Ухвала
від 25.04.2017 по справі 127/8548/17
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/8548/17

Провадження №1-кс/127/3387/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2017 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Орбіта БНД» на бездіяльність слідчого ГУНП у Вінницькій області у кримінальному провадженні №42017020000000007, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Орбіта БНД»звернувся до суду зі скаргою, в якій просить Зобов`язати слідчого Головного слідчого управління НП в Вінницькій області виконати дії, передбачені ст. 220 КПК України, розглянути клопотання адвоката ОСОБА_4 від 03 квітня 2017 року про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та клопотання про визнання потерпілим від 03 квітня 2017 року, за результатами розгляду клопотань надіслати повідомлення про задоволення клопотання або постанову про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання у встановлений чинним законодавством строк по кожному пункту та підпункту клопотання окремо.

В судове засідання представник заявника не зявився, подав заяву про розгляд скарги у його відсутність, в якій зазначив, що вимоги скарги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити.

Слідчий в судове засідання не зявився.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 107 ч. 1 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим.

Враховуючи те, що особи, які приймають участь у розгляді скарги, не прибули в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дану скаргу без застосування технічних засобів фіксування.

Стаття 306 КПК Українипередбачає, що скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченимист. 318-380 цього Кодексу, з урахуванням положень цієї глави. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування розглядаються не пізніше сімдесяти двох годин з моменту надходження відповідної скарги, крім скарг на рішення про закриття кримінального провадження, які розглядаються не пізніше пяти днів з моменту надходження скарги. Розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обовязкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Стаття 307 КПК Українивизначає, що за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цьогоКодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про:

1) скасування рішення слідчого чи прокурора;

2) зобовязання припинити дію;

3) зобовязання вчинити певну дію;

4) відмову у задоволенні скарги.

Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дію чи бездіяльність слідчого чи прокурора не може бути оскаржена, окрім ухвали про відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження.

В судовому засіданні встановлено, що 14 грудня 2016 року на адресу Ладижинського відділення поліції Бершадського відділу поліції ГУ НП у Вінницькій області адвокатом ОСОБА_5 в інтересах ТОВ «Орбіта БНД» була надіслана заява про кримінальне правопорушення, вчинене відносно ТОВ «Орбіта БНД» засновником та посадовою особою ПП «Технодорбуд» та ДП «Вінницький ОБЛАВТОДОР» ВАТ «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України», які шляхом обману заволоділи товаром ТОВ «Орбіта БНД» на загальну суму 480 960 грн. Відповідальність за дане кримінальне правопорушення передбачена ч. 4 ст. 191 КК України, ч. 2 ст. 205 КК України та ч. 2 ст. 364 КК України. Дану заяву внесено в ЄРДР №42017020000000007 за ознаками складу злочину передбаченого ч,4 ст. 191 КК України.

06 квітня 2017 року рекомендованим листом адвокатом ОСОБА_4 в інтересах ТОВ «Орбіта БНД» до Головного слідчого управління Національної поліції у Вінницькій області направлено клопотання №БІП-3156 про визнання потерпілим від 03 квітня 2017 року у вищевказаному кримінальному провадженні, яке отримано уповноваженою особою управління поліції 10 квітня 2017 року, що підтверджується роздруківкою з сайту «Укрпошта».

06 квітня 2017 року рекомендованим листом адвокатом ОСОБА_4 в інтересах ТОВ «Орбіта БНД» до Головного слідчого управління Національної поліції у Вінницькій області направлено клопотання №БІП-3156 про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій від 03 квітня 2017 року у вищевказаному кримінальному провадженні, яке отримано уповноваженою особою управління поліції 10 квітня 2017 року, що підтверджується роздруківкою з сайту «Укрпошта».

Згідно роздруківки з сайту «Укрпошта», клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, отримане уповноваженим представником Головного управління Національної поліції у Вінницькій області 10 квітня 2017 року.

Згідно з ч. 1ст. 55 КПК Українипотерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Як вказано в ч. 2ст. 55 КПК Україниправа і обовязки потерпілого виникають в особи з моменту подання заяви про вчинення щодо неї кримінального правопорушення або заяви про залучення її до провадження як потерпілого, тому ОСОБА_6 повинен був бути залучений до кримінального провадження в якості потерпілого.

Відповідно до положень ч. 2ст. 9 КПК України, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Відповідно до ч. 4ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобовязаний застосувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідност. 220 КПК Україниклопотання сторони захисту, потерпілого і його представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про виконання будь-яких процесуальних дій слідчий, прокурор зобов`язані розглянути в строк не більше трьох днів з моменту подання і задовольнити їх за наявності відповідних підстав. Про результати розгляду клопотання повідомляється особа, яка заявила клопотання. Про повну або часткову відмову в задоволенні клопотання виноситься вмотивована постанова, копія якої вручається особі, яка заявила клопотання, а у разі неможливості вручення з об`єктивних причин - надсилається їй.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя вважає, що скаргу слід задовольнити та зобовяати слідчого, в провадженні якого перебувать матеріали кримінального провадження №42017020000000007протягом десяти днів з моменту отримання копії ухвали слідчого судді розглянути клопотання адвоката ОСОБА_4 від 03 квітня 2017 року про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та клопотання про визнання потерпілим від 03 квітня 2017 року, про що повідомити заявника.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.303,305,306,307,309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Скаргу адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Орбіта БНД» на бездіяльність слідчого ГУНП у Вінницькій області у кримінальному провадженні №42017020000000007- задовольнити.

Зобов`язати слідчого Головного слідчого управління НП в Вінницькій області, в провадженні якого перебувають матеріали кримінального провадження №42017020000000007виконати дії, передбачені ст. 220 КПК України, та розглянути клопотання адвоката ОСОБА_4 від 03 квітня 2017 року про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій та клопотання про визнання потерпілим від 03 квітня 2017 року.

Зобов`язати слідчого Головного слідчого управління НП в Вінницькій області повідомити заявника про результати розгляду клопотань.

Ухвала слідчого судді остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66309335
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/8548/17

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

Ухвала від 20.04.2017

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні