Вирок
від 03.05.2017 по справі 490/3181/17
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

490/3181/17

н\п 1-кп/490/609/2017

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 травня 2017 року м. Миколаїв Центральний районний суд м. Миколаєва у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в підготовчому судовому засіданні угоду про визнання винуватості за обвинувальниим актом, складеним за результатами досудового розслідування обставин кримінального провадження № 32017100110000041 за обвинуваченням: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Миколаїв, громадянки України, українки, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України,

За участю сторін кримінального провадження: сторона обвинувачення: прокурор ОСОБА_4 ,

сторона захисту: обвинувачена ОСОБА_3 , захисник ОСОБА_5 ,

ВСТАНОВИВ:

Згідно обвинувального акту ОСОБА_3 , діючи відповідно до раніше досягнутих з невстановленою особою домовленостей, знаходячись у м.Миколаєві, надала останній дані свого паспорту громадянина України та ідентифікаційного номеру для складання статутних та реєстраційних документів з метою придбання суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «ТД Меліс», де вона формально буде рахуватись засновником і директором, без мети здійснення реальних фінансово- господарських операцій, а з метою прикриття незаконної діяльності.

Надалі, 15.03.2016 ОСОБА_3 зустрілась з невстановленою слідством особою на зупинці громадського транспорту «Космос» по вулиці Космонавтів у м.Миколаєві та направилась з нею до офісу приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу ОСОБА_6 для здійснення дій з придбання ТОВ «ТД Меліс».

Цього ж дня ОСОБА_3 , знаходячись у приміщенні нотаріальної контори, розташованої за адресою: м.Миколаїв, пр-т Центральний, буд. 149, у присутності приватного нотаріуса Миколаївського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , яка не була обізнана про незаконність її дій, підписала документи, що відповідно по вимог закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, а саме: заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; протокол № 2 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Меліс» від 15.03.2016; Статут Товариства з обмеженою відповідальністю «ТД Меліс» (нова редакція), затверджений протоколом Загальних зборів учасників ТОВ «ТД Меліс» №2 від 15.03.2016; договір купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ «ТД Меліс» від 15.03.2016р.. Приватним нотаріусом ОСОБА_6 здійснено відповідний запис в реєстрі нотаріальних дій за №167.

Засвідчивши своїм підписом вказані документи ОСОБА_3 виконала всі необхідні дії, направлені на придбання суб`єкта підприємницької діяльності -юридичної особи)- ТОВ «ТД Меліс», після чого, діючи відповідно до раніше досягнутих домовленостей, передала невстановленій слідством особі ці документи, за що отримала грошову винагороду в розмірі 400 (чотириста) гривень.

В подальшому, невстановленою досудовим розслідуванням особою підписані ОСОБА_3 документи, які відповідно до вимог закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, були надіслані державному реєстратору Миколаївської міської ради для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу ТОВ «ТД Меліс».

На підставі отриманих документів державним реєстратором Миколаївської міської ради 16.03.2016 здійснено реєстрацію змін до установчих документів юридичної особи за №15221050002032670 та 16.03.2017р. внесено зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах за №15221070003032670.

Таким чином, ОСОБА_3 , ставши формальним засновником та директором «ТД Меліс», сприяла придбанню вказаного суб`єкта підприємницької діяльності, яке перебуває на податковому обліку в ДПІ у Центральному районі м.Миколаєва ГУ ДФС у Миколаївській області, юридична адреса: м. Миколаїв, вул. Мала Морська, буд. 9А/1, основний вид діяльності - оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин, що дало можливість в подальшому використовувати зазначений суб`єкт підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності іншими особами.

Після державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «ТД Меліс» ОСОБА_3 , відповідно до раніше досягнутих з невстановленою слідством особою домовленостей самостійно підприємницьку діяльність не проводила, фінансово-господарських операцій від імені ТОВ «ТД Меліс» не здійснювала, первинні документи не підписувала, податкову звітність до контролюючих органів не подавала, що надало змогу невстановленим слідством особам, використовуючи реквізити цього товариства, незаконно здійснювати формування валових витрат, податкового кредиту та податкових зобов`язань з податку на додану вартість, протиправне переведення безготівкових грошових коштів у готівку наступним суб`єктам господарювання: ПП «Атаман Фрут» (код ЄДРПОУ 36384850), ТОВ «Форвард-Авто15» (код ЄДРПОУ 39582823), ТОВ «Майвік Корпорейшн» (код ЄДРПОУ 39700236), ТОВ «Реал-Консалт Плюс» (код ЄДРПОУ 39659288), ТОВ «Будмонтаж» (код ЄДРПОУ 31319792) без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів, виконання робіт, надання послуг.

Таким чином, ОСОБА_3 , своїми умисними діями, скоїла пособництво фіктивному підприємництву, а саме у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичну особу) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто вчинила злочин, передбачений ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України.

Справа надійшла до суду із угодою про визнання винуватості, відповідно до якої сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_3 за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205КК України у виді штрафу в розмірі п`ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

Згідно угоди, ОСОБА_3 повністю беззастережно визнала свою винуватість у зазначеному вище кримінальному правопорушенні. Прокурор та обвинувачена в судовому засіданні заявили, що вони цілком розуміють наслідки укладення даної угоди. Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного. Відповідно до п.2 ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладено угоду між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Згідно ч.4 ст.469 КПК України, угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим чи підозрюваним може бути укладено у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкоду завдано лише державним чи суспільним інтересам. ОСОБА_3 визнала себе винуватою у вчиненні злочину, передбаченому ч.5 ст.27, ч.1 ст.205КК України. Вказаний злочин в силу ст. 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості, внаслідок якого шкоду завдано лише державним та суспільним інтересам, а отже угоду про визнання винуватості може бути укладено. Судом встановлено, що ОСОБА_3 цілком розуміє положення п.1 ч.1 ст.473, ч.4 ст.474 КПК України, усвідомлює свої права, наслідки укладення і затвердження угоди, характер обвинувачення, вид покарання, який буде застосовано, також суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Обвинувачена ОСОБА_3 погодилася на призначення їй узгодженого покарання. Умови угоди не суперечать вимогам КПК України та КК України, а також інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, підстави вважати, що укладення угоди було недобровільним відсутні, фактичні підстави для визнання винуватості мають місце. Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості, укладеної між прокурором і обвинуваченою та призначення їй узгодженого сторонами покарання.

Таким чином, своїми умисними неправомірними діями ОСОБА_3 вчинила злочин, передбачений ч.5 ст.27, ч.1 ст.205КК України, а саме фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, і їй має бути призначене узгоджене сторонами покарання у виді штрафу у розмірі п`ятисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

З ОСОБА_3 підлягають стягненню на користь держави в рахунок відшкодування процесуальних витрат на залучення експертів кошти у розмірі 2228,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.314, 368, 370, 373, 374-376, 474, 475 КПК України, суд,- УХВАЛИВ:

Затвердити угоду від 31 березня 2017 року про визнання винуватості, укладену між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додерженням законів органами Державної фіскальної служби України Генеральної прокуратури України ОСОБА_7 та обвинуваченою ОСОБА_3 у кримінальному проваджені № 32017100110000041 за обвинуваченням ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205КК України.

Визнати винною ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України і призначити їй покарання у вигляді штрафу у розмірі п`ятсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8 500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави в рахунок відшкодування процесуальних витрат на залучення експертів суму у розмірі 2228,40 грн.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Миколаївської області через Центральний районний суд м. Миколаєва протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку суду після його проголошення негайно вручити обвинуваченому і прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.05.2017
Оприлюднено03.03.2023

Судовий реєстр по справі —490/3181/17

Ухвала від 16.01.2018

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Мамаєва О. В.

Вирок від 03.05.2017

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Мамаєва О. В.

Вирок від 13.04.2017

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Мамаєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні