Рішення
від 25.04.2017 по справі 904/3924/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

25.04.2017 Справа № 904/3924/17

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014", м. Київ в особі Криворізької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014". м. Кривий Ріг

до П'ятихатської районної Ради, м. П'ятихатки, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості у розмірі 24 503,04 грн. за договором про надання послуг з охорони

Суддя Назаренко Н.Г.

Секретар судового засідання Гриценко І.О.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1 представник - дов. № 3 від 10.04.2017

Від відповідача : не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014" в особі Криворізької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014" звернулося до господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до П'ятихатської районної Ради про стягнення заборгованості у сумі 24 503,04 грн. за договором № 3 від 01.01.2017 про надання послуг з охорони.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору, в частині повної оплати за надані послуги.

Позивач підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не з'явився, направив до суду заяву, в якій позовні вимоги визнав у повному обсязі.

Клопотання про здійснення технічної фіксації судового процесу не подавалось.

У судовому засіданні 25.04.2017 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, вислухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.01.2017 між Криворізькою філією Товариства з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014" (далі - позивач, охоронна фірма) та П'ятихатською районною Радою (далі - відповідач, замовник) було укладено договір про надання послуг з охорони (далі - договір), за умовами п. 1.1. в порядку та на умовах, визначених цим договором, замовник доручає, а охоронна фірма надає на оплатній основі послуги з фізичної охорони об'єктів, які визначені в дислокації об'єктів охорони (додаток 1), що додається до договору (далі - об'єкти).

У виняткових випадках, при проведенні замовником робіт, які впливають на функціонування технічних засобів охорони, порушують цілісність огорож, град, тощо, за домовленістю сторін охоронна фірма виставляє додаткову кількість постів за окремим розрахунком та окремою оплатою, про що складається додатковий договір.

Відповідно до п. 1.2. Договору охоронна фірма здійснює охорону об'єктів в дні та години, зазначені в дислокації об'єктів охорони (додаток1), яка розробляється охоронною фірмою та узгоджується з замовником. Щоденне приймання об'єктів під охорону і здавання їх замовнику здійснюється згідно з Інструкцією, узгодженою і затвердженою сторонами (додаток ; до цього договору).

Пунктом 2.1. Договору встановлено, що вартість послуг з охорони одного поста визначається сторонами на основі специфікацій (додаток 5), які є невід'ємною частиною зазначеного договору, і складає 680,64 грн. за 1 добу охорони.

Загальна вартість договору 24 503,04 грн., в т.ч. ПДВ 4 083,84 грн. (п. 2.2. Договору).

Згідно п. 3.1. Договору розрахунки проводяться шляхом перерахування замовником коштів за надані послуги в безготівковому порядку на поточний рахунок охоронної фірми.

Оплата за надані послуги охоронної фірми за договором, здійснюється щомісячно шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок охоронної фірми до 10 числа місяця, наступного за календарним місяцем, в якому фактично надавалися послуги, на підставі оформленого охоронною фірмою рахунку та акту наданих послуг.

Пунктом 3.2. Договору встановлено, що на підтвердження факту надання охоронною фірмою замовнику послуг до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим складається відповідний акт та надається замовнику.

Замовник зобов'язаний своєчасно вносити плату за послуги охоронної фірми згідно умов визначених в цьому договорі та додатках до нього (п.п. 4.1., 4.1.1. договору).

Цей договір вважається укладеним і набирає чинності з моменту його підписання сторонами та його скріплення печатками сторін та діє до 28.02.2017 (п. 10.1. Договору).

Пунктом 10.2. Договору встановлено, що закінчення строку цього договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії цього договору.

На виконання умов договору сторонами 01.01.2017 підписано Специфікацію (а.с. 38).

Позивач за період з 01.01.2017 по 05.02.2017 надав відповідачу послуги з фізичної охорони об'єкта, що підтверджується актом наданих послуг на суму 24 503,04 грн. та виставленим рахунком на оплату (а.с. 39, 40).

Відповідач за надані послуги не розрахувався, в наслідок чого у нього виникла заборгованість у сумі 24 503,04 грн., що і стало причиною спору.

Дослідивши обставини справи, надані матеріали, оцінивши надані докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та необхідність задоволення позову на підставі наступного.

Відповідно до Господарського Кодексу України, на підставі господарсько-договірних відносин між сторонами виникли майнові господарсько-договірні зобов'язання.

Частиною 1 ст. 11 Цивільного кодексу України встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України).

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених господарським кодексом України.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько - господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до положень статей 525, 526, 530 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Якщо строк (термін) виконання боржником обов'язку не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов'язок у семиденний строк від дня пред'явлення вимоги, якщо обов'язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

В силу ст. 629 ЦК України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Договір, укладений між сторонами є договором про надання послуг та на нього розповсюджуються норми Цивільного кодексу України, передбачені главою 63.

Відповідно ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ст. 902 ЦК України Виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором (ч. 1 ст. 903 ЦК України).

З врахуванням викладеного, вимоги Позивача в частині стягнення суми основного боргу є обґрунтованими, підтверджені матеріалами справи та не спростовані Відповідачем, у зв'язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі в розмірі 24 503,04грн.

Згідно ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини справи, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

За приписами ст.34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Враховуючи викладене, позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі з стягнення з відповідача суму основного боргу у розмірі 24 503,04 грн.

Згідно зі ст. 49 ГПК України судові витрати у справі слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 612 Цивільного кодексу України, ст.ст.193, 199 Господарського кодексу України, ст.ст.1, 32-34, 36, 43, 44, 49, 75, 82-85, 116, 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з П'ятихатської районної ради (52100, Дніпропетровська область, П'ятихатський район, м. П'ятихатки, вул.. Садова (Железнякова), буд. 104, код ЄДРПОУ 25529765) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014" (03022, м. Київ, вул.. Васильківська, буд. 37, код ЄДРПОУ 39184053) в особі Криворізької філії Товариства з обмеженою відповідальністю "Золоті Леви 2014" (50005, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул.. Домобудівельна, буд. 21, код ЄДРПОУ 39302833) основний борг у сумі 24 503,04 грн. (двадцять чотири тисячі п'ятсот три грн. 04 коп.) та витрати по сплаті судового збору у сумі 1 600,00 грн. (одна тисяча шістсот грн. 00 коп.), про що видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата підписання рішення, оформленого

відповідно до вимог ст. 84 ГПК України,

- 27.04.2017

Суддя ОСОБА_2

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66225420
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3924/17

Рішення від 25.04.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 30.03.2017

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні