Постанова
від 13.04.2017 по справі 821/343/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2017 р.м. ХерсонСправа № 821/343/17 Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Попова В.Ф., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Бериславського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області до товариства з обмеженою відповідальністю "Колос-2012" про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

встановив:

Бериславське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Херсонській області (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Колос-2012" (далі - відповідач), в якому просить стягнути з відповідача витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 1468,13 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що за ТОВ "Колос-2012" рахується заборгованість по невідшкодованим фактичним витратам на виплату та доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах працівнику відповідача відповідно до п.п."б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" № 1788-ХІІ (далі - Закон України №1788-ХІІ), в сумі 1468,13 грн. Зазначає, що розрахунок фактичних витрат направлений відповідачу, ним не оскаржувався, але станом на час подання адміністративного позову заборгованість не була сплачена.

Від позивача надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника, за наявними матеріалами у справі.

Відповідач в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив, письмових заперечень на позов не надав, відкласти розгляд справи не просив. Судова повістка з інформацією про дату, час та місце розгляду справи була направлена належним чином, отримання якої відповідачем підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Згідно ч.6 ст.128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Таким чином, суд вважає за можливе здійснювати розгляд справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ "Колос-2012" перебуває на обліку у Бериславському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Херсонській області як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" № 400/97-ВР (далі - Закон України № 400/97) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до абзацу 4 п. 1 ст. 2 Закону України № 400/97 об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.п."б"-"з" ст. 13 Закону України №1788-ХІІ до досягнення працівниками пенсійного віку.

Відповідно до статей 1, 2 Закону України № 400/97 та статті 13 Закону України № 1788-ХІІ, суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та ін. установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи зобов'язанні відшкодовувати органам Пенсійного фонду витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до підпунктів "б"-"з" статті 13 Закону України № 1788-ХІІ до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 цього Закону.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV (далі - Закон України № 1058-IV) визначено принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Пунктом 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України № 1058-IV передбачено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

З матеріалів справи вбачається, що відповідач використовував працю найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст. 13 Закону України № 1788-ХІІ. Зокрема, працівник ОСОБА_1 вийшов на пенсію за віком на пільгових умовах.

Відповідно до картки особового розрахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії за списком № 2, борг ТОВ "Колос-2012" за лютий 2017 року становить 1468,13 грн.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем був надісланий підприємству рекомендованим листом розрахунок загальної суми зобов'язання по пільговим пенсіям від 11.01.2017 № 79/06 на суму 1514,50 грн.

Відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється у порядку, визначеному Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" від 19.12.2003 №21-1 (далі - Інструкція №21-1).

Так, пунктом 6.1 розділу 6 Інструкції №21-1 визначено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV у розмірі 100 відсотків особам, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 розд.6 Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.7 розділу 6 Інструкції № 21-1 встановлено, що підприємства зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування, органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Відповідно до ст.71 КАС України кожна сторона повинна, довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки доказів добровільної сплати відповідачем заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 1468,13 грн суду не надано, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог Бериславського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області та задоволення їх в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.8, 9, 12, 19, 71, 158-163, 167 КАС України, суд,

постановив :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Колос-2012" (код ЄДРПОУ 03785349) суму витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на користь Бериславського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Херсонської області (код ЄДРПОУ 40363936) у розмірі 1468,13 грн (одна тисяча чотириста шістдесят вісім гривень тринадцять копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Попов В.Ф.

кат. 10.2.4.

СудХерсонський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено24.04.2017
Номер документу66045506
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/343/17

Ухвала від 14.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Ухвала від 05.03.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Дубровна В.А.

Постанова від 13.04.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 06.03.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні