Рішення
від 15.05.2017 по справі 906/235/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Від "15" травня 2017 р. Справа № 906/235/17

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Терлецької-Байдюк Н.Я.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - довіреність №1277/16 від 27.03.2017;

від відповідача: ОСОБА_2 - довіреність від 28.03.2017;

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Комунального підприємства "Житомиртеплокомуненерго" (м. Житомир)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Союз-ТВ" (м.Житомир)

про стягнення 9061,83 грн.

Відповідно до ст.77 ГПК України в судовому засіданні оголошувалась перерва з 04.05.17 до 15.05.17.

Комунальне підприємство "Житомиртеплокомуненерго" звернулося до суду з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Союз-ТВ" - 9061,83грн. боргу за неналежне виконання договору №1271 про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води від 17.09.2012. Витрати по сплаті судового збору просить покласти на відповідача.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав з підстав, викладених у позовній заяві та письмовому поясненні від 04.05.2017 (а.с.41-42). Додатково пояснив, що відповідно до абзацу 2 підпункту 2 пункту 2.2 укладеного між позивачем та відповідачем договору, тарифи на послуги може бути змінено в порядку, визначеному чинним законодавством України. Розмір щомісячної плати коригується у відповідності до зміни тарифів. Відповідно до Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", Указу Президента України від 10 вересня 2014 року № 715 "Про затвердження Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" та постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановлює тарифи теплопостачальним організаціям па теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, які офіційно оприлюднюються на її сайті. Крім того, відповідно до підпункту 1 пункту 4.2 укладеного між сторонами договору споживач зобов'язаний оплачувати фактично надані послуги з часу їх отримання не зважаючи на відсутність укладеного договору. За таких обставин, коригування розміру щомісячної плати у відповідності до зміни тарифів не суперечить вимогам закону. Крім того, звертає увагу суду на те, що відповідно до п.8.2 договору заборонено самовільне відключення від мереж централізованого опалення. Пунктом 4.2 договору п.п.17 у випадку зміни загальної опалювальної площі приміщення споживач зобов'язаний повідомляти виконавця не пізніше десяти днів після таких змін.

Представник відповідача в судовому засіданні проти позову заперечив з підстав, зазначених у відзиві. Вважає, що відповідач правомірно проводив розрахунки з позивачем за отримані послуги за період жовтень 2014 - квітень 2015 у розмірі, визначеному п.2.2 договору від 17.09.2012. Додатково зазначив, що у жовтні 2015 року не отримувало послуг з опалення у зв'язку з відключенням Товариства від системи центрального теплопостачання, на підтвердження чого надав копію заяви на зняття конвекторів для виконання ремонтних робіт в приміщеннях за адресою проспект Миру, 11, кв.152,158 та акт перевірки опалювальних площ приміщення від 25.11.2015.

Представник позивача, заперечуючи проти наданих пояснень представником ТОВ "Телерадіокомпанія "Союз-ТВ", надав копію заяви директора ТОВ "ТРК"Союз-ТВ" за вих.№41 від 17.11.2015 з проханням направити комісію для складання акту щодо відсутності приладів централізованого опалення у приміщенні, що належить ТОВ "ТРК "Союз-ТВ" за адресою пр. Миру, 11, та акт відключення опалення по листу підприємства від 17.11.2015, що спростовує доводи відповідача щодо не отримання послуг у жовтні 2015 року.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, 17.09.2012 між Комунальним підприємством "Житомиртеплокомуненерго" (виконавець/позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Союз-ТВ" (споживач/відповідач) було укладено договір №1271 про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води (а.с.9-12), за умовами якого виконавець зобов'язується своєчасно надавати споживачеві відповідної якості послуги з централізованого опалення, постачання гарячої води, а споживач зобов'язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених договором.

В пункті 3.1 договору №1271 від 17.09.2012 про надання послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води сторони погодили, що розрахунковим періодом є календарний місяць. Попередня оплата спожитих послуг проводиться споживачами до 20 числа поточного місяця у розмірі 50% від очікуваних нарахувань. Решту суми нарахувань споживач оплачує до 10 числа місяця наступного за розрахунковим.

Сторони також погодили, що всі платежі за надані послуги, що вносяться споживачем на поточний рахунок виконавця, погашають заборгованість попереднього періоду, при її наявності, не залежно від призначення платежу, вказаного в платіжному документі (п.3.3 договору).

Цей договір укладається на 1 рік і набирає чинності з дня його укладення. Договір вважається щороку продовженим, якщо за місяць до закінчення його строку однією із сторін не буде письмово заявлено про розірвання або необхідність перегляду (п.10.1 договору).

Матеріалами справи підтверджується, що на виконання умов договору №1271 від 17.09.2012 Комунальним підприємством "Житомиртеплокомуненерго" у період з жовтня 2014 по жовтень 2015 року відповідачу були надані передбачені договором послуги з теплопостачання. Для оплати наданих послуг позивачем виставлялись відповідачу рахунки на відповідні суми (а.с.13-19).

Внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов'язання станом на день пред'явлення позову утворилась заборгованість перед позивачем за отримані послуги з теплопостачання в сумі 9061,83грн.

Не проведення відповідачем розрахунків за отримані послуги стало приводом для звернення позивача за захистом порушеного права до суду.

Дослідивши в сукупності всі обставини та матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення позову з огляду на наступне.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 ЦК України).

Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку (ст.173 Господарського кодексу України).

Статтею 714 ЦК України передбачено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Це положення кореспондується зі ст.193 Господарського кодексу України, згідно якої суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ст.530 ГПК України).

Як визначає ст.32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За змістом статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування та подання доказів розподіляється між сторонами, виходячи з того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.

Доводи відповідача про те, що позивачем за період з грудня 2014 по січень 2015 нарахування за теплопостачання здійснено неправомірно, з відмінним від погодженого сторонами у договорі розміру зобов'язань спростовуються нормами Закону України "Про державне регулювання у сфері комунальних послуг", Указу Президента України від 10.09.2014 року № 715 "Про затвердження Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг" та Постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги", згідно яких Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановлює тарифи теплопостачальним організаціям на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, які офіційно оприлюднюються на її сайті. Крім того, відповідно до абзацу 2 підпункту 2 пункту 2.2 укладеного між позивачем та відповідачем договору, тарифи на послуги може бути змінено в порядку, визначеному чинним законодавством України. Розмір щомісячної плати коригується у відповідності до зміни тарифів. А згідно підпункту 1 пункту 4.2 договору споживач зобов'язаний оплачувати фактично надані послуги з часу їх отримання не зважаючи на відсутність укладеного договору. Таким чином, коригування розміру щомісячної плати у відповідності до змін тарифів не суперечить вимогам закону.

Заперечення відповідача щодо неправомірного нарахування позивачем вартості послуг з теплопостачання за жовтень 2015 року, з врахуванням того, що в даний період товариство не отримувало послуг з опалення у зв'язку з відключенням останнього від системи центрального теплопостачання спростовуються матеріалами справи, зокрема заявою директора ТОВ "ТРК"Союз-ТВ" за вих.№41 від 17.11.2015 з проханням направити комісію для складання акту щодо відсутності приладів централізованого опалення у приміщенні, що належить ТОВ "ТРК "Союз-ТВ" за адресою: пр. Миру, 11, та актом відключення опалення по листу підприємства від 17.11.2015.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає позовні вимоги обґрунтовані, заявлені відповідно до чинного законодавства і умов договору та такі, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача за правилами ст.49 ГПК України.

Керуючись ст.ст.33,34,43,44,49,82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Союз-ТВ" (10020, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 25304801)

- на користь Комунального підприємства "Житомиртеплокомуненерго" Житомирської міської ради (10014, м. Житомир, вул. Київська, 48, код ЄДРПОУ 35343771):

- 9061,83грн. - боргу;

- 1600,00грн. - судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів з дня його оголошення. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 Господарського процесуального кодексу України.

Повне рішення складено: 17 травня 2017 року.

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

Віддрукувати: 1 - в справу

Дата ухвалення рішення15.05.2017
Оприлюднено22.05.2017
Номер документу66535068
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/235/17

Рішення від 15.05.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 04.04.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 17.03.2017

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні