Ухвала
від 10.04.2017 по справі 761/12309/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/12309/17

Провадження № 1-кс/761/7749/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 квітня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ОВПП ДФС майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32017100110000020 від 20.02.2017 року за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 ККУкраїни,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ОВПП ДФС майор податкової міліції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим з заступником начальника відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню №32017100110000020, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 20.02.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205КК України, про надання дозволу на проведення обшуку в приміщеннях будинку, за адресою: м. Одеса, вул. Аеропортівська, 4, які на праві власності належать СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228) та фактично використовуються СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228).

Клопотання мотивовано тим, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017100110000020 від 20.02.2017, за фактом фіктивного підприємництва ТОВ «Компанія «Бізнес кредо» (код за ЄДРПОУ 38851564), ТОВ «Лімком» (код ЄДРПОУ 39143001) та ТОВ «Нетізал» (код за ЄДРПОУ 38857739) у 2013-2015 рр., з метою прикриття незаконної діяльності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.205 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені слідством особи, за попередньою змовою групою осіб з метою прикриття незаконної діяльності, пов`язаної з ухиленням від сплати податків підприємствам реального сектору економіки створили підприємства ТОВ «Компанія «Бізнес кредо» (код за ЄДРПОУ 38851564), ТОВ «Лімком» - код ЄДРПОУ 39143001) та ТОВ «Нетізал» (код за ЄДРПОУ 38857739) чим вчинили фіктивне підприємництво.

Допитаний як свідк гр. ОСОБА_5 надав покази про те, що перебував на посаді керівника даного товариства за грошову винагороду та ніякої участі у фінансово-господарській діяльності ТОВ «Компанія «Бізнес кредо» не приймав. Також, гр. ОСОБА_5 повідомив, що ніяких фінансово-господарських, бухгалтерських та будь-яких інших документів від імені ТОВ «Компанія «Бізнес кредо» він не підписував.

Допитаний як свідок ОСОБА_6 показав, що він за грошову винагороду в розмірі 400 доларів США, без мети ведення фінансово-господарської діяльності зареєстрував на своє ім`я ТОВ «Лімком».

В ході досудового розслідування до матеріалів кримінального провадження долучено копію акту документальної перевірки СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228), згідно якого встановлено, що СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм КЇТД» (код за ЄДР 21642228) у період часу 2013 по 2015 здійснювали фінансово-господарські взаємовідносини з ТОВ «Компанія Бізнес Кредо», ТОВ «Нетізал», ТОВ «Лінком» в результаті яких СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228) ухилились від сплати податків 741 008 743грн.

Разом з тим, на ТОВ «Компанія Бізнес Кредо», ТОВ «Нетізал», ТОВ «Лінком» відсутні трудові ресурси, матеріально-технічна база, складські та офісні приміщення, тобто умов для здійснення фінансово - господарської діяльності немає.

Враховуючи об`єми зазначених вище операцій ТОВ «Компанія Бізнес Кредо», ТОВ «Нетізал», ТОВ «Лінком» операцій, відсутність трудових ресурсів та засобів для ведення фінансово-господарських операцій, вбачається можливим зробити висновок про неможливість здійснення операцій.

Правочини, укладені невстановленими особами від імені ТОВ «Компанія Бізнес Кредо», ТОВ «Нетізал», ТОВ «Лінком» порушують публічний порядок, суперечать інтересам держави та суспільства, вчинені удавано з метою ухилення від сплати податків третіх осіб.

В органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що за фактичною адресою офісних приміщень які використовуються службовими особами СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228), а саме: м. Одеса вул. Аеропортівська,4, яке на праві власності належить СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228), зберігаються підроблені документи фінансово- господарської діяльності по взаємовідносинам з ТОВ «Компанія Бізнес Кредо», ТОВ «Нетізал», ТОВ «Лінком».

В органу досудового розслідування виникла необхідність у вилученні вказаних оригіналів документів, оскільки вони містять підписи службових осіб та відбитки печаток підприємств, які будуть в наступному надані відповідним експертам з метою проведення почеркознавчої криміналістичної експертизи вказаних у клопотанні документів. Оригінали зазначених документів необхідно вилучити оскільки інформація, яку вони пстять використовуватиметься як докази причетності службових осіб СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228) та інших підприємств реального сектору економіки до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212 КК України.

Крім того, в органу досудового розслідування виникла необхідність у вилученні: комп`ютерної техніки, чорнових записів, оскільки вони містять підписи службових осіб, осіб причетних до вчинення правопорушення, які будуть в наступному надані відповідним експертам з метою проведення почеркознавчої, комп`ютерно - технічної експертизи. Крім того, електронні носії інформації та комп`ютерна техніка будуть використані органом досудового розслідування у проведенні техніко - криміналістичної експертизи.

В судовому засіданні старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ОВПП ДФС майор податкової міліції ОСОБА_3 просив надати дозвіл на проведення обшуку в приміщеннях будинку, за адресою: м. Одеса, вул. Аеропортівська, 4, які на праві власності належать СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228) та фактично використовуються СУЕП у формі ТОВ «Оптіма Фарм ЛТД» (код за ЄДР 21642228).

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

При цьому клопотання слідчого має відповідати вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, про речі, документи або осіб, яких планується відшукати, та до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Необхідність долучення до клопотання слідчого оригіналів чи копій документів, якими він обґрунтовує своє клопотання, є необхідним з метою перевірки слідчим суддею обставин, визначених у ч. 5 ст. 234КПК України.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відтак, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, пояснення слідчого, надані під час розгляду клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що воно не відповідає вимогам ст. 234 КПК України, слідчим не обґрунтовано дане клопотання, крім того, не доведено неможливість звернення з клопотанням про тимчасовий доступ, а також не конкретизовано документи, до яких потрібен доступ, а тому клопотання не підлягає задоволенню.

Таким чином, на даний час клопотання не відповідає вимогам ст. 234 КПК України і за таких обставин слідчим не доведено обставин, зазначених у ч. 5 ст. 234 КПК України, а тому клопотання про проведення обшуку на даний час задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233-236, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

У задоволенні клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ОВПП ДФС майора податкової міліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32017100110000020 від 20.02.2017 року за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 ККУкраїни - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення10.04.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу66268794
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32017100110000020 від 20.02.2017 року за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 205 ККУкраїни

Судовий реєстр по справі —761/12309/17

Ухвала від 10.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні