Ухвала
від 12.05.2017 по справі 817/271/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Сало А.Б.

Суддя-доповідач:Охрімчук І.Г.

УХВАЛА

іменем України

"12" травня 2017 р. Справа № 817/271/17

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Охрімчук І.Г.

суддів: Жизневської А.В.

Котік Т.С.,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області на ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду від "20" лютого 2017 р. у справі за позовом Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області до Приватного сільськогосподарського підприємства "Рідна Земля" про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій ,

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2017 року Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області звернулося до суду з позовною заявою до Приватного сільськогосподарського підприємства "Рідна Земля" про стягнення заборгованості (стягнення витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах).

Ухвалою Рівненського окружного адміністративного суду від 20 лютого 2017 року позовну заяву Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області повернуто позивачу разом з усіма доданими до неї матеріалами.

В апеляційній скарзі позивач, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалу суду від 20.02.2017 і направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Розглянувши справу в порядку, визначеному п.2 ч.1 ст.197 КАС України, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Так, суд першої інстанції зазначає, що на час звернення позивача, який є суб"єктом владних повноважень, до суду із вказаним адміністративним позовом а ні Законом № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а ні Законом № 400/97-ВР "Про збір на обов'язкове державне страхування" не визначено право Пенсійного фонду України звертатись до суду з позовом про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Тому суд вважає, що з адміністративним позовом звернулася особа, яка не наділена відповідними повноваженнями, тобто позбавлена адміністративно-процесуальної дієздатності.

Колегія суддів не погоджується з таким висновком суду першої інстанції та зазначає наступне.

Відповідно до вимог частини 1, частини 3 статті 108 КАС України юридичні особи (в т.ч. органи державної влади) мають адміністративну процесуальну правоздатність (здатність мати процесуальні права та обов'язки в адміністративному судочинстві), а також - адміністративну процесуальну дієздатність, тобто, здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові.

Згідно пункту 12 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об'єднані управління, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України № 28-2 від 22.12.2014 (далі - Положення), управління Фонду є юридичною особою публічного права, яке має самостійний баланс, рахунки в органах Казначейства та уповноважених банках, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням.

Згідно пункту 3 Положення управління Фонду виконує завдання, визначені законом.

Частиною 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-ІУ (далі - Закон № 1058-ІУ), Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року №400/97-ВР визначено, що покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється шляхом внесення до Пенсійного фонду відповідних коштів.

На виконання зазначених вище законів постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003 № 21-1 затверджена Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування Пенсійного фонду України, згідно якої розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону № 1058-ІУ, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Тобто, зазначені нормативно-правові визначають, зокрема, порядок покриття витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, і не повинні по своїй суті визначати право Пенсійного фонду на звернення до суду із позовом про стягнення боргу, як зазначено в оскаржуваній ухвалі.

Право на звернення до суду визначене Конституцією України, Кодексом адміністративного судочинства України, Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Положенням про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також про об'єднані управління.

Згідно статті 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір.

Відповідно до частини 3 статті 6 КАС України суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду у випадках, передбачених Конституцією та законами України.

Згідно статті 23 Закону № 1058-ІУ, спори, що виникають із правовідносин за цим Закон вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Закон № 1058-ІУ розроблений відповідно до Конституції України та Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Статтею 12 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування встановлено, що спори, виникають із правовідносин за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням вирішуються в судовому порядку, якщо законом не встановлено досудовий порядок їх розгляду.

Управління Фонду відповідно до покладених на нього завдань здійснює стягнення і передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів (підпункт 9 пункту 4 Положення).

Звернення до суду за вирішенням спору не може бути обмежене законом, іншими нормативно- правовими актами.

Відповідач як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування та юридична особа, працівникам якої призначена пенсія на пільгових умовах, зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. При цьому відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Відповідно до п.6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.03, у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Постановою Пленуму Вищого адміністративного суду України "Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів" від 20 травня 2013 року №8 встановлено, що спір управління Пенсійного фонду України з роботодавцем про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, є публічно-правовим та підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Окрім того, Верховним Судом України неодноразово розглядалися по суті спори між органами Пенсійного фонду та підприємствами з питань стягнення боргу з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах та неодноразово висловлював правову позицію у справах цієї категорії, зокрема, у постановах від 5 червня (№ 21-167а12) та 25 вересня 2012 року (№№ 21-251а12, 21-293а12, 21-294а12), 16 квітня, 10 вересня, 8 жовтня 2013 року (№№ 21-12а13, 21-215а13, 21-310а13 відповідно), 11 лютого 2014 року (№ 21-471а13).

З огляду на вищезазначене, колегія суддів приходить до висновку, що Млинівське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області має адміністративну процесуальну правоздатність щодо звернення до суду з адміністративним позовом про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а тому ухвала підлягає скасуванню, як така, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, з направленням справи для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Млинівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області задовольнити, ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду від "20" лютого 2017 р. скасувати.

Справу №817/271/17 направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя І.Г. Охрімчук

судді: А.В. Жизневська

Т.С. Котік

СудЖитомирський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.05.2017
Оприлюднено16.05.2017
Номер документу66456035
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —817/271/17

Ухвала від 19.09.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 12.09.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Постанова від 27.06.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 06.06.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 06.06.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 12.05.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 12.05.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 24.03.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 24.03.2017

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Охрімчук І.Г.

Ухвала від 20.02.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Сало А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні