті, виданою ОСББ Меліоратор-Балки (а.с. 6).

Згідно ст. 526 ЦК України, зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу.

Крім того, Василівським районним судом Запорізької області по цивільній справі № 311/5383/13-ц за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор-Балки до ОСОБА_1, про стягнення боргу з оплати наданих послуг з утримання будинку та прибудинкової території, було винесено рішення від 03 грудня 2013 року, яким позовні вимоги задоволено частково; стягнено з ОСОБА_1 на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор-Балки заборгованість з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.01.2010 року по 01.11.2013 року в сумі - 1717,00 грн. і судовий збір у сумі 229,40 грн., а всього - 1946 гривень 40 копійок. В іншій частині позовних вимог - відмовлено (а.с. 16-17).

Таким чином, оскільки відповідачка добровільно не сплачує нараховану позивачем в установленому порядку оплату наданих послуг з утримання будинку та прибудинкової території за вказаний період часу, внаслідок чого з ОСОБА_1 на користь позивача підлягає стягненню заборгованість у сумі 2249 грн. 00 коп.

Як вказано у ст. 1 ЗУ Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу в цивільних і адміністративних справах (№ 4191-VI) передбачено, що розмір компенсації витрат на правову допомогу в цивільних справах, у яких така компенсація виплачується стороні, на користь якої ухвалено судове рішення, іншою стороною, а в адміністративних справах - суб'єктом владних повноважень, не може перевищувати 40 % встановленої законом мінімальної заробітної плати у місячному розмірі за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, в судовому засіданні, під час вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням і під час ознайомлення з матеріалами справи у суді, що визначається у відповідному судовому рішенні.

Відповідно до ст. 8 ЗУ Про Державний бюджет України на 2017 рік мінімальна заробітна плата з 01.01.2017 року становить 3200 гривень, 40 % становить 1280,00 гривень за годину роботи адвоката.

Згідно п. 48 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах за № 10 від 17.10.2014 р. передбачено, що витрати на правову допомогу, граничний розмір якої визначено відповідним законом, про що зазначено у п. 47 цієї постанови, стягуються не лише за участь в судовому засіданні при розгляді справи, а й у разі вчинення інших дій поза судовим засіданням, безпосередньо пов'язаних із наданням правової допомоги у конкретній справі (наприклад, складання позовної заяви, надання консультацій, переклад документів, копіювання документів). При цьому зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені.

Як зазначено в угоді № 922 про надання правової допомоги від 27.01.2017 р., адвокатом ОСОБА_5 на підставі свідоцтва адвоката № 233 від 06.06.1994 року було надано правову допомогу у вигляді консультації - 0,5 годин, підготовки документів - 0,5 годин, позовної заяви - 4 години. Всього витрачено 5 годин. За квитанцією № 922 від 27.01.2017 року було сплачено 500 гривень, що є менше граничної суми (а.с. 5).

Згідно ст.ст. 79, 88 ЦПК України з відповідачки на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору за подачу позову в розмірі 1600,00 грн. (а.с. 1) та витрати, пов'язані з публікацією в пресі - оголошення про виклик у судове засідання в розмірі 190,00 грн. згідно квитанції № 0.0.735896802.1, яка є у матеріалах справи.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 322, 526 ЦК України, ст.ст. 64, 67, 68, 151 ЖК України, ЗУ Про житлово-комунальні послуги , ст.ст. 10-12, 60, 79, 80, 84, 88, 169, 208, 209, 212, 214, 215, 223, 224 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Меліоратор-Балки (код ОКПО 36381870, р/р 26001060185570, ЗРУ КБ Приватбанк , МФО 313399) заборгованість з оплати послуг з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01.11.2013 року по 01.02.2017 року в сумі 2249 грн., судовий збір у розмірі 1600 грн., витрати по наданню правової допомоги у сумі 500 гривень, і витрати на оголошення в газеті в розмірі 190,00 грн., а всього - 4539,00 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Запорізької області через Василівський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дати проголошення рішення. Особи які, брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачкою в апеляційному порядку.

Суддя Василівського районного суду

Запорізької області ОСОБА_7

СудВасилівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення11.04.2017
Оприлюднено21.04.2017
Номер документу66041701
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —311/208/17

Рішення від 11.04.2017

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

Ухвала від 31.01.2017

Цивільне

Василівський районний суд Запорізької області

Пушкарьова С. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні