Ухвала
від 15.05.2017 по справі 757/26524/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26524/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2017 року

Печерський районний суд міста Києва у складі:

Головуючого слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засідан ні в залі Печерського районного суду міста Києва клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення позапланової документальної виїзної перевірки, -

В С Т А Н О В И В :

15 травня 2017 року в провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_5 , про надання дозволу на проведення позапланової документальної виїзної перевірки ТОВ «Укторгпостач компані» (ЄДРПОУ 39846644) з питань дотримання податкового законодавства по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «ДВ Групп» (ЄДРПОУ 38375057) за весь період діяльності з 2015 по 2016 роки.

Клопотання обґрунтовується тим, що прокуратурою міста Києва здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016100000000300 від 23.03.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2015-2016 років, засновник та керівник ТОВ «ДВ Групп» (ЄДРПОУ 38375057), ОСОБА_6 , за попередньою змовою із засновниками та керівниками ТОВ «Глад» (ЄДРПОУ 32593341), в особі ОСОБА_7 , ТОВ «Телдері-трейд» (ЄДРПОУ 39814544), в особі ОСОБА_8 , ТОВ «Бестрейд» (ЄДРПОУ 38442057), в особі ОСОБА_9 та невстановленими службовими особами ГУ ДФС у м. Києві, здійснюють діяльність щодо незаконної мінімізації податкових зобов`язань, які підлягають сплаті до бюджету, незаконно формують податковий кредит підприємствам реального сектору економіки та переводять безготівкові грошові кошти у не обліковану готівку, внаслідок чого, ухиляються від сплати податків, що входять в систему оподаткування.

Так, ТОВ «ДВ Групп» ввозить на митну територію України витратні такомплектуючі матеріали до комп`ютерної техніки поза митним контролем. У подальшому, придбання таких товарів документально оформлюється шляхом укладення «безтоварних» договорів купівлі-продажу з підконтрольними підприємствами ТОВ «Глад», ТОВ «Глад офіс лайф», ТОВ «Укрторгпостач компанія», які в свою чергу нібито закуповують товар у ТОВ «Промтрейд Груп», ТОВ «Інженерне бюро «Еталон», ТОВ «Компанія «Аурумінвест», ТОВ«Бесттрейд», ТОВ «Мастербізнес», ТОВ «Атлант-медіа», ТОВ «Трейдінвест плюс», ТОВ «Укр Буд Трейд», ТОВ «Телдері-трейд», ТОВ «Групсторбуд», ТОВ«Інком ЕйБі» та ТОВ «Транслокалсервіс». Вказані суб`єкти господарювання мають ознаки фіктивності, оскільки на товариствах зареєстровані лише по одному працівнику, який є одночасно засновником, директором та головним бухгалтером, відсутні офісні та складські приміщення, тощо.

Безготівкові грошові кошти за нібито поставлені витратні та комплектуючі матеріали до комп`ютерної техніки, надання послуг з їх обслуговування, обготівковуються та розподіляються між учасниками даної злочинної схеми.

Таким чином, впродовж 2015-2016 років ТОВ ДВ Групп у суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності документально закупило товарів на суму близько 50 млн. грн.

При цьому, службові особи ГУ ДФС у м. Києві, на яких відповідно до чинного законодавства України покладено обов`язок щодо здійснення щоденного моніторингу зареєстрованих податкових накладних та виявлення ризикованих СГД, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою з вказаними суб`єктами господарювання, умисно не вживають стосовно останніх заходів, спрямованих на виявлення та фіксацію їх протиправної діяльності, чим сприяють вказаним суб`єктам господарювання в ухиленні від сплати податків, що призводить до фактичного ненадходження до бюджету грошових коштів.

Допитаний як свідок ОСОБА_10 повідомив, що у 2015 році, особа на ім`я ОСОБА_11 запропонував йому за грошову винагороду в сумі 300 доларів США зареєструвати на своє ім`я ТОВ «Укрторпостач компані» (ЄДРПОУ 39846644), без мети здійснення господарської діяльності, на що він погодився. За вказану винагороду він також на своє ім?я відкрив у банку рахунки для вказаного підприємства та оформив систему «клієнт-банк», електронний ключ від якої особисто передав ОСОБА_11 . З того часу він не здійснював, як директор ТОВ «Укрторпостач компані» будь-якої господарської діяльності.

Відповідно до Акту ГУ ДФС у м. Києві № 133/26-15-04-02/38375057 від 13.06.2016 про результати проведеної документальної позапланової перевірки ТОВ «ДВ Групп» з питань дотримання вимог податкового законодавства при взаємовідносинах з ТОВ «Укрторгпостач компані» за період з 01.11.2015 по 31.12.2015, в ТОВ «ДВ Групп» встановлено порушення вимог Податкового кодексу України, що призвело до заниження податку на прибуток за 2015 рік на суму 918778 грн.

За результатами розгляду заперечення на вищевказаний акт представника за довіреністю ТОВ «ДВ Групп», ГУ ДФС у м. Києві проведено нову перевірку з тих же питань (Акт № 263/26-15-14-04-03/38375057 від 01.11.2016) згідно з яким не підтверджено факт реалізації ТМЦ від контрагента ТОВ «Укрторгпостач компані» на адресу ТОВ «ДВ Групп», що свідчить про здійснення правочинів між останніми без мети настання реальних наслідків, а наслідком для податкового обліку є лише фактичний рух активів. У зв`язку з чим, перевіркою ТОВ «ДВ Групп» встановлено заниження податку на додану вартість, що підлягає сплаті до бюджету на загальну суму 506484 грн.

Крім того, в ході проведення обшуку 14.09.2016 у приміщенні орендованої ОСОБА_6 квартири АДРЕСА_1 вилучено грошові кошти у сумі 1292954 грн., 9960 доларів США та 40 євро.

З метою встановлення істини у кримінальному провадженні та дослідження всіх обставин вчинення злочину, виникла необхідність у проведенні позапланової документальної виїзної перевірки ТОВ «Укторгпостач компані» (ЄДРПОУ 39846644) з питань дотримання податкового законодавства по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «ДВ Групп» (ЄДРПОУ 38375057) за весь період діяльності з 2015 по 2016 роки.

Відповідно до п.75.1 ст.75 Податкового кодексу України, контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Підпунктом 75.1.2. ст.75 Податкового кодексу України визначено, що документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов`язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Відповідно до вимог п.п.78.1.11 ст.78 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється у випадку отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

У відповідності до частини 3 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-V-III передбачено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб`єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Крім того, відомості, які містяться у вказаних речах, документах, у разі їх вилучення, можуть бути використані як докази під час судового розгляду.

Вилучення даних речей, документів не можливо у інший спосіб, окрім проведення позапланової документальної виїзної перевірки, оскільки існують ризики їх приховування та знищення з метою перешкодити органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення злочинів.

Враховуючи, що вказані речі містять в собі відомості, які можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, відшукування та вилучення вказаних речей надасть можливість стороні обвинувачення підтвердити факт вчинення зазначеними особами вказаних вище кримінальних правопорушень, встановити причетних до вказаних злочинів осіб учасників злочинної групи.

В судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просили його задовольнити та надати йому та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №42016100000000300 дозвіл на проведення позапланової документальної виїзної перевірки.

Заслухавши думку сторони кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Четвертим слідчим відділом управління з розслідування слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42016100000000300 від 23.03.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

Згідно з п. 78.1.11 ст. 78 Податкового кодексу України передбачено, що документальна позапланова перевірка здійснюється у випадку отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, а саме надання дозволу на проведення позапланової документальної виїзної перевірки ТОВ «Укторгпостач компані» (ЄДРПОУ 39846644) з питань дотримання податкового законодавства по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «ДВ Групп» (ЄДРПОУ 38375057) за весь період діяльності з 2015 по 2016 роки.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 78 Податкового кодексу України, ст.ст. 93, 110, 223, 309, 532, 534 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого в особливо важливих справах четвертого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_12 про надання дозволу на проведення позапланової документальної виїзної перевірки задовольнити.

Надати дозвіл на призначення у кримінальному провадженні № 42016100000000300 від 23.03.2016 на проведення позапланової документальної виїзної перевірки ТОВ «Укторгпостач компані» (ЄДРПОУ 39846644) з питань дотримання податкового законодавства по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «ДВ Групп» (ЄДРПОУ 38375057) за весь період діяльності з 2015 по 2016 роки.

Проведення перевірки доручити ГУ ДФС у Київській області.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили з моменту її оголошення та підлягає безумовному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66526892
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення позапланової документальної виїзної перевірки

Судовий реєстр по справі —757/26524/17-к

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні