Постанова
від 20.04.2017 по справі 802/419/17-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

20 квітня 2017 р. Справа № 802/419/17-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Альчука Максима Петровича,

за участю секретаря судового засідання: Шевченка Р.В.

представника позивача: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом: Головного управління ДФС у Вінницькій області

до: товариства з обмеженою відповідальністю "Данвер Альянс"

про: надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулось Головне управління ДФС у Вінницькій області з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Данвер Альянс" (далі - ТОВ "Данвер Альянс") про надання дозволу на погашення суми податкового боргу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що товариство з обмеженою відповідальністю "Данвер Альянс" має непогашений податковий борг перед бюджетом в розмірі 547 187,44 грн., тому, на підставі положень ст. 95 Податкового кодексу України податкова інспекція вимушена звернутися до суду з позовом щодо надання дозволу на погашення суми податкового боргу наявного у відповідача за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив задовольнити, посилаючись на доводи вказані у позовній заяві.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, заяви про розгляд справи без його участі суду не надав та повноважного представника не направив. Однак надав клопотання про зупинення провадження у справі до прийняття остаточного рішення у справі № 802/561/17-а. Дане клопотання мотивоване тим, що позовна заява у справі № 802/561/17-а за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Данвер Альянс" до ДФС України містить вимогу про зобов'язання ДФС України збільшити у системі електронного адміністрування податку на додану вартість суму, на яку ТОВ "Данвер Альянс" має право реєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному державному реєстрі податкових накладних на величину від'ємного значення за липень 2015 року у розмірі 172 191 грн. та відобразити відповідне збільшення у витязі з системи електронного адміністрування ПДВ. На думку відповідача, у випадку задоволення адміністративного позову ТОВ "Данвер Альянс" у справі № 802/561/17-а на його рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість буде 172 191 грн., які можна буде стягнути в рахунок погашення податкового боргу. При цьому, податковий борг буде суттєво зменшений.

Розглянувши дане клопотання відповідача, суд протокольною ухвалою вирішив відмовити у його задоволенні, оскільки у заявленому клопотанні відповідачем не наведено змістовних та обґрунтованих підстав для зупинення провадження у справі. Крім того, дослідивши зміст позовної заяви у справі № 802/561/17-а, судом також не встановлено належних правових підстав для задоволення клопотання відповідача.

При цьому, суд звертає увагу відповідача на те, що звернення відповідача - платника податків до суду із позовом про оскарження дій ДФС України щодо незбільшення суми ПДВ в системі електронного адміністрування не може впливати на обов'язок податкового органу щодо стягнення податкового боргу з платників податків.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України неявка в судове засідання належним чином повідомленого відповідача не перешкоджає розгляду справи.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову, з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ "Данвер Альянс" зареєстроване як юридична особа 08 квітня 2014 року та перебуває на податковому обліку у Вінницькій ОДПІ.

За відповідачем рахується заборгованість зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) та штрафних (фінансових) санкцій на загальну суму 547 187,44 грн.

Наявність вказаної заборгованості також підтверджується карткою платника податків (а.с. 20-24).

Окрім того, постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 22.09.2016 року у адміністративній справі № 802/514/16-а позов Вінницької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління державної фіскальної служби у Вінницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "Данвер Альянс" про стягнення коштів за податковим боргом в сумі 547 200,18 грн. задоволено (а.с. 24-27).

На виконання судового рішення Вінницькою ОДПІ виставлялись інкасові доручення № 1950, 1951, 1952, 1953, 1954, 1720, 1721, 1722, 1723, 1724, 1725 до банківських установ, однак повертались без виконання, у зв'язку із відсутністю коштів на рахунках відповідача (а.с. 14-19).

Також, в матеріалах справи міститься акт опису майна № 14 від 08 серпня 2016 року, відповідно до якого майно, за рахунок якого можливе погашення податкового боргу, описано у податкову заставу, про що внесено реєстраційний запис до Державного реєстру обтяжень нерухомого майна (а.с.29).

Отже, за ТОВ "Данвер Альянс" рахується заборгованість в сумі 547 187,44 грн., яка підлягає стягненню в судовому порядку. На момент звернення позивачем до суду вказана заборгованість відповідачем не погашена.

Визначаючись щодо заявлених позовних вимог, суд виходив з наступного.

Згідно із пп. 88.1. та 88.2. ст. 88 Податкового кодексу України (далі - ПК України), з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Підпунктом 14.1.155 п. 14.1 ст. 14 ПК України встановлено, що податкова застава - це спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов'язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений цим Кодексом. Податкова застава виникає на підставах, встановлених цим Кодексом.

В силу п. 89.3 ст. 89 ПК України, майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Відповідно до пп. 95.1, 95.3 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

З огляду на викладене, а також беручи до уваги, що сума заборгованості відповідача підтверджується матеріалами справи, а також за наявності майна, яке перебуває у податковій заставі, суд приходить до висновку про наявність достатніх підстав для задоволення адміністративного позову.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Надати Головному управлінню ДФС у Вінницькій області дозвіл на погашення податкового боргу товариства з обмеженою відповідальністю "Данвер Альянс" (код ЄДРПОУ 39172252, м. Вінниця, вул. Д. Нечая, 65, оф. 420) в сумі 547 187,44 грн. за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі.

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Альчук Максим Петрович

Дата ухвалення рішення20.04.2017
Оприлюднено27.04.2017
Номер документу66152923
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/419/17-а

Постанова від 20.04.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Ухвала від 28.03.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

Ухвала від 15.03.2017

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Альчук Максим Петрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні