Ухвала
від 18.04.2017 по справі 761/13390/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/13390/17

Провадження № 1-кс/761/8441/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітана юстиції ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №22017000000000046 від 07.02.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110-2 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітан юстиції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим прокурором відділу Генеральної прокуратури України молодшим радником юстиції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню №22017000000000046 від 07.02.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110-2 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку в автомобілі Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 .

Клопотання мотивовано тим що старшим слідчим в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітаном юстиції ОСОБА_3 здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 22017000000000046 від 07.02.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110-2 КК України.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено що у період 2016 року службові особи ТОВ «Азовнефтепродукт» (ЄДРПОУ 30813322, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Таганрозька, б. 341) та інші невстановлені особи організували постачання з РФ нафтопродуктів на тимчасово не підконтрольну Уряду України територію Донецької обл. Реалізація нафтопродуктів здійснюється через підконтрольні цим особам та представникам терористичної організації «Донецька народна республіка» незаконно створені підприємства, серед яких: ТОВ«Агрофірма Росія» (ЄДРПОУ 30813317, Донецька обл., Новоазовський р-н, м. Новоазовськ, вул.60Років СРСР, б.46) та ТОВ«Донецька паливна компанія» (ООО «Донецкая топливная компания», «ДНР», г.Горловка, Калининский р-н, ул.Горловской дивизии), а також через діючу мережу автозаправних станцій ТОВ «Олеум Трейд» (ЄДРПОУ 38533026, Донецька обл., м.Маріуполь, вул.130-ї Таганрозької дивізії, б.104, кім. 510). При цьому, частина коштів, отриманих від реалізації нафтопродуктів, систематично надходить до незаконно сформованих органів влади «ДНР».

Разом з цим, з матеріалів досудового розслідування вбачається, що співробітники ТОВ «Донецька паливна компанія» та ТОВ «Агрофірма Росія» за вказівкою їх фактичних власників та керівників ОСОБА_6 та ОСОБА_5 систематично здійснюють грошові відрахування на рахунки незаконно створених органів влади терористичної організації «ДНР.

Крім цього, було встановлено що ОСОБА_5 через підконтрольне йому ТОВ «Олеум Трейд» здійснює експлуатацію мережі автозаправних станцій, що належить ТОВ «Азовнефтепродукт».

На теперішній час ТОВ«Олеум Трейд» фактично не здійснює фінансово-господарської діяльності, а замість вказаного товариства ОСОБА_5 зареєстровано ТОВ «Торгова компанія «Євронафта» (код ЄДРПОУ 39391923, Донецька область, м.Маріуполь, вул. 130-ї Таганрозької дивізії, б. 104, кв. 512), ТОВ«Енерджі Транс» (код ЄДРПОУ 40873440, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Перемоги, б. 16/22) та ТОВ «ЕССЕНС-ПРЕМІУМ» (код ЄДРПОУ 37121835, Донецька область, м. Маріуполь, вул.Київська, б. 45, корп. 3, кв. 107).

Крім того, ТОВ «Енерджі Транс» здійснює експлуатацію мережі АЗС, які належать ТОВ «Азовнафтопродукт» на території України. При цьому, частина грошових коштів, отриманих від реалізації нафтопродуктів, переводиться ТОВ «Енерджі Транс» та ТОВ «ТК «Євронафта» у готівкову форму та в подальшому передаються товариствам, серед яких ТОВ «Донецька паливна компанія» та ТОВ «Агрофірма Росія», що на даний час незаконно діють на тимчасово не підконтрольній Уряду України території Донецької області.

В подальшому, 30.12.2016, продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу та намагаючись приховати зазначену спільну злочинну діяльність, ОСОБА_5 , діючи за раніше досягнутою домовленістю з представниками ДП«ЗО «Промсировинаімпорт» РФ, організував укладання контракту № 02/22/2016 з останніми вже від імені іншого підконтрольного підприємства ТОВ «Ессенс» (ООО «Эссенс», Республика Южная Осетия, г. Цхинвал, ул.Героев, д. 1).

Також, 27.01.2017 був підписаний Додаток № 2 до контракту №02/22/2016 від 30.12.2016 на поставку нафтопродуктів на суму 30453000рос. руб. (за курсом НБУ 13896312, 96 грн.). Після чого, залізничним шляхом відповідно до вищеописаного способу нафтопродукти були незаконно поставлені на адресу ТОВ«Донецька паливна компанія», діяльністю якого фактично керує ОСОБА_5 .

Таким чином, вищевказані особи ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 та інші невстановлені особи, діючи умисно за попередньою змовою групою осіб, повторно, з корисливих мотивів, організували та здійснюють фактичне постачання нафтопродуктів на тимчасово окуповану територію Донецької області.

Згідно отриманих даних від ГУ КЗЕ СБ України (№ 8/2/1-3310 від 20.03.2017) ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 , користується автомобілем Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 , в якому він може також зберігати фінансово-господарські та бухгалтерські документи, печатки, штампи, електронні носії інформації, що мають відношення до діяльності ТОВ«Азовнефтепродукт», ТОВ«Олеум Трейд», ТОВ «Енерджі Транс» та ТОВ «Торгова компанія «Євронафта», якими він фактично керує, та інші предмети і речі, що мають значення для розслідування провадження.

В зв`язку з чим по даному кримінальному провадженню виникла необхідність у проведенні обшуку в автомобілі Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 .

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 просив клопотання задовольнити в повному обсязі та надати дозвіл на проведення обшуку.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Оскільки є достатні підстави вважати, що в автомобілі котрим користується ОСОБА_5 зберігаються предмети, речі та документи, які мають доказове значення в даному кримінальному провадженні.

Відповідно до даних Головного сервісного центру МВС України автомобіль Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 належить ОСОБА_5 .

У відповідності до вимог чинного законодавства України а саме: ч.2 ст. 30 Конституції України передбачено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб (ч. 1 ст. 234 КПК України).

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться в зазначеному в клопотанні автомобілі.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими слідчим до клопотання документами, підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення передбачене ч. 2 ст. 110-2 КК України, з обставин, внесених до ЄРДР, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись в автомобілі Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 та можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому клопотання задовольняється частково та надається дозвіл на проведення обшуку з метою виявлення та вилучення : мобільних терміналів, комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, договорів, контрактів, додаткових угод, специфікацій, актів виконаних робіт, актів наданих послуг, податкових накладних, рахунків, фактур, заяв, свідоцтв, довіреностей, довідок, копій паспортів, платіжних доручень, блокнотів, записників, щоденників, зошитів, чернеток з записами, які містять сліди готування до вчинення та вчинення даних злочинів, аудіо-, відеоматеріалів, які містять зразки голосів осіб, причетних до вчинення правопорушення а також документальних матеріалів, що стосуються господарської діяльності ТОВ«Азовнефтепродукт», ТОВ«Агрофірма Росія», ТОВ«Донецька паливна компанія», ТОВ «Олеум Трейд», ТОВ«ЕССЕНС-ПРЕМІУМ», ТОВ «Енерджі Транс», ТОВ«ТК«Євронафта», ДП«ЗО «Промсировинаімпорт» РФ, ПАТ«НК«Роснафта», РФ, ПАТ АНК «Башнафта», РФ.

Як вбачається з поданого клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в автомобілі Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення: предметів і документів, які мають значення для провадження і в яких містяться дані про вчинення кримінального правопорушення та причетність до цього осіб, грошових коштів, які призначені для фінансування дій, направлених на насильницьку зміну меж території та державного кордону України в спосіб, що суперечить порядку, встановленому КУ, предметів та речей, проте дані вимоги клопотання не підлягають задоволенню, оскільки належним чином не обґрунтовано, у клопотанні відсутній зв`язок та докази такого зв`язку, між обставинами викладеними в клопотанні, в якому слідчий обґрунтовує необхідність обшуку, та витягом з кримінального провадження, крім того, слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування та відомості, які містяться у відшукуваних речах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Крім того, слідчим в переліку документів, до яких необхідно надати дозвіл на проведення обшуку, зазначено «предмети та речі » без будь-якої конкретизації даного поняття, що є грубим порушенням вимог, які ставляться до зазначеного заходу забезпечення кримінального провадження, та позбавляють суд можливості визначити обсяг речей та документів.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітана юстиції ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку в кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №22017000000000046 від 07.02.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 110-2 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України капітану юстиції ОСОБА_3 та слідчим, які в ходять в слідчу групу створену для проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні №22017000000000046 на проведення обшуку в автомобілі Toyota Camry держ.номер.знак НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , з метою виявлення та вилучення : мобільних терміналів, комп`ютерної техніки, електронних носіїв інформації, договорів, контрактів, додаткових угод, специфікацій, актів виконаних робіт, актів наданих послуг, податкових накладних, рахунків, фактур, заяв, свідоцтв, довіреностей, довідок, копій паспортів, платіжних доручень, блокнотів, записників, щоденників, зошитів, чернеток з записами, які містять сліди готування до вчинення та вчинення даних злочинів, аудіо-, відеоматеріалів, які містять зразки голосів осіб, причетних до вчинення правопорушення а також документальних матеріалів, що стосуються господарської діяльності ТОВ«Азовнефтепродукт», ТОВ«Агрофірма Росія», ТОВ«Донецька паливна компанія», ТОВ «Олеум Трейд», ТОВ«ЕССЕНС-ПРЕМІУМ», ТОВ «Енерджі Транс», ТОВ«ТК«Євронафта», ДП«ЗО «Промсировинаімпорт» РФ, ПАТ«НК«Роснафта», РФ, ПАТ АНК «Башнафта», РФ.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66103835
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/13390/17

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні