Ухвала
від 25.04.2017 по справі 757/23573/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23573/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2017 року

Печерський районний суд міста Києва у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні у приміщенні Печерського районного суду міста Києва клопотання заступника начальника другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економікиДепартаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

У провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження - заступника начальника другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України 2012 року фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Як вбачається з матеріалів клопотання, управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 28.03.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017000000000553, за фактом вчинення службовими особами правоохоронного органу дій, шляхом зловживання своїм службовим становищем, які призвели до незаконного відшкодування коштів державного бюджету для суб`єктів господарської діяльності, що спричинило тяжкі наслідки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи з числа керівного складу Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області та ГУ ДФС у Київській області, зловживаючи службовим становищем, з корисливих мотивів, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, зорганізувались для створення протиправної схеми, спрямованої на забезпечення відшкодування податку на додану вартість суб`єктам господарювання Київської області, внаслідок чого охоронюваним законом інтересам держави завдано суттєвої шкоди.

Встановлено, що за вказівкою в.о. начальника ГУ ДФС у Київській області

ОСОБА_5 та першого заступника начальника ГУ ДФС у Київській області

ОСОБА_6 , заступника начальника ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_7 та

в.о. начальника Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_8 з грубим порушенням вимог Податкового кодексу України, норм наказу ДПС України № 522 від 19.06.2012 «Про затвердження Регламенту опрацювання податкових декларацій з податку на додану вартість, за якими задекларовано від`ємне значення та/або бюджетне відшкодування податку на додану вартість» та інших нормативно-правових актів ДФС України, відшкодували ПДВ у розмірі 91 млн. грн. наступним суб`єктам господарювання: ТОВ «Енергосолар ПРО» (код ЄДРПОУ 39046236) - загальна сума, заявлена до відшкодування 24 млн. грн., станом на 22.02.2017 узгоджена сума 18 млн. грн.; ТОВ «Лідер» (код ЄДРПОУ 32549423) - загальна сума, заявлена до відшкодування 61 млн. грн., станом на 22.02.2017 узгоджена сума 48,4 млн. грн.; ТОВ «Станіслав інвест» (код ЄДРПОУ 38254103) - загальна сума, заявлена до відшкодування 55 млн. грн., станом на 22.02.2017 узгоджена сума 25 млн. грн.

При цьому, аналіз наявної інформації свідчив про наявність цілого ряду ризикових критеріїв в діяльності вказаних підприємств, які повинні були враховані в ході перевірки законності відшкодування ПДВ, зокрема:

1) Одноособовий склад керівників та засновників, спільний для всіх підприємств, що вказує на фактичне їх входження до однієї пов`язаної групи. Посадовими особами зазначених СГД є ОСОБА_9 , ОСОБА_10 або ОСОБА_11 , які обіймають одночасно посади керівника та головного бухгалтера. Крім того, вказані особи, перебуваючи керівниками та засновниками інших суб`єктів господарювання, також зареєстрували заяви про відшкодування ПДВ на суму 76,6 млн. грн. наступним підприємствам:

ТОВ «Велитон Солар» (код ЄДРПОУ 38053305) заявлена сума до відшкодування 48,6 млн. грн.;

ТОВ «Велиген Солар» (код ЄДРПОУ 38053326) заявлена сума до відшкодування 21, 2 млн. грн.;

ТОВ «Ренджи Сарата» (код ЄДРПОУ 37232230) заявлена сума до відшкодування 23 млн. грн.

2) Перереєстрація всіх вищевказаних СПД наприкінці 2016 року з інших регіонів за однією юридичною адресою: Київська область, Броварський район, смт. Калита, вул. Перемоги 2, що дало змогу з початком 2017 року одночасно подати заявки на відшкодування ПДВ.

3) Однотипна схема руху фінансово-товарних потоків: імпорт обладнання сонячної електроенергетики (сонячних панелей) на територію України всім СПД одним нерезидентом, зареєстрованим на о. Кіпр «Medbourne holding limited» та подальша розробка проекту та будівництво електростанцій одними і тими підприємствами - ТОВ "Подільський енергоконсалтинг" (код ЄДРПОУ 36830374) та ТОВ «ПЕК Сервіс»

(код ЄДРПОУ 38254166) споріднені підприємства, знаходяться за однією адресою в

м. Вінниці. Крім того, відповідно до наявної інформації, з початку 2013 року вказаним підприємствам надає послуги ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551), що знаходиться в Одеській області та основним видом діяльності якого є будування доріг і автострад.

В подальшому, представники зазначених підприємств подали відповідні заяви до реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування ПДВ в Броварську ОДПІ ГУ ДФС України. Однак, під тиском керівництва, при проведенні камеральної перевірки працівниками ГУ ДФС у Київській області не були проведені необхідні заходи перевірки, передбачені відповідними нормативно-правовими актами, що унеможливило виявлення можливих правопорушень працівниками фіскальних органів.

Незважаючи на це, керівники структурних підрозділів ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , всупереч необхідному законному порядку проведення камеральної перевірки, за вказівкою керівництва ГУ ДФС у Київській області, підготували та підписали довідку у формі висновку.

23.02.2017 оформлений реєстр висновків про суми відшкодування ПДВ вищезазначених підприємств, підготовлений для направлення до органів Державної казначейської служби України.

Зважаючи на викладене, в ході досудового розслідування отримані обґрунтовані підстави вважати, що підприємствами ТОВ «ЕНЕРГОСОЛАР ПРО» (код ЄДРПОУ 39046236), ТОВ «ЛІДЕР» (код ЄДРПОУ 32549423), ТОВ «СТАНІСЛАВ ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 38254103), ТОВ «ВЕЛИТОН СОЛАР» (код ЄДРПОУ 38053305), ТОВ «ВЕЛИГЕН СОЛАР» (код ЄДРПОУ 38053326), ТОВ «РЕНДЖИ САРАТА» (КОД ЄДРПОУ 37232230) неправомірно сформовано та заявлено до бюджетного відшкодування суми податку на додану вартість, загальний обсяг якого складає понад 160 мільйонів гривень.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у виявленні та фіксації відомостей про вчинення кримінального правопорушення, пов`язаного із зловживанням службовими особами ГУ ДФС України в Київській області своїм службовим становищем, наслідком якого є формування та заявлення до відшкодування сум податку на додану вартість вищевказаними суб`єктами господарювання, а також причетності до даних дій працівників Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області, відшуканні та вилученні бухгалтерських документів, звітних документів, печаток, що можуть підтвердити формування податкового кредиту, які можуть зберігатись у офісних приміщеннях

ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551), розташованого за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км Старокиївського шосе, 30-А.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майна та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, право власності на цілісний майновий комплекс будівлі та споруди ТОВ «СПМК-17», які розташовані за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км Старокиївського шосе, 30-А - належать ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551).

Таким чином, у органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що у офісних приміщеннях ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551) можуть знаходитись документи, що свідчать про внесення та видачу готівкових коштів з каси підприємства (книги касового обліку з прибутковими та видатковими ордерами, авансові звіти підзвітних осіб, відомості виплати заробітної плати та інше), документи, на підставі яких здійснювалось зарахування і списання грошових коштів по рахункам підприємства, договори, додаткові угоди до договорів, додатки до договорів, специфікації, розрахунки, калькуляції, сертифікати, акти приймання-передачі, акти виконаних робіт (наданих послуг), видаткові та прибуткові накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки, рахунки-фактури, платіжні доручення, банківські виписки та інші фінансово-господарські документи, виробничі та кадрові накази директора, комп`ютерна техніка, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, карти пам`яті, CD та DVD-диски, інші носії інформації, що містять дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства, оборотно-сальдові відомості, базу 1С-підприємство, податкову та статистичну звітність, за період з 01.01.2013 по теперішній час.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що у офісних приміщеннях ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551), розташованих за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км Старокиївського шосе, 30-А, які на праві власності належать ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551), можуть знаходитись відшукуванні речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання заступника начальника другого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економікиДепартаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку, задовольнити.

Надати дозвіл прокурорам групи прокурорів, слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 42017000000000553 або оперативним працівникам за їх дорученням, на проведення обшуку у офісних приміщеннях ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551), розташованих за адресою: Одеська область, Комінтернівський район, 21-й км Старокиївського шосе, 30-А, які на праві власності належать ТОВ «СПМК-17» (код ЄДРПОУ 01353551), з метою відшукання оригіналів речей та документів, які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінальних правопорушень у кримінальному провадженні, а саме документи, що свідчать про внесення та видачу готівкових коштів з каси підприємства (книги касового обліку з прибутковими та видатковими ордерами, авансові звіти підзвітних осіб, відомості виплати заробітної плати та інше), документи, на підставі яких здійснювалось зарахування і списання грошових коштів по рахункам підприємства, договори, додаткові угоди до договорів, додатки до договорів, специфікації, розрахунки, калькуляції, сертифікати, акти приймання-передачі, акти виконаних робіт (наданих послуг), видаткові та прибуткові накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки, рахунки-фактури, платіжні доручення, банківські виписки та інші фінансово-господарські документи, виробничі та кадрові накази директора, комп`ютерна техніка, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, карти пам`яті, CD та DVD-диски, інші носії інформації, що містять дані бухгалтерського та податкового обліку підприємства, оборотно-сальдові відомості, базу 1С-підприємство, податкову та статистичну звітність, за період з 01.01.2013 по теперішній час, на яких зберігаються дані про обставини вчинення службовими особами Броварської ДПІ ГУ ДФС у Київській області та ГУ ДФС у Київській області злочину, які використовувались задля можливого вчинення кримінальних правопорушень та які можуть мати важливе доказове значення під час досудового розслідування, з метою їх вилучення та дослідження.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.04.2017
Оприлюднено03.03.2023
Номер документу66355987
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/23573/17-к

Ухвала від 25.04.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні