Рішення
від 05.04.2017 по справі 911/337/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" квітня 2017 р. Справа № 911/337/17

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого судді Христенко О.О.

при секретарі Литовці А.С.

розглянувши справу № 911/337/17

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Лайфселл , м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю Партнер

ОСОБА_1 , м. Миронівка

про стягнення 142500,00 грн.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2 - довіреність № 18/17 від 01.02.2017;

ОСОБА_3 - довіреність № 103/17 від 01.02.2017;

від відповідача: ОСОБА_4 - довіреність б/н від 28.12.2016;

ОСОБА_5 - довіреність б/н від 28.12.2016.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ :

Товариство з обмеженою відповідальністю Лайфселл (позивач) звернулось до господарського суду Київської області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Партнер ОСОБА_1 (відповідач) про стягнення 142500,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на неналежне виконання відповідачем умов Договору № АВ12USE407 від 01.06.2016, в частині своєчасного виконання загально-будівельних робіт з оформлення інтер'єру балконів та інтер'єрні роботи з влаштування зон відпочинку на балконах об'єкту, у зв'язку з чим позивачем нараховані 142500,00 грн. штрафних санкцій.

Ухвалою суду від 06.02.2017 порушено провадження у справі № 911/337/17 та призначено її до розгляду.

Ухвалою суду від 01.03.2017 розгляд справи було відкладено.

В судовому засіданні 15.03.2017 представниками відповідача наданий суду відзив на позовну заяву, в якому останній заперечує проти позову та просить суд відмовити в його задоволенні. Так, відповідач вказує на прострочення позивачем свого зобов'язання щодо здійснення передоплати за виконання відповідачем робіт, визначених договором, а також зазначає, що товариством з обмеженою відповідальністю Партнер ОСОБА_1 в повному обсязі виконані роботи, визначені умовами договору та усунуті недоліки, виявлені позивачем під час прийняття робіт. Також, відповідач звертає увагу суду на неправомірне нарахування позивачем штрафних санкцій, оскільки при їх розрахунку, позивач бере за основу вартість договору, проте як договором визначена відповідальність винної особи, яка розраховується від вартості робіт за договором.

15.03.2017 через канцелярію суду від позивача надійшли додаткові пояснення на позовну заяву, в яких останній зазначив, що вартість матеріальних ресурсів включається у вартість робіт за договором, яка, згідно із додатками 1, 2 договору й становить вартість договору у розмірі - 237500,00 грн.

В судовому засіданні 15.03.2017 судом оголошено перерву в розгляді справи.

05.04.2017 через канцелярію суду від позивача надійшли додаткові письмові пояснення по суті заявлених позовних вимог.

Представники відповідача заперечували проти задоволення позовних вимог з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.

Дослідивши наявні у справі докази, суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкладення розгляду справи.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 82 Господарського процесуального кодексу України, рішення прийнято господарським судом у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

Розглянувши подані позивачем і відповідачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд Київської області, -

ВСТАНОВИВ:

01.06.2016 між позивачем (замовник) та відповідачем (підрядник) укладений Договір № АВ12USE407, відповідно до умов п.п. 1.1, 1.2 якого підрядник зобов'язується за завданням замовника виконати загально-будівельні роботи з оформлення інтер'єру балконів та інтер'єрні роботи з влаштування зон відпочинку на балконах об'єкту (роботи) та здати їх замовнику у встановлені строки, а замовник зобов'язується прийняти такі роботи та оплатити їх вартість. Конкретний перелік робіт за договором міститься в договірній ціні, що є додатками 1, 2 до договору.

Пунктами 2.1, 2.2 договору визначено, що ціни на роботи, які будуть виконуватись підрядником, містяться в договірній ціні, що є додатками №№ 1, 2 до договору. незалежно від суми ПДВ вказаної у додатках. ПДВ за всі роботи нараховується і сплачується відповідно до чинного законодавства України. Загальна вартість цього договору становить, без ПДВ, 237500,00 грн. ПДВ нараховується і сплачується відповідно до законодавства в момент нарахування.

Сторони погодили, що роботи повинні бути виконані підрядником протягом 30 календарних днів з дати підписання договору. Підрядник зобов'язується розпочати виконання робіт протягом 3 робочих днів з дати підписання договору (п.п. 3.1, 3.2 договору).

Умовами п. 7.1 договору визначено, що забезпечення виконання робіт матеріальними ресурсами (матеріали та обладнання) покладається на підрядника у повному обсязі та здійснюється за його кошти. Підрядник відповідає за їх якість і відповідність матеріальних ресурсів, які він забезпечує, вимогам, установленим нормативними документами. Вартість матеріальних ресурсів включено у вартість робіт за договором, якщо інше не визначено в договорі.

Відповідно до п.п. 9.1, 9.2, 9.3 договору, після одержання замовником повідомлення від підрядника про готовність до передачі виконаних робіт, замовник зобов'язаний негайно розпочати їх приймання. Передача закінчених робіт підрядником і приймання їх замовником оформлюється актом приймання-передачі виконаних робіт. У разі виявлення в процесі приймання-передачі робіт недоліків, підрядник у визначений замовником строк зобов'язаний усунути їх і повторно повідомити замовника про готовність до приймання-передачі робіт.

Пунктами 10.1, 10.2 договору визначено, що протягом 10 робочих днів після підписання договору, підрядник виставляє рахунок, а замовник на його основі сплачує передоплату в розмірі, без ПДВ, 86666,67 грн. Остаточна оплата вартості виконаних робіт здійснюється замовником на підставі виставлених підрядником рахунків на оплату після та, за умови, підписання замовником акту приймання-передачі виконаних робіт.

Між сторонами у справі підписані додатки № 1, 2 до договору Договірна ціна , згідно з якими ціна на виконання загально-будівельних робіт на об'єкті, включаючи ПДВ, становить 77000,00 грн. та на виготовлення і встановлення меблів та робіт з оформлення інтер'єрів балконів на об'єкті, включаючи ПДВ - 208000,00 грн.

Так, на виконання умов договору, позивачем в рахунок передоплати за виконання відповідачем загально-будівельних робіт на об'єкті та виготовлення і встановлення меблів та робіт з оформлення інтер'єрів балконів на об'єкті, на підставі виставленого відповідачем рахунку № 96 від 15.06.2016, перераховано на рахунок товариства з обмеженою відповідальністю Партнер ОСОБА_1 104000,00 грн., про що свідчить наявна в матеріалах справи копія платіжного доручення № 280282 від 04.07.2016.

11.07.2016 позивач звернувся до відповідача із листом № 2693, в якому повідомив про виявленні на об'єкті недоліки та запропонував в строк, до 20.07.2016 усунути їх.

15.12.2016 позивач звернувся до відповідача із претензією, в якій вказував на те, що станом на час направлення претензії відповідачем невиконані свої зобов'язання щодо виконання, обумовлених договором робіт, не підписані акти виконаних робіт та не отримано повідомлень про готовність до передачі виконаних робіт, у зв'язку з чим позивач вимагав від відповідача сплатити штрафні санкції за прострочення виконання робіт.

У відповідь, відповідачем наданий лист № 24 від 13.01.2017, в якому останнім повідомлено, що затримка виконання робіт виникла не з вини останнього, а у зв'язку із коригуваннями, які вносились зі сторони замовника.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України (ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України).

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до статті 174 Господарського кодексу України, однією з підстав виникнення господарських зобов'язань є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди, не передбачені законом, але такі, які йому не суперечать.

Як встановлено ч. 1 ст. 837 ЦК України, за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно приписів статей 525, 526 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Так, у зв'язку із неналежним виконанням відповідачем умов договору, в частині своєчасного виконання відповідачем загально-будівельних робіт на об'єкті та виготовлення і встановлення меблів та робіт з оформлення інтер'єрів балконів на об'єкті, позивач звертається до суду із вимогою щодо стягнення з відповідача штрафних санкцій, визначених умовами договору, у сумі 142500,00 грн., нарахованих за період з 14.07.2016 по 14.01.2017.

Пунктом 12.6 договору визначено, що у випадку прострочення виконання робіт, підрядник зобов'язаний сплатити замовнику штрафні санкції у розмірі 2 % від вартості робіт за договором в цілому за кожен день прострочення виконання але не більше 50 % від загальної вартості таких робіт.

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

У сфері господарювання згідно з ч. 2 ст. 217 та ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, застосовуються господарські санкції, зокрема, штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

В судовому засіданні 15.03.2017 представниками відповідача наданий суду відзив на позовну заяву, в якому останній заперечує проти позову та просить суд відмовити в його задоволенні. Так, відповідач вказує на прострочення позивачем свого зобов'язання щодо здійснення передоплати за виконання відповідачем робіт, визначених договором. Крім того, відповідач вказує на те, що останнім в повному обсязі були виконані роботи, визначені умовами договору та усунуті недоліки, виявлені позивачем під час прийняття робіт. Також, відповідач звертає увагу на неправомірне нарахування позивачем штрафних санкцій, оскільки при розрахунку таких, позивач бере за основу вартість договору, проте як договором визначена відповідальність винної особи, яка розраховується від вартості робіт за договором.

Як слідує з пояснень позивача, оскільки умовами договору не визначений строк здійснення передоплати вартості робіт, позивач керуючись нормами ст. 530 ЦК України, здійснив платіж, на підставі виставленого рахунку в сумі 104000,00 грн. Дійсно як стверджує позивач передоплата була здійсненна з простроченням платежу - 22.06.2016, та становить прострочення виконання зобов'язання в цій частині на 12 календарних днів, з огляду на що позивач не заперечує факту затримки з виконання робіт на вказаний строк, що становить, до 13.07.2016. Однак, як слідує з пояснень позивача та підтверджується матеріалами справи, зокрема, листи № 2693 від 11.06.2016 та від 15.12.2016, відповідач, у визначений строк, не виконав свої зобов'язань щодо виконання визначених договором робіт.

Крім того, як вже було зазначено, пунктом 10.1 договору узгоджено, що протягом 10 робочих днів після підписання договору, підрядник виставляє рахунок, а замовник на його основі сплачує передоплату. Разом з тим, з наявного в матеріалах справи рахунку № 96 вбачається, що останній датований 15.06.2016, а договір підписаний між сторонами 01.06.2016, тобто відповідач також допустив прострочення виконання зобов'язання в цій частині.

Суд критично оцінює заперечення відповідача щодо неправомірного нарахування штрафних санкцій саме на вартість договору, що не передбачено його умовами, оскільки пунктом 7.1 договору обумовлено, що забезпечення виконання робіт матеріальними ресурсами (матеріали та обладнання) покладається на підрядника у повному обсязі та здійснюється за його кошти. Підрядник відповідає за їх якість і відповідність матеріальних ресурсів, які він забезпечує, вимогам, установленим нормативними документами. Вартість матеріальних ресурсів включено у вартість робіт за договором, якщо інше не визначено в договорі .

З матеріалів справи вбачається, що вартість матеріальних ресурсів включається у вартість робіт за договором та визначена додатками 1, 2 до договору, й становить вартість договору, визначену його умовами у сумі - 237500,00 грн., без врахування ПДВ. Як слідує з п. 2.2 договору, загальна вартість договору становить, без ПДВ, 237500,00 грн. ПДВ нараховується і сплачується відповідно до законодавства в момент нарахування.

Відповідачем не спростовано факту невиконання ним зобов'язань у встановленому договором строк. Доказів направлення позивачу актів виконаних робіт, як передбачено п.п. 9.1 - 9.3 договору, до звернення позивачем до суду, відповідачем не надано.

Так, до матеріалів справи надано копію повідомлення за вих. № 40 від 23.02.2017 відповідача адресованого позивачу, додатками до якого є акти виконання робіт.

Таким чином, оскільки в порушення умов Договору № АВ12USE407 від 01.06.2016, відповідачем, на час прийняття рішення, не виконанні зобов'язання в частині своєчасного виконання загально-будівельних робіт з оформлення інтер'єру балконів та інтер'єрні роботи з влаштування зон відпочинку на балконах об'єкту, а наявний в матеріалах справи розрахунок штрафних санкцій є арифметично вірним, суд приходить до висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідачу 142500,00 грн. штрафних санкцій визнається судом правомірною та такою, що підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене вище, позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Таким чином, судові витрати, відповідно до ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України, при повному задоволені позову покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Партнер ОСОБА_1 (08800, Київська область, Миронівський район, м. Миронівка, вул. Коцюбинського, 3, кімната 4, код ЄДРПОУ 39420477) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Лайфселл (03110, м. Київ, вул. Солом'янська, 11, літера А , код ЄДРПОУ 22859846) 142 500 (сто сорок дві тисячі п'ятсот) грн. 00 коп. штрафних санкцій та 2 137 (дві тисячі сто тридцять сім) грн. 50 коп. судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, оформленого відповідно до вимог ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено - 24.04.2017

Суддя О.О. Христенко

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення05.04.2017
Оприлюднено03.05.2017
Номер документу66195809
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/337/17

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Іванова Л.Б.

Постанова від 12.09.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Ухвала від 17.05.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

Ухвала від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Рішення від 05.04.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

Ухвала від 01.03.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Христенко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні