Ухвала
від 03.05.2017 по справі 911/1057/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"03" травня 2017 р. Справа № 911/1057/17

Суддя Шевчук Н.Г. розглянувши матеріали позовної заяви

ОСОБА_1, 04112, АДРЕСА_1

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю "ВП Обеліск", 08130, Київська обл., Києво-Святошинський район, с. Петропавлівська Борщагівка, вулиця Леніна, будинок 7-Б

2. Відділу державної реєстрації Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області, 08132, Київська обл., м. Вишневе, вул. Лесі Українки, 88

3. Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича, 01001, АДРЕСА_2

треті особи , які не заявляють самостійних вимог на предмет спору

1. ОСОБА_3, 04112, АДРЕСА_1

2. ОСОБА_4, 04112, АДРЕСА_1

3. ОСОБА_5, 03148, АДРЕСА_3

4. Товариство з обмеженою відповідальністю "Обеліск Петропавлівка", 08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с. Петропавлівська Борщагівка, вул. Леніна, будинок 7-Б

5. Товариство з обмеженою відповідальністю "Обеліск Святопетрівське", 08141, Київська обл., Києво-Святошинський район, село Святопетрівське, вул. Київська, будинок 27-А

про визнання недійсними рішень загальних зборів та зобов'язання вчинити дії

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до господарського суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВП Обеліск", Відділу державної реєстрації Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області та Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про визнання недійсними рішень загальних зборів та зобов'язання вчинити дії.

Подана позовна заява не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Згідно статті 21 Господарського процесуального кодексу України сторонами в судовому процесі є позивач і відповідач. Позивачами є підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є юридичні особи та у випадках, передбачених цим Кодексом, - фізичні особи, яким пред'явлено позовну вимогу.

Частиною першою статті 1 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі - іноземні), громадяни які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статус суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатись до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Таким чином сторонами у господарській справі можуть бути юридичні особи або фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності.

При цьому, статтею 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що участь фізичних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності допускається лише у випадках, передбачених законодавчими актами України. Такими випадками є: справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником, у тому числі учасником, який вибув, а також між учасниками господарських товариств, що пов'язані із створенням, діяльністю, управлінням та припиненням діяльності цього товариства, крім трудових спорів; спори, пов'язані приватизацією державного та комунального майна (крім спорів про приватизацію державного житлового фонду)

Відповідно до статті 3 Закону України "Про нотаріат" нотаріус - це уповноважена державою фізична особа , яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Нотаріус згідно статті 14.1.226, статті 178 Податкового кодексу України здійснює незалежну професійну діяльність та перебуває на обліку в органах державної податкової служби за місцем свого постійного проживання як самозайнята особа, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності.

Нотаріус не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об'єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої діяльності (частина четверта статті 3 Закону України "Про нотаріат").

Таким чином, Закон України "Про нотаріат" не надає приватним нотаріусам статусу суб'єкта підприємницької діяльності у розумінні статті 1 Господарського процесуального кодексу України, і отже, згідно зі статтею 21 Господарського процесуального кодексу України вони не можуть бути стороною в господарському процесі.

Спори між боржниками і стягувачами, а також спори за позовами інших осіб, прав та інтересів яких стосуються нотаріальні дії чи акт, у тому числі про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню повністю або частково, про повернення стягнутого за виконавчим написом, вирішуються господарським судом за позовами боржників або зазначених осіб до стягувачів, якщо суб'єктний склад сторін відповідного спору відповідає приписам статті 1 Господарського процесуального кодексу України. При цьому за змістом статей 1, 2, 18, 22, 27 Господарського процесуального кодексу України, статей 1 і 3 Закону України "Про нотаріат" нотаріус не може бути відповідачем у господарському процесі, а залучається до участі в ньому як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору (Аналогічна правова позиція викладена в пункті 8 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №10 від 24.10.2011 Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам ).

Приватний нотаріус не суб'єктом владних повноважень, який відповідно до роз'яснень пункту 1.6 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №4 від 25.02.2016 Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин може бути відповідачем у справі по спору, що виник з корпоративних правовідносин, 1.6. У тих випадках, коли позивач (засновник, учасник, акціонер, член юридичної особи) одночасно (у межах однієї позовної заяви) заявляє до суб'єкта владних повноважень вимоги, що є похідними від інших вимог у корпоративному спорі

Відтак, беручи до уваги наведені нормативні приписи, виходячи з аналізу суб'єктного складу та правової кваліфікації відносин сторін, суд дійшов висновку про відмову у прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 в порядку пункту 1 частини першої статті 62 Господарського процесуального кодексу України, оскільки даний спір не підлягає розгляду в господарських судах України.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 62 Господарського процесуального кодексу України суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Керуючись пунктом 1 частини першої статті 62, статтею 86 Господарського процесуального кодексу України, суддя -

ухвалив:

Відмовити ОСОБА_1 у прийнятті позовної заяви до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВП Обеліск", Відділу державної реєстрації Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської області та Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Войтовського Валентина Сергійовича про визнання недійсними рішень загальних зборів та зобов'язання вчинити дії.

Суддя Н.Г. Шевчук

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення03.05.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66295791
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1057/17

Ухвала від 03.05.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 11.04.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 07.04.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні