Ухвала
від 28.04.2017 по справі 359/3491/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1-кс/359/836/2017

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду клопотання старшого слідчого слідчого відділу Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 по кримінальному провадженню №12016110100000484 від 01.03.2016 року, за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України, про накладення арешту на майно,

в с т а н о в и в :

28.04.2017 року слідчий за погодженням з прокурором, звернувся із зазначеним клопотанням в рамках розслідування кримінального провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Згідно клопотання, що в період часу з 14.10.2013 по 25.08.2015 невстановлені досудовим слідством особи, зловживаючи довірою, шахрайським шляхом заволоділи належними ОСОБА_4 , грошовими коштами на загальну суму 67000 доларів США, чим заподіяли останньому матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Крім цього, невідомі особи в період часу з 2013 по 2017 роки, за попередньою групою осіб, використовуючи реквізити ряду підконтрольних буферних СГД - Кооперативів, на території Київської області та Бориспільського району, намагаються вчинити шахрайські дії, шляхом підшукання осіб, які мають намір придбати квартири в новобудовах, та заволодіння належними їм грошовими коштами в особливо великих розмірах.

Під час розслідування кримінального провадження, в ході допиту в якості потерпілого, ОСОБА_4 показав, що до даного злочину причетні: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_2 та інші невідомі особи. Так, в період часу з 2015 по 2016 рік, він в рахунок оплати придбання квартири на пільгових умовах, частинами передав ОСОБА_5 та ОСОБА_6 грошові кошти в сумі 67000 доларів США. При цьому, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 без оформлення будь яких документів, хизуючись знайомствами в органах державної влади, шахрайським шляхом заволоділи належними йому грошовими коштами.

На виконання доручення у вказаному кримінальному провадженні працівниками ГВБКОЗ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області було встановлено, що ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ), ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) разом з іншими невстановленими на даний час особами, попередньо зорганізувались у стійке об`єднання злочинну групу запровадили на території Київського регіону сталу, чітку та стійкісну протиправну фінансову схему направлену на отримання шахрайським шляхом грошових коштів від осіб для, начебто, сприяння у придбанні на їх користь по заниженим цінам квартир у забудовників в новобудовах м. Києва, обіцяючи при цьому допомогу своїх знайомих в органах влади по даному питанню.

Так, ОСОБА_6 частково сама, а частково через інших учасників злочинного угруповання, зокрема, ОСОБА_5 , шахрайським шляхом отримує кошти, зокрема, у вигляді готівки від осіб для, начебто, придбання по заниженим цінам квартир у забудовників в новобудовах Київського регіону, обіцяючи при цьому сприяння своїх знайомих в органах влади по даному питанні. При чому, частина таких осіб ОСОБА_6 вводиться до складу створеного нею Житлово-будівельного кооперативу «Адоніс», а у частини осіб готівка отримується без введення їх до жодного кооперативу та без видачі в замін жодних офіційних документів, що підтверджують отримання ними готівкових коштів.

В подальшому, за сприянням ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , вище вказаних осіб ОСОБА_6 , позиціонує у якості учасників іншого Кооперативу, а саме: Споживчого кооперативу «Наш дім», для чого оформлюються формальні документи, які пред`являються клієнтам з метою унеможливлення з їхнього боку претензій та для замилювання їх очей.

Після чого, залученими учасниками групи особами, у різних забудовників Київського регіону підшукуються готові, або у найближчому часі які планується здавати в експлуатацію, квартири. Дійсними учасниками кооперативу та сторонніми особами, які проходять начебто як учасники цього кооперативу, від свого імені укладаються відповідні інвестиційні договори із забудовниками на придбання квадратних метрів у новобудовах (з метою бронювання квартир), при чому, споживчий кооператив «Наш дім» також укладає договір на придбання вказаних квартир для своїх членів без зазначення даних осіб, а лише із зазначенням запланованої загальної придбавальної площі та видає гарантійний лист про здійснення оплати цих квадратних метрів за всіх цих вказаних осіб, у вигляді перерахування у визначені терміни безготівкових коштів на визначені рахунки відповідного фонду будівництва при відповідному забудовнику або на рахунки самого забудовника (70% від суми після укладання інвестиційного договору та 30% після здачі будинку та квартир в експлуатацію та отримання права власності на квартири).

За попередніми даними кошти, які планується сплачувати за учасників Споживчого кооперативу «Наш дім» та сторонніх осіб для придбання квартир планується перераховувати у безготівковій формі від імені споживчого кооперативу «Наш дім». Ці кошти учасниками угруповання планується взяти з таких джерел:

- кошти виділяються з бюджету (державного/місцевого) у безготівковій формі на розрахунковий рахунок Споживчого кооперативу «Наш дім» на придбання житлової площі для осіб із числа пільгової категорії населення після проходження відповідної процедури перевірки;

- кошти отримуються ОСОБА_7 із коштів, що надійшли від іноземної компанії для будівництва житлового комплексу за адресою по вул.Піроговський Шлях.

- кошти із-за кордону надходять у вигляді безготівкових коштів із рахунку іноземної компанії або ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , код ДРФО НОМЕР_1 ) на його рахунок в Україні, а саме: р/р № НОМЕР_2 відкритий в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), після чого, або одразу із-за кордону перераховуються на розрахунковий рахунок ОСОБА_7 , а саме: р/р № НОМЕР_3 відкритий в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805) у вигляді позики для начебто реалізації проекту в сфері розвитку будівельного комплексу з метою створення виробництва та поповнення статутного капіталу. В подальшому більша частина вказаних коштів ОСОБА_7 знімається у вигляді готівки та залучається до вищевказаної протиправної фінансової схеми. Крім того, кошти, які надходять на територію України можуть мати характер легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом.

В свою чергу готівка, яка отримується ОСОБА_6 та ОСОБА_5 від залучених ними осіб ділиться між всіма учасниками злочинної схеми та привласнюється, після чого легалізується ними, зокрема, у їх власні потреби, придбання нерухомого/рухомого майна та у функціонування бізнесу, як особистого, так і своїх родичів та близьких.

Крім того, встановлено, що з метою отримання незаконним шляхом квадратних метрів (квартир) за бюджетні кошти для себе та своїх близьких ОСОБА_7 та ОСОБА_6 до числа учасників Споживчого кооперативу «Наш дім» вводяться підконтрольні їм особи, на придбання квартир яким з бюджету виділяються кошти. В подальшому, після отримання права власності, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 планується вказані квартири переоформити на себе та своїх близьких або продати, а отримані кошти, за мінусом визначеної винагороди вищевказаним підконтрольним особам, привласнити на свою користь та легалізувати.

На сьогоднішній день, з метою функціонування протиправної фінансової схеми учасниками групи використовуються реквізити та розрахункові рахунки ряду суб`єктів господарювання:

- Споживчий кооператив "Наш Дім" (код ЄДРПОУ 36203440), розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 відкритий в ПАТ «РВС Банк» (МФО 339072) та розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 відкритий ПАТ «Райффайзен банк Аваль» у м. Києві (МФО 380805).

- Житлово-будівельний кооператив «Адоніс» (код ЄДРПОУ 35976808).

За наявними даними, кошти, які отримуються учасниками групи шахрайським шляхом та ними привласнюються, в подальшому легалізуються ними, у фінансово-господарську діяльність суб`єктів господарювання, до яких вони мають відношення.

У органу досудового розслідування виникає необхідність у накладенні арешту на рахунок № НОМЕР_3 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» (код ЄРДПОУ: 14305909, МФО 380805), належний ОСОБА_7 у зв`язку з тим, що на вказаний рахунок надходять грошові кошти здобуті злочинним шляхом, а саме від ошуканих клієнтів по купівлі квартир, які є доказами вчинених злочинів та в подальшому можуть бути використані для відшкодування збитків потерпілим.

З метою уникнення загрози зміни або знищення речей, які можуть бути речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні, слідчий просить розглянути дане клопотання без виклику представника АТ «Райффайзен Банк Аваль».

В судовому слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, ознайомившись із матеріалами клопотання, вважаю за необхідне його задовольнити, виходячи з наступного.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, з метою уникнення загрози зміни або знищення речей, які можуть бути речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні, клопотання розглядається без виклику представника ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» та ОСОБА_7 .

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння. Можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді до скасування арешту майна у встановленому порядку.

Арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, i перебувають у нього або в інших фізичних, або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову (ч. 3 ст. 170 КПК України).

При вирішенні питання про арешт майна, слідчий суддя повинен врахувати, крім іншого, наслідки арешту майна для інших осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; правову підставу для арешту майна; розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову, тощо. В разі задоволення клопотання про арешт в ухвалі слід зазначити перелік майна, яке підлягає арешту.

З наданих суду матеріалів вбачається, що незастосування арешту вказаного майна може призвести до зникнення, втрати вказаного майна.

З урахуванням наведених норм КПК України та встановлених обставин, вважаю наявність обґрунтованих підстав для задоволення клопотання та накладення арешту на вказане майно.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 167, 170-173 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого Слідчого відділу Бориспільського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , - задовольнити.

Накласти арешт на рахунок № НОМЕР_3 в ПАТ «Райффайзен Банк Аваль» (код ЄРДПОУ: 14305909, МФО 380805), належний ОСОБА_7 (адреса: АДРЕСА_3 ).

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з моменту її проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду Київської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66286881
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/3491/17

Ухвала від 28.04.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні