Рішення
від 19.04.2017 по справі 904/1695/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.04.2017 Справа № 904/1695/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "НОЙ", м. Дніпро

до Приватного підприємства "ВК і К", м. Дніпро

про стягнення заборгованості за поставлений товар

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дов. від 10.04.17р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "НОЙ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Приватного підприємства "ВК і К" про стягнення заборгованості за поставлений товар у розмірі 118 346,15грн., пені у розмірі 2 178,87грн.

Позовні вимоги обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору постачання №24 від 19.11.2015р., укладеного між сторонами, в частині повної та своєчасної оплати поставленого товару.

Відповідач явку представника в судові засідання не забезпечив, відзив на позов та витребувані судом документи не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином за адресою, зазначеною у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (а.с.32-37), що підтверджується повернутими конвертами (а.с.29-31, 40-43), з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

11.04.2017р. у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

19.11.2015р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "НОЙ" (постачальник) та Приватним підприємством "ВК і К" (покупець) укладено договір постачання №24.

Згідно п.1.1. договору постачальник зобов'язується передавати у власність покупцеві за накладними товар, а покупець зобов'язується приймати і оплачувати товар в асортименті (далі - товар). Повне найменування товару, що поставляється, його опис і характеристика, кількість товару, ціна одиниці товару, вартість й інші параметри містяться в накладних, які є невід'ємною частиною цього договору.

За п.2.1. договору постачальник зобов'язується:

- надавати товар покупцеві відповідно до його накладних, у суворо встановлені цим договором терміни (2.1.1.);

- надавати всі необхідні документи, у т.ч. підтверджуючі походження, якість і кількість товару, що поставляється: сертифікати відповідності, свідоцтва про визнання відповідності, якісні посвідчення, паспорти якості, накладні, рахунки, податкові накладні, протокол дослідження на наявність ГМО у товарі (2.1.2.);

Відповідно до п.2.2. договору покупець зобов'язується:

- погоджувати з постачальником асортимент і кількість товару, що замовляється (2.2.1.);

- своєчасно проводити оплату за отриманий товар в порядку, передбаченому цим договором (2.2.2.);

- транспортування товару зі складу постачальника, розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Савкіна 4, проводиться постачальником (2.2.3.).

Пунктом 4.1. договору передбачено, що надання товару проводиться на підставі заявки (замовлення, як в усній, так і письмовій формі) покупця. 3аявка повинна бути складена як у письмовій формі, так і в усній (допускається - факсом) і включати такі показники: назву одержувача, найменування (асортимент) товару, його характеристику (опис), кількість, дату і час постачання та ін. (п.4.2. договору).

За п.4.3. договору надання кожній партії замовленого товару проводиться протягом 2 днів з моменту передачі покупцем замовлення (заявки) постачальника, які вважаються терміном виконання замовлення.

Згідно п.4.5. договору приймання - передача товару покупцеві проводиться на підставі накладних, які підписуються в двох примірниках представниками обох сторін, відповідними, що володіють повноваженнями.

Відповідно до п.4.6. договору право власності на товар, що поставляється, переходить від постачальника до покупця з моменту фактичної передачі товару. Датою постачання товару вважається дата підписання накладної. Постачальник може проводити передачу товару окремими партіями (по частинах) в кількостях, що окремо погоджуються сторонами. Усі ризики випадкової загибелі або псування товару переходять від постачальника до покупця з моменту підписання накладних повноважними представниками сторін.

Пунктом 5.1. договору передбачено, що ціна товару визначається в прайс-листі, наданому постачальником, і встановлюється з урахуванням можливих знижок. Ціни на товар встановлюються в гривнах і вказуються в товарних накладних, що є додатками до даного договору.

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами, поміщений на три роки і діє до виконання сторонами своїх зобов'язань за договором у повному об'ємі (п.7.1. договору).

Відповідно до ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов"язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов"язаних з особистими, сімейними, домашніми або іншим подібним використанням, а покупець зобов"язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Із матеріалів справи вбачається, що позивач поставив відповідачу товар за період з 08.09.2016р. по 13.12.2016р. на загальну суму 118 346,15грн., що підтверджується видатковими накладними, експрес-накладними та податковими накладними.

Відповідно до ст.692 Цивільного кодексу України покупець зобов"язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно п.5.3. товар, що поставляється за даною угодою, підлягає оплаті у тридцятиденний термін з моменту передачі товару. Оплата проводиться в національній валюті України на підставі виставлених рахунків шляхом перерахування за безготівковим розрахунком.

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач отримав останню партію товару 15.12.2016р., у зв"язку з чим, враховуючи положення ч.5 ст.254 Цивільного кодексу України, оплата за цей товар повинна бути здійснена 16.01.2017р.

Тобто строк оплати за всіма накладними є таким, що настав.

Однак відповідач не розрахувався з позивачем за поставлений товар, у зв"язку з чим станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за період поставки з 08.09.2016р. по 13.12.2016р. складає 118 346,15грн., що підтверджується матеріалами справи, у т.ч. довідкою позивача (а.с.51), та підлягає до стягнення.

Згідно ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 ЦК України).

Відповідно до приписів статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

За ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов"язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ст.611 Цивільного кодексу України).

Статтею 546 Цивільного кодексу України передбачено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися, зокрема, неустойкою. Одним із видів неустойки є пеня, яка обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ст.549 Цивільного кодексу України).

За ч.6 ст.232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Згідно п.6.1. договору у разі порушення термінів оплати за товар покупець зобов'язується сплатити постачальникові пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми фактичної заборгованості за кожен день прострочення.

Позивач нараховує пеню на загальну суму боргу 118 346,15грн. за період з 14.01.2017р. по 06.02.2017р., що складає 2 178,87грн.

Господарський суд, перерахувавши пеню за період з 17.01.2017р. (прострочення оплати за останньою поставкою) по 06.02.2017р., встановив, що вона складає 1 906,51грн. та підлягає до стягнення. В іншій частині позовних вимог щодо стягнення пені суд вважає за необхідне відмовити у зв"язку із неправильним визначенням періоду для нарахування пені.

У зв'язку із частковим задоволенням позову судовий збір за розгляд справи відповідно до ст.ст.44, 49 ГПК України покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з Приватного підприємства "ВК і К" (49125, АДРЕСА_1, ЄДРПОУ 13745730) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "НОЙ" (49000, м. Дніпро, вул. Димитрова, 40, ЄДРПОУ 25531939) заборгованість за поставлений товар у розмірі 118 346,15грн. (сто вісімнадцять тисяч триста сорок шість грн. 15коп.), пеню у розмірі 1 906,51грн. (одна тисяча дев"ятсот шість грн. 51коп.) та 1 803,79грн. (одна тисяча вісімсот три грн. 79коп.) судового збору.

В іншій частині позову відмовити.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18.04.2017р.

Суддя ОСОБА_2

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.04.2017
Оприлюднено26.04.2017
Номер документу66114943
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/1695/17

Рішення від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 14.03.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 24.02.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні