Ухвала
від 13.04.2017 по справі 335/4483/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/4483/17 1-кс/335/3054/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 квітня 2017 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя Калюжна В.В., за участю секретаря Ведмедьової В.В., прокурора Сердюк Є.О., захисника ОСОБА_1, підозрюваного ОСОБА_2, розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 про продовження строку тримання під вартою відносно:

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України, який має вищу освіту, одруженого, який має на утриманні малолітню дитину, працюючого директором ДП СГП Запорізьке , який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3, проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, раніше не засудженого,

підозрюваного у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про продовження строку тримання під вартою відносно ОСОБА_2, який підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

З наданих суду матеріалів вбачається, що в провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016080260000044 від 13.01.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що наказом Міністра аграрної політики та продовольства України від 27.08.2015 року № 181-п ОСОБА_2 призначено виконуючим обов'язки директора державного підприємства Сільськогосподарське підприємство Запорізьке ( Далі ДП СГП Запорізьке ).

Наказом Міністра аграрної політики та продовольства України від 09.11.2015 № 247-п ОСОБА_2 призначено директором ДП СГП Запорізьке .

Згідно Статуту ДП СГП Запорізьке , в редакції затвердженій Наказом Міністра аграрної політики України від 13.03.2009 № 160 ДП СГП Запорізьке засноване на основі державної власності, входить до сфери управління Міністерства аграрної політики України. Підприємство створено з метою здійснення діяльності у сфері виробництва сільсько-гоподарської продукції та продуктів її переробки, отримання прибутку.

Управління підприємством здійснюється його директором, який: діє без доручення(довіреності) від імені підприємства; представляє інтереси підприємства в органах державної влади та місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними та фізичними особами; організовує виробничо-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність підприємства відповідно до мети та основного напрямку його діяльності; розпоряджається коштами та майном підприємства відповідно до Статуту та законодавства.

Відповідно до контракту з директором ДП СГП Запорізьке укладеного 18.11.2015 між Міністром аграрної політики та продовольства України та ОСОБА_2 до прав та обов'язків останнього входить: здійснення поточного (оперативного) керівництва підприємством, організація його виробничо-господарської, соціально-побутової та іншої діяльності, забезпечення виконання завдань підприємства, передбачених законодавством, статутом підприємства та контрактом; діяти від імені підприємства, представляти його на всіх підриємствах, установах та організаціях; укладати господарські та інші угоди; користуватися правом розпорядження коштами підприємства; в межах компетенції видавати накази та інші акти, давати вказівки, обов'язкові для всіх підрозділів та працівників підприємства, накладати на працівників стягнення відповідно до законодавства.

З огляду на викладене, ОСОБА_2 займаючи посаду директора ДП СГП Запорізьке постійно виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, у зв'язку із чим, відповідно до п. 1 Примітки до ст. 364 КК України, був службовою особою.

У серпні 2015 року ОСОБА_2 вступив у злочинну змову з невстановленими досудовим слідством особами, направлену на заволодіння коштами ДП СГП Запорізьке і з цією метою ним та невстановленими особами було розроблено схему вчинення кримінального правопорушення.

Будучи обізнаним про положення норм Закону України Про оренду землі , а саме: статті 4, згідно якої орендодавцями земельних ділянок, що перебувають у державній власності, є органи виконавчої влади та статті 16, згідно якої укладення договору оренди земельної ділянки із земель державної власності здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади ОСОБА_2 вирішив розробити форму цивільно-правового договору за яким буде передавати у платне користування фермерським господарствам земельні ділянки, що є державної власністю, в обхід зазначених вимог законодавства України та уникаючи будь-якого контролю з боку державних органів. Крім того, за наміром ОСОБА_2 розроблений договір повинен був передбачати виконання певних підготовчих робіт на земельних ділянках, що будуть передаватися фермерським господарством для подальшого декларування таких витрат сторонніми підприємствами.

Для розробки цивільно-правового договору, який відповідав би зазначеним вимогам, ОСОБА_2 було залучено юриста Луньова С.Н., з яким він 27.08.2015 уклав договір про надання правової допомоги та юридичних послуг ДП СГП Запорізьке .

У вересні 2015 року ОСОБА_4, не будучи обізнаним про злочинний умисел ОСОБА_2, за вказівкою останнього, розробив проект договору купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого ДП СГП Запорізьке на оплатній основі передавало у власність фермерським господарствам посіви сільськогосподарських культур, що вирощувались на земельних ділянках, які перебували на балансі державного підприємства. Проект договору купівлі-продажу біологічного активу був погоджений ОСОБА_2 При цьому останній з метою прикриття злочинної діяльності та маскування її під законну господарську діяльність, мав намір відображати, що роботи з посіву сільськогосподарських культур на земельних ділянках, які передані фермерським господарствам за договорами купівлі-продажу біологічного активу, виконані сторонніми підприємствами і у подальшому відображати у бухгалтерському та податковому обліку ДП СГП Запорізьке перерахування коштів даним підприємствам у якості оплати зазначених робіт.

Підготувавшись до скоєння кримінального правопорушення, ОСОБА_2, реалізуючи схему по розкрадання котів державного підприємства, у вересні 2015 року звернувся до представників ФГ Влад , ТОВ Колос-Компані , ФГ Чакан та громадян України ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 з пропозицією укласти з ДП СГП Запорізьке договори купівлі-продажу біологічного активу за якими вони отримують на оплатній основі у користування для ведення сільського господарства земельні ділянки, які перебували на балансі державного підприємства. При цьому ОСОБА_2 заявив, що земельні ділянки у користування зазначені особи отримують лише за умов виконання власними силами та за власні кошти усіх робіт, у тому числі посіви сільськогосподарських культур з підвозом зерна, лущення стерні, дискування, передпосівну культивацію. Будь-які роботи на даних земельних ділянках ДП СГП Запорізьке виконуватись не будуть. Крім того ОСОБА_2 висунув вимогу зазначеним особам про оплату договорів виключно готівковими коштами.

Розуміючи, що запропоновані ОСОБА_2 умови отримання у користування земельних ділянок, які перебували на балансі ДП СГП Запорізьке фактично мали ознаки оренди, а запропонована вартість договору фактично відповідала вартості оренди землі, представники ФГ Влад , ТОВ Колос-Компані , ФГ Чакан та громадяни України ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 надали згоду на укладання з державним підприємством договорів купівлі-продажу біологічного активу.

Так, 01.10.2015 року між ДП СГП Запорізьке в особі виконуючого обов'язки директора ОСОБА_2 та ФГ Влад в особі голови ОСОБА_8 був укладений договір купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого державне підприємство передавало у власність ФГ Влад посіви сільськогосподарських культур, вартістю 380 789, 1 грн. Останні зобов'язувались прийняти та оплатити біологічний актив.

01.10.2015 року між ДП СГП Запорізьке в особі виконуючого обов'язки директора ОСОБА_2 та громадянином України ОСОБА_6 був укладений договір купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого державне підприємство передавало у власність ОСОБА_6 посіви сільськогосподарських культур, вартістю 973 410 грн. Остання зобов'язувалась прийняти та оплатити біологічний актив.

01.10.2015 року між ДП СГП Запорізьке в особі виконуючого обов'язки директора ОСОБА_2 та громадянином України ОСОБА_5 був укладений договір купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого державне підприємство передавало у власність ОСОБА_5 посіви сільськогосподарських культур, вартістю 1 992 450 грн. Останній зобов'язувався прийняти та оплатити біологічний актив.

01.10.2015 року між ДП СГП Запорізьке в особі виконуючого обов'язки директора ОСОБА_2 та ТОВ Колос-Компані в особі директора ОСОБА_9 був укладений договір купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого державне підприємство передавало у власність ТОВ Колос-Компані посіви сільськогосподарських культур, вартістю 1 323 324,9 грн. Останні зобов'язувались прийняти та оплатити біологічний актив.

01.10.2015 року між ДП СГП Запорізьке в особі виконуючого обов'язки директора ОСОБА_2 та громадянином України ОСОБА_7 був укладений договір купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого державне підприємство передавало у власність ОСОБА_7 посіви сільсько-гоподарських культур, вартістю 220 000 грн. Останній зобов'язувався прийняти та оплатити біологічний актив.

01.11.2015 року ДП СГП Запорізьке в особі виконуючого обов'язки директора ОСОБА_2 та ФГ Чакан був укладений договір купівлі-продажу біологічного активу, згідно якого державне підприємство передавало у власність ФГ Чакан посіви сільськогосподарських культур, вартістю 1 099 460,55 грн. Останні зобов'язувались прийняли та оплатити біологічний актив.

В дійсності зазначені договори ОСОБА_2 були укладені з метою отримання готівкових коштів від зазначених осіб для подальшого заволодіння ними. Виконувати будь-які роботи пов'язані з посівами сільськогосподарських культур, передбачені укладеними договорами купівлі-продажу біологічного активу, ОСОБА_2 наміру не мав.

Роботи на земельних ділянках, отриманих у користування за договорами купівлі-продажу біологічного активу ФГ Влад , ТОВ Колос-Компані , ФГ Чакан та громадянами України ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 були виконані власними силами та за власні кошти. Сторонні підприємства для виконання будь-яких робіт на даних земельних ділянках з боку ДП СГП Запорізьке не залучались.

В період з 27.08.2015 року по 01.06.2016 року ФГ Влад , ТОВ Колос-Компані , ФГ Чакан та громадянами України ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 було внесено до ДП СГП Запорізьке у якості оплати за користування земельними ділянками державного підприємства по зазначеним договорам готівкових коштів на загальну суму 4 109 317, 27 грн., частиною з яких в сумі 2 946 000 грн. ОСОБА_2, перебуваючи за місцем знаходження ДП СГП Запорізьке , Запорізька область, К-Дніпровський район, с. В.Знам'янка, вул. Леніна, 553, зловживаючи службовим становищем пов'язаним із здійсненням поточного (оперативного) керівництва підприємством, розпорядженням коштами підприємства, заволодів.

Реалізуючи розроблену злочинну схему, з метою прикриття злочинної діяльності та маскування її під законну господарську діяльність державного підприємства ОСОБА_2, діючи у змові з невстановленими особами, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, склав офіційні документи, а саме: прибуткові касові ордери ТОВ АЛКОМ ГРУП , код ЄДРПОУ 30908836, ТОВ БІЗНЕС-ДЕУС ГРУПП , код ЄДРПОУ 39916323, ТОВ ВЕЛПРАЙС ГРУП , код ЄДРПОУ 39908726, ТОВ ЛАДКОМ ІНВЕСТ , код ЄДРПОУ 39928653, ТОВ КОМ-ІН-БУД , код ЄДРПОУ 39269498 та ТОВ БРЕЙВІС ОСОБА_10 , код ЄДРПОУ 39988712, до яких вніс завідомо неправдиву інформацію про надходження від ДП СГП Запорізьке коштів у якості оплати за надання послуг з лущення стерні, дискування, передпосівної культивації, посіву з підвозом пшениці, зерна рапсу, соняшника. Крім того, завідомо неправдиву інформацію про взаємовідносини державного підприємства з зазначеними підприємствами ОСОБА_2 відобразив у додатках № 5 до податкових декларацій з податку на додану вартість ДП Сільськогосподарське підприємство Запорізьке за жовтень 2015 року. Однак у дійсності ТОВ АЛКОМ ГРУП , код ЄДРПОУ 30908836, ТОВ БІЗНЕС-ДЕУС ГРУПП , код ЄДРПОУ 39916323, ТОВ ВЕЛПРАЙС ГРУП , код ЄДРПОУ 39908726, ТОВ ЛАДКОМ ІНВЕСТ , код ЄДРПОУ 39928653, ТОВ КОМ-ІН-БУД , код ЄДРПОУ 39269498 та ТОВ БРЕЙВІС ОСОБА_10 , код ЄДРПОУ 39988712 фінансово-господарських взаємовідносин з ДП СГП Запорізьке не мали, вказані роботи не виконували.

Таким чином ОСОБА_2, зловживаючи службовим становищем, пов'язаним з здійсненням поточного (оперативного) керівництва підприємством, організацією його виробничо-господарською діяльністю, розпорядження коштами підприємства, укладанням господарських угод, діючи у змові з невстановленими досудовим слідством особами, заволодів коштами ДП СГП Запорізьке в сумі 2 946 000 грн., що в шістсот і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян та момент вчинення злочину та є особливо великим розміром.

18.01.2017 року ОСОБА_2 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 21.02.2017 року відносно ОСОБА_2 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 19.04.2017 року.

Слідчий зазначає, що для закінчення досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженню органу досудового розслідування потрібно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, виконання яких неможливо до закінчення строку тримання під вартою, у зв'язку з чим слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням та просить суд продовжити строк тримання під вартою відносно ОСОБА_2 в межах строку досудового розслідування.

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав на підставах, викладених у клопотанні.

Підозрюваний та його захисник у судовому засіданні проти клопотання заперечували, посилаючись на те, що підозрюваним внесено суму грошових коштів на відповідний рахунок у вигляді застави, визначеної ухвалою слідчого судді про застосування запобіжного заходу, та підозрюваний звільнений з-під варти.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку прокурора, пояснення підозрюваного, захисника, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчий суддя встановив, що в провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016080260000044 від 13.01.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, у якому 18.01.2017 року ОСОБА_2 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 21.02.2017 року відносно ОСОБА_2 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 19.04.2017 року, та у відповідності до ч. 3 ст. 183 КПК України, встановлено розмір застави у межах 1 845 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб в сумі 2 952 000 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м'яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п'ятою статті 176 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України, слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов'язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов'язків, передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Відповідно до ч. 7 ст. 182 КПК України, у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу, підозрюваний, обвинувачений або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Відповідно до ч. 4 ст. 202 КПК України, з моменту звільнення з-під варти у зв'язку з внесенням застави підозрюваний, обвинувачений вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

В ході розгляду клопотання встановлено, що на виконання ухвали слідчого судді від 21.02.2017 року про застосування запобіжного заходу підозрюваним ОСОБА_11 внесено заставу на депозитний рахунок ТУ ДСА України в Запорізькій області у розмірі 2 952 000 гривень, на підтвердження чого слідчому судді надано копію платіжного доручення № 888260 від 10.04.2017 року, яку долучено до матеріалів справи.

Згідно довідки серії № ЗАП 00216 від 11.04.2017 року, виданої Запорізьким слідчим ізолятором, підозрюваний ОСОБА_2 звільнений з-під варти 11.04.2017 року, внаслідок внесення застави.

Зазначені обставини дають підстави слідчому судді дійти висновку, що запобіжним заходом, який застосований до підозрюваного ОСОБА_11, з моменту звільнення його з-під варти є запобіжний захід у вигляді застави, та у відповідності до ч. 6 ст. 182 КПК України, підозрюваний зобов'язаний виконувати покладені на нього обов'язки, пов'язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

Так, ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 21.02.2017 року на випадок внесення застави на підозрюваного ОСОБА_2 обов'язки, передбачені ст. 194 КПК України: прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою; не відлучатися з міста Запоріжжя без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання, строк дії яких відповідає строку дії ухвали про застосування запобіжного заходу до 19.04.2017 року.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_2 не підлягає задоволенню, оскільки такий запобіжний захід втратив дію, з моменту внесення застави підозрюваним.

Керуючись, ст.ст. 177, 178, 182, 183, 193, 197, 199, 202, 309 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУ НП в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 про продовження строку тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_2 - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Запорізької області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: В.В. Калюжна

Дата ухвалення рішення13.04.2017
Оприлюднено03.05.2017

Судовий реєстр по справі —335/4483/17

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

Ухвала від 13.04.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні