Ухвала
від 28.04.2017 по справі 923/363/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18

тел. /0552/ 49-31-78,

Веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

28 квітня 2017 року № 923/363/17

Суддя господарського суду Херсонської області Задорожна Н.О., розглянувши матеріали про вжиття запобіжних заходів

за заявою: STAR EU a.s., Словаччина, Братислава

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Стар Південь Енерго", м. Херсон

про застосування запобіжних заходів

представники сторін не викликались

в с т а н о в и в:

27 квітня 2017 року STAR EU a.s. (Словаччина, Братислава, ІН 36703575) до господарського суду Херсонської області подано заяву про вжиття запобіжних заходів шляхом накладення арешту на майно, належне на праві приватної власності Товариству з обмеженою відповідальністю "Стар Південь Енерго" (м. Херсон, код ЄДРПОУ 37840258), а саме на Першу чергу соняної електростанції потужністю 1 МВт, розташовану за адресою: Херсонська область, Каховський район, см. Калинівка, вул. Зелена, 2.

Заяву вмотивовано тим, що в 06 квітня 2012 року між STAR EU a.s. та Товариством з обмеженою відповідальністю "Стар Південь Енерго" було укладено кредитну угоду № 1, предметом вказаної угоди є надання ТОВ "Стар Південь Енерго" кредиту у формі кредитної лінії з лімітом заборгованості у сумі 40 000 000 євро.

Пунктом 1.4 кредитної угоди визначено цільове призначення кредиту, а саме фінансування витрат, пов'язаних із будівництвом сонячних електростанцій. Пунктом 2.2.3 встановлено обов'язок товариства використовувати отриманий кредит виключено у відповідності до його цільового призначення.

Пунктом 3.1.1 кредитної угоди зазначено, що STAR EU a.s. має право перевіряти достовірність інформації у розрахунків по кредиту, забезпечення кредиту, його цільове використання.

Кінцевий строк повернення заборгованості визначено пунктом 1.2 кредитної угоди - 6 квітня 2021 року. Графік здійснення окремих платежів та повернень сторонами угоди погоджено не було.

Протягом 2012-2014 років заявником здійснювались відповідні платежі на користь ТОВ "Стар Південь Енерго" на виконання умов кредитної угоди. Боржник же, натомість, перестав належним чином виконувати свої зобов'язання за кредитною угодою із вересня 2013 року не надано жодних відомостей чи підтверджуючих документів про використання кредитних коштів заявнику не надавалось, інформація про етапи будівництва сонячної електростанції за запланованим проектом приховувалась. Остання бухгалтерська довідка про стан заборгованості перед STAR EU a.s., отримана від боржника, датована 31 серпня 2013 року.

Як стало відомо заявникові боржник залучені кошти належним чином та відповідно до умов кредитної угоди не використав, а заплановані проекти сонячних електростанцій - не реалізував. Заявнику невідомо за яким призначенням та яким чином використані позичені боржнику кошти, натомість, очевидним є факт порушення останнім свого обов'язку щодо цільового використання кредиту та належного інформування компанії STAR EU a.s.

Боржник за кредитні коштів, отримані від заявника, здійснив будівництво тільки першої черги сонячної електростанції, потужністю 1 МВт (із запланованих 120 МВт), реєстрація якої у Єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відбулась ще у 2013 році. Протягом наступних 4 років жодних дій щодо будівництва джерел альтернативної енергії боржник не здійснював.

Окрім цього, за даними автоматизованої системи виконавчих проваджень щодо ТОВ Стар Південь Енерго ВПВР ДДВС МЮУ відкрито виконавче провадження № 53573852, стягувачем за яким є громадянин України ОСОБА_1.

Відповідно до відомостей системи Електронний суд Херсонським міським судом Херсонської області розглянуто справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ "Стар Південь Енерго" про стягнення грошових коштів на загальну суму 37 000 000 гривень, при чому позов задоволено у повному обсязі, а рішення суду залишено без змін за результатом перегляду в апеляційній інстанцій.

Водночас, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань ОСОБА_1 є одним із засновників ТОВ "Стар Південь Енерго" та володіє часткою статутного капіталу товариства.

Таким чином, у заявника наявні підстави вважати, що означені судові та виконавчі провадження мають на меті відчуження всього належного підприємству майна та ухилення від обов'язку повернення грошової заборгованості ТОВ "Стар Південь Енерго", шляхом штучного погіршення фінансового стану боржника чи умисне доведення його до банкрутства.

Згідно до статті 43-1 Господарського процесуального кодексу України особа, яка має підстави побоюватись, що подача потрібних для неї доказів стане згодом неможливою або утрудненою, а також підстави вважати, що її права порушені або існує реальна загроза їх порушення, має право звернутися до господарського суду з заявою про вжиття запобіжних заходів до подання позову.

Оскільки заявник вважає, що єдиною можливістю попередити вчинення боржником неправомірних дій відносно належного йому товару є негайне вжиття запобіжних заходів, зазначена заява підлягає прийняттю до розгляду.

Керуючись ст. 43 4 ГПК України,

у х в а л и в:

1.Заяву про застосування запобіжних заходів прийняти до розгляду.

2.Розгляд заяви призначити на 03 травня 2017 року о 10:00 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, каб. 207.

3.Зобов'язати до дня судового засідання надати суду:

- ТОВ "Стар Південь Енерго" - доводи і заперечення щодо поданої заяви;

4. Явку представників сторін в судове засідання визнати обов'язковою.

5. Роз'яснити сторонам, що їх неявка не є перешкодою для розгляду заяви.

6. Копію даної ухвали направити сторонам.

Суддя Н.О. Задорожна

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення28.04.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66268090
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/363/17

Ухвала від 20.06.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 29.05.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 03.05.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

Ухвала від 28.04.2017

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Задорожна Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні