Ухвала
від 27.04.2017 по справі 711/3273/17
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/3273/17

У Х В А Л А

27 квітня 2017 року слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси клопотання старшого слідчий в ОВС СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, винесеного у матеріалах кримінального провадження №12017250000000046 від 10.02.2017, за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст.191 КК України, -

встановив:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що СУ ГУ НП в Черкаській області надійшли матеріали УЗЕ в Черкаській області про те, що службові особи департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово - комунального господарства Черкаської ОДА діючи за попередньою змовою зі службовими особами підрядних організацій здійснили розтрату бюджетних коштів під час виконання робіт на об`єкті «Реконструкція окремих об`єктів каналізаційних очисних споруд м. Чигирин Черкаської області»..

10 лютого 2017 року внесено відомості до ЄРДР за №12017250000000046 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Встановлено, що 05.09.2016 року за результатами проведення процедури державних закупівель між Департаментом та ТОВ «Рось - Ялта» підписано договір №1 на виконання підрядних робіт по об`єкту: «Реконструкція окремих об`єктів каналізаційних очисних споруд м. Чигирин Черкаської області», вартістю 5824129, 20. Платіжним дорученням №138 від 03 листопада 2016 року на розрахунковий рахунок ТОВ «Рось - Ялта» по вказаному договору Департаментом було перераховано кошти в сумі 1456032,00.

Крім того встановлено, що до вчинення вказаного злочину може бути причетний заступник директора Управлінні капітального будівництва департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який одночасно являючись головою комітету з конкурсних торгів Департаменту залучив до участі в процедурі закупівлі за бюджетні кошти підконтрольну фірму - ТОВ «Рось - Ялта». Також, в ході розслідування встановлено, що до вчинення злочину можуть бути причетними: номінальний директор ТОВ «Рось - Ялта» - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також син ОСОБА_4 - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який являється реальним керівником ТОВ «Рось-Ялта» (код ЄДРПОУ 32684559), а також директором ТОВ "Максима Стоун" (код ЄДРПОУ 36949445).

На теперішній час виникає необхідність у проведенні обшуку в автомобілі «Toyota Land Cruser Prado» д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується заступник директора Управлінні капітального будівництва Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та вилучення: договорів, додаткових угод на виконання робіт по об`єкту: «Реконструкція окремих об`єктів каналізаційних очисних споруд м. Чигирин Черкаської області», укладених між ТОВ «Рось-Ялта» (код ЄДРПОУ 32684559) та Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово - комунального господарства Черкаської ОДА, проектної документації, експертизи проекту, кошторисної документації, платіжних доручень, актів за формами КБ-2 та КБ-3, дефектних актів, актів закриття прихованих робіт, журналів робіт, підсумкової відомості ресурсів, наказів про призначення осіб відповідальних за технічний нагляд за виконанням робіт, сертифікатів якості та відповідності на використані будівельні матеріали та паспортів на обладнання по вказаному об`єкту, а також договорів на поставку товарів та надання послуг, платіжних доручень, видаткових та податкових накладних, актів прийому-передачі, шляхових листів, рахунків на оплату, актів звірки взаєморозрахунків, іншої супутньої документації, що підтверджує господарські взаємовідносини ТОВ «Рось-Ялта» (код ЄДРПОУ 32684559), ТОВ "Максима Стоун" (код ЄДРПОУ 36949445) та Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово - комунального господарства Черкаської ОДА, а також чорнових записів з вищезазначеною інформацією та огляду комп`ютерної техніки з метою виявлення та вилучення вищеописаних документів в електронному вигляді.

Відповідно до наявної в державних реєстрах інформації, автомобіль «Toyota Land Cruser Prado» д.н.з. НОМЕР_1 на праві приватної власності належать дружині ОСОБА_4 - ОСОБА_7 .

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до п.5 ст.236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження.

Стаття 30 Конституції гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння. Так, згідно із цією статтею «не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше, як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку».

Відповідно до ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод «кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб».

З метою належного дотримання вимог, закріплених у конвенції, слідчим суддям під час розгляду клопотань про обшук слід ураховувати позиції Європейського суду з прав людини, сформульовані ним у рішеннях «Ратушна проти України», «Поліщук проти України», «Васильчук проти України», «Головань проти України», «Смирнов проти Росії».

В пункті 75 рішення ЄСПЛ у справі «Ратушна проти України» вказано, що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності закон вимагає, аби суди України були переконані у наявності достатніх підстав вважати, що речі, які розшукуються, можуть бути знайдені там.

В клопотанні про проведення обшуку слідчий вказує на те, що в автомобілі «Toyota Land Cruser Prado» д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується заступник директора Управлінні капітального будівництва Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 може зберігати фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для кримінального провадження.

Так, ЄСПЛ у своєму рішенні від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії» вказав, що невизначене формулювання обсягу обшуку дало органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню, що призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. Євросуд зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст.6 конвенції.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься в рішенні від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де вказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення обшуку та про предмети, які підлягали вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними.

У зв`язку з цим, слідчий суддя приходить до висновку про відмову в задоволенні клопотання в частині проведення обшуку з метою виявлення та вилучення вищеописаних документів в електронному вигляді.

За таких обставин клопотання слідчого підлягає до задоволення, а тому керуючись ст.ст.110, 234, 236, 309 КПК України,-

ухвалив:

Клопотання старшого слідчий в ОВС СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС СУ ГУ Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 на проведення обшуку в автомобілі «Toyota Land Cruser Prado» д.н.з. НОМЕР_1 , яким користується заступник директора Управлінні капітального будівництва Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою виявлення та вилучення договорів, додаткових угод на виконання робіт по об`єкту «Реконструкція окремих об`єктів каналізаційних очисних споруд м. Чигирин Черкаської області», укладених між ТОВ «Рось-Ялта» (код ЄДРПОУ 32684559) та Департаментом містобудування, архітектури, будівництва та житлово - комунального господарства Черкаської ОДА, проектної документації, експертизи проекту, кошторисної документації, платіжних доручень, актів за формами КБ-2 та КБ-3, дефектних актів, актів закриття прихованих робіт, журналів робіт, підсумкової відомості ресурсів, наказів про призначення осіб відповідальних за технічний нагляд за виконанням робіт, сертифікатів якості та відповідності на використані будівельні матеріали та паспортів на обладнання по вказаному об`єкту, а також договорів на поставку товарів та надання послуг, платіжних доручень, видаткових та податкових накладних, актів прийому-передачі, шляхових листів, рахунків на оплату, актів звірки взаєморозрахунків, іншої супутньої документації, що підтверджує господарські взаємовідносини ТОВ «Рось-Ялта» (код ЄДРПОУ 32684559), ТОВ "Максима Стоун" (код ЄДРПОУ 36949445) та Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово - комунального господарства Черкаської ОДА, а також чорнових записів з вищезазначеною інформацією та огляду комп`ютерної техніки.

В задоволенні клопотання в частині проведення огляду комп`ютерної техніки з метою виявлення та вилучення вищеописаних документів в електронному вигляді відмовити.

Строк дії цієї ухвали 20 діб з дня її винесення.

Дві копії ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення27.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66269967
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —711/3273/17

Ухвала від 27.04.2017

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні