Ухвала
від 25.04.2017 по справі 173/307/17
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/307/17

Провадження №1-кс/173/169/2017

У Х В А Л А

іменем України

25 квітня 2017 р. м. Верхньодніпровськ

Слідчий суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Шевченко О.Ю.

за участю:

секретаря судового засідання Демяненко С.І.,

слідчого Луценко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017040430000106 від 26.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України,

встановив:

Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1 за погодженням з прокурором Верхньодніпровського відділу Жовтоводської місцевої прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_2 звернулася до слідчого судді Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017040430000106 від 26.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.358 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що 26 січня 2017 року до Верхньодніпровського ВП надійшли заяви мешканців смт. Новомиколаївка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області про те, що невстановлена особа підробила договори оренди. Під час досудового розслідування встановлено, що 13 серпня 2016 року невстановлена особа з метою подальшого використання земельних ділянок підробила договори оренди укладені від імені ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8. З метою встановлення істини у кримінальному провадженні виникла необхідність в проведенні почеркознавчої експертизи, для якої потрібні оригінали документів, написані ОСОБА_4. На думку слідчого, такі документи можуть зберігатися у Кам'янському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. На підставі вищевикладеного слідчий просила суд надати тимчасовий доступ до оригіналів документів (заяв), написаних власноручно ОСОБА_4, які знаходяться в пенсійній справі на її ім'я та зберігаються у Кам'янському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, за адресою: 51600, м. Верхньодніпровськ, пл. Щербицького, 2 та можливість вилучити їх.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримала, просила його задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у клопотанні.

Представник Кам'янського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області в судове засідання не з'явився, його неявка у відповідності до ч. 4 ст. 163 КПК України не є перешкодою для розгляду клопотання.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали, додані до клопотання, приходить до таких висновків.

Відповідно до ст. 132 КПК України визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим кодексом.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів, як один із заходів забезпечення кримінального провадження, полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їхні копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчим суддею встановлено, що 26 січня 2017 року до ЄРДР за № 12017040430000106 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, відкритого за фактом того, що 13 серпня 2016 року невстановлена особа підробила підпис в договорах оренди земельних ділянок від імені власників: ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_7

Відповідно до протоколу допиту потерпілого від 27 лютого 2017 року ОСОБА_9 показав, що він, діючи в інтересах власників земельних ділянок ОСОБА_3, ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_7, звернувся до державного реєстратора з метою реєстрації договору оренди, проте отримав відмову у державній реєстрації у зв'язку з тим, що в Державному реєстрі зареєстровано договір оренди цих же земельних ділянок, укладений з фізичною особою ОСОБА_10 строком до 2041 року. Ці договори власники земельних ділянок не укладали та не підписували.

Також в судовому засіданні встановлено, що дійсно в Державному реєстрі речових прав 13 вересня 2016 року державним реєстратором ОСОБА_11 Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області зареєстровано речове право, а саме договори оренди строком до 8 вересня 2041 року між орендодавцями ОСОБА_12, ОСОБА_8, ОСОБА_7, ОСОБА_6, ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_3 та орендарем ОСОБА_13, що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав від 2 березня 2017 року.

З метою з'ясування всіх обставин кримінального правопорушення та встановлення всіх осіб, причетних до нього під час досудового розслідування виникла необхідність тимчасового доступу до документів, а саме оригіналів документів (заяв), написаних власноручно ОСОБА_4, які знаходяться в пенсійній справі на її ім'я та зберігаються у Кам'янському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області з метою подальшого проведення слідчих дій, зокрема призначення почеркознавчих експертиз.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Окрім того слідчий суддя вважає обґрунтованою вимогу слідчого про вилучення оригіналів документів, оскільки лише отримання оригіналів документів, про тимчасовий доступ до яких заявлено клопотання, забезпечить проведення у кримінальному провадженні необхідних експертизи.

Виходячи з вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1 про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 131-132, 159-160, 163-164 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання слідчого Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1 - задовольнити.

Надати слідчому Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_1 або ж за її дорученням (постановою) заступнику начальника сектору кримінальної поліції Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУ НП в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_14 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: документів (заяв), написаних власноручно ОСОБА_4, які знаходяться в пенсійній справі на її ім'я та зберігаються у Кам'янському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, за адресою: 51600, м. Верхньодніпровськ, пл. Щербицького, 2 та можливість вилучити їх.

Строк дії ухвали один місяць.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя О.Ю.Шевченко

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66238876
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —173/307/17

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

Ухвала від 02.03.2017

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Шевченко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні