Рішення
від 24.04.2017 по справі 918/158/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013, м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

24 квітня 2017 р. Справа № 918/158/17

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В. розглянувши справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго"

до відповідача ОСОБА_1 відкормочно-торгівельного підприємства "Імпульс"

про стягнення вартості не облікованої електроенергії в сумі 15 842,79 грн.

В засіданні приймали участь:

Від позивача: ОСОБА_2;

Від відповідача: не з'явився.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 04.04.2017 р. по 24.04.2017 р.

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Рівнеобленерго" (надалі - Позивач або ПАТ "Рівнеобленерго") звернулося в господарський суд Рівненської області з позовом до ОСОБА_1 відкормочно-торгівельного підприємства "Імпульс" (надалі - Відповідач або ПВТП "Імпульс") в якому просить стягнути з останнього вартість не облікованої електричної енергії в сумі 15 842,79 грн.

Свої вимоги Позивач мотивує тим, що відповідачем, при користуванні електричною енергією, було порушено п. 6.40. п. 3.3., п. 3.31, Правил користування електричною енергією (далі - ПКЕЕ), а саме, пошкоджено пломби з відбитками тавр енергопостачальника, цілісності пломбувального матеріалу на якому встановлена пломба, та порушено п. 3.6. Правил користування електричною енергією, а саме здійснено самовільне підключення до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника електроустановок поза розрахунковими приладами обліку з порушенням схеми обліку, про що складено відповідний Акт R 006528 від 18.11.2015 року. Згідно Протоколу № 77 від 30.12.2015 року Відповідачу було нараховано до сплати 30 777,95 грн. вартості не облікованої електроенергії, яку останній сплатив частково. Відтак, ПАТ "Рівнеобленерго" просить суд стягнути з ПВТП "Імпульс" залишок вартості не облікованої електроенергії в сумі 15 842,79 грн.

Позивачем до суду надано додаткові пояснення до позовної заяви, в яких пояснив наступне.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що Відповідач є власником нерухомого майна за адресою по вул. Радянська, 15 в с. Осницьк, саме за якою представниками енергопостачальника виявлено порушення Правил користування електроенергією, яке полягало у підключенні до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника електроустановок, струмоприймачів, поза розрахунковими приладами обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку. Зі схеми наведеної в Акті про порушення ПКЕЕ вбачається, що самовільне підключення здійснено поза обліковим проводом СІП5 4*16.

Відповідно до ч. 4 ст. 319 ЦК України, власність зобов'язує. В статті 322 ЦК України зазначено, що власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідач здійснив підключення об'єктів що знаходяться за адресою вул. Радянська 15 в с. Осницьк до електричної мережі поза розрахунковим засобом обліку електроенергії, при цьому відповідний договір, необхідний для здійснення такого підключення, відповідач з позивачем не укладав, що є порушенням пп. 1.3, 7.6 Правил та пп. 6 п. 2.1 ОСОБА_3 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил, у зв'язку з чим на підставі Правил та Методики комісією енергопостачальника було проведено нарахування розміру обсягу та вартості не облікованої електричної енергії, яку відповідач оплатив лише частково, внаслідок чого у нього перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 15 842,79 грн.

Отже, Позивач вважає, що Відповідач є особою, на яку відповідно до положень чинного законодавства покладено обов'язок з відшкодування вартості не облікованої електричної енергії, оскільки саме на нього законом покладено обов'язок щодо утримання належного йому майна.

Позивач зазначає, що засідання комісії з розгляду Акту про порушення № R006528 від 18.11.2015 року відбулося в присутності представників Відповідача, про що свідчать їх пояснення. Крім того, копія протоколу, рахунку і розрахунку були направлені Відповідачу поштою 01.02.2016 року та вручені 02.02.2016 року, що підтверджується копією поштового повідомлення про вручення.

Відтак, актом про порушення № R 006528 від 18.11.2015 року, який є доказом у справі та в силу пунктів 6.41 та 6.42 ПКЕЕ є дійсним, не скасованим та не оскаржуваним Відповідачем, встановлено факт незаконного підключення об'єктів власником яких є Відповідач.

Представник позивача в судовому засіданні 24.04.2017 року підтримав позовні вимоги, з підстав зазначених у позовній заяві та з урахуванням додаткових пояснень до позовної заяви.

Відповідач письмового відзиву на позов суду не надав. Представник відповідача в дане судове засідання не з'явився. Представник Відповідача - ПВТП "Імпульс" про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином про що свідчить його підпис у протоколі судового засідання від 21.04.2017р..

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. У разі присутності сторони або іншого учасника судового процесу в судовому засіданні протокол судового засідання, в якому відображені відомості про явку сторін (пункт 4 частини другої статті 81 1 ГПК), є належним підтвердженням повідомлення такої сторони (іншого учасника судового процесу) про час і місце наступного судового засідання.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що відповідач належним чином повідомлений про час та місце розгляду спору та можливість здійснювати розгляд справи за відсутності його уповноваженого представника.

Розглянувши документи і матеріали, які подані учасниками судового процесу, заслухавши пояснення представника позивача, давши належну оцінку доказам, які мають значення для справи, господарський суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню. При цьому господарський суд керувався наступним.

18.11.2015 р. уповноваженими представниками Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" під час перевірки ПВТП "Імпульс" за адресою: с. Осницьк, вул. Радянська, 15, зафіксовано пошкодження пломб з відбитками тавр енергопостачальника, а саме, цілісності пломбувального матеріалу на якому встановлена пломба С11079556 (трос) та самовільне підключення до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника електроустановок поза розрахунковим обліком з порушенням схеми обліку, про що був складений відповідний Акт про порушення № R 006528 (далі - Акт) (а.с.24-25).

30.12.2015 р. відбулось засідання комісії по розгляду Акту про порушення ПКЕЕ № R 006528 від 18.11.2015 р.

Так, за результатами розгляду Акту про порушення ПКЕЕ № R 006528 від 18.11.2015 р., комісією ПАТ "Рівнеобленерго" було прийнято рішення, оформлене Протоколом № 77 від 30.12.2015 р., яким вирішено провести нарахування ПВТП "Імпульс" згідно п. 2.1 (6) ОСОБА_3 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ. За період з 02.11.2015 р. по 18.11.2015 р. нараховано до сплати за 16 865 кВт*год вартість не облікованої електроенергії в сумі 30 777,95 грн. (а.с.26).

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта №83590894, власником будівель, які знаходяться за адресою: Рівненська обл., Рокитнівський р., с. Осницьк, вул. Радянська, 15 є - Приватне відкормочно - торгівельне підприємство "Імпульс".

Згідно із ст.1 Закону України "Про електроенергетику" споживачами є суб'єкти господарської діяльності та фізичні особи, що використовують електричну енергію для власних потреб на підставі договору про її продаж та купівлю.

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України. Правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

В силу ст. 27 Закону України "Про електроенергетику" правопорушеннями в електроенергетиці є порушення правил користування енергією, які затверджені постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України від 31.07.1996 року № 28.

Відповідно до ч.1 ст.218 Господарського кодексу України підставою для господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Відповідно до п.1.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ України від 31.07.1996 року № 28, ці правила регулюють взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії). Дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб (крім населення).

За приписами п.3.6 Правил передбачено, що підключення електроустановки споживача, яка не забезпечена розрахунковими засобами (засобом) обліку електричної енергії, жаоороняється. Споживання електричної енергії за відповідним тарифом має бути забезпечена окремим обліком.

Відповідно до підпункту 5 п.8 ПКЕЕ постачальник електричної енергії має право на безперешкодний доступ (за пред'явленням службового посвідчення) до електричних установок споживача для проведення технічної перевірки засобів обліку, контролю за рівнем споживання електричної енергії, контрольного огляду електричних мереж від межі балансової належності до точки обліку та технічної перевірки засобів обліку споживача відповідно до умов укладених договорів, а також для виконання відключення та обмеження споживання відповідно до встановленого цими Правилами порядку та умов договору, виконання інших робіт відповідно до договору.

Відповідно до п.п. 27 пункту 10.2 зазначених Правил споживач електричної енергії зобов'язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані постачальнику електричної енергії (електропередавальній організації), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Згідно з абз. 40 п. 1.2. Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України від 31 липня 1996 року N 28 (далі - ПКЕЕ) користування електричною енергією - споживання електричної енергії з дотриманням споживачем визначених відповідними договорами умов підключення електроустановок споживача до електричних мереж у точці приєднання, умов оплати купованої електричної енергії та режимів споживання електричної енергії для отримання договірних обсягів електричної енергії та величини потужності.

Відповідно до п.6.40 ПКЕЕ, у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до ОСОБА_3 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006р. № 562 (надалі ОСОБА_3).

Відповідно до п.п.6 пункту 2.1 ОСОБА_3 остання застосовується на підставі акта про порушення, складеного в порядку, установленому цією Методикою, з урахуванням вимог ПКЕЕ та в разі виявлення таких порушень ПКЕЕ , як, зокрема, підключення до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника, електроустановок, струмоприймачів або електропроводки поза розрахунковими приладами обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку.

Згідно з п.6.41 ПКЕЕ, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії, від якого споживач одержує електричну енергію, або електропередавальної організації порушень цих Правил або умов договору на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформляється акт порушень. В акті мають бути зазначені зміст виявленого порушення із посиланням на відповідні пункти цих Правил та вихідні дані, необхідні та достатні для визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та/або суми завданих споживачем збитків. За необхідності в акті зазначаються заходи, які необхідно вжити для усунення допущених порушень. ОСОБА_4 складається в двох примірниках, один з яких передається або надсилається споживачеві. ОСОБА_4 підписується представником постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) та представником споживача. У разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше, ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації). Споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання. ОСОБА_4 підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

Відповідно пп.26, пп.27 пп.10.2 п.10 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України №28 від 31.07.96р., споживач електричної енергії зобов'язаний, зокрема, забезпечувати збереження і цілісність встановлених на його території (у його приміщенні) розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані постачальнику електричної енергії (електропередавальній організації), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Враховуючи викладені вимоги ПКЕЕ, суд зазначає, що в даному випадку саме Відповідач несе відповідальність за допущення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж енергопостачальника поза приладом обліку.

Відповідно до пункту 2.4 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 16 грудня 2015 року № 3 Про узагальнення судової практики вирішення спорів, що виникають у сфері надання послуг з електропостачання , в чинному законодавстві чіткі критерії щодо особи, як представника споживача , при застосуванні пункту 6.41 Правил відсутні, а тому, в разі відмови споживача підписати акт (його відсутності) у ньому робиться запис про відмову, у цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації); споживач має право подати пояснення і зауваження щодо змісту акта, які зазначаються в акті, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання; акт підписують тільки особи, які брали участь в контрольному огляді або технічній перевірці.

Окрім того, суд вважає за необхідне зазначити, що нормативне положення пункту 6.41 Правил передбачає способи захисту прав як споживача, так і постачальника електричної енергії. Так, якщо позивач не погоджується зі змістом акта, він робить зауваження про це в самому акті. Втім, і постачальник енергії має засоби для захисту своїх прав у разі, коли споживач відмовляється від підпису акта (або не надає доказів своїх повноважень, або відмовляється назвати своє прізвище та/або посаду чи від участі у проведенні перевірки). Правила передбачають дійсність акта про порушення, якщо він підписаний трьома представниками постачальника. Законодавство не надає електропостачальнику інших засобів довести факт порушення Правил споживачем (якщо представник не називає свого прізвища та посади, не надає доказів своїх повноважень) окрім як підпису акта про порушення Правил трьома особами.

Як визначено пунктом 2.1 ОСОБА_3, цей нормативно-правовий акт застосовується на підставі акта про порушення, складеного в порядку, встановленому цією Методикою, з урахуванням вимог Правил.

Як зазначалося вище, у разі відмови споживача підписати акт в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт вважається дійсним, якщо він підписаний не менше ніж трьома уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації).

Пунктом 6.42. ПКЕЕ встановлено, що на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недоврахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Комісія з розгляду актів порушень створюється постачальником електричної енергії (електропередавальною організацією) і має складатися не менше ніж з трьох уповноважених представників постачальника електричної енергії. Споживач має бути повідомлений про час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 5 робочих днів до призначеного дня засідання і має право бути присутнім на засіданні комісії. Рішення комісії оформляється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу. Разом з протоколом споживачу надаються розрахунок величини вартості та розрахункові документи для оплати недоврахованої електричної енергії та/або збитків.

Відповідно до частини 1 ст. 27 Закону України "Про електроенергетику" правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність.

Матеріалами справи підтверджується, що Відповідачем було здійснено пошкодження пломб з відбитками тавр енергопостачальника та самовільне підключення до електричної мережі.

Для донарахування споживачу суми електроенергії визначальним є факт порушення Правил особою, яка вчинила правопорушення. Якщо ж таку особу встановити неможливо, то відповідає власник майна або особа, що володіє іншими речовими правами щодо цього майна (Постанова Пленуму Вищого господарського суду України №3 від 16.12.2015року Узагальнення практики вирішення спорів, що виникають у сфері надання послуг з електропостачання).

Так, з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вбачається, що Відповідач є власником нерухомого майна за адресою по вул.Радянська, 15 в Осницьк, саме за якою представниками енергопостачальника виявлено порушення Правил користування електроенергією, яке полягало у підключенні до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника електроустановок, струмоприймачів, поза розрахунковими приладами обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку.

Зі схеми наведеної в Акті про порушення ПКЕЕ вбачається, що самовільне підключення здійснено поза обліковим проводом СІП5 4*16.

Відповідно до частини четвертої статті 319 ЦК України, власність зобов'язує. В статті 322 України зазначено, що власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідач здійснив підключення об'єктів що знаходяться за адресою вул.Радянська 15 в с.Осницьк до електричної мережі поза розрахунковим засобом обліку електроенергії, при цьому відповідний договір, необхідний для здійснення такого підключення, відповідач з позивачем не укладав, що є порушенням пп. 1.3, 7.6 Правил №28 та пп. 6 п. 2.1 ОСОБА_3 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил.

Отже Відповідач є особою, на яку відповідно до положень чинного законодавства покладено обов'язок з відшкодування, оскільки саме на нього законом покладено обов'язок щодо утримання належного йому майна.

Позивачем було належним чином зафіксовано та оформлено факт пошкодження пломб з відбитками тавр енергопостачальника та самовільне підключення до електричної мережі, а саме було складено та підписано уповноваженими представниками позивача ОСОБА_4 та проведено засідання відповідної комісії (за участю відповідача), за результатами якої складено Протокол.

Засідання комісії з розгляду Акту про порушення № R006528 від 18.11.2015 року відбулося в присутності представників Відповідача, про що зазначено в Протоколі засідання №17 від 30.12.2015р..

Крім того, суд зазначає, що про дату, час і місце засідання комісії Відповідач був повідомлений належним чином, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення №34200 0170323 4 та лист Рівнеобленрего №35/14-06/362 від 17.12.2015р..

Копія Протоколу, розрахунку проведених нарахувань та рахунку на оплату були направлені Відповідачу поштою 01.02.2016 року та вручені 02.02.2016 року, що підтверджується копією поштового повідомлення про вручення №34200 019083 2.

Відтак, актом про порушення № R 006528 від 18.11.2015 року, який є доказом у справі та в силу пунктів 6.41 та 6.42 ПКЕЕ є дійсним, не скасованим та не оскаржуваним Відповідачем, встановлено факт незаконного підключення об'єктів власником яких є Відповідач.

30.12.2015року відбулось засідання комісії по розгляду порушень зафіксованих в Акті про порушення №R 0065287 від 18.11.2015 р. на якій в присутності представників споживача в особі ОСОБА_3, ОСОБА_5 було вирішено за порушення споживачем ПКЕЕ провести нарахування споживачу за період з 02.11.2015 р. по 18.11.2015 р. вартості не облікованої електричної енергії в сумі 30 777.95 грн. обрахованої згідно п.2.8 ОСОБА_3 визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою НКРЕ від 04.05.2006 р. № 562.

Методика визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією застосовується постачальником електричної енергії за регульованим тарифом при визначенні обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення правил користування електричною енергією та/або виявлення фактів крадіжки електричної енергії, самовільного підключення до об'єктів електроенергетики і споживання електричної енергії без приладів обліку ( п.1.2. Методики).

Методика застосовується на підставі акта про порушення, складеного в порядку, встановленому цією Методикою з урахуванням вимог ПКЕЕ в разі виявлення підключення до електричної мережі, що не є власністю енергопостачальника, електроустановок, струмоприймачів або електропроводки поза розрахунковими приладами обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку ( пп.6 п.2.1).

Згідно п.2.8 ОСОБА_3 у разі виявлення у споживача порушення, зазначеного у пп.6 п.2.1 ОСОБА_3, величина розрахункового добового обсягу споживання електричної енергії ( доб.пор.обл. кВт.год) визначається за формулою W доб.пор.обл.= Wдоб.+ W доб.с.п ( 2.1.1), де W доб.( кВт.год) визначається за формулою (2.4) ОСОБА_3: Wдоб.=Р*tдоб.*Кв;

Wдоб.с.п (кВт.год) визначається за формулою (2.7) ОСОБА_3: Wдоб.с.п. = Рс.п.*tвик.с.п., де Рс.п. - потужність самовільного підключення визначається за формулою (2.9), Р c.п. = 3*1*Uном.фаз.*соs/

Оскільки Факт порушення ПКЕЕ Споживачем не був спростований, не наведено належних доказів, щодо відсутності з його боку порушення ПКЕЕ, зазначеного в акті, за результатами зсідання комісії було прийняте рішення, щодо наявності вини Споживача електричної енергії в порушенні ПКЕЕ та про застосування до нього оперативно-господарської санкції. Зокрема, рішення комісії оформлене протоколом засідання комісії від 30.12.2015 року з розгляду Акту №R006528, який підписаний представниками ПАТ Рівнеобленерго , представники споживача від підпису в даному протоколі відмовилися. Відповідачем рахунок по Акту №R 006528 частково оплачений.

Крім того про визнання Відповідачем факту порушення з його боку ПКЕЕ підтверджується гарантійним листом від 08.02.2016р. про реструктуризацію заборгованості в сумі 50080,71 грн. та Актом звіряння розрахунків від 03 лютого 2016р..

Частиною 4 статті 26 закону України Про електроенергетику встановлено, що споживач енергії несе відповідальність за порушення правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Згідно ст.27 Закону України Про електроенергетику Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та вимог Правил користування електричною і тепловою енергією та виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду.

За порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку. Підставою для застосування оперативно-господарської санкції є факт порушення господарського зобов'язання другою стороною. Оперативно-господарські санкції застосовуються стороною, яка потерпіла від правопорушення у позасудовому порядку та без попереднього пред'явлення претензії порушнику зобов'язання.

Згідно з п. 6.43. ПКЕЕ, кошти за недовраховану електричну енергію перераховуються споживачем на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника електричної енергії за регульованим тарифом або поточний рахунок постачальника електричної енергії за нерегульованим тарифом. Споживач має оплатити розрахункові документи за недовраховану електричну енергію протягом 30 календарних днів від дня отримання рахунка.

Позивачем 01.02.2016 року було направлено відповідачу розрахунок, рахунок на суму 30 777,95 грн. за самовільне підключення разом з протоколом, та отримано Відповідачем 02.02.2016 року. Тобто відповідно до п. 6.43.ПКЕЕ строк оплати вказаного рахунку настав.

Згідно з ч. 1 статті 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Частиною 1 статті 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до статті 34 ГПК України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Нормами статті 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З огляду на зазначене, враховуючи, що позивачем належним чином зафіксовано та оформлено факт пошкодження пломб та самовільного підключення до електричної мережі електропостачальника і цю обставину фактично визнав відповідач (сплативши частину коштів в добровільному порядку), суд дійшов висновку про задоволення позову та стягнення з відповідача на користь позивача 15 842 грн. 79 коп. вартості необлікованої електричної енергії.

На підставі ст.49 Господарського процесуального кодексу України на Відповідача покладаються судові витрати, так як спір виник внаслідок його неправильних дій.

Керуючись статями 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" задоволити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 відкормочно-торгівельного підприємства "Імпульс" (34209, Рівненська обл., Рокитнівський р-н, с. Осницьк, код ЄДРПОУ 21088996) на користь Публічного акціонерного товариства "Рівнеобленерго" (33013, Рівненська обл., м. Рівне, вул. Князя Володимира, 71, код ЄДРПОУ 05424874) вартість не облікованої електричної енергії в сумі 15 842 (п'ятнадцять тисяч вісімсот сорок дві гривні) грн. 79 коп. та 1 600 (одну тисячу шістсот гривень) 00 коп. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено та підписано 26 квітня 2017 року.

Суддя Марач В.В.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.04.2017
Оприлюднено03.05.2017
Номер документу66195016
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/158/17

Судовий наказ від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Рішення від 24.04.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 21.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 03.03.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні