Рішення
від 11.05.2017 по справі 920/263/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

11.05.2017 Справа № 920/263/17 Справа № 920/263/17

Господарський суд Сумської області, у складі судді Левченка П.І. при секретарі судового засідання Чепульській Ю.В. розглянув матеріали справи № 920/263/17

за позовом - Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, м. Суми,

до відповідача - Сумської міської молодіжної громадської організації Молодіжний парламент міста Суми , м. Суми

про розірвання договору оренди, виселення із займаного нежитлового приміщення та стягнення 3481,94 грн.,

за участю представників:

позивача - не з'явився,

відповідача - не з'явився.

Суть спору: позивач у своїй позовній заяві просить суд: достроково розірвати договір оренди нерухомого комунального майна № УМКВ-0494 від 04.05.2012 року; виселити відповідача з займаного нежитлового приміщення; стягнути з відповідача на свою користь заборгованість у сумі 3481,94 грн., з них: 3007,07 грн. боргу по орендній платі за договором оренди нерухомого комунального майна УМКВ-0494 від 04.05.2012 року та 474,87 грн. пені, а також витрати по сплаті судового збору.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, проте, на виконання ухвали Господарського суду Сумської області від 31.03.2017 року про порушення провадження у справі № 020/263/17, надав клопотання від 26.04.2017 року № 158/17 ДП з детальним розрахунком пені станом на 28.02.2017 року , яка в загальному розмірі складає 474,87 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзиву на позовну заяву не подав.

Копія ухвали суду про порушення провадження у справі № 920/263/17 від 31.03.2017 року, надіслана судом відповідачеві за адресою, яку вказано позивачем у позовній заяві та зазначено відповідачем у договорі оренди нерухомого комунального майна УМКВ-0494 від 04.05.2012 року, повернуті відділенням поштового зв'язку на адресу суду з посиланням на закінчення терміну зберігання.

Відповідно до пункту 3.9.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції № 18 від 26.12.2011 року, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 Господарського процесуального кодексу України.

За змістом зазначеної статті 64 Господарського процесуального кодексу України, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відповідно до пункту 3.9.2 постанови пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції № 18 від 26.12.2011 року, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них, справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Суд не визнавав явку представників сторін в судове засідання обов'язковою, а відтак нез'явлення їх представників в судове засідання не перешкоджає розгляду справи та вирішенню спору за наявними у справі матеріалами, керуючись статтею 75 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Сумської міської ради від 04.05.2016 року № 735-МР Управління майна комунальної власності Сумської міської ради реорганізовано шляхом приєднання його до новоствореного Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради з 05.05.2016 року.

Відповідно до пункту 1.7 Положення про Департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради, він є правонаступником Управління майна комунальної власності Сумської міської ради по усіх майнових та немайнових правах та обов'язках.

04.05.2012 року між сторонами у справі укладено договір оренди нерухомого комунального майна УМКВ-0494 (далі - договір), відповідно до якого відповідач отримав в оренду нежитлові приміщення площею 25,6 кв.м., що розташовані у будинку № 35 по вул. Данила Галицького (Комсомольська) у м. Суми, з цільовим використанням - для розміщення складу.

Факт передачі позивачем відповідачеві згаданих приміщень підтверджується актом прийняття-передачі нерухомого майна від 04.05.2012 року.

Відповідно до пункту 10.1 договору, строк дії договору встановлено з 04.05.2012 року до 04.04.2015 року.

Зміною № 2 від 10.04.2015 року до згаданого договору оренди нерухомого комунального майна строк дії договору було продовжено до 04 березня 2018 року.

У відповідності до пунктів 4.1 - 4.4 договору, відповідач, як орендар, зобов'язаний сплачувати позивачеві, як орендодавцю, орендну плату щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за звітним з урахуванням ПДВ, яка розраховується на підставі діючої Методики розрахунку орендної плати за майно територіальної громади міста Суми та пропорції її розподілу, затвердженої рішенням Сумської міської ради.

У відповідності до пунктів 3.2 - 3.3 договору, відповідач, як орендар, зобов'язаний у разі припинення дії договору в триденний термін повернути позивачеві об'єкт оренди у стані не гіршому ніж, він був одержаний, чи в інший термін , визначений за згодою сторін, оформленої у письмовій формі. Об'єкт оренди вважається поверненим орендодавцю з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі.

Пунктом 10.7 договору визначено, що договір припиняється внаслідок: закінчення строку, на який його було укладено; загибелі об'єкта оренди; достроково за рішенням суду; достроково за взаємною згодою сторін; банкрутства орендаря; приватизації об'єкта оренди орендарем (за участю орендаря); ліквідації орендаря - юридичної особи; смерті орендаря (якщо орендарем є фізична особа).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач не виконує належним чином своїх зобов'язань за договором оренди нерухомого комунального майна УМКВ-0494 від 04.05.2012 року щодо сплати орендної плати за період з 01.12.2015 року по 28.02.2017 року, що є істотним порушенням договірних відносин між сторонами та порушенням норм чинного законодавства, і що є підставою для розірвання договору оренди, оскільки заборгованість відповідача перед позивачем за оренду комунального майна станом на 28.02.2017 року складає 3481,94 грн., з яких 3007,07 грн. заборгованість по орендній платі та 474,87 грн. пені ( розрахунок а.с.17).

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на вимоги статей 526, 651, 782 Цивільного кодексу України та вимоги статей 19, 26, 27 Закону України Про оренду державного та комунального майна .

Відповідно до приписів статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають з дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені актами цивільного законодавства, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, а як визначено приписами статті 509 цього ж Кодексу, зобов'язання виникають із підстав встановлених вищевказаною правовою нормою.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до частини першої статті 2 Закону України Про оренду державного та комунального майна , орендою є засноване на договорі строкове платне користування майном, необхідним орендареві для здійснення підприємницької та іншої діяльності.

У відповідності до статті 285 Господарського кодексу України, а також вимог частини третьої статті 18 Закону України Про оренду державного та комунального майна , орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Визначення орендної плати міститься у пункті 1 статті 286 Господарського кодексу України, згідно якого орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. При цьому пункт 4 статті 286 Господарського кодексу України встановлює, що строки внесення орендної плати визначаються у договорі.

За змістом статті 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в частині першій статті 193 Господарського Кодексу України, яка також передбачає, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

За приписами статті 525 Цивільного кодексу України та частини сьомої статті 193 Господарського Кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання не допускається.

Відповідно до частини першої статті 530 Цивільного кодексу України, якщо в зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Згідно з положеннями статті 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Частина перша статті 612 названого Кодексу визначає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до наданого позивачем розрахунку станом на 28.02.2017 року (а.с. 17) заборгованість відповідача перед позивачем за період з 01.12.2015 року по 28.02.2017 року складає 3007,07 грн. - по орендній платі та 474,87 грн. - пені.

Відповідач в порушення умов укладеного між сторонами договору оренди та вищевказаних правових норм, користувався майном комунальної власності територіальної громади м. Суми та не сплачував орендну плату у встановленому договором розмірі та строки, а тому позовні вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати у сумі 3007,07 грн. є правомірними і підлягають задоволенню.

У відповідності до вимог ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Умовою укладеного договору, а саме пунктом 4.7 договору оренди нерухомого комунального майна № УМКВ-0494 від 04.05.2012 року передбачено, несвоєчасну або не в повному обсязі оплату орендної плати відповідач (орендар) сплачує пеню до міського бюджету у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від сум заборгованості за кожен день прострочення, включаючи день оплати.

Статтею 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, не виконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Розмір штрафних санкцій відповідно до частини четвертої статті 231 Господарського кодексу України, встановлюється законом, а в разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в передбаченому договором розмірі. При цьому, розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або в певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Такий вид забезпечення виконання зобов'язання як пеня та її розмір встановлено частиною третьою статті 549 Цивільного кодексу України, частиною шостою статті 231 та частиною шостою статті 232 Господарського кодексу України статтями 1, 3 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» , згідно якого пеня не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ.

Як досліджено судом, розрахунок пені ( у тому числі детальний розрахунок) є необґрунтованим. Заборгованість по орендній платі у відповідача виникла і позивачем стягується починаючи з орендної плати за грудень 2015 року, сплата орендної плати орендарем (відповідачем) мала здійснюватися до 15 числа місяця, наступного за звітним ( п.4.3. договору), а відтак прострочена заборгованість з орендної плати у відповідача виникла лише 16.01.2016 року за грудень 2015 року в сумі 27,23 грн. Позивач же почав нарахування пені з листопада 2015 року (1,21 грн.).

Всупереч вимог частини 6 статті 232 Господарського кодексу України, згідно якої нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано, позивач здійснив нарахування пені за період з листопада 2015 року по лютий 2017 року включно.

Оскільки позивачем здійснено розрахунок суми пені без врахування зазначеного, судом самостійно здійснено перерахунок пені за період з 16 січня 2016 року по 15 липня 2016року , згідно з яким розмір пені , який підлягає стягненню з відповідача на користь позивача , складає 112,17 грн., а тому позовні вимоги позивача щодо стягнення пені підлягають задоволенню частково в сумі 112,17 грн. В іншій частині позовних вимог щодо стягнення пені в сумі 362,70 грн. позивачеві має бути відмовлено у зв'язку з необґрунтованістю нарахування цієї суми.

Статтею 651 Цивільного кодексу України визначено підстави для зміни або розірвання договору.

Так, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до статті 19 Закону України Про оренду державного та комунального майна , орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Статтею 762 Цивільного кодексу України передбачено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до пункту 1 статті 782 Цивільного кодексу України, наймодавець має право відмовитися від договору найму і вимагати повернення речі, якщо наймач не вносить плату за користування річчю протягом трьох місяців підряд.

Згідно зі статті 26 Закону України Про оренду державного і комунального майна , договір може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Відповідно до статті 27 Закону України Про оренду державного та комунального майна у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря, він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Невиконання відповідачем взятих на себе зобов'язань в частині сплати орендної плати в розмірі та у строки встановлені договором оренди є істотним порушенням умов договору оренди нерухомого комунального майна № УМКВ-0494 від 04.05.2012 року, укладеного між сторонами у справі.

За таких обставин та приймаючи до уваги те, що відповідач, будь-яких заперечень (відзиву на позов) не подав, правомірні та обґрунтовані позовні вимоги позивача щодо розірвання договору оренди нерухомого комунального майна № УМКВ-0494 від 04.05.2012 року, укладеного між сторонами, підлягають задоволенню на підставі статті 651 Цивільного кодексу України.

Відповідно до статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; визнання правочину недійсним; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; примусове виконання обов'язку в натурі; зміна правовідношення; припинення правовідношення; відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; відшкодування моральної (немайнової) шкоди; визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно з вимогами частини другої статті 20 Господарського кодексу України, кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів. Права та законні інтереси зазначених суб'єктів захищаються шляхом: визнання наявності або відсутності прав; визнання повністю або частково недійсними актів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, актів інших суб'єктів, що суперечать законодавству, ущемляють права та законні інтереси суб'єкта господарювання або споживачів; визнання недійсними господарських угод з підстав, передбачених законом; відновлення становища, яке існувало до порушення прав та законних інтересів суб'єктів господарювання; припинення дій, що порушують право або створюють загрозу порушення; присудження до виконання обов'язку в натурі; відшкодування збитків; застосування штрафних санкцій; застосування оперативно-господарських санкцій; застосування адміністративно-господарських санкцій; установлення, зміни і припинення господарських правовідносин; іншими способами, передбаченими законом.

З аналізу вказаних норм та умов договору випливає, що вимога позивача про виселення відповідача із спірних приміщень відповідає встановленим законом способам захисту цивільного права, так як за своєю юридичною суттю включає вимогу про примусове виконання встановленого Законом та договором обов'язку орендаря звільнити приміщення, а також вимогу про припинення дій, що порушують право позивача як орендаря.

Такої ж правової позиції дотримується Вищий господарський суд України у постановах: № 30/347 від 23.07.2009 року; № 7/251 від 03.04.2012 року; № 9/17-1288-2011 від 26.04.2012 року тощо.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги позивача про виселення відповідача з займаного нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м. Суми, вул. Данила Галицького, будинок №35 є обґрунтованими та підлягаючими задоволенню.

Відповідно до статті 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до статей 33, 34 названого Кодексу, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються учасниками судового процесу. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Стаття 43 Господарського процесуального кодексу України визначає, що господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Таким чином, приймаючи до уваги все вищезазначене, а також те, що відповідач, будь-яких заперечень (відзиву на позов) не подав, позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в частині стягнення з відповідача боргу у сумі 3007,07 грн., пені у сумі 112,17 грн., розірвання договору та виселення відповідача з займаного приміщення.

Згідно статті 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати позивача по сплаті судового збору покладаються на відповідача пропорційно задоволеним позовним вимогам в сумі 4633,00 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 32, 33, 34, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити частково.

2. Достроково розірвати договір оренди нерухомого комунального майна УМКВ-0494 від 04.05.2012 року, укладений між Департаментом забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради (40009, м. Суми, вул. Садова, буд. 33, ідентифікаційний код 40456009) та Сумською міською молодіжною громадською організацією Молодіжний парламент міста Суми (40024, м. Суми, вул. Харківська, буд.40/1, кв.78, ідентифікаційний код 37970939).

3. Виселити Сумську міську молодіжну громадську організацію Молодіжний парламент міста Суми (40024, м. Суми, вул. Харківська, буд.40/1, кв.78, ідентифікаційний код 37970939) з займаного нежитлового приміщення площею 25,6 кв.м., розташованого за адресою: м. Суми, вул. Данила Галицького, буд. 35).

Стягувач: Департамент забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради (40009, м. Суми, вул. Садова, буд. 33, ідентифікаційний код 40456009).

Боржник: Сумська міська молодіжна громадська організація Молодіжний парламент міста Суми (40024, м. Суми, вул. Харківська, буд.40/1, кв.78, ідентифікаційний код 37970939)

4.Стягнути з Сумської міської молодіжної громадської організаці Молодіжний парламент міста Суми (40024, м. Суми, вул. Харківська, буд.40/1, кв.78, ідентифікаційний код 37970939) на користь Департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міської ради (40009, м. Суми, вул. Садова, буд. 33, ідентифікаційний код 40456009) заборгованість з орендної плати в сумі 3007,07 грн., пеню в сумі 112,17 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 4633,33 грн.

5.В іншій частині позову щодо стягнення пені відмовити.

6. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 13.05.2017.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.05.2017
Оприлюднено18.05.2017
Номер документу66478684
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/263/17

Рішення від 11.05.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

Ухвала від 31.03.2017

Господарське

Господарський суд Сумської області

Левченко Павло Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні