Ухвала
від 03.04.2017 по справі 757/9686/17-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 11-cc/796/1506/2017 Слідчий суддя в 1-й інстанції: ОСОБА_1

Категорія: ст. 170 КПК Доповідач: ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2017 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_5 ,

з участю:

прокурора ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу представника ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20 лютого 2017 року,

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою задоволено клопотання слідчого в ОВС криміналіста слідчого відділу Головного управління СБ України у місті Києві та Київській області ОСОБА_8 , яке погоджене із прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_6 , і у кримінальному провадженні № 22016101110000185 накладено арешт на кошти, які знаходяться набанківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), шляхом заборони будь-яких видаткових операцій по цим рахункам, за виключенням видаткових операцій щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), з можливістю зарахування грошових коштів на ці рахунки.

Не погоджуючись з таким рішенням слідчого судді, представник ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» ОСОБА_7 подав апеляційну скаргу, в якій ставить питання про поновлення йому строку на оскарження ухвали слідчого судді, просить скасувати цю ухвалу та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання слідчого про арешт коштів.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку апеляційного оскарження ОСОБА_7 зазначає, що розгляд клопотання слідчого був здійснений без повідомлення представника ТОВ «ШЕЛЬФ ТК», а про ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20 лютого 2017 року він дізнався лише 02 березня 2017 року з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Стосовно ухвали слідчого судді, то ОСОБА_7 вважає її незаконною та необґрунтованою. Так, апелянт зазначає, що кримінальне провадження № 22016101110000185 від 03 жовтня 2016 року здійснюється не відносно ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» і жодній посадовій особі підприємства або його співробітникам не повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. На думку представника,слідчим в клопотанні не зазначено та не доведено жодними доказами наявності на банківських рахунках ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» грошових коштів, що відповідають положенням ст. 96-2 КК України, а також що кошти товариства одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення. При цьому апелянт стверджує, що грошові кошти ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» отримало від своїх контрагентів в результаті здійснення законної господарської діяльності.

Крім того, автор апеляції зауважує, що слідчий суддя не лише наклав арешт на кошти ТОВ «ШЕЛЬФ ТК», які знаходяться на рахунках у ПАТ КБ «Приватбанк», але й, в порушення вимог ч. 10 ст. 170 КПК України, заборонив будь-які видаткові операції по цим рахункам. Також апелянт зазначає, що в оскаржуваній ухвалі взагалі не обґрунтовано, яким чином грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «ШЕЛЬФ ТК», можуть бути знаряддям вчинення кримінального правопорушення, використовуються для сприяння діяльності терористичних організацій та за якими операціями взагалі такі суми надійшли на вказані в клопотанні слідчого банківські рахунки.

На думку ОСОБА_7 , слідчий суддя, в порушення вимог, передбачених ст. 173 КПК України, при накладенні арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках ТОВ «ШЕЛЬФ ТК», не врахував негативних наслідків для третіх осіб, оскільки накладення арешту на банківські рахунки товариства спричинить невиконання підприємством своїх господарських зобов`язань і, як наслідок, спричинить як товариству, так і контрагентам збитки та обтяжить додатковими нарахуваннями пені і штрафів за несвоєчасне виконання господарських зобов`язань, що фактично спричинить простій підприємства в цілому.

Заслухавши доповідь судді, пояснення прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги та просив ухвалу слідчого судді залишити без змін, вивчивши матеріали провадження і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що строк апеляційного оскарження представник ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» ОСОБА_7 не пропустив, а його апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Так, у відповідності до абз. 2 ч. 3 ст. 395 КПК України, якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, що в даному випадку мало місце, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Згідно матеріалів судового провадження, клопотання слідчого про арешт майна було розглянуто слідчим суддею 20 лютого 2017 року без виклику представника ТОВ «ШЕЛЬФ ТК». Лише 02 березня 2017 року представник товариства дізнався з Єдиного державного реєстру судових рішень про ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20 лютого 2017 року, а 03 березня 2017 року подав до Апеляційного суду міста Києва апеляційну скаргу. Таким чином, представник ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» ОСОБА_7 не пропустив п`ятиденний строк апеляційного оскарження.

Що стосується безпосередньо апеляційної скарги, то слід звернути увагу на такі обставини.

Як вбачається з матеріалів провадження, слідчим відділом Головного управління СБ України у місті Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22016101110000185, внесеному 03 жовтня 2016 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань заознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Органи досудового розслідування вважають встановленим, що ОСОБА_9 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець Грузії, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ) та ОСОБА_10 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець Грузії, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ), сприяють діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР», серед яких розвідувальна рота 7 ОМСБр 2 АК ЛНР, шляхом надання власних приміщень і територій для розміщення незаконних збройних формувань.

Так, брати ОСОБА_9 та ОСОБА_11 є засновниками і керівниками наступних юридичних осіб, які фактично знаходяться на території Донецької та Луганської областей, підконтрольних терористичним організаціям «ДНР» і «ЛНР», а саме: TOB «НВК «ШЕЛЬФ» (ЄДРПОУ 30838462, зареєстроване за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Чубинське, вул. Виставкова, 1-Б, попереднє місце реєстрації: Донецька область, місто Єнакієве); ТОВ «Шельф-оіл» (ЄДРПОУ 32276928, зареєстроване за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Чубинське, вул. Виставкова, 1-Б, попереднє місце реєстрації: Донецька область, місто Єнакієве); ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811, зареєстроване за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Чубинське, вул. Виставкова, 1-Б, попереднє місце реєстрації: Донецька область, місто Дебальцеве); ТОВ «ФКР» (ЄДРПОУ 38608232, зареєстроване за адресою: Київська область, Бориспільський район, село Гора, вул. Центральна, 23-23А, попереднє місце реєстрації: Донецька область, місто Єнакієве).

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_9 та ОСОБА_10 перереєстрували вищевказані підприємства на території Київської області з метою приховування проведення фінансово-господарської діяльності на окупованій території Луганської і Донецької областей, що підконтрольні терористичним організаціям «ДНР» та «ЛНР».

Зокрема, встановлено, що частина виробничих потужностей ТОВ «Шельф-оіл» з виробництва резервуарів для зберігання та транспортування скрапленого газу залишилась на окупованій території Донецької області, підконтрольній терористичній організації ДНР, а саме в місті Єнакієве і місті Дебальцеве Донецької області.

Також органами досудового розслідування встановлено, що на території Донецької та Луганської областей, які підконтрольні «ДНР» і «ЛНР», функціонують МПП «Метан» (ЄДРПОУ 22031219, Донецька область, місто Єнакієве, вул. Чубаря, буд. 194) та ПП «Лутугино-пропан» (ЄДРПОУ 35019130, Луганська область, місто Красний Луч, буд. 13, оф. 109), засновниками яких є ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

Фактично ОСОБА_9 і ОСОБА_10 є власниками ПП «Амін-1» (ЄДРПОУ 35231188, Донецька область, проспект Леніна, буд. 91, кім. 701), ПП «Амін-2» (ЄДРПОУ 35231193, Донецька область, проспект Леніна, буд. 91, км. 701), ПП «Амін-3» (ЄДРПОУ 35231209, Донецька область, проспект Леніна, буд. 91, кім. 701) та ПП «Амін-4» (ЄДРПОУ 35231214, Донецька область, місто Краматорськ, вул. Орджонікідзе, буд. 20-А). Керівником вказаних підприємств є ОСОБА_12 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець Грузії, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 ).

Водночас було встановлено, що ПП «Амін-4» раніше було зареєстровано за адресою: Донецька область, місто Єнакієве, проспект Леніна, 91, кім. 701. На даний час ПП «Амін-4» орендує у ТОВ «Шельф-оіл» АГНКЄ за адресою: Донецька область, місто Краматорськ, вул. Орджонікідзе, 20-а, яку використовує для продажу паливного газу.

Крім того, ОСОБА_9 та ОСОБА_13 , як власники TOB «НВК «ШЕЛЬФ», ТОВ «ШЕЛЬФ ТК», ТОВ «ФКР» і ТОВ «Шельф-оіл», володіють значною кількістю нерухомого майна на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.

Таким чином, органи досудового розслідування стверджують, що ОСОБА_9 та ОСОБА_10 разом з іншими невстановленими досудовим слідством особами сприяють діяльності терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР», серед яких розвідувальна рота 7 ОМСБр 2 АК ЛНР, шляхом надання власних приміщень та територій для розміщення незаконних збройних формувань.

ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) використовуються рахунки, відкриті в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , на яких знаходяться грошові кошти, які, як вважають органи досудового розслідування, є знаряддям вчинення кримінального правопорушення та були набуті в результаті його вчинення.

20 лютого 2017 року слідчий в ОВС криміналіст слідчого відділу Головного управління СБ України у місті Києві та Київській області ОСОБА_8 , за погодженням із прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_6 , звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотанням про накладення у кримінальному провадженні № 22016101110000185 арешту на кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), та про зупинення видаткових операцій по вказаних рахунках.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20 лютого 2017 року клопотання слідчого було задоволено та накладено арешт на кошти, які знаходяться набанківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), шляхом заборони будь-яких видаткових операцій по цим рахункам, за виключенням видаткових операцій щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), з можливістю зарахування грошових коштів на ці рахунки.

Задовольняючи дане клопотання, внесене в межах кримінального провадження № 22016101110000185 від 03 жовтня 2016 року, про накладення арешту на кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), слідчий суддя, як вбачається з журналу судового засідання, заслухав пояснення слідчого ОСОБА_14 та, дослідивши матеріали, додані до клопотання, прийшов до висновку, що існують достатні підстави вважати, що вищезазначене майно, а саме грошові кошти, які знаходяться на вищевказаних банківських рахунках, відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), є знаряддям злочину, можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, та є таким, що використовуються для сприяння діяльності терористичних організацій, тобто відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України. У зв`язку з цим слідчий суддя вирішив не тільки накласти арешт на кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), а і заборонити будь-які видаткові операції по цим рахункам.

З таким рішенням слідчого судді можливо погодитися тільки частково з огляду на наступні обставини.

При застосуванні заходів забезпечення кримінального провадження слідчий суддя повинен діяти у відповідності до вимог КПК України та судовою процедурою гарантувати дотримання прав, свобод та законних інтересів осіб, а також умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Так, при вирішенні питання про арешт майна для прийняття законного та справедливого рішення слідчий суддя, згідно ст. ст. 94, 132, 173 КПК України, повинен врахувати правову підставу для арешту майна, можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього конфіскації, в тому числі і спеціальної, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також наслідки арешту майна для підозрюваного, третіх осіб.

Вивченими матеріалами судового провадження та перевіреними доводами апеляційної скарги колегія суддів встановила, що слідчий суддя, всупереч ствердженням апелянта, прийшов до обґрунтованого висновку про необхідність накласти арешт на кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), з огляду на те, що кошти, які знаходяться на вищевказаних банківських рахунках, відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, та були набуті в результаті його вчинення, тобто кошти, що знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) у ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, що є правовою підставою для накладення на них арешту у відповідності до ч. 3 ст. 170 КПК України.

Разом з тим, діюча редакція ст. 170 КПК України не передбачає у кримінальному процесі можливості зупинення видаткових операцій з грошовими коштами, які знаходяться чи надходитимуть на рахунки фізичної або юридичної особи, а передбачає можливість накладення арешту на видаткові операції. Оскільки слідчий у своєму клопотанні, крім накладення арешту на грошові кошти на банківських рахунках, ставив питання і про зупинення видаткових операцій по рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) у ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), то слідчий суддя безпідставно задовольнив клопотання слідчого в частині, яка стосується заборони здійснення видаткових операцій з грошовими коштами, які знаходяться чи надходитимуть на зазначені рахунки.

На підставі вищевикладених обставин апеляційна скарга представника ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» ОСОБА_7 підлягає частковому задоволенню, а ухвала слідчого судді скасуванню з постановленням судом апеляційної інстанції нової ухвали про часткове задоволення клопотання слідчого в ОВС криміналіста слідчого відділу Головного управління СБ України у місті Києві та Київській області ОСОБА_8 та накладення арешту у кримінальному провадженні № 22016101110000185 на кошти, які знаходяться набанківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299).

До такого висновку колегія суддів приходить з огляду і на те, що матеріали провадження свідчать, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення збереження речових доказів у кримінальному провадженні.

Тому доводи представника ОСОБА_7 про відсутність підстав для накладення арешту на кошти, які знаходяться набанківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), слід визнати непереконливими.

Будь-яких негативних наслідків від вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт на кошти, що знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), які можуть суттєво позначитися на інтересах власника майна або інших осіб, колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 173, 309, 376, 404, 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу представника ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» ОСОБА_7 задовольнити частково.

Ухвалу слідчого суддіПечерського районного суду міста Києва від 20 лютого 2017 року, якою задоволено клопотання слідчого в ОВС криміналіста слідчого відділу Головного управління СБ України у місті Києві та Київській області ОСОБА_8 , погоджене із прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_6 , і у кримінальному провадженні № 22016101110000185 накладено арешт на кошти, які знаходяться набанківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), шляхом заборони будь-яких видаткових операцій по цим рахункам, за виключенням видаткових операцій щодо сплати заробітної плати та обов`язкових платежів до державного бюджету зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), з можливістю зарахування грошових коштів на ці рахунки, скасувати.

Постановити нову ухвалу, якою клопотання слідчого в ОВС криміналіста слідчого відділу Головного управління СБ України у місті Києві та Київській області ОСОБА_8 , погоджене із прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_6 , про накладення у кримінальному провадженні № 22016101110000185 від 03 жовтня 2016 року арешту на кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299), та про зупинення видаткових операцій по вказаних рахунках, задовольнити частково.

Накласти у кримінальному провадженні № 22016101110000185 від 03 жовтня 2016 року арешт на кошти, які знаходяться на банківських рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , відкритих ТОВ «ШЕЛЬФ ТК» (ЄДРПОУ 37695811) в ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299).

Ухвала апеляційного суду оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення03.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66437847
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/9686/17-к

Ухвала від 03.04.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні