Ухвала
від 17.05.2017 по справі 757/26627/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26627/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , розглянувши в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової виїзної перевірки, -

В С Т А Н О В И В :

16.05.2016 року в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «BОГ Трейдинг» (код ЄДР 38390515).

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання з підстав в ньому викладених.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Генеральна прокуратура України здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №32017100110000028 від 02.03.2017, відносно службових осіб ТОВ «ВОГ Трейдинг» (код ЄДР 38390515), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що згідно дослідження міжрегіонального відділу з особливо важливих справ міжрегіонального оперативного управляння Офісу великих платників податків ДФС за №26/21-09-01/38390515 від 13.02.2017 службові особи ТОВ «ВОГ Трейдинг» за період січня 2016 року в результаті здійснення фінансово господарських операцій з ТОВ «Ленсі Груп» (код ЄДР 39932921), ухилилися від сплати податку на додану вартість на загальну суму 38996 856 грн., тобто в особливо великих розмірах.

В результаті детального аналізу податкових накладних встановлено, що підприємством ТОВ «Ленсі Груп» в «ЄРПН» зареєстровано податкові накладні в адресу ТОВ «ВОГ Трейдинг» з номенклатурою товару «Паливо дизельне ДТ-3-К5,сорт F» на суму ПДВ 38 мільйонів 996 тисяч 855,86 гривні, із зазначенням кількості товару в розмірі 16 712,939, з одиницею виміру «тон».

ТОВ «Ленсі Груп» до Киево-Святошинської ОДПI ГУ ДФС у Київськiй областi не подано звітів за формою 1-ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку» кількість працюючих осіб встановити не можливо. ТОВ «Ленсі Груп» не подавало звітності з податку на додану вартість та податку на прибуток за період 2016 року.

Відповідно до бази даних АІС «Податковий блок», а також зареєстрованих податкових накладних в «Єдиному реєстрі податкових накладних» встановлено, що в податковий період січня 2016 року керівником підприємства ТОВ «Ленсі Груп» значиться ОСОБА_4 (РНОКПП НОМЕР_1 ). Однак встановлено, що 03.02.2017 суддею ОСОБА_5 Печерського районного суду м. Києва винесено вирок по справі №757/59251/16-к, згідно якого ОСОБА_4 визнано винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Враховуючи вище викладене, виявлено невідповідність правдивості відображення в податковій звітності та безпідставну реєстрацію податкових накладних, здійснену невстановленими особами, використовуючи реквізити підприємства ТОВ «Ленсі Груп» в адресу ТОВ «ВОГ Трейдинг» на суму ПДВ 38 996 855,86 грн. за січень 2016 року лише для надання податкової вигоди з метою ухилення від сплати податку на додану вартість.

Правочини, укладені з ТОВ «Ленсі Груп», порушують публічний порядок, суперечать інтересам держави та суспільства, вчинені удавано з метою ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «ВОГ Трейдинг».

Згідно проведеного аналізу податкових накладних, зареєстрованих в «Єдиному реєстрі податкових накладних» протягом січня 2016 року, встановлено підприємство ТОВ «Альтерра Трейдинг» (код ЄДР 40035290), що здійснювало реєстрацію податкових накладних в адресу ТОВ «Ленсі Груп».

В ході досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що ТОВ «Альтерра Трейдинг» в «ЄРПН» зареєстровано податкові накладні в адресу підприємства ТОВ «Ленсі Груп» з номенклатурою товару «Паливо дизельне ДТ-3-К5,сорт F» на суму ПДВ 27 480 335,4 грн., із зазначенням кількості товару в розмірі 11 593,8 тон.

В свою чергу ТОВ «Альтерра Трейдинг» не подало декларацію з податку на додану вартість за січень 2016 року та не відобразило в податковій звітності податок на прибуток за 2016 рік.

Відповідно до бази даних АІС «Податковий блок», а також зареєстрованих податкових накладних в «Єдиному реєстрі податкових накладних», встановлено, що в податковий період січня 2016 року керівником підприємства ТОВ «Альтерра Трейдинг» значиться ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_2 ).

Крім того, основним постачальником ТОВ «Ленсі Груп» являється ТОВ «Альтера Трейдінг», директора якого ОСОБА_6 Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 205 КК України.

За результатами проведеного аналізу податкової інформації, наявної в базах даних ДФС встановлено, що ТОВ «Ленсі груп» у січні 2016 року виписало податкові накладні на адресу ТОВ «ВОГ Трейдінг» на загальну суму ПДВ 38 996 855, 86 грн.

Таким чином, наявні достатні підстави стверджувати про безтоварний характер взаємовідносин ТОВ «ВОГ Трейдинг» з ТОВ «Ленсі Груп», тобто з фіктивним підприємством.

Враховуючи вказане, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні позапланової документальної перевірки ТОВ «ВОГ Трейдинг» на предмет своєчасності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків і зборів під час фінансово - господарських взаємовідносин з ТОВ «Ленсі Груп», а також дотримання валютного та іншого законодавства, з метою встановлення можливих порушень податкового законодавства за весь період здійснення фінансово-господарських взаємовідносин.

Відповідно до ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених КПК України.

Відповідно до ч. 3ст. 91 КК України, до обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні належать вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Обов`язок доказування обставин, передбаченихст. 91 КПК України, покладається на слідчого та прокурора.

У відповідності до п.п. 20.1.4. п. 20.1 ст. 20 Податкового Кодексу України органи державної податкової служби мають право проводити відповідно до законодавства перевірки і звірки платників податків.

Відповідно до п. 75.1 ст. 75 Податкового Кодексу України, «контролюючі органи мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки».

Відповідно до п.78.1.11 пункту 78.1 ст. 78 Податкового Кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється у разі, отримання судового рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Контролюючим органам забороняється проводити документальні позапланові перевірки, які передбачені підпунктами 78.1.11 пункту 78.1 статті 78 ПК України, у разі, якщо питання, що є предметом такої перевірки, були охоплені під час попередніх перевірок платника податків.

Відповідно до п. 82.2.ст. 82 Податкового Кодексу України, тривалість документальної позапланової перевірки не повинна перевищувати 15 робочих днів для великих платників податків, щодо суб`єктів малого підприємництва - 5 робочих днів, для фізичних осіб - підприємців, які не мають найманих працівників, за наявності умов, визначених в абзацах третьому - восьмому п. 82.2.ст. 82 ПК України, - 3 робочі дні, інших платників податків - 10 робочих днів.

З огляду на викладене, перевірити дотримання податкового законодавства платника податків - ТОВ «BОГ Трейдинг» (код ЄДР 38390515) та встановити фактичний розмір шкоди, завданої державі кримінальним правопорушенням, іншим способом, ніж призначити документальну позапланову перевірку, неможливо.

Таким чином, з урахуванням положень пп .11п.1ст.78 Податкового кодексу України, звернення слідчого з клопотанням до слідчого судді про надання дозволу (ухвали суду) про призначення перевірки - є єдиним можливим правовим способом встановити вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням під час здійснення досудового розслідування.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 91, 93, 99, 223, 309, 369, 532 КПК України, ст. ст. 20, 75, 78, 82, 86 ПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Призначити позапланову документальну виїзну перевірку ТОВ «BОГ Трейдинг» (код ЄДР 38390515), що перебуває на податковому обліку в Офісі великих платників податків ДФС, на предмет своєчасності, повноти нарахування та сплати усіх передбачених Податковим кодексом України податків і зборів під час фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Ленсі Груп» (код ЄДР 39932921), а також дотримання валютного та іншого законодавства, з метою встановлення можливих порушень податкового законодавства за весь період здійснення фінансово-господарських взаємовідносин.

Проведення позапланової документальної перевірки доручити співробітникам Офісу великих платників податків ДФС у строки встановлені Податковим Кодексом України.

Результати проведення перевірки направити у максимально короткі строки до Слідчого управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66560885
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення документальної позапланової виїзної перевірки

Судовий реєстр по справі —757/26627/17-к

Ухвала від 06.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Ковальська Віра Володимирівна

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні