Ухвала
від 13.04.2017 по справі 554/3886/16-к
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 13.04.2017 Справа № 554/3886/16-к

Провадження № 1-кс/554/2810/2017

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

13 квітня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави Чуванова А.М., при секретарі Садошенко М.П., за участю слідчого Димарь Ю.С., розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Полтавській області Димарь Юрія Сергійовича про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22015170000000033 від 06.10.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-5 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із вище зазначеним клопотанням, яке мотивує наступним.

Внаслідок захоплення частини території Луганської області бойовиками самопроголошеної ЛНР та введення Урядом України ряду економічних обмежень щодо фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, розташованими на непідконтрольних українській владі територіях, Алчевський карбідний завод (юридичне найменування - ТОВ НПП АЛКАР ), який займає вагому частку на внутрішньому ринку феросиліцію, опинився під загрозою зупинки внаслідок втрати давніх господарських зв'язків з його основними покупцями з м. Дніпропетровськ, м. Кіровоград та м. Запоріжжя.

Як свідчать наявні дані, з метою збереження ринків збуту виробленої продукції та, відповідно, джерел отримання прибутку фактичний власник підприємства ОСОБА_2 спільно з директором ОСОБА_3 прийняли рішення щодо перереєстрації та постановки ТОВ НПП АЛКАР на податковий облік у м. Сватів Луганської області, а також розпочали роботу з налагодження каналу постачання феросиліцію з непідконтрольних українській владі територій на узгоджених з представниками ЛНР умовах.

За отриманою інформацією, у зв'язку з блокуванням роботи на непідконтрольних територіях банківської системи, з метою фінансового забезпечення функціонування виробничих потужностей ТОВ НПП Алкар , а також для забезпечення виплати представникам ЛНР готівкових коштів за безперешкодне вивезення продукції, вказаними особами розроблено механізм конвертації отриманих ТОВ НПП Алкар від покупців грошових коштів у готівку шляхом їх перерахування на рахунки підприємств, зареєстрованих на території Полтавської та інших областей, з подальшим їх ввезенням на тимчасово окуповану територію автомобільним транспортом та передачею представникам ЛНР.

Згідно інформації отриманої з відділу КЗЕ Управління СБ України в Полтавській області, службові особи ТОВ НПП АЛКАР , зловживаючи своїм службовим становищем. Діючи у власних інтересах та в інтересах фактичних власників вказаного товариства, в порушення вимог Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей, затвердженого Наказом першого заступника керівника АТЦ при СБ України від 12.06.2015 №415ог, запровадили протиправні механізми ввезення з тимчасово окупованих територій Луганської області видобутого товариством феросиліцію та його легалізації на території України для подальшого продажу споживачам шляхом оформлення фактичних договорів купівлі - продажу вказаної сировини від підприємств з ознаками фіктивності.

Встановлено, що з вказаною метою службові особи ТОВ НПП АЛКАР здійснили оформлення фіктивних договорів купівлі - продажу, товаросупровідних документів та податкових накладних щодо придбання феросиліцію некондиційного ФС 45 та ФС 65 обсягом близько 1945 тон на загальну суму понад 40 млн. грн. від контрагентів, які мають ознаки фіктивності.

При цьому переважна частина з указаних фіктивних фінансово-господарських операцій була документально оформлена за відсутності фактичного руху грошових коштів з банківських рахунків ТОВ НПП АЛКАР за нібито придбану продукцію, а до товаросупровідних документів службовими особами товариства долучені сертифікати на продукцію, в яких виробником вказано ТОВ НПП АЛКАР .

В той же час, у період з вересня 2015 року по теперішній час ТОВ НПП АЛКАР реалізувало близько 2950 тонн феросиліцію ряду підприємств, у т.ч. ТОВ Керуюча компанія Селена (код ЄДРПОУ 37339154, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Театральна, буд. 10).

Встановлено, що з метою виведення у тіньовий сектор економіки значних обсягів грошових коштів, отриманих ТОВ НПП АЛКАР від фактичних покупців феросиліцію в Україні, для подальшого використання указаних коштів для забезпечення функціонування на тимчасово окупованих територіях Луганської області виробничих потужностей товариства, службовими особами ТОВ НПП АЛКАР у період з липня 2015 року по теперішній час укладено фіктивні договори купівлі - продажу товарів, робіт та послуг, які фактично на адресу товариства не поставлялися та не надавалися з рядом підприємств, які мають ознаки фіктивності.

Як свідчать відомості про рух коштів за банківськими рахунками ТОВ НПП АЛКАР , частину виведених у тіньовий обіг за вказаними протиправними механізмами коштів службові особи товариства перерахували на банківські рахунки пов'язаних структур в якості оплати за пред'явлені прості векселі, тим самим залучивши їх до легального обігу та легалізувавши походження грошових коштів, які перебували в тіньовому секторі економіки.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення за ч.1 ст.258-5 КК України (фінансування тероризму).

На даний час у слідства виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні копій документів, що свідчать про наявність фінансово-господарських відносин ТОВ НПП АЛКАР з ТОВ Керуюча компанія Селена у період з 01.01.2015 по теперішній час.

На підставі наведеного, слідчий просить задовольнити заявлене клопотання.

З огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, зазначених у клопотанні, розгляд даного клопотання слідчий вважав за необхідне проводити відповідно до ч. 2 ст.163 КПК України без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Слідчий в судовому засіданні підтримав заявлене клопотання.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, суть клопотання, суд дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи, питання про проведення тимчасового доступу до яких ставиться в клопотанні органу досудового слідства, містять дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, суд вважає клопотання слідчого таким, що підлягає задоволенню. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов'язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду або ж особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі доручення слідчого.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 40, 107, 110, 131, 132, 159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати слідчому в ОВС слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Полтавській області Димарь Юрію Сергійовичу та слідчим слідчого відділу УСБУ в Полтавській області Бодак Віталію Івановичу, Попп Олександру Олександровичу, Войтанніку Євгенію Володимировичу, Савченко Мирославу Анатолійовичу, Горбуновій Анні Володимирівні, Мацько Яні Леонідівні, Горбовському Вадиму Юрійовичу, Спільному Володимиру Миколайовичу, Дорохову Богдану Анатолійовичу тимчасовий доступ до речей і документів, (з можливістю вилучення їх завірених копій), що перебувають у володінні ТОВ Керуюча компанія Селена (код ЄДРПОУ 37339154, адреса: Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Театральна, буд. 10), а саме: документів, щодо фінансово-господарських відносин ТОВ Керуюча компанія Селена з ТОВ НПП АЛКАР у період з 01.01.2015 по 11.04.2017 (листування щодо укладання та виконання договорів, договори зі змінами додатками та доповненнями, специфікації, акти виконаних робіт, рахунки та платіжні доручення, сертифікати та інші документи щодо походження поставленої продукції, товарно-транспортні накладні, журнали в'їзду - виїзду автотранспорту тощо.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз'яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя А.М. Чуванова

Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено24.04.2017
Номер документу66054340
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, погоджене прокурором, за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22015170000000033 від 06.10.2015 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-5 КК України

Судовий реєстр по справі —554/3886/16-к

Ухвала від 26.06.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 26.06.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні