Постанова
від 24.04.2017 по справі 809/331/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" квітня 2017 р. справа № 809/331/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Лучко О.О.,

за участю секретаря: Королевич О.В.,

за участю сторін

представника позивача: ОСОБА_1,

представника відповідача: ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську,

до відповідача: Приватного акціонерного товариства "Івано-Франківська пересувна механізована колона № 75",

про стягнення заборгованості в розмірі 24 191,10 грн,-

ВСТАНОВИВ:

24.02.2017 року Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську звернулося до суду з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "Івано-Франківська пересувна механізована колона № 75" про стягнення заборгованості в розмірі 26 373,75 грн.

14.03.2017 року у судовому засіданні представником позивача подано заяву про зменшення розміру позовних вимог від 13.03.2017 року, яка прийнята судом, на підставі якої останній просить суд стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 24 359,53 грн. (а.с.48-49).

24.04.2017 року у судовому засіданні представником позивача подано заяву про зменшення розміру позовних вимог від 24.04.2017 року, що прийнята судом, в якій УПФУ в м.Івано-Франківську просить суд стягнути з Приватного акціонерного товариства "Івано-Франківська пересувна механізована колона № 75" заборгованість по відшкодуванню фактичних витратах на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 24191,10 грн. (а.с.109-110).

Позовні вимоги мотивовані тим, що внаслідок невідшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2, відповідачем порушуються вимоги Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Відповідачем станом на день подання адміністративного позову допущено заборгованість по виплаті таких витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, пенсіонерам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за період з дати призначення пенсії по 01.02.2017 року в розмірі 24191,10 грн.

Представник позивача в судовому засіданні з урахуванням заяв про зменшення розміру позовних вимог, позов підтримав. Просив суд позов задовольнити.

Представник відповідача проти позову заперечила з мотивів, викладених у письмовому запереченні. Суду пояснила, що згідно з платіжними дорученнями за період з листопада 2016 року по лютий 2017 року підприємством вся заборгованість сплачена, за винятком відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної ОСОБА_4 та ОСОБА_3 Вказала, що позивачем безпідставно покладено на підприємство обов язок відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_4, оскільки останній працював в ПрАТ Івано-Франківська пересувна механізована колона №75 в період з 02.11.1981 року по 04.02.1987 року на посаді майстра, яка передбачена Списком №2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.2003 року №36. Зазначила, що рішенням Івано-Франківського міського суду від 22.07.2016 року ОСОБА_4 призначено пенсію за віком на пільгових умовах з 31.12.2015 року на підставі п. б ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення . Пояснила, що трудовий стаж, необхідний для призначення ОСОБА_4 пенсії за Списком №2, набутий ним до введення в дію законодавства, яким передбачено відшкодування пільгових пенсій. Крім того, пояснила, що Закон України Про пенсійне забезпечення поширюється на правовідносини, які мале місце після 01.01.1992 року та зворотної сили не має. З цих підстав вважає, що фактичні витрати по виплаті та доставці пільгових пенсій за трудовий стаж, набутий ОСОБА_4 до введення в дію Закону України Про пенсійне забезпечення , відшкодуванню за рахунок ПрАТ Пересувна механізована колона №75 не підлягають. Крім того, зазначила, що розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, складений Володимир-Волинським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України щодо пенсіонера ОСОБА_3, підприємством отримано вже після початку розгляду даної адміністративної справи, а тому обов язок підприємства відшкодовувати витрати позивачу відсутній. На підставі наведеного в задоволенні позову просила відмовити.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, дослідивши та оцінивши подані докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що згідно із витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Приватне акціонерне товариство Івано-Франківська пересувна механізована колона №75 є юридичною особою та платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Об'єктом оподаткування для платників зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст.12 вказаного Закону.

Так, колишнім працівникам Приватного акціонерного товариства Івано-Франківська пересувна механізована колона №75 ОСОБА_5 (місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 2017 року - 5,79 грн.), ОСОБА_3 (місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 2017 року - 211,54 грн.), ОСОБА_6 (місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 2017 року - 1432,40 грн.), ОСОБА_4 (місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 2017 року - 1672,58 грн.), ОСОБА_7 (місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 2017 року - 133,66 грн.), ОСОБА_8 (місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій з 2017 року - 82,35 грн.) призначено та виплачуються пенсії на пільгових умовах відповідно до пунктів "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Судом встановлено, що згідно розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, довідок про суми заборгованості, заяв про зменшення позовних вимог за ПрАТ Івано-Франківська пересувна механізована колона №75 рахується заборгованість в розмірі 24191,10 грн., яка виникла у зв язку з невідшкодуванням фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільових умовах ОСОБА_4, ОСОБА_3 за період з дати призначення пенсії по 01.02.2017 року (а.с. 113).

Дані обставини підтверджуються розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, розрахунками суми боргу, карткою особового рахунку по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (а.с.111, 113).

Проте, відповідач в порушення вимог Закону України "Про пенсійне забезпечення", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не відшкодував суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсії таким громадянам, нарахованих і виплачених в розмірі 24 191,10 грн.

Згідно із п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, повинні вносити до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, до досягнення працівниками загальновстановленого пенсійного віку.

Так, статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Статтею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійному Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до п.6.4 вищезгаданої Інструкції розмір сум відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч.2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствами до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно пункту 6.7 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Відповідно до п.6.8 Інструкції у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Стосовно доводів представника відповідача про безпідставність покладення на підприємство обов язку відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_4, оскільки трудовий стаж, необхідний для призначення йому пенсії за Списком №2, набутий останнім до введення в дію законодавства, яким передбачено відшкодування пільгових пенсій, тобто до 01.01.1992 року, суд зазначає наступне.

Статтею 100 Закону України Про пенсійне забезпечення №1788-II встановлено порядок призначення пільгових пенсій особам, які мали право на пенсію на пільгових умовах до введення в дію цього Закону, відповідно до якої особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах: а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством; б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13 - 14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

Тобто, особі, яка до і після 1992 року працювала на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, пенсія призначається відповідно ч.2 Розділу ХV Закону України № 1058-IV згідно зі ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Згідно із п. б ч.1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення на пільгових умовах мають право на пенсію за віком працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць чоловіки після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зазначеним особам, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення .

Статтею 62 Закону України Про пенсійне забезпечення визначено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка, а в разі відсутності її чи відповідних записів у ній наявність трудового стажу підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З матеріалів справи вбачається, що вищевказані періоди роботи ОСОБА_4 на посаді майстра (з 02.11.1981р. по 04.02.1987р.), на посаді молодшої медичної сестри по обслуговуванню хворих, що потребують психіатричної допомоги (з 01.07.20015р по 31.12.2015 року), підтверджено записами в його трудовій книжці, про що зазначено і в рішенні Івано-Франківського міського суду від 19.07.2016 року, яке набрало законної сили (а.с.44-45, 64-76), що в свою чергу надає ОСОБА_4 право на призначення пільгової пенсії згідно п. б ч.1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Вказані обставини встановлені постановою Івано-Франківського міського суду від 19.07.2016 року в адміністративній справі за позовом ОСОБА_4 до Управління Пенсійного Фонду України в м.Івано-Франківську, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ПАТ "Івано-Франківська пересувна механізована колона № 75" про визнання неправомірними дій, зобов язання зарахувати до стажу роботи для призначення пенсії за віком на пільгових умовах за Списком №2, якою позов задоволено.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що періоди роботи ОСОБА_4 на посаді майстра (з 02.11.1981р. по 04.02.1987р.) та на посаді молодшої медичної сестри по обслуговуванню хворих, що потребують психіатричної допомоги (з 01.07.20015р по 31.12.2015 року), зараховуються до пільгового трудового стажу, який дає право цій особі на призначення пенсії відповідно до п. б ч.1 ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення , оскільки ОСОБА_4 як до, так і після 1992 року працював на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, а тому пенсія йому призначена відповідно ч.2 Розділу ХV Закону України № 1058-IV згідно зі ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Наведеними обставинами спростовуються наведені вище доводи представника відповідача, а тому відповідач зобов язаний відшкодовувати позивачу фактичні витрати на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної ОСОБА_4

А тому витрати на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної ОСОБА_4, з дати призначення пенсії до 01.02.2017 року підлягають до відшкодуванню відповідачем.

Стосовно доводів представника відповідача про відсутність обов язку підприємства відшкодовувати витрати на виплату та доставку пільгової пенсії, призначеної ОСОБА_3, оскільки позивач на момент подання позову до суду не надіслав відповідачу розрахунок фактичних витрат по цьому пенсіонеру, суд зазначає наступне.

Як встановлено судом, на підставі рішення Володимир-Волинського міського суду від 29.02.2016 року та 05.04.2016 року (а.с.94-95) Володимир-Волинським об єднаним управлінням Пенсійного Фонду України ОСОБА_3 призначено пенсію за віком на пільгових умовах з 06.07.2015 року. 13.01.2017 року Володимир-Волинське об єднане управління Пенсійного фонду України надіслало до УПФУ в м.Івано-Франківську розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, яке надійшло адресату 23.01.2017 року, що підтверджується штампом вхідної кореспонденції (а.с.9, 102-106).

Вказаний розрахунок, в якому визначено частку плати підприємства в розмірі 13,98%, був надісланий відповідачу 27.01.2017 року, що підтверджується реєстром поштових відправлень (а.с.7, 9).

Право ОСОБА_3 на отримання пенсії на пільгових умовах підтверджене зазначеним вище судовим рішенням, а тому ПрАТ "Івано-Франківська пересувна механізована колона № 75", на якому ОСОБА_3 здобув трудовий стаж, який дає право на даний вид пенсії, зобов язане відшкодувати позивачу витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_3 за період з дати призначення пенсії по 01.02.2017 року.

При цьому несвоєчасне надіслання Володимир-Волинським об єднаним управлінням Пенсійного фонду України до УПФУ в м.Івано-Франківську розрахунку фактичних витрат в порядку, визначеному п.6.8 Інструкції Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, не звільняє відповідача від обов язку відшкодувати вказані витрати.

Наявна заборгованість Приватного акціонерного товариства Івано-Франківська пересувна механізована колона №75 перед Управлінням Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 24 191,10 грн. добровільно не сплачена, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

Стосовно судових витрат, то відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі ст.124 Конституції України, керуючись ст.ст. 2, 8-14, 86, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Івано-Франківська пересувна механізована колона № 75" (код ЄДРПОУ 01037548) на користь Управління Пенсійного фонду України в м.Івано-Франківську (код ЄДРПОУ 20550895) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в розмірі 24 191,10 грн. (двадцять чотири тисячі сто дев`яносто одна гривня десять копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст.254 КАС України постанова набирає законної сили після закінчення встановлених строків подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя /підпис/ ОСОБА_9

Постанова складена в повному обсязі 27.04.2017.

Дата ухвалення рішення24.04.2017
Оприлюднено03.05.2017
Номер документу66217998
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/331/17

Постанова від 24.04.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Постанова від 24.04.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 05.04.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

Ухвала від 24.02.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Лучко О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні