Ухвала
від 24.02.2017 по справі 753/913/17
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/913/17

провадження № 2/753/2888/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" лютого 2017 р. суддя Дарницького районного суду м. Києва Леонтюк Л. К. , розглянувши письмове клопотання позивача ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ДП Видавництво і друкарня " Таврида " про стягнення грошових коштів

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернулась до Апеляційного суду м. Києва ( м. Київ, вул. Солом'янська 2 - а ) , для вирішення територіальної підсудності цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до ДП Видавництво і друкарня "Таврида" про стягнення грошових коштів.

11 січня 2017 року суддею судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва ОСОБА_3 відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України " Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України ", у зв'язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Автономної Республіки Крим та міста Севастополя на тимчасово окупованих територіях, змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя судам, та забезпечити розгляд:

цивільних справ, підсудних місцевим загальним судам, розташованим на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, - місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва.

Оскільки вказана цивільна справа підсудна Автономній Республіці Крим, а тому підсудність даної цивільної справи визначено за Дарницьким районним судом м. Києва.

Матеріали цивільної справи надійшли до загальної канцелярії Дарницького районного суду м. Києва ( м. Київ, вул. О. Кошиця, 5 - а ) за вх. № 2309 від 17 січня 2017року і передані судді для вирішення питання про відкриття провадження у справі у приміщенні суду ( по вул. Севастопольській, 14 ) що підтверджується даними контрольного журналу № 355 від 23 січня 2017 року.

Ухвалою суду від 23 січня 2017 року позовну заяву ОСОБА_2 до ДП Видавництво і друкарня " Таврида " про стягнення грошових коштів, було залишено без руху, а позивачу надано п"ятиденний строк для усунення недоліків.

23 лютого 2017 року за вх. № 9434 до загальної канцелярії суду від позивача ОСОБА_2 надійшли документи в порядку виконання ухвали суду від 23 січня 2017 року, та клопотання про звільнення від сплати судового збору.

В обґрунтування зазначила, що знаходиться у вкрай скрутному матеріальному становищі та не має змоги сплатити судовий збір, оскільки є переміщеною особою та надала докази на підтвердження свого скрутного матеріального становища.

Згідно ст. 5 Закону України Про судовий збір , за якою визначено вичерпний перелік осіб, щодо пільг сплати судового збору.

Платниками судового збору у відповідності до ст.. 2 Закону України Про судовий збір є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи ( у тому числі іноземні ) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України " Про судовий збір " судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Згідно ч. 1ст. 82 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до сплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

З даної норми вбачається, що єдиною підставою для відстрочення, розстрочення, звільнення від сплати судового збору є майновий стан заявника.

Тобто, визначення майнового стану сторони є оціночним та залежить від доказів, якими обґрунтовується рівень її майнового стану. Якщо залежно від рівня майнового стану сторона позбавлена можливості сплатити судовий збір, то такі обставини є підставою на відстрочення та розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення сторони від сплати.

Стаття 5 Закону України " Про судовий збір " наводить перелік осіб, які звільняються від сплати судового збору при звернені до суду.

Таким чином, суд приходить до висновку про задоволення заяви про відстрочку сплати судового збору.

Відповідно до статті 8 Закону України Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше аніж до ухвалення судового рішення по справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній в частині першій цієї статті.

Пунктом 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах роз"яснено, що відповідно до ст.. 8 Закону № 3674 - VI та ст. 82 ЦПК України єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи.

Відповідно до закону Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини суди застосовують при розгляді справ конвенцію та практику ЄСПЛ як джерело права. Практика, у тому числі у справах проти інших держав, має застосовуватись органами державної влади, зокрема судами. Згідно з рекомендацією Комітету міністрів Ради Європи від 14 травня 1981 року № R ( 81 ) 7 щодо заходів, які полегшують доступ до правосуддя, та сталої практики ЄСПЛ вимога сплатити судовий збір не обмежує право заявників на доступ до правосуддя, а попереджає подання необгрунтованих та безпідставних позовів та пере навантаження судів. Так, у справі проти Румунії ЄСПЛ звертав увагу на необхідність встановлення дотримання балансу між інтересом держави у стягненні судового збору за розгляд справи та правом заявника на доступ до правосуддя, зокрема правом представити свою позицію по суті та захистити інтереси в суді. Для того щоб гарантувати такий справедливий баланс та, власне, зберегти безперебійне функціонування судової системи, суди мають можливість звільнити від сплати судового збору тих заявників, які можуть довести своє погане фінансове становище, при визначенні розміру судового збору слід обов'язково враховувати питання фінансових можливостей заявника, а також обставини конкретної справи та стадію провадження.

Оскільки позивачем надані докази скрутного матеріального становища, суд вважає за можливе відстрочити їй сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

У Х В А Л И В :

Письмове клопотання позивача ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ДП Видавництво і друкарня " Таврида " про стягнення грошових коштів задовольнити частково.

Відстрочити ОСОБА_2 сплату судового збору до ухвалення судового рішення у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Копію ухвали надіслати ОСОБА_2 до відому та виконання, рекомендованою поштою.

СУДДЯ: Л.К.ЛЕОНТЮК

СудДарницький районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.02.2017
Оприлюднено28.04.2017
Номер документу66184087
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/913/17

Рішення від 31.08.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Леонтюк Л. К.

Рішення від 31.08.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Леонтюк Л. К.

Ухвала від 24.02.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Леонтюк Л. К.

Ухвала від 24.02.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Леонтюк Л. К.

Ухвала від 23.01.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Леонтюк Л. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні