Ухвала
від 28.04.2017 по справі 359/3504/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження №1кс/359/842/2017

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні без технічної фіксації в приміщенні суду клопотання Старшого слідчого Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області (далі - Бориспільського ВП ГУ НП України в Київській області) ОСОБА_3 , кримінальному провадженню 12016110100000484, внесеному в ЄДРД від 01.03.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, про проведення обшуку, -

в с т а н о в и в :

Слідчий за згодою прокурора Бориспільської місцевої прокуратури звернувся до суду з клопотанням про проведення обшуку в будівлі та приміщень за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, власником яких є ТОВ «ЮНКОРД».

Так згідно клопотання, що в період часу з 14.10.2013 по 25.08.2015 невстановлені досудовим слідством особи, зловживаючи довірою, шахрайським шляхом заволоділи належними ОСОБА_4 , грошовими коштами на загальну суму 67000 доларів США, чим заподіяли останньому матеріальної шкоди в особливо великих розмірах.

Крім цього, невідомі особи в період часу з 2013 по 2017 роки, за попередньою групою осіб, використовуючи реквізити ряду підконтрольних буферних СГД - Кооперативів, на території Київської області та Бориспільського району, намагаються вчинити шахрайські дії, шляхом підшукання осіб, які мають намір придбати квартири в новобудовах, та заволодіння належними їм грошовими коштами в особливо великих розмірах.

Під час розслідування кримінального провадження, в ході допиту в якості потерпілого, ОСОБА_4 показав, що до даного злочину причетні: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 ; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_2 та інші невідомі особи. Так, в період часу з 2015 по 2016 рік, він в рахунок оплати придбання квартири на пільгових умовах, частинами передав ОСОБА_5 та ОСОБА_6 грошові кошти в сумі 67000 доларів США. При цьому, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 без оформлення будь яких документів, хизуючись знайомствами в органах державної влади, шахрайським шляхом заволоділи належними йому грошовими коштами.

На виконання доручення у вказаному кримінальному провадженні працівниками ГВБКОЗ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області було встановлено, що ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ), ОСОБА_8 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ) разом з іншими невстановленими на даний час особами, попередньо зорганізувались у стійке об`єднання злочинну групу запровадили на території Київського регіону сталу, чітку та стійкісну протиправну фінансову схему направлену на отримання шахрайським шляхом грошових коштів від осіб для, начебто, сприяння у придбанні на їх користь по заниженим цінам квартир у забудовників в новобудовах м. Києва, обіцяючи при цьому допомогу своїх знайомих в органах влади по даному питанню.

Згідно наявної інформації ОСОБА_6 частково сама, а частково через інших учасників злочинного угрупування, зокрема ОСОБА_5 , шахрайським шляхом отримує кошти, зокрема, у вигляді готівки від осіб для, начебто, придбання по заниженим цінам квартир у забудовників в новобудовах Київського регіону, обіцяючи при цьому допомогу своїх знайомих в органах влади по даному питанню. При чому, частина таких осіб ОСОБА_6 вводиться до складу створеного нею Житлово будівельного кооперативу «Адоніс», а у частини осіб готівка отримується без введення їх до жодного кооперативу та без видачі в замін жодних офіційних документів, що підтверджують отримання ними готівкових коштів.

В подальшому, за сприяння ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , вищевказаних осіб ОСОБА_6 , позиціонує у якості учасників іншого Кооперативу, а саме: Споживчого кооперативу «Наш дім», для чого оформлюються формальні документи, які представляються клієнтам з метою унеможливлення з їхнього боку в подальшому пред`явлення претензій.

Після чого, залученими учасниками групи особами, у різних забудовників Київського регіону підшукуються готові, або у найближчому часі які планується здавати в експлуатацію квартири. Дійсними учасниками кооперативу та сторонніми особами, які проходять начебто як учасники цього кооперативу, від свого імені укладаються відповідні інвестиційні договори із забудовниками на придбання квадратних метрів у новобудовах (з метою бронювання квартир), при чому, споживчий кооператив «Наш дім» також укладає договір на придбання вказаних квартир для своїх членів без зазначення даних осіб, а лише із зазначенням запланованої загальної придбавальної площі та видає гарантійний лист про здійснення оплати цих квадратних метрів за всіх цих вказаних осіб, у вигляді перерахування у визначені терміни безготівкових коштів на визначені рахунки відповідного фонду будівництва при відповідному забудовнику або на рахунки самого забудовника (70% від суми після укладення інвестиційного договору та 30% після здачі будинку та квартир в експлуатацію та отримання права власності на квартири).

Кошти, які планується сплачувати за учасників Споживчого кооперативу «Наш дім» та сторонніх осіб для придбання квартир планується перераховувати у безготівковій формі від імені споживчого кооперативу «Наш дім». Ці кошти учасниками угрупування планується взяти з двох джерел, а саме: - кошти виділяються з (державного/місцевого) бюджету у безготівковій формі на розрахунковий рахунок Споживчого кооперативу «Наш дім» на придбання житлової площі для осіб із числа пільгової категорії населення після проходження відповідної процедури перевірки; - кошти із-за кордону надходять у вигляді безготівкових коштів із рахунку іноземної компанії або ОСОБА_10 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , код ДРФО НОМЕР_1 ) на його рахунок в Україні, а саме: р/р № НОМЕР_2 відкритий в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), після чого, або одразу із-за кордону перераховуються на розрахунковий рахунок ОСОБА_7 , а саме: р/р № НОМЕР_3 відкритий в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (МФО 380805) у вигляді позики для начебто реалізації проекту в сфері розвитку будівельного комплексу з метою створення виробництва та поповнення статутного капіталу. В подальшому більша частина вказаних коштів ОСОБА_7 знімається у вигляді готівки та залучається до вищевказаної протиправної фінансової схеми. Крім того, кошти, які надходять на територію України можуть мати характер легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом, - кошти отримуються ОСОБА_7 із коштів, що надійшли від іноземної компанії для будівництва житлового комплексу за адресою по вул.Піроговський Шлях.

В свою чергу готівка, яка отримується ОСОБА_6 та ОСОБА_5 від залучених ними осіб ділиться між всіма учасниками злочинної схеми та привласнюється, після чого легалізується ними, зокрема, у їх власні потреби, придбання нерухомого/рухомого майна та у функціонування бізнесу, як особистого, так і своїх родичів та близьких.

Крім того, встановлено, що з метою отримання незаконним шляхом квадратних метрів (квартир) за бюджетні кошти для себе та своїх близьких ОСОБА_7 та ОСОБА_6 до числа учасників Споживчого кооперативу «Наш дім» вводяться підконтрольні їм особи, на придбання квартир яким з бюджету виділяються кошти. В подальшому після отримання права власності, ОСОБА_7 та ОСОБА_6 планується вказані квартири переоформити на себе та своїх близьких або продати, а отримані кошти, за мінусом визначеної винагороди вищевказаним підконтрольним особам, привласнити на свої користь та легалізувати.

З метою функціонування протиправної фінансової схеми учасниками групи використовуються реквізити та розрахункові рахунки ряду суб`єктів господарювання:

-Споживчого кооперативу «Наш дім» (код ЄДРПОУ 36203440), розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 відкритий в ПАТ «РВС Банк» (МФО 339072) та розрахунковий рахунок № НОМЕР_5 відкритий в АТ «Райффайзен банк Аваль» у м. Києві (МФО 380805).

-Житлово будівельного кооперативу «Адоніс» (код ЄДРПОУ 35976808).

Кошти, які отримуються учасниками групи шахрайським шляхом та ними привласнюються, в подальшому легалізуються ними, зокрема, у фінансово господарську діяльність суб`єктів господарювання, до яких вони мають відношення, а саме: ТОВ «Абріссо Інвест» (код ЄДРПОУ 35810677), Житлово будівельний кооператив «Маєток» (код ЄДРПОУ 35464594), ТОВ «Продюсерський центр «Інтернаціональні медіа комунікації»» (код ЄДРПОУ 31408060), Приватне підприємство приватна фірма «Уніком» (код ЄДРПОУ 31313984), ТОВ «Відад - Інвест» (код ЄДРПОУ 32662797), Міжнародна громадська організація «Ми народ України» (код ЄДРПОУ 33935879), ФОП « ОСОБА_8 » (код платника НОМЕР_6 ), Мале приватне підприємство «Аладін» (код ЄДРПОУ 20950703), Київська філія Малого приватного підприємства «Аладін» (код ЄДРПОУ 25665456), ТОВ «Аладін» (код ЄДРПОУ 35525384), Промислово будівельна корпорація «Аладін» (код ЄДРПОУ 30173944), ТОВ «Морська Інвестиційна група» (код ЄДРПОУ 40992376), ТОВ «Поділ Агро Інвест» (код ЄДРПОУ 41006826).

В якості офісів учасниками злочинної групи використовуються ряд приміщень розташованих у Київському регіоні, які мають окремі функціональні призначення, а також які ними систематично відвідуються, а саме приміщення за адресою м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, яке використовується учасниками злочинної групи ( ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ) у якості офісу.

Згідно Інформаційної довідки з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, від 07.03.2017 року власником адміністративної будівлі за адресою м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, є ТОВ «ЮНКОРД», код. ЄДРПОУ: 39941323, адреса: Україна, м. Київ, вул. Вільямса Академіка, буд. 6-Д, офіс №43.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В офісному приміщенні за адресою м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, учасниками злочинної групи, можуть зберігатися фінансово господарська документація Споживчого кооперативу «Наш дім» (код ЄДРПОУ 36203440), Житлово будівельного кооперативу «Адоніс» (код ЄДРПОУ 35976808) та інших підприємств підконтрольних учасникам угрупування таких як ТОВ «Абріссо Інвест» (код ЄДРПОУ 35810677), Житлово будівельний кооператив «Маєток» (код ЄДРПОУ 35464594), ТОВ «Продюсерський центр «Інтернаціональні медіа комунікації»» (код ЄДРПОУ 31408060), Приватне підприємство приватна фірма «Уніком» (код ЄДРПОУ 31313984), ТОВ «Відад - Інвест» (код ЄДРПОУ 32662797), Міжнародна громадська організація «Ми народ України» (код ЄДРПОУ 33935879), ФОП « ОСОБА_8 » (код платника 1948809469), Мале приватне підприємство «Аладін» (код ЄДРПОУ 20950703), Київська філія Малого приватного підприємства «Аладін» (код ЄДРПОУ 25665456), ТОВ «Аладін» (код ЄДРПОУ 35525384), Промислово будівельна корпорація «Аладін» (код ЄДРПОУ 30173944), ТОВ «Морська Інвестиційна група» (код ЄДРПОУ 40992376), ТОВ «Поділ Агро Інвест» (код ЄДРПОУ 41006826), ідентифікаційні дані ошуканих осіб та учасників кооперативів, фінансові та господарські документи підписані від імені таких осіб або на їх користь, знаходитися копії паспортних та інших ідентифікуючих документів учасників вказаних кооперативів та сторонніх осіб, інвестиційні договори на придбання від їх імені квартир, виготовлена документація, що підтверджує незаконно проведені фінансові операції, печатки та штампи підконтрольних учасникам угрупування суб`єктів господарювання, комп`ютерна техніка, ноутбуки, система «Клієнт - банк», флешки, диски, дискети, зйомна пам`ять, та інші речі, що є предметом злочину, а також незаконно отримані та привласнені готівкові кошти.

Відповідно до ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Беручи до уваги вище викладене, з метою відшукання і вилучення фінансово господарської документації Споживчого кооперативу «Наш дім» (код ЄДРПОУ 36203440), Житлово будівельного кооперативу «Адоніс» (код ЄДРПОУ 35976808) та інших підприємств підконтрольних учасникам угрупування таких як ТОВ «Абріссо Інвест» (код ЄДРПОУ 35810677), Житлово будівельний кооператив «Маєток» (код ЄДРПОУ 35464594), ТОВ «Продюсерський центр «Інтернаціональні медіа комунікації»» (код ЄДРПОУ 31408060), Приватне підприємство приватна фірма «Уніком» (код ЄДРПОУ 31313984), ТОВ «Відад - Інвест» (код ЄДРПОУ 32662797), Міжнародна громадська організація «Ми народ України» (код ЄДРПОУ 33935879), ФОП « ОСОБА_8 » (код платника 1948809469), Мале приватне підприємство «Аладін» (код ЄДРПОУ 20950703), Київська філія Малого приватного підприємства «Аладін» (код ЄДРПОУ 25665456), ТОВ «Аладін» (код ЄДРПОУ 35525384), Промислово будівельна корпорація «Аладін» (код ЄДРПОУ 30173944), ТОВ «Морська Інвестиційна група» (код ЄДРПОУ 40992376), ТОВ «Поділ Агро Інвест» (код ЄДРПОУ 41006826), ідентифікаційні дані ошуканих осіб та учасників кооперативів, фінансових та господарських документів підписаних від імені таких осіб або на їх користь, копій паспортних та інших ідентифікуючих документів учасників вказаних кооперативів та сторонніх осіб, інвестиційні договори на придбання від їх імені квартир, виготовленої документації, що підтверджує незаконно проведені фінансові операції, печаток та штампів підконтрольних учасникам угрупування суб`єктів господарювання, комп`ютерної техніки, ноутбуків, програм системи «Клієнт - банк», флешок, дисків, дискет, зйомної пам`яті, та інших речей, що є предметом злочину, а також незаконно отриманих та привласнених готівкових коштів, які можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні, що можуть знаходитись за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, виникає необхідність в проведенні обшуку за вищевказаною адресою.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Заслухавши думку слідчого, дослідивши матеріалами клопотання та додані матеріали, суд вважає за доцільне клопотання задовольнити.

З матеріалів клопотання вбачається наявність підстав для проведення обшуку в будівлі та приміщень за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, власником яких є ТОВ «ЮНКОРД»

Необхідність виклику в судове засідання власників приміщення у суду відсутня, зважаючи на можливість розголошення таємниці слідства та приховання слідів вчиненого кримінального правопорушення.

У відповідності до вимог ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

На думку слідчого судді, прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що: дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 190 КК України; речі і документи, які намагається відшукати орган досудового розслідування мають значення для розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; такі речі і документи дійсно можуть заходитись в даному приміщенні.

На підставі викладеного та беручи до уваги те, що вказаному приміщенні можуть знаходитись відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення, що має значення для встановлення істини по справі, клопотання підлягає задоволенню.

Термін дії ухвали слід визначити строком на один місяць з моменту її проголошення.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання старшого слідчого Слідчого відділу Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Київській області ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвіл слідчому Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, слідчому ОСОБА_11 , слідчому ОСОБА_12 , слідчому ОСОБА_13 , слідчому ОСОБА_3 , слідчому ОСОБА_14 , слідчому ОСОБА_15 , слідчому ОСОБА_16 та уповноваженим на підставі доручення іншим слідчим Бориспільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, на проведення обшуку будівлі та приміщень за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 41-а, власником яких є ТОВ «ЮНКОРД», код. ЄДРПОУ: 39941323, з метою відшукання і вилучення фінансово господарської документації Споживчого кооперативу «Наш дім» (код ЄДРПОУ 36203440), Житлово будівельного кооперативу «Адоніс» (код ЄДРПОУ 35976808) та інших підприємств підконтрольних учасникам угрупування таких як ТОВ «Абріссо Інвест» (код ЄДРПОУ 35810677), Житлово будівельний кооператив «Маєток» (код ЄДРПОУ 35464594), ТОВ «Продюсерський центр «Інтернаціональні медіа комунікації»» (код ЄДРПОУ 31408060), Приватне підприємство приватна фірма «Уніком» (код ЄДРПОУ 31313984), ТОВ «Відад - Інвест» (код ЄДРПОУ 32662797), Міжнародна громадська організація «Ми народ України» (код ЄДРПОУ 33935879), ФОП « ОСОБА_8 » (код платника 1948809469), Мале приватне підприємство «Аладін» (код ЄДРПОУ 20950703), Київська філія Малого приватного підприємства «Аладін» (код ЄДРПОУ 25665456), ТОВ «Аладін» (код ЄДРПОУ 35525384), Промислово будівельна корпорація «Аладін» (код ЄДРПОУ 30173944), ТОВ «Морська Інвестиційна група» (код ЄДРПОУ 40992376), ТОВ «Поділ Агро Інвест» (код ЄДРПОУ 41006826), ідентифікаційних даних ошуканих осіб та учасників кооперативів, фінансових та господарських документів підписаних від імені таких осіб або на їх користь, копій паспортних та інших ідентифікуючих документів учасників вказаних кооперативів та сторонніх осіб, інвестиційні договори на придбання від їх імені квартир, виготовленої документації, що підтверджує незаконно проведені фінансові операції, печаток та штампів підконтрольних учасникам угрупування суб`єктів господарювання, комп`ютерної техніки, ноутбуків, програм системи «Клієнт - банк», флешок, дисків, дискет, зйомної пам`яті, та інших речей, що є предметом злочину, а також незаконно отриманих та привласнених готівкових коштів, які можуть мати значення речових доказів у кримінальному провадженні №12016110100000484.

Термін дії ухвали слідчого судді становить один місяць і діє до 28.05.2017 року.

Ухвала слідчого судді окремому оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66286941
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/3504/17

Ухвала від 28.04.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні