Рішення
від 19.04.2017 по справі 904/3104/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

13.04.2017 Справа № 904/3104/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "ПРОМСЕРВІС", м. Кам'янське, Дніпропетровська область

до Відділу освіти Центральної районної у місті Дніпрі ради, м. Дніпро

про стягнення заборгованості за договором постачання

Суддя Петрова В.І.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1, дов. від 12.04.17р.

від відповідача: не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "ПРОМСЕРВІС" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Відділу освіти Центральної районної у місті Дніпрі ради про стягнення заборгованості в розмірі 98 743,50грн.

Позовні вимоги обгрунтовує неналежним виконанням відповідачем умов договору №115б на постачання продуктів харчування від 16.08.2016р., укладеного між сторонами, в частині повної та своєчасної оплати поставленого товару.

Відповідач явку представника в судове засідання не забезпечив, відзив на позов та витребувані судом документи не подав, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином (а.с.24), з клопотанням про відкладення розгляду справи до суду не звертався.

У судовому засіданні представник позивача заперечував проти відкладення розгляду справи у зв"язку із нез"явленням відповідача, оскільки останній був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Згідно ст.22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Враховуючи, що відповідач заздалегідь був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи і мав можливість надати документи, витребувані судом, для розгляду справи по суті без його участі, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

13.04.2017р. у судовому засіданні оголошені вступна та резолютивна частини рішення відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

16.08.2016р. між Відділом освіти Центральної районної у місті Дніпрі ради (замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "ПРОМСЕРВІС" (постачальник) укладено договір №115б на постачання продуктів харчування, за умовами якого продавець зобов'язався протягом 2016р. поставити товар (молоко та вершки, рідинні, оброблені), а покупець - прийняти і оплатити за такий товар.

Згідно п.3.1. договору сума договору відповідає ціні пропозиції конкурсних торгів переможця торгів і становить 464 100,00грн.

За п.5.1. договору строк поставки товарів: наступного дня з моменту отримання замовлення-заявки покупця, в якій вказується асортимент та кількість товару. При поставці продавець надає документи, що посвідчують якість товару. Місцем поставки товарів є навчальні заклади Кіровського району міста Дніпропетровська (п.5.2. договору).

Пунктом 5.3. договору передбачено, що продавець передає у власність покупця, а покупець оплачує товар на умовах DDP Інкотермс-2000.

Відповідно до п.5.4. договору товар постачається продавцем частинами - товарними партіями. Асортимент, кількість та ціна на товар, який передається покупцю, визначаються сторонами у накладних на відпуск товару, виписаних продавцем. Замовлення покупця на поставку товару може бути здійснено за телефоном, факсом, електронною поштою, шляхом надсилання письмового листа або іншим способом (п.5.5. договору).

Згідно п.5.8. договору поставка товарів здійснюється транспортом продавця.

Приймання-передача товару здійснюється в пункті поставки товару (за адресою закладу) в порядку, передбаченому чинним законодавством України (п.6.1. договору).

За п.6.2. договору приймання-передача товару за кількістю та якістю здійснюється за кількістю одиниць товару, вказаною в накладній.

Відповідно до п.6.3. договору перехід права власності на товар від продавця до покупця здійснюється в момент прийняття-передачі товару в пункті поставки та підпису представників обох сторін в накладній.

Покупець зобов»язаний приймати поставлені товари згідно акту приймання-передачі товарів та накладних (п.п.7.1.2. договору).

Договір набуває чинності з моменту підписання і діє до 31.12.2016р. або повного виконання сторонами своїх зобов»язань за договором (п.11.1. договору).

Відповідно до ч.1 ст.712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов"язується передати у встановлений строк товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов"язаних з особистими, сімейними, домашніми або іншим подібним використанням, а покупець зобов"язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України до договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Як вбачається із матеріалів справи (акт звіряння взаєморозрахунків станом на 31.03.2017р.), позивач поставив відповідачу товар на загальну суму 293 181,90грн.

Відповідно до ст.692 Цивільного кодексу України покупець зобов"язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Згідно п.4.1. договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після пред'явлення продавцем накладної на оплату товару.

За п.4.2. договору у разі затримки бюджетного фінансування розрахунки за поставлений товар здійснюються при отриманні покупцем бюджетного призначення на фінансування цього товару.

Пунктом 4.3. договору передбачено, що бюджетні зобов'язання за даним договором виникають у разі наявності та в межах відповідних бюджетних асигнувань.

Згідно п.4.4. договору оплата проводиться в українській національній валюті (гривні) шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок учасника в розмірі 100% поставленого товару.

Покупець зобов»язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати за поставлені товари (п.п.7.1.1. договору), а продавець, у свою чергу, має право своєчасно та в повному обсязі отримувати плату за посталені товари (п.п.7.4.1. договору).

Відповідно до ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Із матеріалів справи вбачається, що відповідач частково розрахувався за поставлений товар у розмірі 194 438,40грн., у зв"язку з чим позивач звернувся до нього з вимогою про сплату заборгованості (а.с.20-22), яка залишена без задоволення.

Згідно ч.1 ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 ЦК України).

Відповідно до приписів статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим до виконання.

За ч.1 ст.625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Згідно ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов"язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов"язання (неналежне виконання).

Станом на момент розгляду справи заборгованість відповідача перед позивачем за договором №115б на постачання продуктів харчування від 16.08.2016р. складає 98 743,50грн., що підтверджується матеріалами справи, у т.ч. підписаним сторонами актом звіряння взаєморозрахунків станом на 31.03.2017р. і довідкою позивача від 12.04.2017р., та підлягає до стягнення.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Відділу освіти Центральної районної у місті Дніпрі ради (49038, м. Дніпро, пр. Д. Яворницького, 105, ЄДРПОУ 02142158) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче об`єднання "ПРОМСЕРВІС" (51900, Дніпропетровська область, м. Кам'янське, вул. Гайдамацька, 2, ЄДРПОУ 13441711) заборгованість у розмірі 98 743,50грн. (дев"яносто вісім тисяч сімсот сорок три грн. 50коп.) та 1 600,00грн. (одна тисяча шістсот) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 18.04.2017р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення19.04.2017
Оприлюднено26.04.2017
Номер документу66115126
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором постачання

Судовий реєстр по справі —904/3104/17

Рішення від 19.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

Ухвала від 21.03.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петрова Валентина Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні