Рішення
від 28.04.2017 по справі 304/367/17
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/367/17

Провадження № 2/304/187/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2017 року м. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді - Амаровича В. П.,

при секретарі - Ковач М.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом заступника керівника Ужгородської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі відділу охорони здоров'я Перечинської РДА до ОСОБА_1 про відшкодування коштів на лікування потерпілого від злочину -

В С Т А Н О В И В:

Заступник керівника Ужгородської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі відділу охорони здоров'я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області звернувся в суд з вищевказаним позовом, який мотивує тим, що вироком Перечинського районного суду Закарпатської області від 31 серпня 2016 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху особою яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесні ушкодження. Даним вироком встановлено, що 23 квітня 2016 року біля 15.00 год. ОСОБА_1 перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, керуючи автомобілем марки ВАЗ 2107 та рухаючись від будинку №17 в напрямку до будинку №18 по вул. Ф.Фекети у с.Тур'я Ремета Перечинського району Закарпатської області в порушення п. 2.9 А Правил дорожнього руху України, маючи можливість зупинити керований ним транспортний засіб з моменту виникнення небезпеки, тобто з моменту виявлення автомобіля та людей позаду нього, не вжив заходів до своєчасного застосування екстренного гальмування, внаслідок чого здійснив наїзд на ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 після чого зіткнувся із належним ОСОБА_5 автомобілем марки Ауді-80 , що був припаркований біля будинку №17 за вищевказаною адресою. Внаслідок даної дорожньо-транспортної пригоди потерпіла ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження у вигляді Закритого перелому середньої третини обох кісток правої гомілки 42 В2, обширної лоскутно-рваної рани медіальної поверхні правого стегна, стан після ПХО , а потерпіла ОСОБА_3 отримала тілесні ушкодження у вигляді Закритого уламкового перелому лобкової кістки без зміщення уламків, забій хребта , які згідно висновків судово-медичної експертизи відповідно №687 від 19 липня 2016 року та №596 від 30 червня 2016 року кваліфікуються як тілесні ушкодження середньої тяжкості. Внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 та отриманих тілесних ушкоджень потерпіла ОСОБА_3 знаходилася на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Перечинської ЦРЛ 13 ліжко-днів. Згідно листа головного лікаря Перечинської ЦРЛ та калькуляції вартості лікування ОСОБА_3, сума видатків на лікування останньої становить 790,46 грн., Потерпіла ОСОБА_2 знаходилася на стаціонарному лікування 4 ліжко-дні, сума видатків на лікування такої становить 1464,46 грн.. Загальна сума видатків Пречинської ЦРЛ на лікування потерпілих становить 2254,92 грн.. Оскільки на даний час вказані кошти відповідачем не відшкодовано, цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлявся, тому просить позовні вимоги задовольнити.

В судове засідання прокурор не з'явився, подав клопотання в якому просить розглядати справу по суті та задовольнити позов у повному обсязі.

Представник відділу охорони здоров'я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області у судове засідання також не з'явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі та вказав у такій, що згідно розпорядження голови Перечинської районної державної адміністрації №75 від 09 березня 2016 року відділ охорони здоров'я перейменовано у сектор охорони здоров'я райдержадміністрації.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання також не з'явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

Згідно ч. 2 ст. 158 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що вироком Перечинського районного суду Закарпатської області від 31 серпня 2016 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 286 КК України, призначено покарання у виді обмеження волі строком на 2 (два) роки з позбавленням права керування транспортними засобами на 2 (два) роки. На підставі ст. ст. 75, 76 КК України ОСОБА_1 звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік, якщо він не вчинить нового злочину та виконає покладений на нього обов'язок повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 потерпілим ОСОБА_3 та ОСОБА_2 було завдано середньої тяжкості тілесні ушкодження, внаслідок яких ОСОБА_3 знаходилася на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Перечинської ЦРЛ 13 ліжко-днів, а потерпіла ОСОБА_2 знаходилася на стаціонарному лікування 4 ліжко-дні.

Згідно калькуляції №3 Перечинської ЦРЛ за квітень-травень 2016 року видатки на лікування хворої ОСОБА_3 у стаціонарі хірургічного відділення за 13 ліжко-днів становить 790,46 грн., а згідно калькуляції №7 за квітень 2016 року за лікування хворої ОСОБА_2 за 4 ліжко-дні - 1464,46 грн.. Загальна сума видатків Пречинської ЦРЛ на лікування потерпілих становить 2254,92 грн..

Згідно п. 3 ст. 131-1 Конституції України на органи прокуратури України покладається представництво інтересів громадянина чи держави в суді у випадках, визначених законом.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , представництво прокурором інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні процесуальних та інших дій, спрямованих на захист інтересів громадянина або держави, у випадках та порядку, встановлених законом.

Відповідно до ч. 4 ст. 61 ЦПК України вирок у кримінальному провадженні, що набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов'язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

В порядку ст. 174 ч.4 вказаного Кодексу у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Згідно ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину.

Згідно п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України №11 від 07 липня 1995 року Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету міністрів України №545 від 16 липня 1993 року. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. Згідно п. 5 зазначеної Постанови закладу охорони здоров'я відшкодовуються тільки кошти витрачені на стаціонарне лікування потерпілого в лікарні, госпіталі, диспансері чи в іншому стаціонарному лікувальному закладі.

Враховуючи вищевикладене та те, що ОСОБА_1В, в добровільному порядку не відшкодував бюджетні кошти, які були затрачені на лікування потерпілих від кримінального правопорушення Перечинською ЦРЛ, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Фінансування Перечинської ЦРЛ здійснюється з районного бюджету, головним розпорядником коштів виділених на лікування потерпілих від кримінального правопорушення є сектор охорони здоров'я Перечинської РДА.

При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що позивач звільнений від сплати судового збору при подачі позову до суду, а тому у порядку ч. 3 ст. 88 ЦПК України має підстави стягнути із відповідача у дохід держави судовий збір у сумі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп..

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 1166, 1206 ЦК України, ст. ст. 10, 11, 57-61, 174 ч. 4, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь сектору охорони здоров'я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області (МФО 812016, ЄДРПОУ 26325828, р/р 35412001035147 в ГУДКСУ в Закарпатській області) кошти на лікування потерпілого від злочину в розмірі 2254 (дві тисячі двісті п'ятдесят чотири) грн. 92 коп.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь держави судовий збір у розмірі 640 (шістсот сорок) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Закарпатської області через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий: ОСОБА_6

СудПеречинський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення28.04.2017
Оприлюднено04.05.2017
Номер документу66314620
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —304/367/17

Рішення від 28.04.2017

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Амарович В. П.

Ухвала від 14.04.2017

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Амарович В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні