Ухвала
від 18.05.2017 по справі 580/757/17
ЛЕБЕДИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 580/757/17

Номер провадження 1-кс/580/223/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 травня 2017 року м. Лебедин

Слідчий суддя Лебединського районного суду Сумської області ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання про проведення виїзної позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства;

В С Т А Н О В И В:

Прокурор начальник Лебединського відділу Роменської місцевої прокуратури Сумської області ОСОБА_3 , як сторона кримінального провадження, звернувся з клопотанням, за матеріалами досудового розслідування № 42017201240000026 від 06.04.2017 року, порушеного за ознаками ст. 254 КК України до слідчого судді Лебединського районного суду Сумської області про надання дозволу на проведення позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства службовими особами філії ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» (код ЄРДПОУ 00153100, 36008, м. Полтава, вул. Європейська, 173) при використанні земельних ділянок на території Кам`янської сільської ради Лебединського району (поле № 15-06-04 другої сівозміни), де встановлена пошукова свердловина.

За даним фактом 06.04.2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесене кримінальне провадження № 42017201240000026 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 254 КК України.

Клопотання мотивує тим, що у березні 2016 року філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» на території Кам`янської сільської ради Лебединського району розміщено пошукову свердловину № 2 Західно-Новотроїцького НГКР, знято та перенесено ґрунтовий покрив (родючий шар грунту) без відповідних дозвільних документів, що призвело до виведення земель, призначених для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, з сільськогосподарського обороту.

Відповідно до довідки Головного управління Держгеокадастру у Сумській області за №10-18-0.45-5054/2-17 від 10.04.2017за результатами виїзду на місце та обстеження спеціалістом Головного управління виявлено, що на території Кам`янської сільської ради Лебединського району (поле № 15-06-04 другої сівозміни) встановлена пошукова свердловина філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» та знято родючий шар грунту, який складовано по периметру ділянки.

Шляхом вимірювання 50-метровою рулеткою встановлено, що площа земельної ділянки на якій знято родючий шар грунту орієнтовно складає 1,9525 га.

За інформацією Кам`янського сільського голови ОСОБА_4 зазначена земельна ділянка включає в себе частково земельні ділянки, надані для ведення товарного сільськогосподарського виробництва громадянам ОСОБА_5 (кадастровий №

5922984200:07:001:0121). ОСОБА_6 (кадастровий №5922984200:07:001:0120),

ОСОБА_7 (кадастровий №5922984200:07:001:0119).

Відповідно до ч. 2 ст. 168 Земельного кодексу України власники земельних ділянок та землекористувачі не мають права здійснювати зняття та перенесення грунтового покриву земельних ділянок без спеціального дозволу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері здійснення державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Порядок видачі спеціальних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару грунту) земельних ділянок затверджено наказом Держкомзему України від 04.01.2005 № 1. Надання дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельної ділянки на території Сумської області віднесено до повноважень управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Сумській області.

За таким дозволом до управління не зверталися ні власники земельних, ділянок (паїв), ні керівництво ПАТ «Укргазвидобування» та їх філії.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин скоєного кримінального правопорушення та їх належної правової оцінки, в ході досудового розслідування виникла необхідність у вимірі порушеної видобутком корисних копалин земельної ділянки, визначенні розміру шкоди, заподіяної внаслідок її використання не за цільовим призначенням, зняттям ґрунтового покриву, що неможливо встановити без залучення спеціалістів Головного управління Держгеокадастру у Сумської області шляхом проведення виїзної позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства, що дасть змогу виявити та зафіксувати конкретні порушення, які в подальшому можуть бути використані як доказ факту і обставин вчинення кримінального правопорушення.

Тому прокурор звернувся до суду з клопотанням і просив надати дозвіл на проведення виїзної позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства спеціалістами Головного управління Держгеокадастру у Сумської області у період із 22.05.2017 року по 31.05.2017 року щодо дотримання вимог земельного законодавства службовими особами філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» (код ЄРДПОУ 00153100, 36008, м. Полтава, вул. Європейська, 173) при використанні земельних ділянок на території Кам`янської сільської ради Лебединського району (поле № 15-06-04 другої сівозміни), де встановлена пошукова свердловина.

Під час проведення перевірки доручити спеціалістам Головного управління Держгеокадастру у Сумської області дослідити наступні питання:

-чи дотримуються філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» умови збереження і використання родючого шару ґрунту земель сільськогосподарського призначення?;

-чи мало місце використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок?

За наявності порушень визначити розмір шкоди, заподіяної субєктом господарювання - філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» власникам земельних ділянок внаслідок погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок без спеціального дозволу.

В судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав в повному обсязі, звернув увагу суду на ту обставину, що без проведення позапланової перевірки спеціалістами Головного управління Держгеокадастру у Сумської області, які мають спеціальні знання у сфері земельного законодавства, сторона обвинувачення об`єктивно позбавлена можливості іншим чином зібрати належні докази щодо підтвердження факту зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару грунту) земельних ділянок та розрахунку шкоди завданої їх використанням.

Згідно норми ч. 1ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.99 КПК України до документів, як доказів у кримінальному провадженні, за умови наявності в них відомостей, передбачених частиною першою цієї статті, можуть належати висновки ревізій та акти перевірок.

Частиною 6 статті 9 КПК України передбачено, що у випадках, коли положення КПК України не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 КПК України.

У свою чергу, така засада як законність передбачає те, що прокурор зобов`язаний, всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Вислухавши пояснення прокурора, вивчивши матеріали, додані до клопотання суд вважає, що мотиви, наведені в обґрунтування поданого клопотання знайшли своє підтвердження, так як в судовому засіданні було встановлено, що викладені в клопотанні доводи про призначення документальної позапланової перевірки є обґрунтованими та підлягають задоволенню, оскільки в ході перевірки можуть бути отримані відомості та дані, які можуть бути використані як докази під час проведення досудового розслідування.

Тому суд вважає необхідним задовільнити клопотання частково.

На підставі вищенаведеного, керуючись вимогамист.ст. 7, 9, 71,99, 223,371 - 372 КПК України;

У Х В А Л И В :

Клопотання начальника Лебединського відділу Роменської місцевої прокуратури Сумської області ОСОБА_3 про проведення виїзної позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства задовольнити.

Надати дозвіл на проведення по кримінальному провадженню № 42017201240000026 від 06.04.2017 року, виїзної позапланової перевірки дотримання вимог земельного законодавства спеціалістами Головного управління Держгеокадастру у Сумської області у період із 22.05.2017 року по 31.05.2017 року щодо дотримання вимог земельного законодавства службовими особами філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» (код ЄРДПОУ 00153100, 36008, м. Полтава, вул. Європейська, 173) при використанні земельних ділянок на території Кам`янської сільської ради Лебединського району (поле № 15-06-04 другої сівозміни), де встановлена пошукова свердловина.

Під час проведення перевірки доручити спеціалістам Головного управління

Держгеокадастру у Сумської області дослідити наступні питання:

-чи дотримуються філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» умови збереження і використання родючого шару ґрунту земель сільськогосподарського призначення?;

-чи мало місце використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок?

За наявності порушень визначити розмір шкоди, заподіяної субєктом господарювання - філією ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» власникам земельних ділянок внаслідок погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) земельних ділянок без спеціального дозволу.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудЛебединський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення18.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66545331
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —580/757/17

Ухвала від 16.06.2017

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 16.06.2017

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Бакланов Р. В.

Ухвала від 18.05.2017

Кримінальне

Лебединський районний суд Сумської області

Стеценко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні