Постанова
від 19.04.2017 по справі 822/944/17
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

Справа № 822/944/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 квітня 2017 року м. Хмельницький Хмельницький окружний адміністративний суд в складі судді Божук Д.А. розглянувши у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полонському районі до державного підприємства "Понінківське" про стягнення заборгованості по страхових внесках, -

ВСТАНОВИВ :

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полонському районі (далі по тексту - позивач, ВВД ФСС НВВПЗ України в Полонському районі, відділення) звернулось до Хмельницького окружного адміністративного суду з позовом до державного підприємства "Понінківське" (далі по тексту - відповідач, ДП "Понінківське"), в якому просить стягнути заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 666, 96 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у відповідача утворилась заборгованість зі сплати страхових внесків в розмірі 666, 96 грн., що підтверджується звітом щодо сплати заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 4 квартал 2011 року. У зв'язку із несплатою заборгованості у добровільному порядку, позивач звернувся з позовом до суду.

Позивач у судове засідання не з'явився та повноважного представника не направив, про причини неявки суду не повідомив, хоча про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином.

19.04.2017 до суду надійшла заява позивача. Просить розгляд справи провести без участі його представника. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився та повноважного представника не направив, про причини неявки суду не повідомив, хоча про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Згідно ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи, що позивач та відповідач були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, позивач подав клопотання про розгляд справи без його участі, зважаючи на відсутність визначених ст.128 КАС України перешкод для розгляду справи, суд вважає за можливе розглянути справу в порядку письмового провадження.

Відповідно до вимог ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України у зв'язку з неявкою сторін, фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх взаємному зв'язку і сукупності, суд вважає, що позовні вимоги належать до задоволення на підставі наведеного нижче.

Суд встановив, що ДП "Понінківське" як страхувальник перебуває на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полонському районі.

Згідно із ст. 2, 7, 45, 46 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (в редакції чинній станом на час виникнення правовідносин), ДП "Понінківське", як страхувальник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески, які є джерелом фінансування Фонду та несе відповідальність внаслідок невиконання своїх обов'язків по сплаті страхових внесків.

Відповідно до звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 4 квартал 2011 року відповідач має заборгованість зі сплати страхових внесків в сумі 666, 96 грн.

Відповідно до Закону України "Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" передбачено, що розміри страхових внесків страхувальників обчислюються для роботодавців у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та соціальних виплат, у тому числі у натуральній формі, визначені Законом України "Про оплату праці", які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Частиною 5 пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення або застосування штрафних санкцій.

Крім того, відповідно до постанови Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань від 30.11.2010 №31 "Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України", стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі - Фонд) та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12 липня 2007 №36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2007 року за N 867/14134.

Згідно із п. 5.8 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12 липня 2007 №36 при стягненні недоїмки за платежами до Фонду строки давності не застосовуються.

Як встановлено судом, відповідач на час розгляду справи в суді добровільно ці кошти не відшкодував.

Оскільки, відповідачем не погашена заборгованість по сплаті страхових внесків до відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полонському районі в розмірі 666, 96 грн., позов підлягає задоволенню.

За таких обставин позов заявлений обґрунтовано, підтверджений належними доказами, відповідає чинному законодавству та підлягає задоволенню.

Судові витрати у справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.ст.12, 41, 94, 128, 158-163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полонському районі задовольнити повністю.

Стягнути з державного підприємства "Понінківське" (вул. Островського буд. 104, смт. Понінка, Полонський район, Хмельницька обл., 30511, ідентифікаційний код - 00412582) на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Полонському районі (р/р 37177400900362, МФО 815013, ГУ ДКСУ у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 25939994) заборгованість в сумі 666,96 грн. (шістсот шістдесят шість гривень 96 коп.).

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/Д.А. Божук "Згідно з оригіналом" Суддя Д.А. Божук

Дата ухвалення рішення19.04.2017
Оприлюднено25.04.2017
Номер документу66079958
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/944/17

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Постанова від 19.04.2017

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 31.03.2017

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні