Рішення
від 11.05.2017 по справі 582/1417/16-ц
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/582/52/17

Справа № 582/1417/16-ц

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" травня 2017 р.

Недригайлівський районний суд Сумської області в складі:

головуючого судді - Яковенко Н.М.,

за участю секретаря - Климась С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Недригайлів цивільну справу за позовом ОСОБА_1, представник позивача ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Хоружівка про розірвання договору оренди землі та стягнення орендної плати, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з вказаним позовом та просить суд винести рішення, яким розірвати договір оренди землі, укладений між орендодавцем ОСОБА_4, що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року, та орендарем Товариством з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Хоружівка на оренду земельної ділянки (паю), розміром 4,19 га, кадастровий номер:НОМЕР_2, розташованої на території Гринівської сільської ради Недригайлівського району Сумської області та зобов'язати відповідача ТОВ "Агрофірма Хоружівка повернути земельну ділянку в натурі власнику ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, та стягнути з відповідача ТОВ "Агрофірма Хоружівка на користь позивача заборгованість по оплаті орендної плати за 2011-2016 роки у сумі 7491 грн. 12 коп., 3 відсотки річних у сумі 10039 грн. 37 коп., пеню в сумі 10 039 грн. 37 коп., витрати від інфляції у сумі 7 216 грн. 19 коп. та судові витрати.

Позивач в судове засідання не з'являлась. Представник позивача в останнє судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про зменшення позовних вимог, в якій просив не стягувати з відповідача орендну плату за 2011-2016 роки та 3% річних, пеню та втрати від інфляції на загальну суму 25 859, 68 грн. Позовну вимогу про розірвання договору оренди підтримав та просив її задовольнити з огляду на систематичне порушення орендарем договірних зобов'язань, а саме не виплату орендної плати за договором оренди, який було укладено з ОСОБА_4, матір'ю позивача.

Представник відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Хоружівка", (далі ТОВ "Хоружівка") в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та заперечення на позов, в якому зазначив, що орендна плата позивачу ОСОБА_1 виплачена за її зверненням за останні три роки. Щодо стягнення інших платежів просив застосувати наслідки спливу строку позовної давності. З позовною вимогою про розірвання договору оренди землі не погодився. Пояснив, що відповідно до умов договору оренди, який був укладений з ОСОБА_4, ОСОБА_1 після набуття права на земельну ділянку в порядку спадкування до відповідача з питанням виплати орендної плати в установленому порядку не зверталася. Після звернення позивача до ТОВ "Хоружівка" 16.01.2017 року ОСОБА_1 виплачено орендну плату за 2014-2016 роки.

Справу розглянуто у відповідності до вимог ч.2 ст.197 ЦПК України за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, з'ясувавши позицію сторін, дослідивши наявні у справі докази вважає, що у задоволенні позову ОСОБА_1 до ТОВ "Хоружівка" слід відмовити виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 01 квітня 2007 року між ОСОБА_5 та ТОВ "Хоружівка" укладено договір оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення (а.с. 65), відповідно до якого ОСОБА_4 передала в оренду земельну ділянку площею 4,19 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Гринівської сільської ради, яка належала орендодавцю відповідно до державного акту на право приватної власності на землю від 26 вересня 2002 року серія НОМЕР_3 (а.с.10) строком 5 років, до 01.04.2012 року.

Відповідно до умов цього договору ТОВ "Хоружівка" зобов'язувалось використовувати дану земельну ділянку та своєчасно сплачувати орендну плату за орендовану ділянку впродовж усього періоду оренди у розмірах і відповідності до строків, зазначених у п. 9 цього договору, а саме у розмірі 1,5 % вартості земельної ділянки, яка на час укладення договору складала 33 184 грн.

Прийом передача земельної ділянки була здійснена на підставі акту, який підписано сторонами(а.с. 68). Даний договір зареєстровано в Недригайлівському відділі Сумської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру при Держкомземі України" 19 листопада 2007 року за № 040763206785.

Відповідно до п. 39 вказаного договору його розірвання допускається в односторонньому порядку. Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є порушення Закону України "Про оренду землі".

П. 49 цього ж договору передбачає, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

01 лютого 2011 року між ТОВ "Хоружівка" та ОСОБА_4 укладено додаткову угоду до цього договору, відповідно до якої строк його дії продовжено на 10 років до 01.02.2021. Також збільшено розмір орендної плати до 3% нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що становило 1248,52 грн.(а.с. 69-70).

Додаткова угода зареєстрована 18 травня 2011 року за № 592350004004329 у відділі Держкомзему у Недригайлівському районі Сумської області.

Дійсність договору оренди та додаткової угоди до нього сторонами не оспорюється.

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла ОСОБА_4.(а.с.8).

Спадкоємцем майна ОСОБА_4 є її дочка ОСОБА_1, позивач по справі, яка належним чином прийняла спадщину матері та отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Як вбачається з копії свідоцтва від 07 листопада 2012 року (а.с.10), ОСОБА_1 успадкувала земельну ділянку площею 4,19 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Гринівської сільської ради та належала спадкодавцю ОСОБА_4 на підставі державного акту на право приватної власності на землю від 26 вересня 2002 року серія НОМЕР_3. Кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2.

31 липня 2013 року ОСОБА_1 звернулась до ТОВ "Хоружівка" з заявою та просила розірвати договір оренди, який було укладено ОСОБА_4 у своїй заяві зазначила, що земельна ділянка перейшла заявнику у спадок, договору вона не підписувала, з ним не згодна та орендна плата 2 роки не виплачується. Про зазначене свідчить копія заяви ОСОБА_1.(а.с.87).

ТОВ "Хоружівка" 12 серпня 2013 року надіслало ОСОБА_1 листа, копія якого надана представником позивача (а.с.89), в якому просило надати товариству документи, які підтверджують право власності ОСОБА_1 на земельну ділянку, яка належала ОСОБА_4

Докази того, що ОСОБА_1 надала відповідачу відповідь на цього листа та копії витребуваних документів в матеріалах справи відсутні.

За змістом ст. 10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Аналогічне положення має ст. 60 ЦПК України, яка визначає обов'язки доказування і подання доказів

Так, відповідно до ч. 1-4 цієї статті кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених статтею 61 цього Кодексу. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України "Про оренду землі" та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про оренду землі", договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

За змістом ст.ст. 14,15 цього закону договір оренди землі укладається у письмовій формі, істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки);строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату та інші умови. Зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором( ст. 30,31 згаданого закону).

Згідно з ст. 32 цього ж закону на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи - орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Таким чином, з огляду на вимоги чинного на час укладення договору законодавства та відповідно до п. 49 договору, який укладений між ОСОБА_4 та ТОВ "Хоружівка", смерть власника земельної ділянки не є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки.

Згідно із п. д ч. 1 ст. 141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної несплати орендної плати як підстави для розірвання як договору оренди.

Судом не встановлено підстав для розірвання договору оренди у зв'язку з систематичним невиконанням орендарем обов'язків, передбачених умовами договору, зокрема у зв'язку з невиплатою орендної плати.

Так, відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок правонаступництва.

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні, яке виникло на підставі правочину, що підлягає державній реєстрації, має бути зареєстрований в порядку, встановленому для реєстрації цього правочину, якщо інше не встановлено законом (ст. 513 ЦК).

За змістом ст. ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. Боржник має право не виконувати свого обов'язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов'язанні.

Обов'язок правонаступника кредитора (орендодавця) повідомити боржника у зобов'язанні (орендаря) з 1 січня 2013 року закріплений і в ЗК України в ст. 148-1, відповідно до якої особа, яка набула право власності на земельну ділянку, протягом одного місяця з дня набуття права власності на неї зобов'язана повідомити про це її користувачів із зазначенням:кадастрового номера (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки; найменування (для юридичних осіб), прізвища, ім'я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника;місця проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси;платіжних реквізитів (у разі, якщо законом або договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі).

Повідомлення надсилається користувачу земельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку.

Відповідач стверджує, що про перехід права на земельну ділянку в порядку спадкування від ОСОБА_4Г до ОСОБА_1 довідався лише з позовної заяви.

Як вбачається з досліджених в судовому засіданні доказів встановлено, що не зважаючи на те, що позивач отримала свідоцтво на спадщину ще в листопаді 2012 року, вона звернулася до відповідача з вимогою розірвати договір оренди, укладений її матір'ю ОСОБА_5 лише 31 липня 2013 року з причин невиплати орендної плати за два роки. Разом з тим докази про те, що позивач ОСОБА_1 на вимогу орендаря надала документи на підтвердження переходу що до неї права на земельну ділянку, яка належала її матері, відсутні.

За таких обставин наявність стверджуваного позивачем систематичного порушення орендарем договірних зобов'язань, а саме не виплата орендної плати за договором оренди, не знайшло свого підтвердження під час судового розгляду

На час звернення до суду представника позивача у позовній заяві ним було заявлені дві вимоги немайного (розірвання договору оренди землі) та майнового (стягнення орендної плати) характеру, кожна з яких відповідно до ЗУ Про судовий збір була оплачена судовий збором у розмірі 551 грн. 20 коп. (на загальну суму 1102 грн. 40 коп.) В подальшому розмір позовних вимог був зменшений, так як представник позивача подав заяву, в якій просив суд лише розірвати договір оренди землі.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону України Про судовий збір сплачена сума судового збору повертається у разі зменшення розміру позовних вимог. Тобто надмірно сплачена сума судового збору в сумі 551 грн. 20 коп. повинна бути повернена позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 11, 88, 197, 209, 212, 214-215, 292, 294 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

У задоволенні позову ОСОБА_1, представник позивача ОСОБА_2, до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Хоружівка про розірвання договору оренди землі відмовити в повному обсязі.

Повернути позивачу ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, жительці с. Томашівка Недригайлівського району Сумської області 551 грн. 20 коп. надмірно сплаченого судового збору.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Сумської області через Недригайлівський районний суд протягом 10 днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя : Н. М. Яковенко

СудНедригайлівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення11.05.2017
Оприлюднено22.05.2017
Номер документу66515607
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —582/1417/16-ц

Рішення від 11.05.2017

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Рішення від 11.05.2017

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 23.01.2017

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

Ухвала від 13.12.2016

Цивільне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Яковенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні