Ухвала
від 05.05.2017 по справі 640/6728/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/6728/17

н/п 1-кс/640/3499/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" травня 2017 р. м. Харків

Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань в приміщенні Київського районного суду м. Харкова клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013220140000286 від 25.02.2013, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Харкова, громадянки Російської Федерації, зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 ,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України, -

встановив:

05.05.2017до Київського районного суду м. Харкова надійшло вказане клопотання, погоджене із прокурором відділу прокуратури Харківської області юристом 1 класу ОСОБА_3 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 .

На обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наприкінці травня 2005 року увійшла до складу організованої ОСОБА_6 групи та висловила готовність разом з ОСОБА_6 та невстановленими особами з корисливих спонукань скоювати звідництво для розпусти, а саме здійснювати посередництво для розпусти, яке полягало у підшукуванні учасників розпутних дій на території України та Об`єднаних Арабських Еміратів, схилянні до розпусти на території Об`єднаних Арабських Еміратів.

ОСОБА_6 з корисливих спонукань наприкінці грудня 2005 року попередньо домовившись з ОСОБА_5 та невстановленими особами здійснювати систематичні посередницькі дії для розпусти з підшукування учасників розпутних дій з числа громадян України, забезпечуючи переміщення їх через державний кордон України на територію мусульманської країни Об`єднані Арабські Емірати (надалі ОАЕ) з метою здійснення останніми добровільних статевих зносин з громадянами зазначеної держави.

У лютому 2006 року до складу організованої ОСОБА_6 групи увійшла громадянка України ОСОБА_7 і висловила готовність спільно з ОСОБА_6 , ОСОБА_5 і невстановленими особами з корисливих спонукань здійснювати систематичні посередницькі дії для розпусти з підшукування учасників розпутних дій з числа громадян України з метою здійснення останніми добровільних статевих зносин з громадянами ОАЕ.

ОСОБА_6 , як організатор, розподіливши функції і визначивши ступінь участі осіб кожного з членів організованої групи в учиняємій злочинній діяльності. Відповідно до злочинного плану групи ОСОБА_6 створив модельне агентство «Браво», орендував офіс за адресою: АДРЕСА_2 , для створення своїй діяльності видимого законного характеру, щоб полегшити здійснювати підбір осіб для поїздок до міжнародного модельного табору на території ОАЕ, не маючи законних прав на працевлаштування за кордоном і туризм. З метою увійти у довіру до керівників модельних агентств України ОСОБА_6 , діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами на території України розсилав «Пропозицію про співпрацю» до модельних агентств України та дівчат, які займаються модельної діяльністю, розмістивши зазначений документ у всесвітній мережі «Інтернет», доводячи до останніх інформацію про набір молодих дівчат у Міжнародний табір моделей на території ОАЕ для безкоштовного відпочинку, оплатної модельної діяльності та інших дій, які не принижують честь та гідність моделей. Члени організованої ОСОБА_6 групи шляхом обману та зловживання довірою керівників модельних агентств, отримуючи копії фотографій і закордонних паспортів кандидатів для розпутних дій, обіцяючи отримання матеріальної винагороди за відпочинок моделей у міжнародному модельному таборі на території живописної східної країни ОАЕ, проживання на комфортабельній віллі без певної діяльності, а також за участь у масових і модельних заходах, «хостесах», завідомо замовчували керівникам модельних агентств про можливість добровільного вступу моделей у статеві контакти з громадянами ОАЕ.

Так, ОСОБА_6 , діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , які є виконавцями, і невстановленими особами шляхом обману доводили до відома керівників модельних агентств, в яких числились дівчата, умови діяльності моделей у Міжнародному модельному таборі. У розробленій ОСОБА_6 «Пропозиції про співпрацю», яка розсилалась ОСОБА_7 , вказувались наступні умови діяльності моделей: «час перебування в країні 14 днів, зустріч та доставка з аеропорту до місця проживання і назад, супровід під час усього перебування в країні, переліт в обидва кінці, придбання віз, проживання та харчування сплачується за рахунок модельного агентства «Браво», гонорар/зарплата становить 600 800 доларів США і вище, проживання в м. Абу-Дабі на віллі зі всіма зручностями, робота полягає в тому, щоб щодня заповнювати вечірки - «паті» в якості гостей, брати участь у модельних показах, танцювати і розважатись, вік від 14 до 24 років, відбір відбувається за фотографією, параметри моделей не мають значення». Під час усних бесід ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 та невстановлені особи, реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, роз`яснювали, що для отримання гонорару необхідно проживати у приватному домоволодінні, відпочивати, у денний час знаходитись у басейні одягненими у купальник, а в нічний час на дискотеці, заповнювати вечірки і розважати гостей, реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, розповідали, що насправді за аналогічний період в останніх буде можливість заробити велику суму грошей. З метою отримання фотографій та анкетних даних дівчат, здійснення підбору осіб, готових вступати у добровільні статеві зносини, ОСОБА_7 , будучи виконавцем, відповідно до розподілених функцій, представляючись менеджером МА «Браво», також укладала договори про співпрацю з модельними агенціями під приводом реклами, участі моделей у міжнародних кастингах, входячи у довіру до їх керівників і створюючи видимість законних дій. Керівники модельних агентств, щиро повіривши в обіцянки ОСОБА_7 , діючої у складі організованої ОСОБА_6 групи, сприймаючи діяльність МА «Браво» законною, охоче укладали договори про співпрацю і передавали ОСОБА_7 фотографії кращих моделей. Отримуючи, таким чином, згоду керівників модельних агентств доводити до відома дівчат пропозицію від МА «Браво» виїхати до Міжнародного модельного табору, ОСОБА_7 , діючи в інтересах членів групи, увійшовши у довіру, отримувала фотографії кандидатів для добровільних статевих зносин і копії закордонних паспортів громадянок України, які передавала ОСОБА_6 для подальшого відбору, не надаючи жодних документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчат на території ОАЕ, а також отримання заробітної-плати гонорару.

Так, ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами, відповідно до розподілених функцій, поширював серед модельних агентств України відомості про існування Міжнародного модельного табору в ОАЕ і про можливості, яка надається модельним агентством «Браво», заробляти матеріальні засоби шляхом виїзду в табір для відпочинку, участі в конкурсах, модельних показах, вечірках - «паті» та інших заходах, проте свідомо замовчував керівникам модельних агентств про можливість добровільних статевих зносин з громадянами ОАЕ і вступ у статевий контакт за додаткову матеріальну винагороду.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами у складі організованої групи, відповідно до розподілених функцій, з метою увійти у довіру до керівників модельних агентств України, пропонував укладати з МА «Браво» договори про співпрацю під приводом відпочинку дівчат, реклами моделей та участі в міжнародних конкурсах і кастингах моделей, інших заходах, не маючи намірів виконати взяті на себе зобов`язання, діючи із злочинною метою підшукування учасників розпутних дій.

Реалізуючи злочинний намір членів організованої групи, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , діючи спільно з невстановленими особами, підшукували на території України кандидатів для розпутних дій, які перебувають у модельних агентствах, або самостійно звернулись до МА «Браво». Після чого співучасники злочину пропонували їм виїхати до Міжнародного модельного табору на територію мусульманської країни ОАЕ, де за матеріальну винагороду їм потрібно відпочивати, брати участь у вечірках, інших заходах, переконуючи, що надання таких послуг є відпочинком, а також пропонували додатковий заробіток, таким чином підшукували учасників для розпутних дій на території ОАЕ.

Для реалізації злочинного плану організованої групи ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами в якості учасників розпутних дій вибрали молодих осіб, які займаються модельною діяльністю і бажають знайти роботу, а за матеріальну винагороду вступати у добровільні статеві зносини з громадянами ОАЕ. Під час підшукування учасників розпутних дій ОСОБА_6 , діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами у складі організованої групи для отримання згоди дівчат поїхати до ОАЕ, обіцяли матеріальну винагороду в сумі еквівалентній 500 800 доларів США за їх відпочинок і перебування у міжнародному модельному таборі на території живописної східної країни ОАЕ, проживання на комфортабельній віллі без певної діяльності, а також за участь у масових і модельних заходах, вечірках, і більше за вступ у статеві зносини з громадянами ОАЕ. Так, ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами діяли із злочинною метою отримання фотографій та анкетних даних для відбору кандидатів для розпутних дій. Надалі співучасники передавали копії фотографій і закордонних паспортів молодих дівчат невстановленим особам на територію ОАЕ, які відбирали осіб, придатних, на їх думку, для добровільних статевих зносин і повідомляли їх анкетні дані ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 для організації перетинання моделями державного кордону України на територію ОАЕ.

Продовжуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановлені особи, діючи у складі організованої групи, повідомляли відібраним молодим дівчатам, що дівчина запрошена завдяки приємної зовнішності, модельним параметрам, переконуючи кожного кандидата, що вона одна з небагатьох моделей має унікальну можливість безкоштовно відвідати Міжнародний модельний табір у м. Абу-Дабі на території ОАЕ і одержати матеріальну винагороду гонорар у розмірі 500 800 доларів США та додатковий заробіток за добровільний вступ у статеві зносини з громадянами ОАЕ. Під час підшукування учасників розпутних дій ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановлені особи зловживали довірою керівників модельних агентств.

В подальшому моделі та керівники модельних агентств передавали і пересилали електронною поштою ОСОБА_6 і ОСОБА_7 на електронну адресу МА «Браво» копії фотографій і закордонних паспортів громадянок України, бажаючих здійснити виїзд на територію ОАЕ. ОСОБА_7 , діючи з корисливих мотивів, передавала отримані копії фотографій і закордонних паспортів громадянок України ОСОБА_6 для подальшої пересилки ОСОБА_5 і невстановленим особам на територію ОАЕ та відібрання невстановленими особами учасників для розпутних дій. ОСОБА_6 , діючи спільно з ОСОБА_7 у складі організованої групи, повідомляв відібраним для поїздки дівчатам дату і час вильоту, забезпечуючи перетинання державного кордону України на територію ОАЕ з метою добровільних статевих зносин незнайомих між собою людей.

Крім того, ОСОБА_6 отримував від ОСОБА_5 і невстановлених осіб з території ОАЕ візи для в`їзду відібраних учасників на територію ОАЕ та матеріальні кошти для придбання авіаквитків, після чого організовував переліт на територію ОАЕ для їх зустрічі ОСОБА_5 і невстановленими особами: повідомляв дату, час вильоту, вручав дівчатам авіаквитки в обидва напрямки і візи у міжнародному аеропорту м. Борисполя до м. Дубаї на території ОАЕ, не надаючи жодних документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчат, а також отримання ними надалі заробітної плати.

Діючи згідно з визначеними функціями, ОСОБА_6 супроводжував дівчат до аеропорту у м. Бориспіль до пункту контролю, забезпечував переліт до ОАЕ для їх зустрічі ОСОБА_5 і невстановленими особами у м. Дубаї. При цьому ОСОБА_6 , реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, розуміючи, що своїми діями сприяє добровільним статевим зносинам, з метою не бути затриманим працівниками правоохоронних органів та викритим у скоєнні злочину, а також для безперешкодного перетину дівчатами державного кордону України, пропонував останнім повідомляти під час проходження прикордонного контролю неправдиві відомості про мету візиту до ОАЕ і замовчувати про наміри займатись модельної діяльністю у Міжнародному модельному таборі і наданні будь-яких інших послуг, а саме добровільному вступу у статеві зносини.

ОСОБА_5 , будучи виконавцем, відповідно до розподілених функцій, діючи на території ОАЕ спільно з невстановленими особами в інтересах членів групи, організовували підшукування осіб для добровільних статевих зносин. Для здійснення підшукування кандидатів ОСОБА_5 використовувала фотографії та анкетні дані дівчат, спрямовані ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , отримані обманним шляхом від керівників модельних агентств. Крім того, ОСОБА_5 та невстановлені особи, відповідно до розподілених функцій, діючи в інтересах членів організованої групи, передавали ОСОБА_6 візи для в`їзду і перебування дівчат на території ОАЕ, забезпечували ОСОБА_6 матеріальними коштами для придбання авіаквитків і доставки учасників розпутних дій з м. Борисполя до м. Дубаї на територію ОАЕ, а також організовували зустріч дівчат громадянок України, які прибули, невстановленими особами або особисто зустрічала дівчат, діючи у змові із невстановленими особами з метою виконання дії посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою осіб.

Для реалізації злочинного плану ОСОБА_5 і невстановлені особи в інтересах членів організованої групи, підшукували заможних учасників розпутних дій на території ОАЕ, бажаючих вступити до добровільних статевих зносин, а також брали від останніх гроші для організації перельоту моделей, придбання віз, авіаквитків з м. Борисполя до м. Дубаї, оплати витрат з проживання. В ході незаконної діяльності ОСОБА_6 і усім співучасникам організованої групи було достовірно відомо, що Об`єднані Арабські Емірати є мусульманською країною, однак в порушення існуючих принципів і правил поведінки, співучасники домовились з невстановленими особами підшукувати учасників розпутних дій і забезпечувати їх переліт на територію ОАЕ, створювати необхідні умови для добровільних статевих зносин з метою отримання оплати у невстановлених осіб.

ОСОБА_5 спільно з невстановленими особами на території ОАЕ, діючи в інтересах членів організованої групи та невстановлених осіб, організовували зустріч дівчат, які прибули, автомобільним транспортом з аеропорту м. Дубаї на територію приватної вілли до м. Абу-Дабі, де, діючи спільно з невстановленими особами, створювали необхідні умови для схилення до вступу у добровільні статеві зносини. Відповідно до розробленого плану ОСОБА_5 , діючи спільно з невстановленими особами в інтересах членів організованої групи, забезпечували дівчат, які прибули, місцем проживання у приватному домоволодінні, підшукавши чоловіків, згодних за певну плату вступати у добровільні статеві контакти, встановивши контроль за поведінкою дівчат і здійснюючи вплив, визначали правила знаходження і пересування у просторі, з метою безпеки не дозволяючи самостійно залишати територію проживання вілли, що їх одяг і зовнішній вигляд не відповідають нормам і правилам поведінки, встановленими в ОАЕ для жінок при їх знаходженні у громадських місцях. Для досягнення злочинного наміру групи ОСОБА_5 , діючи у змові з невстановленими особами, визначали послуги, які є обов`язковими для виконання моделями та отримання заздалегідь обіцяного гонорару, а саме: обов`язок прибувати до басейну, на дискотеки, ігрові заходи, розважати чоловіків їх, а також, згідно з визначеним ними розкладу, знаходитись у купальнику у басейні, прибувати на вечірки, де перед чоловіками відкрито демонструвати тіло, розважати останніх, за додаткову плату добровільно вступати у фізичний контакт, що суперечить основним принципам і загальновизнаним правилам моралі.

ОСОБА_5 , діючи з невстановленими особами на території ОАЕ в інтересах членів організованої групи та невстановлених осіб, відповідно до розподілених функцій, з метою забезпечення клієнтів під час добровільних статевих контактів від зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом, організовували медичний огляд моделей, в ході якого у дівчат відбирались зразки крові і проводився огляд лікаря гінеколога, який є необхідним для безпеки вступу у добровільні статеві контакти. За результатами обстеження ОСОБА_5 і невстановлені особи, діючи в інтересах членів організованої групи та невстановлених осіб, приймали рішення, хто з дівчат може безпечно добровільно вступати у статевий контакт, а хто має захворювання, не бажані для статевих контактів. У разі виявлення подібних захворювань дівчат, як не придатних до добровільного вступу у статеві контакти, члени організованої групи, заплативши обіцяний гонорар та за свої кошти обмінявши авіаквиток, відправляли на територію України.

Після чого ОСОБА_5 , діючи спільно з невстановленими особами, відповідно до розподілених функцій, встановлювали фактичний контроль над поведінкою дівчат, які прибули, схиляючи до добровільних статевих контактів з метою отримання заздалегідь обіцяного гонорару.

Реалізуючи злочинний намір організованої групи, ОСОБА_5 спільно з невстановленими особами, схиляли дівчат добровільно вступати у статевий контакт з чоловіками за матеріальну винагороду у сумі еквівалентній 300 500 доларів США за один контакт і за матеріальну винагороду у сумі еквівалентній 1000 5000 доларів США за вступ незайманих дівчат у статевий контакт з клієнтами.

Для досягнення злочинного наміру організованої групи ОСОБА_5 і невстановлені особи, діючи відповідно до розподілених функцій на території ОАЕ в інтересах членів організованої групи, реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, вмовляли і переконували дівчат добровільно вступати у статевий контакт за додаткову матеріальну винагороду. Деякі з дівчат, перебуваючи під впливом ОСОБА_5 і невстановлених осіб, піддавались на пропозицію членів організованої групи і добровільно вступали у статеві контакти. Схиляючи до добровільних статевих зносин, ОСОБА_5 і невстановлені особи отримували від клієнтів оплату, частину з якої передавали моделям як додаткову до гонорару матеріальну винагороду, а частину привласнювали для розподілу між співучасниками. У разі відмови будь-кого з дівчат вступати у добровільний статевий контакт з клієнтами, ОСОБА_5 і невстановлені особи, діючи в інтересах членів організованої групи, не примушували моделей до статевих зносин та виплачували останнім обіцяний гонорар та по закінченню терміну перебування забезпечували повернення моделей до України.

Сплачуючи дівчатам гонорар у розмірі 500 800 доларів США і більше за перебування на віллі, участь у вечірках, розвагу клієнтів, члени організованої ОСОБА_6 групи насправді створювали сприятливі умови для демонстрації тіла дівчат і надання можливості чоловікам-клієнтам вибрати вподобану дівчину для вступу у добровільні статеві зносини.

ОСОБА_5 і невстановлені особи частину матеріальних коштів, отриманих від клієнтів за добровільні статеві контакти на території ОАЕ, передавали дівчатам, а частину привласнювали, звертаючи на свою користь і розпоряджаючись за своїм розсудом, передаючи ОСОБА_6 на територію України для розподілу часток кожному співучаснику організованої злочинної групи.

Таким чином, було створено стійке об`єднання трьох осіб, попередньо організованих для вчинення кількох злочинів середньої тяжкості, об`єднаних єдиним планом, з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого усім учасникам групи, діюче протягом тривалого періоду часу з кінця грудня 2005 року до 11.09.2006.

Як виконавець і активний учасник організованої групи, ОСОБА_5 : запланувала і обговорила з іншими учасниками групи спосіб дій посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей, які навчаються або працюють у різних модельних агентствах України, та громадян ОАЕ; брала участь у розподілі ролей і ступеню участі осіб членів організованої групи в учиняємій злочинній діяльності, обговоривши спільно з ними заходи безпеки під час процесу скоєння злочинів; здійснювала підшукування учасників розпутних дій для поїздки до ОАЕ як особисто, так і через представників модельних агентств України; отримувала фотографії та анкетні дані дівчат, згодних виїхати до міжнародного модельного табору та добровільно вступати у статеві контакти, також від керівників модельних агентств і дівчат, які самостійно дізнались про пропозицію модельного агентства «Браво»; узгоджувала з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 і невстановленими особами учасниками розпутних дій, забезпечувала моделей візами для перебування на території ОАЕ і авіаквитками до м. Дубаї, повідомляла дату і час вильоту; особисто брала участь у вчиненні кожного епізоду злочинів з підшукування учасників розпутних дій, перетинання державного кордону України та зустрічі моделей в ОАЕ невстановленими особами для подальшого схилення до добровільних статевих контактів; на території ОАЕ організовувала зустріч дівчат громадянок України невстановленими особами або зустрічала їх, діючи у змові з невстановленими особами, встановлювала фактичний контроль над їх поведінкою; на території ОАЕ підшукувала клієнтів, бажаючих добровільно вступити у статеві контакти за матеріальну винагороду, та отримувала від останніх за це гроші; на території ОАЕ організовувала медичний огляд моделей для визначення, хто може безпечно вступати у добровільні статеві контакти, а хто має захворювання, не бажані для статевих контактів; на території ОАЕ схиляла вступати у добровільні статеві контакти, до розпусти у формі відкритої демонстрації тіла, участі у вечірках, вступу у фізичний контакт з чоловіками, розваги чоловіків, вмовляла добровільно вступати у статеві контакти з чоловіками за матеріальну винагороду; особисто отримувала свою частку від злочинної діяльності, яка є основним джерелом її доходів, і розподіляла отримані матеріальні кошти між співучасниками.

Як організатор і активний учасник організованої ОСОБА_6 : планував і обговорив з іншими учасниками групи спосіб дій посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей, які навчаються або працюють у різних модельних агентствах України, та громадян ОАЕ; розподіляв функції і ступінь участі осіб - членів організованої групи у чиненої злочинної діяльності, обговоривши спільно з ними заходи безпеки в процесі вчинення злочинів; здійснював підшукування учасників розпутних дій для поїздки до ОАЕ як особисто, так і через представників модельних агентств України; особисто отримував свою частку від злочинної діяльності, яка є основним джерелом його доходів, і розподіляв отримані матеріальні кошти між співучасниками.

ОСОБА_6 , будучи організатором даного злочину, діючи згідно розробленого ним злочинного плану, почав всі необхідні заходи, спрямовані на переконання оточуючих в законності діяльності злочинної організованої групи: створив модельне агентство «Браво», розташоване за адресою: м. Харків, вул. Мельникова, 19, використовуючи раніше засноване ним товариство з обмеженою відповідальністю «КАН», яке назвав модельним агентством з метою додання своїй діяльності видимий законний характер, щоб полегшити обман керівників модельних агентств України; орендував приміщення за адресою: м. Харків, вул. Мельникова, 19 в якості офісу модельного агентства «Браво», насправді не здійснюючи діяльності модельного агентства; здійснював особисто підшукування дівчат для здійснення поїздки в ОАЕ, а також розмістив у всесвітній мережі Інтернет оголошення про запрошення дівчат-моделей для поїздок до м. Абу-Дабі Об`єднаних Арабських Еміратів, для відпочинку і роботи, не будучи жителем ОАЕ і не здійснюючи ніякої діяльності на території ОАЕ, не маючи прав на працевлаштування за кордоном і туризм; розробив текст документа - «Пропозиції про співпрацю» - в якому виклав пропозицію дівчатам за матеріальну винагороду відпочивати в Міжнародному таборі моделей на території ОАЕ, відкрито демонструвати тіло, брати участь у вечірках у м. Абу-Дабі, що назвав відпочинком і роботою із зазначенням гонорару в сумі 550-800 доларів США і більше за 14 днів; розробив текст договору про співпрацю між модельним агентством «Браво», директором якого представлявся ОСОБА_6 та іншими модельними агенціями України з метою встановлення зв`язків з керівниками агентств і моделями, отримання фотографій та анкетних даних дівчат, для здійснення запрошення, набору і підшукуванню моделей для поїздки в ОАЕ на певних умовах, пропонував укладати договори про співробітництво з МА «Браво» для організації відпочинку моделей, реклами, участі у міжнародних кастингах, модельних заходах, не маючи намірів виконати взяті на себе зобов`язання; вжив заходи до розсилання «Пропозиції про співпрацю» і отримання фотографій, анкетних даних кандидатів.

У створеному МА «Браво» ОСОБА_6 представлявся директором, а ОСОБА_7 і ОСОБА_5 представляв як менеджерів, погоджував з ОСОБА_5 і невстановленими особами учасниками розпутних дій, забезпечував моделей візами для перебування на території ОАЕ і авіаквитками до м. Дубаї, повідомляв дату і час вильоту.

Як виконавець і активний учасник організованої групи, ОСОБА_7 : запланувала і обговорила з іншими учасниками групи спосіб дій посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей, які навчаються або працюють у різних модельних агентствах України, та громадян ОАЕ; брала участь у розподілі функцій і ступеня участі осіб - членів організованої групи у чиненої злочинної діяльності, обговоривши спільно з ними заходи безпеки в процесі вчинення злочинів; здійснювала підшукування моделей для поїздки в Об`єднані Арабські Емірати як особисто, так і через представників модельних агентств України, шляхом обману керівників модельних агентств, а також розмістила у всесвітній мережі Інтернет оголошення про запрошення молодих дівчат для поїздок до м. Абу-Дабі ОАЕ, нібито для відпочинку і роботи, не будучи жителем ОАЕ і не здійснюючи ніякої діяльності на території ОАЕ; з метою отримання фотографій та анкетних даних моделей, займалась розсилкою тексту документа - «Пропозиції про співпрацю», в якому були викладені зведення про умови відпочинку і роботи моделей у м. Абу-Дабі; особисто укладала договори про співпрацю між модельним агентством «Браво», менеджером якого представлялась ОСОБА_7 , та іншими модельними агенціями України під приводом відпочинку дівчат, реклами моделей та участі у міжнародних конкурсах і кастингах, входячи в довіру до керівників модельних агентств і створюючи видимість законних дій, не маючи наміру виконувати взяті на себе зобов`язання, для здійснення запрошення, набору і підшукування моделей для поїздки в Об`єднані Арабські Емірати, нібито відпочивати і працювати на території ОАЕ на встановлених ОСОБА_6 умовах; вжила заходів до розсилання «Пропозиції про співпрацю» в різні модельні агентства України, доводила до населення інформацію про можливість отримати молодим дівчатам матеріальну винагороду в Міжнародному модельної таборі на території ОАЕ тільки за відпочинок і перебування, а також додатково заробити в ході модельної діяльності; отримувала фотографії та анкетні дані моделей, згодних виїхати в міжнародний модельний табір, від керівників модельних агентств України і дівчат, самостійно які дізналися про пропозицію модельного агентства «Браво»; особисто отримувала свою частку від злочинної діяльності, яка є основним джерелом її доходів, і розподіляла отримані матеріальні кошти між співучасниками.

ОСОБА_5 у складі організованої групи протягом часу з кінця грудня 2005 року до 11.09.2006 скоїла ряд умисних середньої тяжкості злочинів, передбачених ч.2 ст.302 КК України.

11.09.2006 злочинна діяльність організованої і очоленої ОСОБА_6 групи припинена працівниками міліції.

11.09.2006 у міжнародному аеропорту м. Бориспіль ОСОБА_6 затриманий працівниками міліції під час забезпечення перетинання державного кордону України на територію Об`єднаних Арабських Еміратів громадянок України.

Таким чином, протягом часу з кінця грудня 2005 року до 11.09.2006 ОСОБА_6 , діючи умисно з корисливих спонукань з метою незаконного збагачення, у складі організованої групи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами скоїли злочини та виконали дії посередницького характеру, які сприяли добровільним статевим зносинам громадянок України ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 з громадянами ОАЕ за наступних обставин:

У період часу з 23.01.2006 до 07.02.2006 ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами вчинив дії посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей, а саме ОСОБА_8 з невстановленим громадянином ОАЕ при наступних обставинах:

Так, ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами, у грудні 2005 року повідомив ОСОБА_8 про набір модельним агентством «Браво» дівчат у Міжнародний табір моделей на території Об`єднаних Арабських Еміратів для безкоштовного відпочинку та оплатної участі в масових заходах, не маючи законних прав на працевлаштування за кордоном і туризм, і запропонував ОСОБА_8 виїхати у зазначений табір для роботи та можливість додаткового заробітку шляхом вступу у добровільні статеві зносини.

ОСОБА_6 , діючи в інтересах членів організованої групи, довів до відома ОСОБА_8 умови поїздки та діяльності моделей у Міжнародному модельному таборі: придбання віз, авіаквитків до м. Дубаї в ОАЕ, проживання та харчування на віллі сплачує МА «Браво», для отримання гонорару/зарплати у сумі еквівалентній 500-600 доларів США необхідно проживати на віллі з усіма зручностями, у денний час за розкладом знаходитись у басейні, одягненою у купальник, а у вечірній час брати участь у вечірках - «паті», та можливість додаткового заробітку шляхом вступу у добровільні статеві зносини.

Надалі ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами, отримав від ОСОБА_8 копії її фотографій та паспорта громадянки України для виїзду за кордон.

ОСОБА_6 , діючи в інтересах членів групи, копії фотографій і закордонного паспорта ОСОБА_8 надіслав ОСОБА_5 і невстановленим особам на територію Об`єднаних Арабських Еміратів.

Для реалізації злочинного плану організованої групи ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами, в якості учасника розпутних дій підшукав ОСОБА_8 . Під час здійснення підшукування у грудні 2005 року ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами, для досягнення згоди ОСОБА_8 поїхати до ОАЕ, обіцяв матеріальну винагороду в сумі еквівалентній 500-600 доларів США за її відпочинок і перебування у міжнародному модельному таборі на території живописної східної країни ОАЕ, проживання на комфортабельній віллі, а також за участь у масових заходах, переконавши ОСОБА_11 , що вона одна з небагатьох запрошена і відібрана для безкоштовної поїздки завдяки модельним параметрам і має унікальну можливість відвідати зазначений табір.

ОСОБА_8 побажала отримати матеріальну винагороду за відвідування басейну та участь у інших заходах, охоче погодилась на пропозицію ОСОБА_6 , діючого спільно з ОСОБА_12 і невстановленими особами, виїхати у модельний табір на територію ОАЕ.

ОСОБА_6 , відповідно до розподілених функцій, діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами, надіслав копії фотографій і закордонного паспорта ОСОБА_8 невстановленим особам на територію Об`єднаних Арабських Еміратів, і, діючи у змові з останніми, підшукав її як кандидата до вступу у добровільні статеві контакти.

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_5 і невстановленими особами, розраховував, що ОСОБА_8 , під вмовляння ОСОБА_5 побажає одержати додатково до гонорару матеріальну винагороду і добровільно погодиться вступати у статеві контакти з чоловіками.

ОСОБА_5 і невстановлені особи, відповідно до розподілених функцій, діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи та невстановлених осіб, підшукали чоловіків, згодних сплачувати та вступати у добровільні статеві зносини з ОСОБА_8 , місце розпутних дій, а також оформили візи для в`їзду та перебування на території країни і отримали матеріальні засоби від невстановлених осіб для придбання авіаквитків, передавши їх ОСОБА_6 .

Після чого ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 і невстановленими особами, з метою отримання членами організованої групи матеріальної вигоди від добровільних статевих зносин ОСОБА_8 , 23.01.2006 забезпечив її переліт на територію ОАЕ для зустрічі ОСОБА_5 і невстановленими особами: повідомив дату, час вильоту, вручив авіаквитки і візи у міжнародному аеропорту м. Борисполя, не надаючи жодних документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчини, а також отримання нею надалі заробітної плати-гонорару.

Діючи відповідно до розподілених функцій, ОСОБА_6 23.01.2006 супроводжував ОСОБА_8 в аеропорту м. Борисполя до пункту контролю, переміщаючи її через кордон України та переправив ОСОБА_5 і невстановленим особам на територію ОАЕ у м. Дубаї для зустрічі невстановленими особами з метою вступу її у добровільні статеві зносини з громадянами ОАЕ.

В ході незаконної діяльності ОСОБА_6 і усім співучасникам організованої групи було достовірно відомо, що Об`єднані Арабські Емірати є мусульманською країною, однак в порушення існуючих принципів і правил поведінки, домовились з невстановленими особами підшукати ОСОБА_8 для розпутних дій, що виражалось у відкритій демонстрації тіла дівчат, фізичному їх контакті з чоловіками-мусульманами, зухвалій сексуальній поведінці і добровільний вступ у статевий зв`язок, за що отримувати оплату у невстановлених в ході досудового слідства осіб, згодних отримувати такі послуги.

ОСОБА_5 , відповідно до розподілених функцій, діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи та невстановлених осіб, організувала зустріч ОСОБА_8 невстановленими особами на території ОАЕ для розпутних дій.

ОСОБА_5 , діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи та невстановлених осіб, 23 січня 2006 року організувала зустріч ОСОБА_8 невстановленими особами на території ОАЕ для розпутних дій та доставку автомобільним транспортом з аеропорту м. Дубаї на територію приватної вілли у м. Абу-Дабі, де невстановлені особи 23.01.2006 зустріли ОСОБА_13 . Після чого невстановлені особи, діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_6 і ОСОБА_5 , створили необхідні умови для розпутних дій ОСОБА_8 , забезпечивши місцем проживання у приватному домоволодінні, підшукавши чоловіків, згодних за певну плату добровільно вступати у статеві зносини, визначили правила знаходження та пересування у просторі та вмовляли останню добровільно вступити у статеві контакти з чоловіками.

Невстановлені особи, діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи, з метою забезпечення клієнтів у ході статевих контактів від зараження захворюваннями, що передаються статевим шляхом, організовували медичний огляд ОСОБА_8 , під час якого у неї відбирались зразки крові і проводився огляд лікаря-гінеколога, який був необхідний для безпеки добровільних статевих контактів. За результатами обстеження невстановлені особи, діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи, прийняли рішення, що ОСОБА_13 не має захворювань і здатна безпечно добровільно вступати у статеві контакти.

Для досягнення злочинного наміру групи невстановлені особи, відповідно до розподілених функцій, діючи на території ОАЕ в інтересах ОСОБА_6 , ОСОБА_14 , визначили послуги, які є обов`язковими для виконання ОСОБА_8 і отримання заздалегідь обіцяного гонорару, а саме: обов`язок за визначеним розкладом знаходитися у купальнику у басейні, прибувати до чоловіків за вказівкою невстановлених осіб на вечірки, де перед чоловіками відкрито демонструвати тіло, розважати останніх, танцювати перед ними, вступати у фізичний контакт, що суперечить основним принципам і загальновизнаним правилам моралі. ОСОБА_13 погодилась виконувати такі умови і з метою отримання гонорару в сумі еквівалентній 500 600 доларів США, у період часу з 23.01.2006 до 07.02.2006 перебувала у денний час у басейні, прибувала до чоловіків на вечірки, вступаючи у фізичний контакт, веселила чоловіків, танцювала перед ними, виконуючи тим самим розпутні дії.

Крім того, невстановлені особи, діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи, реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, вмовляли ОСОБА_8 добровільно вступати у статеві зносини з чоловіками і переконували вступати у статевий контакт, обіцяючи додаткову матеріальну винагороду. ОСОБА_8 відмовилась.

Виплачуючи ОСОБА_8 гонорар у розмірі 600 доларів США за перебування на віллі, знаходження за розкладом у басейні, участь у вечірках, розвагу чоловіків, члени організованої ОСОБА_6 групи насправді створювали сприятливі умови для демонстрації її тіла та схилення до вступу у добровільні статеві зносини. Протягом часу з 23.01.2006 до 07.02.200 ОСОБА_8 від невстановленого клієнта-чоловіка надійшла пропозиція до вступу у добровільний статевий контакт за додаткову матеріальну винагороду. ОСОБА_8 , перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, вступила у статевий контакт з чоловіком-клієнтом за додаткову матеріальну винагороду.

Реалізуючи умисел організованої групи, невстановлені особи відповідно до розподілених функцій, діючи на території ОАЕ в інтересах ОСОБА_6 і ОСОБА_5 , отримали від клієнтів матеріальні кошти за добровільний вступ у статевий контакт ОСОБА_8 у період часу з 23.01.2006 до 07.02.2006, частину з яких у сумі еквівалентній 600 доларів США передали ОСОБА_8 в якості обіцяного гонорару, а частину привласнили для подальшої передачі ОСОБА_6 і розподілу між співучасниками кожному своєї частки коштів, здобутих злочинним шляхом.

07.02.2006 невстановлені особи, відповідно до розподілених функцій, для передачі в Україну матеріальних коштів, здобутих злочинним шляхом, вручили ОСОБА_13 гроші в сумі еквівалентній 6 тис. доларів США і попросили перевезти з Об`єднаних Арабських Еміратів, зберігаючи при перельоті і перетині державного кордону, а на території України в аеропорту м. Борисполя передати ОСОБА_6 і ОСОБА_5 . ОСОБА_13 погодилась і 07 лютого 2006 року перевезла гроші, а в той же день в аеропорту м. Борисполя передала ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_5 кошти у сумі 6 тис. доларів США, отримані від невстановлених осіб.

ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_5 , отримавши на території України від невстановлених осіб матеріальні кошти у сумі еквівалентній 6 тис. доларів США, розподілив між співучасниками групи і передав кожному члену організованої злочинної групи свою частку коштів, здобутих злочинним шляхом, а саме від дій посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей.

В період з 05.05.2006 до 20.06.2006 ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і невстановленими особами вчинила дії посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей, а саме ОСОБА_9 з невстановленим громадянином ОАЕ при наступних обставинах:

Так, ОСОБА_6 , з метою увійти в довіру до керівників модельних агентств України, діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами на території України, розсилав «Пропозиція про співпрацю» в модельні агентства України та дівчатам, які займаються модельної діяльністю, розмістив зазначений документ у мережі «Інтернет», доводячи до останніх інформацію про набір молодих дівчат у Міжнародний табір моделей на території Об`єднаних Арабських Еміратів для безкоштовного відпочинку, оплатною модельної діяльності. Члени організованої ОСОБА_6 групи шляхом обману та зловживання довірою керівників модельних агентств, обіцяли матеріальну винагороду перебування моделей в міжнародному модельному таборі на території живописної східної країни, проживання на комфортабельній віллі, а також за участь у інших заходах і отримували копії фотографій і закордонних паспортів кандидатів для незаконних операцій.

ОСОБА_6 діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами, шляхом обману, довів до відома співробітників модельних агентств, в яких перебувають дівчата, умови діяльності моделей в Міжнародному модельному таборі. У розробленій ОСОБА_6 і розісланій ОСОБА_7 «Пропозиція про співпрацю», вказувалися наступні умови діяльності моделей: час перебування в країні - 14 днів, зустріч та доставка з аеропорту до місця проживання і назад, супровід під час усього перебування в країні, переліт в обидва кінці, придбання віз, проживання та харчування оплачується за рахунок модельного агентства «Браво», гонорар / зарплата / становить 600 - 800 доларів США і вище, проживання в м. Абу-Дабі на віллі зі всіма зручностями, робота полягає в тому, щоб щодня заповнювати вечірки «паті» в якості гостей, брати участь у модельних показах, танцювати і розважатися, відбір відбувається по фотографії, параметри моделей не мають значення ».

ОСОБА_7 , згідно розподілених функцій, діючи в інтересах членів групи, отримувала фотографії осіб, згодних з пропозицією МА «Браво» виїхати на територію ОАЕ для відпочинку і роботи, які передавала ОСОБА_6 для подальшого відбору, не надаючи кандидатам для поїздок ніяких документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчат на території ОАЕ, а також отримання заробітної плати-гонорару.

ОСОБА_9 на початку березня 2006 року від невстановленої особи дізналася про те, що МА «Браво» здійснює набір молодих дівчат для безкоштовного відпочинку на території ОАЕ і оплатної діяльності. ОСОБА_9 направила по електронній пошті на електронну адресу МА «Браво» копії своїх фотографій і закордонного паспорта, а ОСОБА_7 , діючи в інтересах членів групи, отримала їх.

ОСОБА_6 згідно розподілених функцій, реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, довів до відома ОСОБА_9 умови поїздки та діяльності моделей в Міжнародному модельному таборі: придбання віз, авіаквитків до м. Дубаї в ОАЕ, проживання та харчування на віллі оплачує МА «Браво», для отримання гонорару необхідно проживати на віллі зі всіма зручностями протягом 14 днів, у денний час знаходитися в басейні одягненими в купальник, а в нічний час на дискотеці, заповнювати вечірки і розважати гостей та інше.

Так, ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами повідомив ОСОБА_9 про набір модельним агентством «Браво» дівчат у Міжнародний табір моделей на території Об`єднаних Арабських Еміратів для відпочинку та оплатних інших заходах.

ОСОБА_7 , реалізуючи злочинний умисел організованої групи, згідно розподілених функцій, направила копії фотографій і паспорта ОСОБА_9 для виїзду за кордон ОСОБА_6 для подальшої передачі ОСОБА_5 і невстановленим особам на територію Об`єднаних Арабських Еміратів. ОСОБА_5 , діючи у змові з невстановленими особами на території ОАЕ, відібрали ОСОБА_9 як відповідну кандидатуру для добровільного вступу у статеві контакти.

У ході здійснення підшукування для розпусних дій, ОСОБА_6 , діючи в складі організованої групи, для досягнення згоди ОСОБА_9 поїхати до ОАЕ, обіцяв матеріальну винагороду за відпочинок і перебування протягом 14 днів в міжнародному модельному таборі на території живописної східної країни ОАЕ.

ОСОБА_9 погодилася з пропозицією членів організованої групи виїхати на територію ОАЕ.

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами розраховували, що ОСОБА_9 побажає одержати додатково до гонорару матеріальну винагороду і добровільно вступить у статеві зносини з чоловіками або буде виконувати розпусні дії.

ОСОБА_5 і невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів організованої групи спільно з невстановленими особами, для добровільних статевих зносин незнайомих між собою людей підшукали чоловіків, згодних добровільно вступити у статевий контакт з ОСОБА_9 , місце надання послуг, а також оформили візи для в`їзду і перебування на території країни, отримали матеріальні засоби від невстановлених осіб для придбання авіаквитків, передавши ОСОБА_6 .

ОСОБА_6 для досягнення злочинного плану організованої групи, діючи у складі організованої групи, на початку травня 2006 року повідомив ОСОБА_9 , що остання відібрана і запрошена для поїздки в ОАЕ, переконуючи, що ОСОБА_9 має унікальну можливість безкоштовно відвідати Міжнародний модельний табір в м. Абу-Дабі на території ОАЕ і одержати гонорар, а також додатковий заробіток.

Після чого ОСОБА_6 діючи в складі організованої групи, згідно розподілених функцій 05 травня 2006 року забезпечив переміщення ОСОБА_9 через кордон України на територію ОАЕ для зустрічі ОСОБА_5 і невстановленими особами: вручив авіаквитки і візи в міжнародному аеропорту м. Борисполя, не надаючи жодних документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчини, а також отримання нею надалі заробітної плати-гонорару. Діючи згідно розподілених функцій, ОСОБА_6 05.05.2006 супроводжував ОСОБА_9 в аеропорту м. Борисполя до пункту контролю.

В ході незаконної діяльності ОСОБА_6 і всім співучасникам організованої групи було достовірно відомо, що Об`єднані Арабські Емірати є мусульманською країною, однак в порушення існуючих принципів і правил поведінки, домовилися з невстановленими особами про добровільні статеві зносини з ОСОБА_9 та розпутних дій, що виражається у відкритій демонстрації тіла дівчат, фізичному їх контакті з чоловіками-мусульманами, зухвалій сексуальній поведінці і вступ у добровільний статевий зв`язок, за що отримувати оплату у невстановлених в ході досудового слідства осіб.

ОСОБА_5 і невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів організованої групи та невстановлених осіб, організували зустріч ОСОБА_9 невстановленими особами на території ОАЕ.

ОСОБА_5 , діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи та невстановлених осіб, 05.05.2006 організувала зустріч ОСОБА_9 невстановленими особами на території ОАЕ для добровільного вступу у статевий зв`язок з громадянами зазначеної держави і доставку автомобільним транспортом з аеропорту м. Дубаї на територію приватної вілли в м. Абу-Дабі. 05.05.2006 невстановлені особи зустріли ОСОБА_9 і, діючи спільно в складі організованої ОСОБА_6 групі, створили необхідні умови для розпутних дій ОСОБА_9 та добровільному вступу її у статеві зносини, забезпечивши місцем проживання в приватному домоволодінні, підшукавши чоловіків, згодних добровільно вступити у статевий контакт з ОСОБА_9 , встановивши контроль над поведінкою, визначивши правила знаходження та пересування в просторі, з метою безпеки не дозволяючи самостійно залишати територію проживання вілли, та вмовляючи ОСОБА_9 добровільно вступити у статеві зносини з чоловіками.

Для досягнення злочинного наміру організованої групи, невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи, визначили послуги, які є обов`язковими для виконання ОСОБА_9 і отримання гонорару в сумі екв. 500 доларів США, а саме: обов`язок за визначеним розкладом знаходитися в купальнику в басейні, прибувати до чоловіків на вечірки, де перед чоловіками відкрито демонструвати тіло, розважати останніх, танцювати перед ними, вступати у фізичний контакт, що суперечить основним принципам і загальновизнаним правилам моралі. ОСОБА_9 погодилася і з метою отримання гонорару в сумі екв. 500 доларів США в період з 05.05.2006 до 20.06.2006 перебувала в денний час в басейні, прибувала до чоловіків на вечірки, вступаючи у фізичний контакт, веселила чоловіків, танцювала перед ними, виконуючи тим самим розпутні дії.

Обіцяючи ОСОБА_9 гонорар у розмірі 500 доларів США за перебування на віллі, участь у вечірках, розвагах клієнтів, члени організованої ОСОБА_6 групи насправді створювали сприятливі посередницькі умови для демонстрації її тіла і добровільному вступу ОСОБА_9 у статеві контакти з чоловіками.

Крім того, невстановлені особи, діючи на території ОАЕ в інтересах членів організованої групи, реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, запропонували ОСОБА_9 добровільно вступати у статеві контакти з чоловіками.

ОСОБА_9 , перебуваючи на території ОАЕ, самостійно прийнявши рішення, в період з 05.05.2006 до 20.06.2006, добровільно вступила у статеві зносини з чоловіком.

Реалізуючи умисел організованої групи, невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів організованої ОСОБА_6 групи, отримали від невстановлених клієнтів матеріальні кошти за добровільний вступ ОСОБА_9 у статевий контакт з чоловіком в період з 05.05.2006 до 20.06.2006, частину з яких у сумі екв. 500 доларів США передали ОСОБА_9 в якості гонорару за розвагу чоловіків перебуваючи в басейні, на вечірках, вступ у фізичний контакт, в сумі екв. 2100 доларів США - за добровільний вступ у статевий контакт з чоловіком, а частину привласнили для подальшої передачі ОСОБА_6 і розподілу між співучасниками кожному своєї частки коштів, здобутих злочинним шляхом.

В період з 21.07.2006 до 15.08.2006 ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, у складі організованої групи спільно з ОСОБА_5 , ОСОБА_7 і невстановленими особами вчинив дії посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей, а саме ОСОБА_10 з невстановленим громадянином ОАЕ при наступних обставинах:

Так, ОСОБА_6 , з метою увійти в довіру до керівників модельних агентств України, діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами на території України, розсилав «Пропозиція про співпрацю» в модельні агентства України та дівчатам, які займаються модельної діяльністю, розмістив зазначений документ у мережі «Інтернет», доводячи до останніх інформацію про набір молодих дівчат у Міжнародний табір моделей на території Об`єднаних Арабських Еміратів для безкоштовного відпочинку, оплатною модельної діяльності. Члени організованої ОСОБА_6 групи шляхом обману та зловживання довірою керівників модельних агентств, обіцяли матеріальну винагороду перебування моделей в міжнародному модельному таборі на території живописної східної країни, проживання на комфортабельній віллі, а також за участь у інших заходах і отримували копії фотографій і закордонних паспортів кандидатів для незаконних операцій.

ОСОБА_6 , діючи спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами, шляхом обману, довів до відома співробітників модельних агентств, в яких перебувають моделі, умови діяльності моделей в Міжнародному модельному таборі. У розробленій ОСОБА_6 і розісланій ОСОБА_7 «Пропозиція про співпрацю», вказувалися наступні умови діяльності моделей: час перебування в країні - 14 днів, зустріч та доставка з аеропорту до місця проживання і назад, супровід під час усього перебування в країні, переліт в обидва кінці, придбання віз, проживання та харчування оплачується за рахунок модельного агентства «Браво», гонорар / зарплата / становить 600 - 800 доларів США і вище, проживання в м. Абу-Дабі на віллі зі всіма зручностями, робота полягає в тому, щоб щодня заповнювати вечірки «паті» в якості гостей, брати участь у модельних показах, танцювати і розважатися, відбір відбувається по фотографії, параметри моделей не мають значення ».

ОСОБА_7 , згідно розподілених функцій, діючи в інтересах членів групи, отримувала фотографії осіб, згодних з пропозицією МА «Браво» виїхати на територію ОАЕ для відпочинку і роботи, які передавала ОСОБА_6 для подальшого відбору, не надаючи кандидатам для поїздок ніяких документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчат на території ОАЕ, а також отримання заробітної-плати-гонорару.

ОСОБА_10 у травні 2006 року від невстановленої особи дізналася про те, що МА «Браво» м. Харкова здійснює набір молодих дівчат для роботи та модельної діяльності на території ОАЕ - участі в показах, «хостес» / зустріч гостей / та інше, за що дівчата отримують гонорар. ОСОБА_10 прибула до офісу МА «Браво», розташованого по вул. Мельникова, 19 у м. Харкові, та надала копії своїх фотографій і паспорта громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_7 . Отримавши таким чином згоду на пропозицію виїхати в Міжнародний модельний табір, ОСОБА_7 , згідно розподілених функцій, отримала фотографії кандидата для розпутних дій та копію паспорту громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_10 .

У ході здійснення підшукування ОСОБА_10 , ОСОБА_7 знаходячись в офісі МА «Браво», розташованого за адресою: м. Харків, вул. Мельникова 19, довела до відома ОСОБА_10 умови поїздки та діяльності моделей в Міжнародному модельному таборі: придбання віз, авіаквитків до м. Дубаї в ОАЕ, проживання та харчування на віллі оплачує МА «Браво», для отримання гонорару в сумі екв. 500 доларів США необхідно проживати на віллі зі всіма зручностями протягом 14 днів, в денний час знаходитися в басейні одягненими в купальнику, а в нічний час на дискотеці, заповнювати вечірки і розважати гостей та можливість додатково заробити гонорар добровільно вступати у статеві контакти з чоловіками.

Так, ОСОБА_7 , реально усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи в складі організованої групи спільно з ОСОБА_6 , ОСОБА_5 і невстановленими особами повідомила ОСОБА_10 про набір модельним агентством «Браво» дівчат у Міжнародний табір моделей на території Об`єднаних Арабських Еміратів для відпочинку, оплатної участі в модельних заходах та інше. ОСОБА_7 , згідно розподілених функцій, пропонувала ОСОБА_10 матеріальну винагороду в сумі екв. 500 доларів США за участь у модельних заходах, переконуючи відкрито демонструвати тіло, брати участь у вечірках, вступати у фізичний контакт з чоловіками, розважати їх, а також можливість додатково заробити гонорар добровільно вступати у статеві контакти з чоловіками.

ОСОБА_7 , діючи в складі організованої групи, з метою схиляння ОСОБА_10 добровільно вступати у статеві контакти з чоловіками на території ОАЕ, обіцяла ОСОБА_10 отримання вигоди у вигляді гонорару в розмірі 500 доларів США і більше. Так, ОСОБА_7 вжила заходів для здійснення підшукування учасника розпутних дій, виконавши таким образом дії посередницького характеру, які сприяють добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей.

ОСОБА_7 , реалізуючи злочинний умисел групи, згідно розподілених функцій, направила копії фотографій і паспорта громадянина України для виїзду за кордон на ім`я ОСОБА_10 ОСОБА_6 для подальшої передачі ОСОБА_5 і невстановленим особам на територію Об`єднаних Арабських Еміратів. ОСОБА_5 , діючи у змові з невстановленими особами на території ОАЕ, підшукали ОСОБА_10 як відповідну кандидатуру для добровільних статевих зносин с чоловіками.

ОСОБА_10 погодилася з пропозицією членів організованої групи виїхати на територію ОАЕ.

ОСОБА_6 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_5 і невстановленими особами розраховували, що ОСОБА_10 побажає одержати додатково до гонорару матеріальну винагороду і добровільно вступить у статевий контакт з чоловіками.

ОСОБА_5 і невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи спільно з невстановленими особами, для розпутних дій та добровільного вступу у статевий контакт підшукали чоловіків, а також оформили візи для в`їзду і перебування на території країни, отримали матеріальні засоби від невстановлених осіб для придбання авіаквитків, передавши ОСОБА_6 .

ОСОБА_7 , діючи згідно розподілених функцій у складі організованої групи, реалізуючи злочинний умисел групи, в липні 2006 року повідомила ОСОБА_10 , що остання відібрана і запрошена для поїздки в ОАЕ, переконуючи, що ОСОБА_10 має можливість відвідати ОАЕ і одержати гонорар у сумі екв. 500 доларів США та додатковий. Після чого ОСОБА_7 , згідно розподілених функцій діючи в складі організованої групи, запропонувала ОСОБА_10 прибути на територію ОАЕ з метою заробити гонорар і повідомила дату і час вильоту 21.07.2006.

Після чого ОСОБА_6 діючи в складі організованої групи, згідно розподілених функцій 21.07.2006 забезпечив переміщення ОСОБА_10 через кордон України та відправку на територію ОАЕ для зустрічі, ОСОБА_5 і невстановленими особами: вручив авіаквитки і візи в міжнародному аеропорту м. Борисполя, не надаючи жодних документів, що підтверджують відпочинок або діяльність дівчини, а також отримання нею надалі заробітної плати-гонорару. Діючи згідно розподілених функцій, ОСОБА_6 21 липня 2006 року супроводжував ОСОБА_10 в аеропорту м. Борисполя до пункту контролю.

В ході незаконної діяльності ОСОБА_6 і всім співучасникам організованої групи було достовірно відомо, що Об`єднані Арабські Емірати є мусульманською країною, однак в порушення існуючих принципів і правил поведінки, домовилися з невстановленими особами добровільно вступати у статеві відносини з ОСОБА_10 та на розпутні дії, що виражалося у відкритій демонстрації тіла дівчат, фізичному їх контакті з чоловіками-мусульманами, зухвалому сексуальній поведінці, за що отримувати оплату у невстановлених в ході досудового слідства осіб.

ОСОБА_5 і невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи та невстановлених осіб, організували зустріч ОСОБА_10 невстановленими особами на території ОАЕ.

ОСОБА_5 в інтересах членів групи та невстановлених осіб, 21.07.2006 організувала зустріч ОСОБА_10 невстановленими особами на території ОАЕ для добровільного вступу у статеві контакти з чоловіками та доставку автомобільним транспортом з аеропорту м. Дубаї на територію приватної вілли в м. Абу-Дабі. 21.07.2006 невстановлені особи, діючи на території ОАЕ в інтересах ОСОБА_6 , ОСОБА_7 і ОСОБА_5 , зустріли ОСОБА_10 і, діючи в складі організованої групи, створили необхідні умови для її вступу у статеві контакти з чоловіками, забезпечивши місцем проживання в приватному домоволодінні, підшукавши чоловіків, встановивши контроль над поведінкою, визначивши правила знаходження та пересування в просторі, з метою безпеки не дозволяючи самостійно залишати територію проживання вілли, та вмовляючи добровільно вступити у статеві контакти з чоловіками. Крім того, ОСОБА_5 згідно розподілених функцій спільно з невстановленими особами, забезпечувала виїзд ОСОБА_10 на територію Марокко в м. Рабат та м. Маракеш з метою розпутних дій та добровільного вступу у статеві контакти з чоловіками.

Для досягнення злочинного умислу, невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів групи, визначили послуги, які є обов`язковими, а саме: обов`язок за визначеним розкладом в період з 12.00 год. до 17.00 год. знаходитися в купальнику в басейні, прибувати до чоловіків на вечірки, де перед чоловіками відкрито демонструвати тіло, розважати останніх, танцювати перед ними, вступати у фізичний контакт, що суперечить основним принципам і загальновизнаним правилам моралі. ОСОБА_10 погодилася і в період з 21.07.2006 до 15.08.2006 перебувала в денний час в басейні, прибувала до чоловіків на вечірки, вступаючи у фізичний контакт веселила чоловіків, танцювала перед ними. Таким чином, члени організованої ОСОБА_6 групи насправді створювали сприятливі умови для розпутних дій, тобто демонстрації її тіла та сприяли добровільним статевим зносинам незнайомих між собою людей.

Крім того, невстановлені особи вмовляли ОСОБА_10 добровільно вступати у статеві контакти з чоловіками на території ОАЕ.

ОСОБА_15 , самостійно прийнявши рішення, добровільно вступала в статеві контакти з чоловіками за додаткову матеріальну винагороду. Так, в період з 21.07.2006 до 15.08.2006 ОСОБА_10 неодноразово добровільно вступала у статеві контакти з чоловіками.

Реалізуючи умисел організованої групи, невстановлені особи, згідно розподілених функцій діючи на території ОАЕ в інтересах членів організованої ОСОБА_6 групи, отримали від невстановлених осіб матеріальні кошти за розпутні дії та добровільний вступ ОСОБА_10 у статеві контакти з чоловіками у період з 21.07.2006 до 15.08.2006, частину з яких у сумі екв. 2000 доларів США передали ОСОБА_10 в якості гонорару, а частину привласнили для подальшої передачі ОСОБА_6 і розподілу між співучасниками кожному своєї частки коштів, здобутих злочинним шляхом.

06.03.2013 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці м. Харкова, росіянці, громадяньці Російської Федерації, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказане повідомлення про підозру відповідно до ст.278 КПК України 06.03.2013 було направлено за останньою відомою адресою місця проживання ОСОБА_5 : АДРЕСА_3 .

Прийнятими під час досудового розслідування заходами, встановити місцезнаходження ОСОБА_5 не є можливим.

Під час складання зазначеного клопотання органом досудового розслідування вивчалась можливість застосування до підозрюваної ОСОБА_5 більш м`якого запобіжного заходу. Однак відповідно до практики Європейського суду з прав людини слідчий, прокурор, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загально суспільних прав та інтересів.

Враховуючи існування ризиків зазначених в статі 177 КПК України, а саме те що, що підозрювана ОСОБА_5 , зареєстрована на території Російської Федерації, постійного місця мешкання на території України та м. Харкова не має, офіційно не працює, одержавши відомості про звернення слідчого до суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу, підозрювана, до початку розгляду клопотання може вчинити дії, які є підставою для застосування запобіжного заходу, а саме дії які зазначені в статті 177 КПК України: продовжувати переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; вчинити інше кримінальне правопорушення, незаконно впливати на свідків, інших учасників у цьому кримінальному провадженні, а саме залякувати вказаних осіб шляхом нанесення тілесних ушкоджень, або вчинити інші активні дії направленні на залякування учасників кримінального провадження. Вказані обставини на думку органу досудового розслідування унеможливлюють запобігання зазначеним ризикам окрім як обрання відносно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Сторона обвинувачення зазначає, що враховуючи наявність вказаних ризиків та практику Європейського суд з прав люди, тяжкість обвинувачення не є самостійною ознакою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення у сукупності з іншими обставинами такими як завдання великої майнової шкоди потерпілому, а також вчинення злочину проти волі честі та гідності особи, що свідчать про підвищену суспільну небезпеку ОСОБА_5 , тим самим, це збільшує ризик втечі настільки, що його не можливо відвернути, окрім як взяти особу під варту. Крім того, можливість скоєння вказаних противоправних дій підтверджується наступними зібраними під час досудового розслідування обставинами а саме: оглядом місця події від 11.09.2006 - офісу модельного агентства «Браво» по вул. Мельникова, 19 у м. Харкові, під час якого вилучено комп`ютерну техніку та записи з іменами моделей;вилученням предметів у ОСОБА_6 (авіа білети, копії віз та записи з іменами моделей);висновком судово-технічної експертизи системного блоку «L-TECH» від 27.10.2006 № 8058, вилученого 11.09.2006 у ОСОБА_7 в офісі по АДРЕСА_2 , згідно якої, на жорсткому диску вилученої у офісі модельного агентства «Браво» комп`ютерної техніки міститься фотоматеріали та копії закордонних паспортів моделей, файли з списками моделей та модельні агентства;висновком судово-технічної експертизи від 01.11.2006 № 8057 ноутбука «ASUS», вилученого 11.09.2006 у ОСОБА_6 в міжнародному аеропорту м. Бориспіль, на жорсткому диску якого містяться файли з фотоматеріалами та копіями закордонних паспортів дівчат, файли зі списками дівчат і модельних агентств, зі списками осіб та зазначенням дати перебування на території ОАЕ, із зазначенням грошових сум у доларах США, текстів договорів МА «Браво», пропозицій про співпрацю; оглядом телефону «Нокіа Е 61-1», вилученого у ОСОБА_6 та збереженими в пам`яті телефону вхідними та вихідними текстовими повідомленнями про узгодження з Яною та іншими особами кандидатур дівчат для виїзду на територію ОАЕ, списків осіб, що виїжджають, дати виїзду, придбання авіа білетів, оформлення віз, передачі та отримання грошових коштів; оглядом телефону «Нокіа Е 61-1», вилученого у ОСОБА_6 та збереженими в пам`яті телефону вхідними текстовими повідомленнями невстановленої особи про вступ у статеві контакти з чоловіками-арабами; оглядом телефону «Нокіа Е 61-1», вилученого у ОСОБА_6 , в якому містяться прізвища та номери телефонів ОСОБА_16 , мами Яни, Яни, Євгенія "Ей Ві Джі", Дубаї, контактні телефони Еміратів та інших осіб; інформацією Державної прикордонної служби України про перетин державного кордону Україна ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ; інформацією Державної прикордонної служби України про перетин державного кордону України ОСОБА_5 ; відповіддю головного управління праці та соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації від 26.02.2007 вих. № 04-22 /1173 р. про відсутність у ТОВ «Кан» ліцензії на посередництво у працевлаштуванні на роботу за кордоном; відповіддю управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації від 27.02.2007 вих. № 02 - 02/390 р. про відсутність у ТОВ «Кан» ліцензії на туристичну діяльність; довідкою головного управління статистики в Харківській області за вих. № 2091 / 12-07 від 27.02.2007, згідно з якою ТОВ «Кан» станом на 27.02.2007 числиться з ідентифікаційним кодом № 32949284, юридична особа, керівник ОСОБА_6 , види діяльності - рекламна діяльність, обробка даннях, виготовлення іншої продукції, не віднесеної до інших групувань, інші види оптової торговки, роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах без переваги продовольчого асортименту, інша поліграфічна діяльність; реєстром про рух грошових коштів ТОВ «Кан» в період з 07.05.2004 до 03.10.2006, згідно якого відсутній рух грошових коштів ТОВ «Кан», що надійшли в ході надання послуг з працевлаштування, туризму, іншої діяльності, пов`язаної з відпочинком або наданням послуг з організації модельної діяльності, конкурсів, показів мод, фотосесій, анімації, «хостесс», інших розважальних заходів як на території Україні, так і на території Об`єднаних арабською Еміратів; показами директорів, менеджерів модельних агентств України МА «Стиль Моделс», МА «Беллісіма», МА «Пані Ірина», МА «Ей Ві Джі Моделс»: ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 та ОСОБА_22 , відповідно, які спілкувались з ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , заключали відповідні контракти про співробітництво з МА «Браво»; виїмкою у ОСОБА_22 контракту про співпрацю між модельним агентством «Ей Ві Джі Моделс» та модельним агентством «Браво» від 15.02.2006; даними протоколу очної ставки між ОСОБА_22 і ОСОБА_7 , в ході якої ОСОБА_22 підтвердив дані ним свідчення про обставини знайомства з ОСОБА_7 та укладення 15.02.2006 у м. Стаханов Луганської області між МА «Ей Ві Джи» в особі ОСОБА_21 та МА «Браво» в особі ОСОБА_7 договору про співпраці, а ОСОБА_7 показала, що дійсно за дорученням ОСОБА_6 приїжджала до м. Стаханов Луганської області у відрядження для підписання договору про співпрацю; показами свідка ОСОБА_8 про те, що її підшукуванням та відправкою до ОАЕ займався ОСОБА_6 , який передавав авіа білет в аеропорті м. Бориспіль. На території ОАЕ її зустріли раніше незнайомі особи, які перевезли до приватної вілли. Після огляду лікаря вона перебувала на території басейну та на дискотеці. Проживання, харчування та спиртні напої безоплатні. На території вілли їй неодноразово пропонувалось вступити у статеві відносини з раніше незнайомими чоловіками, але вона відмовилась. Перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, на прохання чоловіка-араба, один раз вступила з ним у статевий контакт, фактом впізнання свідком ОСОБА_8 за фотознімками ОСОБА_5 , якій при поверненні в Україну передавала гроші від невстановлених осіб; фактом впізнання свідком ОСОБА_8 за фотознімками ОСОБА_6 як директора МА «Браво»; показами свідка ОСОБА_9 про те, що її підшукуванням та відправкою до ОАЕ займався ОСОБА_6 , який передавав авіа білет в аеропорті м. Бориспіль. На території ОАЕ її зустріли раніше незнайомі особи, які перевезли до приватної вілли. Після огляду лікаря вона перебувала на території басейну та на дискотеці. Проживання, харчування та спиртні напої безоплатні. На території вілли їй неодноразово пропонувалось вступити у статеві відносини з раніше незнайомими чоловіками, але вона відмовлялась. Перебуваючи в ОАЕ, самостійно один раз вступила у статеві відносини з чоловіком-арабом за його пропозицією, та який їй сподобався; показами свідка ОСОБА_10 про те, що її підшукуванням та відправкою до ОАЕ займались ОСОБА_6 та ОСОБА_7 . ОСОБА_6 передавав авіа білет в аеропорті м. Бориспіль. На території ОАЕ її зустріли раніше незнайомі особи, які перевезли до приватної вілли. Після огляду лікаря вона перебувала на території басейну та на дискотеці. Проживання, харчування та спиртні напої безоплатні. На території вілли ОСОБА_5 та невстановлені особи їй неодноразово пропонували вступити у статеві відносини з раніше незнайомими чоловіками, але вона відмовлялась. Перебуваючи в ОАЕ, самостійно один раз вступила у статеві відносини з чоловіком-арабом за його пропозицією, та який їй сподобався; фактом впізнання свідком ОСОБА_10 за фотознімками ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 ; показами свідка ОСОБА_10 під час очних ставок з ОСОБА_6 та ОСОБА_7 ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав подане клопотання.

Слідчим суддею встановлено, що Головним управлінням Національної поліції в Харківської області проводиться досудове слідство у кримінальному провадженні №12013220140000286 від 25.02.2013 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 149, ч. 1 ст. 384 КК України.

Відповідно до постанови старшого слідчого в ОВС СУ ГУМВС України в Полтавській області про закриття кримінальної справи відносно особи від 22.09.2008, провадження в кримінальній справі № 57070153 відносно обвинувачених ОСОБА_23 та ОСОБА_5 закрито на підставі п. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 213 КПК України за недоведеністю участі обвинувачених у вчиненні злочину.

Однак, даних щодо скасування вказаної постанови про закриття кримінальної справи відносно особи від 22.09.2008 до матеріалів клопотання не залучено та в ході його розгляду не надано.

Крім того, відповідно до постанови начальника ГСУ МВС України про відновлення досудового слідства в закритій справі від 28.11.2008, досудове слідство у кримінальній справі № 57070153, щодо ОСОБА_23 та ОСОБА_5 обвинувачених в учинені злочину, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України відновлено.

В подальшому, відповідно до постанови таршого слідчого СУ ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 від 05.05.2017 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013220140000286 від 25.02.2013, вказане кримінальне провадження віднослено.

Однак, даних щодо зупинення у вказаний період досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до матеріалів справи не надано, що унеможливлює суд визначити строки досудового розслідування.

Більш того, у відповідності до ч.1 ст.177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Частиною 2 ст. 177 КПК України, встановлено, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу, слідчий суддя, суд на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення.

За правилами ч. 1 ст. 278 КПК України, письмове повідомлення про підозру вручається в день його складення слідчим або прокурором, а у випадку неможливості такого вручення у спосіб, передбачений цим Кодексом для вручення повідомлень.

Згідно вимог ч. 3 ст. 111 КПК України, повідомлення у кримінальному провадженні здійснюється у порядку, передбаченому главою 11 цього Кодексу, що регулює відносини, пов`язані з викликом особи до слідчого, прокурора, суду.

Згідно ч. 1 ст. 135 КПК України особа викликається до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду шляхом вручення повістки про виклик, надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв`язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою.

Відповідно до ч.1 ст. 136 КПК України належним підтвердженням отримання особою повістки про виклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отримання повістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особі повістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повістки про виклик або ознайомлення з її змістом.

Залучена до клопотання копія повідомлення про підозру від 06.03.2013 не містить розпису ОСОБА_5 про отримання нею підозри.

Стороною обвинувачення не надано до суду достатніх даних, які свідчать про те, що ОСОБА_5 повідомлено про підозру, що їй вручено повідомлення про підозру та пам`ятка про процесуальні права та обов`язки, права підозрюваного оголошені та роз`яснені. Дані щодо вручення повідомлення про підозру в інший спосіб, у відповідності до вимог КПК України, до клопотання не залучено та під час його розгляду не надано.

Виходячи з наведеного, ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 05.05.2017 відмовлено в задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013220140000286 від 25.02.2013, про дозвіл на затримання з метою приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 4 ст. 190 КПК України повторне звернення до суду з клопотанням про дозвіл на затримання однієї і тієї ж особи по тому самому кримінальному провадженню після винесення слідчим суддею ухвали про відмову у задоволенні такого клопотання можливе лише при виникненні нових обставин, які підтверджують необхідність тримання особи під вартою.

Оскільки слідчим суддею відмовлено в задоволенні клопотання про дозвіл на затримання з метою приводу ОСОБА_5 з вказаних процесуальних підстав, з цих же процесуальних підстав не підлягає задоволенню і клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 .

Нормами чинного КПК України передбачено за результатами розгляду клопотання лише два види ухвал - про відмову або про задоволення клопотання про застосування запобіжного заходу,а тому, з вказаних процесульних підстав, на теперішній час клопотання задоволенню не підлягає, що не позбавляє сторону обвинувачення права повторного звернення у встановленому законом порядку до слідчого судді.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність на час розгляду клопотання правових підстав для задоволення клопотання про про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Керуючись ст. ст. 2,7, 26, 177, 178, 190, 193, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя,

ухвалив:

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_4 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12013220140000286 від 25.02.2013, про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Харківської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення05.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66382452
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/6728/17

Ухвала від 05.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 05.05.2017

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні