Ухвала
від 30.09.2010 по справі 2/169-ап-08/2170
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

——————————————————————

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 вересня 2010 р.Справа № 2/169-АП-08/2170

Категорія:6.13Головуючий в 1 інстанції: Морська Г.М.

Судова колегія Одеського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого –Милосердного М.М.

суддів –Бітова А.І. та Ступакової І.Г.,

при секретарі –Харченко К.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Одесі адміністративну справу за апеляційною скаргою управління Пенсійного фонду України в Бериславському районі Херсонської області на ухвалу Херсонського окружного адміністративного суду від 22 квітня 2010 року (про розстрочення виконання судового рішення) за позовом управління Пенсійного фонду України в Бериславському районі Херсонської області до відкритого акціонерного товариства "Бериславське автотранспортне підприємство-16537" про стягнення заборгованості по страховим внескам,

В С Т А Н О В И Л А :

Постановою господарського суду Херсонської області від 10 квітня 2008 року позовні вимоги управління Пенсійного фонду України (далі УПФУ) в Бериславському районі Херсонської області задоволено. Стягнуто з відкритого акціонерного товариства "Бериславське автотранспортне підприємство-16537" (далі ВАТ "Бериславське АТП-16537" на користь позивача 18 324,23 боргу по страховим внескам за лютий 2008 року.

Ухвалою Херсонського окружного адміністративного суду від 22 квітня 2010 року частково задоволено заяву ВАТ "Бериславське АТП-16537" про розстрочку.

Суд розстрочив виконання рішення господарського суду Херсонської області від 10 квітня 2008 року строком на шість місяців зі сплатою суми боргу рівними частками щомісяця.

29 квітня 2010 року від УПФУ в Бериславському районі Херсонської області надійшла апеляційна скарга в якій ставиться питання про скасування вказаної ухвали та постановлення нової про відмову у задоволенні заяви.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, вивчивши матеріали, перевіривши законність та обґрунтованість ухвали суду, колегія суддів вважає що апеляційна скарга УПФУ в Бериславському районі Херсонської області підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.2 ст.263 КАС України(в редакції до 30.07.2010р.) суд у виняткових випадках може відстрочити або розстрочити виконання рішення, за наявності обставин, що ускладнюють виконання судового рішення.

Задовольняючи, частково, заяву ВАТ "Бериславське АТП-16537" суд першої інстанції виходив з важкого матеріального становища підприємства.

Однак, колегія суддів не вважає зазначені обставини підставою для розстрочення судового рішення по стягненню боргу по страховим внескам, з огляду на наступне.

Частиною 2 статті 9 КАС України (чинної на час ухвалення оскаржувального рішення) передбачалося, що суд вирішує справи на підставі Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів), включаючи збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення є Закон України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Відповідно до підпункту 14.4.3 пункти 14.4. статті 14 зазначеного Закону розстрочення, відстрочення не можуть надаватися чи встановлюватися щодо внесків до Пенсійного фонду України чи інших внесків у межах державного або обов'язкового соціального страхування, якщо інше не встановлено законом з цих податків, зборів (обов'язкових платежів) або цим законом.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції постановив оскаржувану ухвалу в порушення вимог ст. 263 КАС України.

За таких обставин ухвала суду від 22 квітня 2009 року підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст.195, 196, 197, 199, 202, 205, 206, 254 КАС України, судова колегія,

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Бериславському районі Херсонської області – задовольнити.

Ухвалу Херсонського окружного адміністративного суду від 22 квітня 2010 року (про розстрочення виконання судового рішення) –скасувати, та постановити нову ухвалу про відмову у задоволенні заяви відкритого акціонерного товариства "Бериславське автотранспортне підприємство-16537" про розстрочення виконання рішення господарського суду Херсонської області від 10 квітня 2008 року.

Ухвала апеляційного суду набирає чинності негайно, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України в порядку встановленого КАС України.

Головуючий:

Судді:

Дата ухвалення рішення30.09.2010
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66238362
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2/169-ап-08/2170

Ухвала від 30.09.2010

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Милосердний М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні