Ухвала
від 27.04.2017 по справі 903/362/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ПРО ПОВЕРНЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ

"27" квітня 2017 р. № 01-39/903/362/17

Суддя господарського суду Волинської області Пахолюк В.А., розглянувши матеріали

за позовом Державного підприємства «Львіввугілля», м.Сокаль в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Степова», с.Глухів, Сокальський район, Львівська область

до відповідачів:

1)          Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-торгівельне підприємство «Фенікс», м.Володимир-Волинський;

2)          Відділу Держгеокадастру у Волинській області, смт.Шацьк;

3)          ПП «Тера», смт.Шацьк

третя особа: Шацька селищна рада, смт.Шацьк

про визнання права постійного користування земельною ділянкою, скасування державної реєстрації земельної ділянки та видалення земельної ділянки з Державного земельного кадастру, -

в с т а н о в и ла :

Державне підприємство «Львіввугілля» звернулось до суду в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Степова» з позовом до відповідачів - Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-торгівельне підприємство «Фенікс», Відділу Держгеокадастру у Волинській області, ПП «Тера» про:

-          визнання права постійного користування частини земельної ділянки площею 0,0091 га за Державним підприємством «Львіввугілля»;

-          скасування державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі за Товариством з обмеженою відповідальністю Виробничо-торгівельне підприємство «Фенікс» код ЄДРПОУ 13348242 за адресою: смт.Шацьк, урочище «Гряда» та видалення земельної ділянки з кадастровим номером 0725755100:03:016:1903 з Державного земельного кадастру.

Подана позовна заява не може бути прийнята господарським судом Волинської області, оскільки не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України).

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку та розмірі.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України "Про судовий збір".

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" з 1 січня 2017 році встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб у розмірі 1600, 00 гривень.

Кожна позовна вимога оплачується судовим збором окремо.

Позивачем фактично заявлено дві самостійні вимоги немайнового характеру, отже, за поданим позовом необхідно сплатити за кожну вимогу по 1 600, 00 грн., тобто 3200,00 грн.

Разом з тим, до позовної заяви позивачем подано платіжне доручення № 516 від 13.04.2017р. про сплату 1 600, 00 грн., тобто розмір сплаченого судового збору не відповідає розміру, встановленому Законом.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 63 ГПК України суддя повертає позовну заяву та додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі.

Водночас, слід констатувати, що у відповідності із ч.1 ст.1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

За змістом норми ст.21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі є позивач і відповідач.

Позивачами є підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

Відповідачами є юридичні особи та у випадках, передбачених цим Кодексом, - фізичні особи, яким пред'явлено позовну вимогу.

Частиною 2 ст. 54 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що позовна заява повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог; якщо позов подано до кількох відповідачів, - зміст позовних вимог щодо кожного з них (п. 4).

Під вимогою розуміється матеріально правова вимога, тобто предмет позову.

Предметом позову як вимоги про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу є спосіб захисту цього права чи інтересу.

З позовної заяви не вбачається у чому полягає порушення чи невизнання кожного з відповідачів прав або законних інтересів позивача, не зазначено зміст позовних вимог до кожного з відповідачів.

Крім того, суд звертає увагу, що Господарський процесуальний кодекс України передбачає можливість участі в судовому процесі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на предмет спору, якщо рішення господарського суду зі спору може вплинути на права та обов'язки цієї особи щодо однієї із сторін (стаття 27 ГПК України). Така третя особа виступає в процесі на стороні позивача або відповідача - у залежності від того, з ким із них у неї існують (або існували) певні правові відносини.

Допущені порушення є підставою для повернення даної позовної заяви без розгляду, що не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущених порушень.

Господарський суд, керуючись п. 4 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, -

у х в а л и в:

          Позовну заяву Державного підприємства «Львіввугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Степова» з додатками на 32 арк. (в т.ч. оригінал платіжного доручення № 516 від 13.04.2017р. на суму 1 600, 00грн.) повернути позивачу без розгляду.

Суддя Пахолюк В.А.

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення27.04.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66225259
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/362/17

Ухвала від 27.04.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Пахолюк Валентина Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні