Ухвала
від 20.04.2017 по справі 757/5026/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5026/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 квітня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретарів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , представника власника майна ОСОБА_4 , слідчих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Соул-Україна» про скасування арешту майна, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання ОСОБА_4 в інтересах ТОВ «Соул-Україна» про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 18.01.2017, справа №757/2932/17-к, на грошові кошти, які знаходяться на рахунку ТОВ «Соул-Україна» (код ЄДРПОУ 40099841) № НОМЕР_1 (українська гривня), що відкритий в ПАТ КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 14360570, МФО 305299.

Обгрунтовуючи клопотання, заявник зазначає, що ухвала про накладення арешту була прийнята з порушенням норм процесуального права. Зокрема вважає, що клопотання про арешт майна безпідставно розглянуто у відсутність представника власника майна. Зазначає, що органом досудового розслідування не доведено, що кошти, які перебувають на банківському рахунку товариства, були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, містять на собі сліди кримінального правопорушення чи інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час досудового розслідування. В кримінальному провадженні на момент застосування арешту не повідомлялось про підозру службовим особам підприємства та не заявлено цивільний позов. Також органом досудового розслідування при розгляді клопотання про накладення арешту не надано даних, що кошти, які перебувають на рахунку товариства, є предметом злочинної діяльності. Заявник вказує, що ТОВ «Соул-Україна» не є фіктивним підприємством, у товариства відсутня заборгованість зі сплати податків, зборів, платежів, що підтверджується довідкою, виданою ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві 06.12.2016, товариство працює у відповідності до законодавства, надає автомобілі та сільськогосподарську техніку в лізинг фізичним та юридичним особам. Накладення арешту на грошові кошти товариства повністю паралізувало його господарську діяльність, позбавляє можливості здійснювати виплату заробітної плати працівникам, сплачувати податки, виконувати зобов`язання перед контрагентами.

В судовому засіданні представник власника майна вимоги клопотання підтримав на підставі викладеного в ньому, просив задовольнити.

Слідчий проти задоволення клопотання заперечував, зазначивши, що арешт накладено обгрунтовано, на даний час досудове розслідування у кримінальному провадженні триває та підстави для арешту майна не відпали. Вказав, що факт кримінального правопорушення та причетність до нього ТОВ «Соул-Україна» підтверджується протоколом допиту свідка ОСОБА_7 , який був зареєстрований як ФОП та зазначений як контрагент ТОВ «Соул-Україна», та під час допиту зазначив, що йому невідомі види діяльності, контрагенти ФОП ОСОБА_7 , оскільки веденням діяльності не займався, а займалась інша особа ОСОБА_8 ФОП він зареєстрував саме на прохання ОСОБА_9 , жодних документів з приводу діяльності ФОП ОСОБА_10 він не підписував, юридична особа ТОВ «Соул-Україна» йому не відома.

Вислухавши позиції сторін, вивчивши матеріали клопотання, а також матеріали клопотання №757/2932/17-к, в рамках якого накладено арешт, надходжу до наступних висновків.

Головним слідчим управлінням НП України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12015000000000545, внесеному 29.12.2016 до ЄРДР за фактом створення та придбання ряду суб`єктів підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду громадянам, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України та за фактом вчинення невстановленими особами ряду фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великому розмірі, з використанням ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Зазначене кримінальне провадження виділено з кримінального провадження № 42016000000001329 від 27.05.2016.

В рамках означеного кримінального провадження слідчий в ОВС НП України ОСОБА_11 звернулась із клопотання про арешт майна, обґрунтовуючи його тим, що досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2014-2016 років невстановленими досудовим розслідуванням членами злочинного угрупування, з метою прикриття незаконної діяльності створено, підроблено установчі та реєстраційні документи, та організовано діяльність низки підконтрольних суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «Соул-Україна» (ЄДРПОУ 40099841), ТОВ «Атлант Траст Трейд» (ЄДРПОУ 39647766), ТОВ «Джей Ел Сі Консалтинг» (ЄДРПОУ 40224345), ТОВ «Ектів Сейлс Груп» (ЄДРПОУ 40224319) та інших, які зареєстровані на номінальних керівників та засновників, підконтрольних учасникам злочинного угрупування, які фактично реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають.

В подальшому вказаними суб`єктами господарювання отримано дозвільну документацію та відповідні ліцензії на зайняття господарською діяльністю в сфері надання послуг фінансового лізингу (здебільшого реалізація фізичним особам автотранспортних засобів в лізинг).

З метою незаконного збагачення через ЗМІ розповсюджено інформацію про вигідність налагодження фінансових взаємовідносин з підконтрольними лізинговими підприємствами та відкрито структурні частини злочинної організації, так звані «представництва», у містах Дніпропетровську, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі, Харкові та інших.

На розрахункові рахунки зазначених підприємств перераховані кошти, залучені від фізичних осіб, які бажають інвестувати в придбання автотранспортних засобів у лізинг, після чого договірні відносини із громадянами були розірвані в односторонньому порядку, мотивуючи не виконанням зобов`язань позичальником.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що отримані грошові кошти у сумі понад 50 млн. грн. з використанням реквізитів та рахунків низки підконтрольних юридичних осіб, що мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «Соул-Україна» (ЄДРПОУ 40099841), ТОВ «Атлант Траст Трейд» (ЄДРПОУ 39647766), ТОВ «Джей Ел Сі Консалтинг» (ЄДРПОУ 40224345), ТОВ «Ектів Сейлс Груп» (ЄДРПОУ 40224319) та фізичних осіб-підприємців: учасників протиправного фінансового механізму, переводять на рахунки інших юридичних та фізичних осіб, а саме: ФОП ОСОБА_12 (ІПН НОМЕР_2 ); ФОП ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_3 ); ФОП ОСОБА_13 (ІПН НОМЕР_4 ); ФОП ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_5 ); ФОП ОСОБА_14 (ІПН НОМЕР_6 ) та інших, під виглядом придбання цінних паперів, з яких вони знімаються готівкою та привласнюються, без фактичного поставлення автотранспортних засобів.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 18.01.2017 накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на рахунку ТОВ «Соул-Україна» (код ЄДРПОУ 40099841) № НОМЕР_1 (українська гривня), який відкритий в ПАТ КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 14360570, МФО 305299.

Відповідно до ч.1 ст.174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Як вбачається з ухвали слідчого судді, якою накладено арешт, приймаючи рішення про накладення арешту на майно, слідчий суддя виходив з наявності правових підстав для арешту майна рахунок використовується для незаконних фінансових операцій по переведенню у готівку, кошти, розміщені на рахунку, є відповідно до ч. 2 ст. 167 КК України предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 209 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР, є такими, на яке спрямоване кримінальне правопорушення легалізація (відмивання) доходів. Тобто, кошти, розміщені на рахунку, є речовими доказами у кримінальному провадженні.

Вказані висновки слідчого судді представником власника майна на даній стадії провадження в силу принципу змагальності сторін не спростовані.

Посилання представника власника майна на те, що арешт є безпідставним, оскільки накладений на майно особи, яка не має відповідного процесуального статусу у кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає необґрунтованим, оскільки у відповідності до частин 2, 3 ст. 170 КПК України арешт майна з метою забезпечення збереження речових доказів може бути накладений на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Доводи представника власника майна щодо порушення слідчим суддею вимог процесуального закону при розгляді клопотання про накладення арешту не можуть бути розглянуті по суті в рамках розгляду клопотання про скасування арешту, оскільки фактично за своїм змістом є доводами апеляційної скарги на рішення про накладення арешту, та самі по собі не вказують на необґрунтованість накладеного арешту або на те, що в його застосуванні відпала потреба.

Інші дані, які б вказували на необґрунтованість накладеного арешту майна або на те, що необхідність в його арешті на даний час відпала, тобто на наявність підстав для його скасування згідно ст.174 КПК України, матеріали клопотання не містять і слідчим суддею таких обставин не встановлено, а відтак клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 170-174, 309, 372, 392 КПК України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання ОСОБА_4 в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «Соул-Україна» про скасування арешту майна відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66515095
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —757/5026/17-к

Ухвала від 20.04.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

Ухвала від 20.04.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні