Ухвала
від 29.04.2017 по справі 544/360/17
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/360/17

1-кс/544/102/2017

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2017 року м. Пирятин

Слідчий суддя Пирятинського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

заступника начальника слідчого відділення Пирятинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_5 ,

захисника підозрюваної адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши в залі суду м.Пирятин по вул. Соборна, 41, клопотання заступника начальника СВ Пирятинського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Пирятинського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_7 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Гребінка Полтавської області, громадянки України, не працюючої, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючої по АДРЕСА_2 , раніше судимої: 11.08.2000 Гребінківським районним судом Полтавської області за ч. 1 ст. 229-6, ч. 2 ст. 229-6 КК України (в редакції 1960 року) до 2 років 6 місяців позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки; 17.04.2001 Гребінківським районним судом за ч.2 ст.229-6 КК України (в редакції 1960 року) до 2 років позбавлення, на підставі ст. 43 КК України приєднано покарання, призначене вироком Гребінківського районного суду від 11.08.2000 року, та призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі. Звільнена 11.11.2002 року згідно постанови Комінтерновського районного суду м. Харкова умовно достроково з не відбутою частиною покарання 1 рік 5 місяців 11 днів; 13.02.2009 Гребінківським районним судом за ч.2 ст.309 КК України до 2 років позбавлення з іспитовим строком на 1 рік; 11.05.2009 Гребінківським районним судом за ч.3 ст.185 КК України до 3 років позбавлення, на підставі ч.1 ст.71 КК України приєднано покарання, призначене вироком Гребінківського районного суду від 13.02.2009 року, та призначено покарання у вигляді 3 років 3 місяців позбавлення волі, звільнена 11.11.2011 згідно постанови Полтавського районного суду умовно достроково з не відбутою частиною покарання 9 місяців 8 днів.

Підозрювана ОСОБА_5 затримана 27 квітня 2017 року о 12 годині 16 хвилин,

У С Т А Н О В И Л А :

Заступник начальника СВ Пирятинського ВП ГУНП в Полтавській області майор поліції ОСОБА_4 , за погодженням прокурора Пирятинського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_7 , звернувся до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної ОСОБА_5 .

В обґрунтування клопотання вказує на те, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.307 КК України, а саме в тому, що вона, маючи не зняті та не погашені судимості за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.229-6 КК України (в редакції 1960 року), ч.2 ст.309 КК України (в редакції 2001 року), маючи вдома наркотичний засіб метадон, 23.03.2017 о 12-01 год., біля подвір`я будинку АДРЕСА_3 , діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом продажу за грошові кошти в сумі 300 грн незаконно збула особі під залегендованим ім`ямОСОБА_8 дві таблетки, які згідно висновку судово - хімічної експертизи № 995 від 29.03.2017 містять метадон, який відноситься до наркотичних засобів, обіг яких обмежено, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 0,042 грама.

Крім того, ОСОБА_5 повторно, маючи вдома наркотичний засіб метадон, 27.04.2017 о 11-41 год., біля будинку № 28 по вул. Соборна м. Пирятина Полтавської області, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом продажу за грошові кошти в сумі 300 грн незаконно збула особі під залегендованим ім`ямОСОБА_8 одну таблетку, яка згідно висновку судово - хімічної експертизи № 1266 від 28.04.2017 року містить метадон, який відноситься до наркотичних засобів, обіг яких обмежено, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 0,043 грама.

Підставою для обрання щодо ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий вказує на наявність обґрунтованої підозри у вчиненні нею злочину, кримінальне покарання за яке передбачене у вигляді позбавлення волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна, а також наявність ризиків, передбачених п.1, 5 ст.177 КПК України, а саме те, що ОСОБА_5 може продовжувати свою злочинну діяльність, оскільки вчинила два злочини, які носять особливу суспільну небезпеку незаконні збути наркотичних засобів, що говорить про її схильність до скоєння злочинів, та може переховуватися від органів досудового розслідування та суду. Вказує, що підозрювана ніде не працює, не має сім`ї, власного житла та постійного джерела доходу, зареєстрована у м. Гребінка Полтавської області, тобто в іншому районі, сама проживає в м. Пирятині Полтавської області в орендованій квартирі без реєстрації, тому указані вище обставини у своїй сукупності свідчать про неможливість запобігання указаним вище ризикам шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів до підозрюваної.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримала вказане клопотання та клопоче про обрання відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Підозрювана ОСОБА_5 пояснила, що вона хоче встати на шлях виправлення, щиро розкаюється у вчиненому та просила застосувати до неї запобіжний захід, не пов`язаний із триманням під вартою, а саме домашній арешт. Також додала, що проживає у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_9 , який являється інвалідом ІІ групи та потребує стороннього догляду. Має постійне місце проживання, оскільки будинок, в якому вони проживають з чоловіком та повнолітнім сином в АДРЕСА_2 , вони будуть купляти та вже заплатили за нього завдаток.

Захисник підозрюваної адвокат ОСОБА_6 також заперечував проти обрання відносно підзахисної запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, мотивуючи тим, що прокурор не довела наявність ризиків. Просить застосувати до підозрюваної запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, оскільки остання не збирається переховуватись від органів досудового розслідування та суду, має міцні соціальні зв`язки, постійне місце проживання, проживає з чоловіком, який за станом здоров`я потребує стороннього догляду.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку прокурора, підозрюваної, захисника, вивчивши копії матеріалів, якими обґрунтовуються доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. «с» ч.1 ст. 5 Європейської конвенції з прав людини законний арешт або затримання особи, здійснені з метою припровадження її до встановленого законом компетентного органу на підставі обґрунтованої підозри у вчинені нею правопорушення або якщо є розумні підстави вважати за необхідне запобігти вчиненню нею правопорушення чи її втечі після його вчинення.

Відповідно до ч.2 ст. 177 КПК України, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчинені особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду, вважати, що підозрюваний, обвинувачений, може здійснити дії, передбачені ч.1 ст. 177 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст.194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один з ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст.183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу.

З клопотання слідчого та доданих до клопотання матеріалів установлено, що ОСОБА_5 підозрюється у скоєнні злочину, який віднесено до категорії тяжких злочинів, за вчинення якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від шести до десяти років із конфіскацією майна.

Клопотання містить посилання на ризики, передбачені п.п.1, 5 ч.1 ст.177 КПК України, а саме те, що ОСОБА_5 може переховуватися від органу досудового розслідування та судута вчинити інше кримінальне правопорушення, про що свідчить те, що підозрювана зареєстрована в іншому районі Полтавської області, проживає в м.Пирятині без реєстрації в орендованій квартирі, не має утриманців та постійного місця проживання. Дані факти дають підстави вважати, що ОСОБА_5 раптово може змінити місце свого проживання. Крім того остання, перебуваючи на волі, усвідомлюючи тяжкість вчинених нею кримінальних правопорушень, за вчинення яких передбачене безальтернативне покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 6 до 10 років, з метою уникнення кримінальної відповідальності, зможе ухилятися від слідства та суду, що унеможливить своєчасне виконання процесуальних рішень та призначення їй покарання за скоєні кримінальні правопорушення. Також підозрювана неодноразово судима за незаконне зберігання наркотичних засобів та за скоєння крадіжки чужого майна та має непогашені судимості. Вона не працює, вчинила злочин з корисливих мотивів шляхом продажу наркотичного засобу за грошові кошти, сама вживає наркотичні засоби, а тому, перебуваючи на волі може продовжити злочинну діяльність, пов`язану з незаконним обігом наркотиків.

Як убачається з документів, доданих до клопотання, Пирятинським ВП ГУНП в Полтавській області 03.03.2017 розпочате кримінальне провадження № 12017170290000101, унесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

Під час досудового розслідування установлено, що ОСОБА_5 , маючи не зняті та не погашені судимості за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст. 229-6 КК України (в редакції 1960 року), ч. 2 ст. 309 КК України (в редакції 2001 року), маючи вдома наркотичний засіб метадон, 23.03.2017 о 12-01 год., біля подвір`я будинку АДРЕСА_3 , діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом продажу за грошові кошти в сумі 300 грн незаконно збула особі під залегендованим ім`ямОСОБА_8 дві таблетки, які згідно висновку судово - хімічної експертизи № 995 від 29.03.2017 містять метадон, який відноситься до наркотичних засобів, обіг яких обмежено, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 0,042 грама.

Крім того, ОСОБА_5 повторно, маючи вдома наркотичний засіб метадон, 27.04.2017 о 11-41 год., біля будинку №28 по вул. Соборна м. Пирятина Полтавської області, діючи умисно, з корисливих мотивів, шляхом продажу за грошові кошти в сумі 300 грн. незаконно збула особі під залегендованим ім`ямОСОБА_8 одну таблетку, яка згідно висновку судово - хімічної експертизи № 1266 від 28.04.2017 року містить метадон, який відноситься до наркотичних засобів, обіг яких обмежено, маса якого в перерахунку на суху речовину становить 0,043 грама.

28.04.2017 ОСОБА_5 у відповідності до ст. 278 КПК України було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.307 КК України.

Сукупність тих даних, які є в розпорядженні органу досудового розслідування, з позиції практики Європейського суду з прав людини, свідчать про достатність підстав вважати обґрунтованою підозру у вчиненні ОСОБА_5 вказаного злочину. Так, згідно практики Європейського суду з прав людини наявність «обґрунтованої підозри» у вчинені правопорушення передбачає «наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла-таки вчинити злочин». У даному кримінальному провадженні міститься інформація, яка дає підстави вважати ймовірною причетність підозрюваної до вчинення злочину, що є достатньою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Наявність обґрунтованої підозри в скоєнні ОСОБА_5 вказаного кримінального правопорушення підтверджується протоколами про результати контролю за вчиненням злочину від 23.03.2017 та 27.04.2017; висновками судово хімічних експертиз № 995 від 29.03.2017, № 1266 від 28.04.2017 та № 1267 від 28.04.2017; протоколом обшуку від 27.04.2017; протоколом затримання та особистого обшуку ОСОБА_5 від 27.04.2017 року; показаннями свідків ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ; речовими доказами двома таблетками, що містять наркотичний засіб метадон; а також іншими матеріалами кримінального провадження.

Досліджуючи особу підозрюваної судом установлено, що ОСОБА_5 раніше неодноразово судима та має непогашені судимості, не одружена, не працює, підозрюється у скоєнні тяжкого злочину, у зв`язку з чим слідчий суддя вважає обґрунтованим наявність ризиків, зазначених у клопотанні, оскільки ОСОБА_5 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду та вчинити інше кримінальне правопорушення. Вказані ризики були доведені прокурором в судовому засіданні.

Дотримуючись вимог ст.184 КПК України, щодо обґрунтування неможливості запобігання зазначеним ризикам, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів, судом установлено, що ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, не має постійного місця проживання, приходжу до висновку, що застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту та особистого зобов`язання, не забезпечить виконання підозрюваною покладених на неї процесуальних обов`язків, а також не встановлені особи, яких суд може визнати такими, що заслуговують довіри, для застосування щодо підозрюваної особистої поруки.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини та роз`яснень Пленуму ВСУ (Постанова №4 від 25.04.2003р. «Про практику застосування судами запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та продовження строків тримання під вартою на стадіях дізнання та досудового слідства»), тримання під вартою направлено на полегшення здійснення правосуддя та забезпечення громадського порядку та обирається як запобіжний захід при наявності підстав вважати, що інші (більш м`які) запобіжні заходи, можуть не забезпечити виконання підозрюваним (обвинуваченим) обов`язків та його належної поведінки

Беручи до уваги викладене, враховуючи, що у судовому засіданні було доведено, що жоден з більш м`яких запобіжних заходів не може запобігти вищеназваним ризикам, та наявні докази про вчинення підозрюваною ОСОБА_5 тяжкого кримінального правопорушення, за скоєння якого передбачено покарання у вигляді позбавлення волі від шести до десяти років із конфіскацією майна, а також, що стан здоров`я підозрюваної ОСОБА_5 є задовільним, слідчий суддя вважає за можливе обрати стосовно ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Застосований запобіжний захід відносно підозрюваної виправдано наявністю конкретного суспільного інтересу, який, незважаючи на презумпцію невинуватості, превалює над принципом поваги до свободи особистості (п. 79 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Харченко проти України» від 10 лютого 2011 року), а альтернативні запобіжні заходи, на думку суду, не в змозі гарантувати належну поведінку підозрюваної.

При цьому суд вважає недоведеними доводи підозрюваної та її захисника про те, що ОСОБА_5 здійснює догляд за своїм чоловіком, який має ІІ групу інвалідності та потребує стороннього догляду, а також що підозрювана має постійне місце проживання, оскільки вони не підтверджені належними та допустимими доказами.

Між тим, відповідно до ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків передбачених цим Кодексом, крім випадків, передбачених частиною четвертою цієї статті.

Отже, задовольняючи клопотання про обрання підозрюваній запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий суддя вважає за необхідне визначити підозрюваній розмір застави.

Відповідно до ч. 4 ст. 182 КПК України розмір застави визначається з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Згідно ч. 5 ст. 182 КПК України розмір застави визначається у таких межах: щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні тяжкого злочину, - від двадцяти до вісімдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи особу підозрюваної ОСОБА_5 , її матеріальне становище, тяжкість правопорушення, у вчиненні якого вона підозрюється, слідчий суддя вважає за необхідне визначити заставу відповідно до ч. 5 ст. 182 КПК України у розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, оскільки внесення застави саме в такому розмірі може гарантувати виконання підозрюваною покладених на неї обов`язків.

Відповідно до ч. 7 ст. 182 КПК України у випадках, передбачених частинами третьою або четвертою статті 183 цього Кодексу, підозрюваний, обвинувачений або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Окрім цього, слідчий суддя вважає за необхідне відповідно до норм ч. 3 ст. 183 та ч. 5 ст. 194 КПК України у разі внесення застави покласти на підозрювану такі обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, в суд за першим викликом;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Відповідно до ч. 4 ст. 202 КПК України підозрюваний звільняється з-під варти після внесення застави, визначеної у даній ухвалі, якщо в уповноваженої службової особи місця ув`язнення, під вартою в якому перебуває підозрюваний, відсутнє інше судове рішення, що набрало законної сили і прямо передбачає тримання останнього під вартою.

Керуючись ст. 5 Європейської Конвенції про захист прав та основоположних свобод, ст.29 Конституції України, ст.176-179, 184, 193, 194, 196, 198 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И Л А:

Клопотання заступника начальника СВ Пирятинського відділення поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Пирятинського відділу Лубенської місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_7 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваної ОСОБА_5 задовольнити.

Обрати підозрюваній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 (шістдесят) днів.

Строк тримання під вартою рахувати з 12-16 год. 27 квітня 2017 року.

Визначити датою закінчення строку дії даної ухвали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо підозрюваної ОСОБА_5 12-15 год. 25 червня 2017 року.

Для тримання під вартою підозрювана ОСОБА_5 підлягає направленню до Полтавського слідчого ізолятора УДПтСУ в Полтавській області.

Одночасно визначити запобіжний захід у вигляді застави для забезпечення виконання ОСОБА_5 обов`язків, визначених КПК України.

Розмір застави визначити у межах двадцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у сумі 32000 (тридцять дві тисячі) гривень у національній грошовій одиниці.

Застава може бути внесена у будь-який момент протягом дії ухвали як самою підозрюваною так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок № 37314008015950, ЗКПО 26304855, банк ДКСУ м. Київ, МФО 820182, отримувач - ТУ ДСА в Полтавській області, призначення платежу: запобіжний захід - застава.

Покласти на підозрювану ОСОБА_5 у разі внесення застави, наступні обов`язки: прибувати до слідчого, прокурора, в суд за першим викликом; не відлучатися із населеного пункту, в якому вона проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання.

Термін дії обов`язків, покладених судом, у разі внесення застави визначити до 25 червня 2017 року.

Роз`яснити підозрюваній, що у разі внесення застави у визначеному у даній ухвалі розмірі, оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує внесення на депозитний рахунок Пирятинського районного суду Полтавської області коштів має бути наданий уповноваженій службовій особі Полтавського слідчого ізолятора.

Після отримання та перевірки протягом одного дня документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена службова особа Полтавського слідчого ізолятора негайно має здійснити розпорядження про звільнення ОСОБА_5 з-під варти та повідомити усно і письмово слідчого, прокурора, слідчого суддю Пирятинського районного суду Полтавської області.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрювана зобов`язаний виконувати покладені на неї обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрювана вважається такою, до якої застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Ухвала щодо застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Копію ухвали невідкладно вручити підозрюваній та прокурору.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Полтавської області протягом 5 днів з дня її оголошення, а підозрюваним - в цей же строк з моменту вручення йому копії даної ухвали.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

З ухвалою ознайомлена, копію ухвали отримала підозрювана


ОСОБА_5


2017 р.

СудПирятинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66264772
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —544/360/17

Ухвала від 08.06.2017

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

Ухвала від 29.04.2017

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

Ухвала від 11.04.2017

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Нагорна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні