Рішення
від 14.04.2017 по справі 912/417/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2017 рокуСправа № 912/417/17 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Колодій С.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 912/417/17

за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агролан", Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка

до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, м. Кропивницький

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Новомиргородської районної державної адміністрації та Йосипівської сільської ради Новомиргородського району Кіровоградської області

про визнання права на поновлення договору, визнання додаткової угоди укладеною

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність № 244 від 27.01.17;

від позивача - ОСОБА_2, довіреність № 244 від 27.01.17;

від відповідача - участі не брали;

від 3-х осіб - участі не брали.

Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Агролан" (далі - СТОВ "Агролан") звернулося до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області з наступними вимогами:

- визнати за СТОВ "Агролан" право на поновлення на тих самих умовах і на той самий строк договору оренди землі щодо земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Йосипівської сільської ради, Новомиргородського району, Кіровоградської області площею 147,5 га, кадастровий номер 3523882500:02:000:9004, зареєстрованого в Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 р. за № 66;

- визнати укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та СТОВ "Агролан" додаткову угоду до договору оренди землі, зареєстрованого в Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі запис від 14.02.2007 року за № 66 на тих самих умовах, які були передбачені договором оренди землі, в редакції

ДОДАТКОВА УГОДА

про поновлення договору оренди землі від 19 січня 2007 року (зареєстрованого Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 року за № 66)

м. Новомиргород

Кіровоградська область "___ " "


" 2017 року

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, від імені якого діє


на підставі статті 122 Земельного кодексу України, іменоване в подальшому "Орендодавець", з одного боку, та СТОВ "Агролан", в особі директора ОСОБА_3 (уповноважена особа), іменована в подальшому "Орендар", з другого боку, відповідно до статті 33 Закону України "Про оренду землі", уклали цю додаткову угоду (далі за текстом - угода) про поновлення договору оренди землі від 19 січня 2007 року, зареєстрованого у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 за № 66 (далі за текстом -договір) наступним чином:

1. Поновити договір оренди землі від 19 січня 2007 року (зареєстрований у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 за № 66) терміном на 10 (десять) років з дати підписання.

2. Замінити у всіх частинах і пунктах договору означення органу державної влади, який виступає Орендодавцем, з Новомиргородської районної державної адміністрації Новомиргородського районну Кіровоградської області на Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області у зв'язку з переходом повноважень щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування, згідно із статтею 122 Земельного кодексу України.

3. Всі інші умови вищезгаданого договору не обумовлені даною угодою, залишаються незмінними.

4. Ця додаткова угода є невід'ємною частиною договору оренди землі від 19 січня 2007 року (зареєстрованого у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 за № 66) та набирає чинності після державної реєстрації.

5. Додаткова угода укладена у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться у "Орендодавця" - Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, другий - у "Орендаря" - СТОВ "Агролан", в особі директора ОСОБА_3, третій - в органі, який провів державну реєстрацію.

РЕКВІЗИТИ СТОРІН:

Орендодавець: Орендар:

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ" СТОВ "Агролан"

ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ У 26030, Кіровоградська область,

КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ Новомиргородський район, с.

25030, місто Кропивницький, Йосипівка, вул. Леніна, 235,

вулиця Академіка Корольова, буд. Код ЄДРПОУ 31591123,

26 код ЄДРПОУ: 39767636 В особі директора ОСОБА_4

ПІДПИСИ СТОРІН:

Орендодавець: Орендар:

Начальник Головного Управління Керівник СТОВ "Агролан"

Держгеокадастру у Кіровоградській області ОСОБА_4

м.п./підпис


м.п./підпис
"

Обґрунтовуючи пред"явлені позовні вимоги, позивач посилається на порушення відповідачем вимог земельного законодавства України, зокрема ч.ч. 1-5 Закону України "Про оренду землі".

Ухвалою господарського суду Кіровоградської області від 06.02.2017 зазначену позовну заяву прийнято та порушено провадження у справі, яку призначено до розгляду в засіданні на 11 год. 00 хв. 23.02.2017, залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Новомиргородську районну державну адміністрацію та Йосипівську сільську раду; учасників судового процесу зобов'язано надати необхідні для розгляду справи матеріали.

Разом з позовною заявою позивачем подано заяву про забезпечення позовних вимог, у якій позивач просить заборонити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області до вирішення справи по суті вчиняти будь-які дії відносно земельної ділянки площею 147,5 га в тому числі з них 147,5 га ріллі кадастровий номер 3523882500:02:000:9004, наслідком яких буде порушене законне право позивача на подальшу оренду вищезазначених земельних ділянок.

Ухвалою від 06.02.2017 господарський суд відмовив у задоволенні заяви Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агролан" про забезпечення позову.

23.02.2017 від відповідача надійшов відзив на позов, у якому просить відмовити у задоволенні позовних вимог. Так відповідач вважає, що позивачем не було вчинено необхідних та достатніх дій, передбачених статтею 33 Закону України "Про оренду землі", направлених на укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі, в зв"язку з чим відсутні підстави для визнання поновленим спірного договору оренди.

20.03.2017 позивачем подано письмові пояснення по суті спору.

20.03.2017 від Йосипівської сільської ради надійшла довідка, у якій зазначено, що позивач орендує на території Йосипівської сільської ради земельну ділянку площею 147,5 га, за весь період оренди своєчасно сплачує орендну плату, дотримується агротехнічних вимог при обробці землі, вносить добрива, вчасно обробляє гербіцидами, в результаті чого поля не забур'янені, систематично проводиться знищення бур'янів біля поля та на польових шляхах, постійно надає допомогу на розвиток соціальної сфери громадян та спонсорську допомогу. Крім того, третя особа у зазначеній довідці повідомляє про те, що вона не заперечує на продовження договору оренди землі на новий термін та просить суд розглянути справу без участі представника сільської ради.

12.04.2017 р. позивачем подано до суду заяву про уточнення позовних вимог, у відповідності до яких доповнив підстави пред'явленого позову частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі" (а.с. 192-198).

Вищий господарський суд України у пункті 3.12. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначає, що не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

Виходячи з наведеної правової позиції Вищого господарського суду України, подані позивачем до суду заява про уточнення позовних вимог та обґрунтування уточнюють підстави пред'явленого позову, зберігаючи первісні обставини, на яких ґрунтувались вимоги позивача, а тому не є заявою про зміну підстав позову в розумінні статті 22 Господарського процесуального кодексу України.

На підставі викладеного, враховуючи надання позивачем належних доказів направлення зазначених уточнень та обґрунтувань на адреси учасників господарського процесу (а.с. 199-203), господарський суд розглядає вимоги позивача з урахуванням їх змісту (а.с. 192-198).

Представники позивача у судовому засіданні 14.04.2017 підтримали позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач участь в судовому засіданні не приймав, 14.04.2017 р. подав письмові пояснення по справі, просив розгляд справи здійснювати без участі представника.

Треті особи, які належним чином повідомлені про дату, час та місце судового розгляду справи в судовому засіданні 14.04.2017 р. участь не приймали.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши доводи сторін, викладені у їх письмових поясненнях, заслухавши пояснення представників позивача, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Між Новомиргородською районною державною адміністрацією (Орендодавцем) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Агролан" (Орендарем) укладено договір оренди землі від 19.01.2007 (надалі - Договір), відповідно до умов якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, згідно розпорядження голови Новомиргородської районної державної адміністрації від 9 листопада 2006 року № 786-р (зі змінами внесеними розпорядженням від 16 січня 2007 року № 37-р), яка знаходиться на території Йосипівської сільської ради Новомиргородського району загальною площею 147,5 га, у тому числі 147,5 га ріллі.

Відповідно до пункту 9 вказаного Договору орендна плата вноситься Орендарем у формі та розмірі у вигляді грошової готівки з розрахунку: 1,5 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок загальною площею 147,5 га, з урахуванням коефіцієнта індексації, що складає на момент укладання договору оренди 24376,81 гривень на рік (розпорядження голови Новомиргородської районної державної адміністрації від 9 листопада 2006 року №786-р (із змінами внесеними розпорядженням від 16 січня 2007 року №37-р).

Орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 1/12 частини річної орендної плати протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця. (пункт 11 Договору).

Відповідно до пункту 8 Договору останній укладено на десять років. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію.

Невід'ємними частинами Договору є: розпорядження голови Новомиргородської райдержадміністрації; план або схема земельної ділянки; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання - передачі об'єкта оренди.

Договір підписаний повноважними представниками сторін та зареєстрований у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 14 лютого 2007 року за № 66.

ОСОБА_5 з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 14.12.2016, земельній ділянці державної форми власності, переданій у користування Орендарю за Договором площею 147,5 га, присвоєно кадастровий номер 3523882500:02:000:9004 (а.с. 53).

Частиною 1 статті 638 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно до частин 1, 2 статті 640 Цивільного кодексу України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії.

ОСОБА_5 положень статей 18, 20 Закону України "Про оренду землі", у редакції чинній на момент укладення зазначеного Договору, договір оренди землі підлягає державній реєстрації і набирає чинності після його державної реєстрації.

Вказане відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постанові від 13.06.2016 р. у справі № 6-643цс16.

Враховуючи положення частини 1 статті 631 Цивільного кодексу України строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов'язки відповідно до договору. З огляду на особливості, передбачені статтею 18 Закону України "Про оренду землі" (у редакції, чинній на момент укладення Договору), строк з якого сторони змогли здійснювати свої права і виконувати свої обов'язки розпочав свій перебіг саме з моменту державної реєстрації вказаного Договору, тобто 14.02.2007 р.

Отже, користуватися зазначеною в Договорі земельною ділянкою позивач мав право впродовж десятирічного терміну, тобто до 14.02.2017 р.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про оренду землі", відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Порядок поновлення договору оренди землі визначено статтею 33 Закону України "Про оренду землі".

За змістом статті 33 Закону України "Про оренду землі", яка була чинною на час виникнення спірних правовідносин, по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі) (частина 1).

Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі (частина 2).

До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди (частина 3).

При поновленні договору оренди землі його умови можуть бути змінені за згодою сторін. У разі недосягнення домовленості щодо орендної плати та інших істотних умов договору переважне право орендаря на укладення договору оренди землі припиняється (частина 4).

Орендодавець у місячний термін розглядає надісланий орендарем лист-повідомлення з проектом додаткової угоди, перевіряє його на відповідність вимогам закону, узгоджує з орендарем (за необхідності) істотні умови договору і, за відсутності заперечень, приймає рішення про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної та комунальної власності), укладає з орендарем додаткову угоду про поновлення договору оренди землі. За наявності заперечень орендодавця щодо поновлення договору оренди землі орендарю направляється лист-повідомлення про прийняте орендодавцем рішення (частина 5).

У разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа - повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із: власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності) (частина 6).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу (частина 7).

Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку (частина 8).

Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржена в суді (частина 9).

У разі зміни межі або цільового призначення земельної ділянки поновлення договору оренди землі здійснюється у порядку одержання земельної ділянки на праві оренди (частина 10).

Із наведеної норми убачається, що законодавчо відокремлено право на укладення договору оренди на новий строк шляхом укладення додаткової угоди, яке має бути реалізовано до спливу строку договору оренди землі, що закріплено у частинах 1-5 цієї норми, від права вважати продовженим договір оренди землі у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди землі за відсутності протягом одного місяця після спливу терміну дії договору листа - повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні цього договору оренди, визначене у інших частинах цієї статті.

Відповідні положення у вказаних частинах зазначеної статті дозволяють продовжувати орендні правовідносини, але у першому випадку це право повинно бути реалізовано до спливу договору оренди, а у другому - воно може настати за відсутності заперечення іншої сторони протягом визначеного терміну після закінчення строку дії договору оренди землі.

З 01.01.2013 р. відповідно до частини 4 статті 122 Земельного кодексу України повноваження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб належать центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальним органам.

До таких органів відноситься, зокрема, Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

Як вбачається із матеріалів справи земельна ділянка, яка є предметом Договору, розташована на території Кіровоградської області, належить до категорії земель сільськогосподарського призначення державної форми власності, а тому повноваження по розпорядженню такою земельною ділянкою відноситься до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області.

До закінчення дії Договору, а саме 16.12.2016 р. позивач звернувся до відповідача з листом - повідомленням про поновлення Договору, до якого, зокрема, додав проект додаткової угоди до Договору про поновлення Договору на той самий строк і на тих самих умовах (а.с. 27-28).

Зазначений лист був отриманий відповідачем 21.12.2016 р. за вхідним номером С-22944/0/5-16, що вбачається з вхідного штампу Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області на тексі листа (а.с. 27).

Однак, відповіді на нього відповідачем не надано. Зазначений факт відповідачем не спростовано.

Вирішуючи даний спір по суті, господарським судом взято до уваги, що в силу статті 4 Господарського процесуального кодексу України господарський суд вправі самостійно визначатися стосовно законодавства, яке підлягає застосуванню при вирішенні конкретного господарського спору незалежно від змісту вимог, викладених у позовній заяві, та не застосовує лише акти державних та інших органів, якщо ці акти не відповідають законодавству України. При цьому, самостійне визначення судом законодавства, яке підлягає застосуванню до спірних правовідносин, не може розумітися як вихід суду за межі позовних вимог та порушення останнім положень статті 83 Господарського процесуального кодексу України.

Як встановлено господарським судом, однією з правових підстав пред'явленого позивачем позову є частина 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі", яка є самостійною підставою саме пролонгації договору оренди і ніяким чином не пов'язана з переважним правом на укладення договору оренди на новий строк. Подібна правова позиція викладені у постанові Верховного Суду України від 25.02.2015 р. у справі № 6-219цс14, яка відповідно до приписів статті 111-28 Господарського процесуального кодексу України, має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосування таких норм права, а також, зокрема, в постанові Вищого господарського суду України від 09.11.2016 р. № 904/455/16.

Зважаючи на викладене, враховуючи письмові та усні доводи представника позивача, фактичні обставини спору, а саме: звернення позивача до відповідача з метою поновлення Договору на той самий строк та на тих самих умовах, господарський суд вважає матеріально-правовою підставою пред'явленого позову саме частину 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі".

ОСОБА_5 статті 31 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі припиняється в разі, зокрема, закінчення строку, на який його було укладено (ч.1), при цьому наведені вище положення статті 33 цього Закону передбачують, що за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Таким чином, у відповідності до цих норм права договір вважається припиненим після закінчення строку його дії за умови наявності листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі, виданого протягом одного місяця після закінчення строку договору, у разі ж відсутності такого листа-повідомлення орендодавця протягом одного місяця після закінчення строку договору, а саме з таким листом-повідомленням пов'язується у спірних правовідносинах закінчення строку дії договору, такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Господарський суд наголошує, що в матеріалах справи відсутні, а відповідачем, всупереч вимогам статей 33-34 Господарського процесуального кодексу України, не надані докази наявності та направлення Орендарю листа - повідомлення про заперечення у поновленні Договору на той самий строк і на тих самих умовах в місячний строк після закінчення строку дії Договору.

Як встановлено господарським судом та підтверджується наявними в матеріалах справи доказами Орендар продовжує користуватися орендованою земельною ділянкою та належним чином виконувати умови Договору (а.с. 101, 110, 112), однак, доказів укладення відповідачем з сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Агролан" додаткової угоди до Договору, проект якої додавався Орендарем до листа - повідомлення від 16.12.2016 р., до господарського суду не подано.

Стаття 33 Закону містить пряму вказівку щодо обов'язковості укладення додаткової угоди про поновлення договору оренди землі та продовження договору оренди землі з мовчазної згоди орендодавця.

Отже, враховуючи, що нормами законодавства України, які були чинними під час виникнення спірних правовідносин, прямо встановлена обов'язковість оформлення додаткової угоди до договору оренду землі для оформлення факту його поновлення і виникнення за орендарем права оренди (стаття 640 Цивільного кодексу України, стаття 125 Земельного кодексу України), господарський суд вважає, що позивачем правильно обрано спосіб захисту свого цивільного права чи інтересу, який відповідає вимогам статті 16 Цивільного кодексу України.

Господарським судом встановлено вище обов'язкові умови, за наявності яких позивач має право на поновлення договору оренди на той же строк та на тих же умовах: Орендар продовжує користуватися земельною ділянкою, Орендар належно виконує обов'язки за Договором, не доведена належним чином наявність письмового повідомлення Орендодавця про відмову в поновленні Договору протягом одного місяця після закінчення строку Договору, Орендар вчинив необхідні дії для укладення додаткової угоди.

Оскільки відповідач зволікає в укладенні додаткової угоди, яка має бути укладена в обов'язковому порядку у місячний строк, то позовна вимога щодо визнання такої додаткової угоди укладеною є обґрунтованою.

Отже, позовні вимоги в частині визнання укладеною додаткової угоди підлягають задоволенню.

Вирішуючи спір в частині визнання права на поновлення на той самий строк і на тих самих умовах договору, господарський суд враховує частину шосту статті 33 Закону України "Про оренду землі", яка передбачає підставу поновлення договору оренди, а саме: у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Матеріалами справи встановлено, що в даному випадку пролонгація спірного договору оренди відбулася автоматично, тому підстав для задоволення даної вимоги суд не вбачає.

На підставі статті 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 33, 34, 43, 49, 75, 82 - 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградській області та СТОВ "Агролан" додаткову угоду до договору оренди землі, зареєстрованого в Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі запис від 14.02.2007 року за № 66 на тих самих умовах, які були передбачені договором оренди землі, в редакції:

ДОДАТКОВА УГОДА

про поновлення договору оренди землі від 19 січня 2007 року (зареєстрованого в Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 року за № 66)

м. Новомиргород

Кіровоградська область "___" "


" 2017 року

Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від імені якого діє


на підставі статті 122 Земельного кодексу України, іменоване в подальшому "Орендодавець", з одного боку, та СТОВ "Агролан", в особі директора ОСОБА_3 (уповноважена особа), іменована в подальшому "Орендар", з другого боку, відповідно до статті 33 Закону України "Про оренду землі", уклали цю додаткову угоду (далі за текстом - угода) про поновлення договору оренди землі від 19.01.2007 року, зареєстрованого у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 року за № 66 (далі за текстом - договір наступним чином:

1. Поновити договір оренди землі від 19.01.2007 року (зареєстрований у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 року за № 66) терміном на 10 (десять) років з дати підписання даної додаткової угоди.

2. Замінити у всіх частинах і пунктах договору означення органу державної влади, який виступає Орендодавцем, з Новомиргородської районної державної адміністрації Новомиргородського району Кіровоградської області на Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області у зв"язку з переходом повноважень щодо передачі ділянок у власність або у користування, згідно із статтею 122 Земельного кодексу України.

3. Всі інші умови вищезгаданого договору не обумовлені даною угодою, залишаються незмінними.

4. Ця додаткова угода є невід"ємною частиною договору оренди землі від 19 січня 2007 року (зареєстрованого у Новомиргородському районному відділі Кіровоградської регіональної філії ДП "Центр ДЗК при Держкомземі України", запис у державному реєстрі земель від 14.02.2007 р. за № 66) та набирає чинності після державної реєстрації.

5. Додаткова угода укладена у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу, один з яких знаходиться у "Орендодавця" - Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградської області, другий у "Орендаря" - СТОВ "Агролан", в особі директора ОСОБА_3, третій - в органі провів державну реєстрацію.

РЕКВІЗИТИ СТОРІН:

Орендодавець: Орендар:

Головне управління Держгеокадастру у СТОВ "Агролан"

Кіровоградській області 26030, Кіровоградська область,

25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Новомиргородський район,

Корольова, буд. 26, код ЄДРПОУ с. Йосипівка, вул. Леніна, 235

39767636 код ЄДРПОУ 31591123,

в особі директора ОСОБА_4

ПІДПИСИ СТОРІН:

Орендодавець: Орендар:

Начальник Головного Управління Керівник СТОВ "Агролан"

Держгеокадастру у Кіровоградській ОСОБА_4

області

м.п./підпис


м.п./підпис

Стягнути з Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області (25006, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26, ідентифікаційний код 39767636) на користь сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агролан" (26030, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, буд. 235, код ЄДРПОУ 31591123) витрати по сплаті судового збору в сумі 1 600,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Рішення може бути оскаржене протягом десяти днів з дня його підписання до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області.

Примірник ухвали направити Головному управління Держгеокадастру у Кіровоградській області за адресою: 25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26; Новомиргородській районній державній адміністрації за адресою: 26000, Кіровоградська область, Новомиргородськтй район, м. Новомиргород, вул. Леніна, 112; Йосипівській сільській раді Новомиргородського району Кіровоградської області за адресою: 26030, Кіровоградська область, Новомиргородський район, с. Йосипівка, вул. Леніна, 205.

Повне рішення складено 19.04.2017 р.

Суддя С.Б. Колодій

Дата ухвалення рішення14.04.2017
Оприлюднено24.04.2017
Номер документу66047749
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права на поновлення договору, визнання додаткової угоди укладеною

Судовий реєстр по справі —912/417/17

Ухвала від 17.05.2017

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Парусніков Юрій Борисович

Рішення від 14.04.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 21.03.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 23.02.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні