Ухвала
від 19.04.2017 по справі 905/890/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

          

19.04.2017р.                               Справа № 905/890/17                                                                                                                                                                 Суддя господарського суду Донецької області Бойко І.А.

розглянувши матеріали за позовною заявою Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (79005, м. Львів, вул. І.Франка, буд. 61; код ЄДРПОУ 20812013)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет» (86157, Донецька область, м. Макіївка, вул. Островського, 4; код ЄДРПОУ 33711970)

про: стягнення штрафу та пені у розмірі 6000,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, звернувся до господарського суду з позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет», про стягнення штрафу та пені у розмірі 6000,00 грн.

Пункт 3 частини 1 статті 57 ГПК України передбачає, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом (ч.2. ст. 44 ГПК України).

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до ч.1. ст. 3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством

Відповідно до п.14. «Інструкції про порядок обчислення та справляння державного мита», затвердженої наказом Головної державної податкової інспекції України від 22.04.1993р. №15 при сплаті судового збору готівкою до документа, щодо якого вчиняється відповідна дія, додається оригінал квитанції кредитної установи, яка прийняла платіж, а при перерахуванні мита з рахунку платника - останній примірник платіжного доручення з написом (поміткою) кредитної установи такого змісту «Зараховано в дохід бюджету ___ грн. (дата)». Цей напис скріплюється першим і другим підписами посадових осіб і відтиском печатки кредитної установи з відміткою дати виконання платіжного доручення.

Крім того, пунктом 3 інформаційного листа Вищого господарського суду України від 21.11.2011р. №01-06/1625/2011 «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про судовий збір» зазначено, що на даний час зберігає чинність Інструкція про порядок обчислення та справляння державного мита, затверджена наказом Головної державної податкової інспекції України від 22.04.1993 №15. У вирішенні питань, пов'язаних зі сплатою та поверненням сум судового збору при розгляді справ господарськими судами, останніми мають враховуватися відповідні положення названої Інструкції в частині, що не суперечить Закону.

Як вбачається зі змісту вищенаведеного до позовної заяви повинні додаватися оригінали платіжних документів про сплату судового збору оформлених належним чином, згідно згаданих нормативних актів.

Позивачем до позовної заяви не додані докази оплати судового збору у встановлених порядку і розмірі. Натомість, позивач у позовній заяві просить відстрочити сплату судового збору у зв'язку з відсутністю відповідного фінансування.

Згідно до п.1. ст. 8 ЗУ «Про судовий збір» закріплено право суду своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, враховуючи майновий стан сторони.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Позивачем не надано доказів в обґрунтування винятковості ситуації, що може стати підставою для відстрочення сплати судового збору, доказів на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору тощо.

Таким чином, позовна заява подана без додержання вимог ст. ст. 54-57 ГПК України та відповідно до приписів п.4. ст. 63 ГПК України підлягає поверненню позивачу без розгляду.

Враховуючи вищевикладене, керуючись п.4. ст. 63 та ст. 86 ГПК України, суд –

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Львів до Товариства з обмеженою відповідальністю «Донмакмет», Донецька область, м. Макіївка про стягнення штрафу та пені у розмірі 6000,00 грн. – повернути без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущенного порушення.

Ухвала може бути оскаржена через господарський суд Донецької області в апеляційному порядку протягом п'яти днів з дня її винесення.

Додаток: позовна заява з доданими до неї документами всього на 24 аркушах, конверт.

Суддя                     І.А. Бойко

          

          

          

Вик. помічник судді Буховець С.А.

т.050-144-78-99

надруковано 2 примірника:

1 ГСДО

1 позивачу

1 відповідачу

                              

Дата ухвалення рішення19.04.2017
Оприлюднено25.04.2017
Номер документу66081099
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення штрафу та пені у розмірі 6000,00 грн

Судовий реєстр по справі —905/890/17

Ухвала від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

І.А. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні