Ухвала
від 27.04.2017 по справі 757/23983/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/23983/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 квітня 2017 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого слідчого відділу ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий слідчого відділу ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення обшуку, в обґрунтування якого зазначив наступне.

Слідчим відділом ГУ СБУ у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22017101110000019, зареєстрованому в ЄРДР за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що протягом 2015-2016 років невстановлені особи за попередньою змовою групою осіб організували діяльність злочинної схеми («конвертаційного центру») щодо фіктивного створення, придбання та подальшого використання з метою прикриття незаконної діяльності таких суб`єктів підприємницької діяльності: ТОВ «ЗЕРНО АГРО ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 40767090), ТОВ "КУП`ЯНСЬК АГРО" (код ЄДРПОУ 40306857), ТОВ "КОМПАНІЯ ХЛІБІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 39750329), ТОВ "ЛВН ЛІМІТЕД" (код ЄДРПОУ 39195903), ТОВ "СЛОВ`ЯНСЬКА ПТАХОФАБРИКА" (код ЄДРПОУ 39552652), ТОВ "ЮМДЖИ АГРО" (код ЄДРПОУ 39458102), ТОВ "АГРО КРОНОС" (код ЄДРПОУ 40136741), ТОВ "КАРАВАН ПРОДАКШН" (код ЄДРПОУ 39957804), ТОВ "АГРОСПОЖИВАННЯ" (код ЄДРПОУ 40548162), ТОВ "ДРІМ АГРО ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 39259804), ТОВ "АГРО-ІНФІНІТІ" (код ЄДРПОУ 40536644), ТОВ "СЕТАРІ" (код ЄДРПОУ 39569472), ТОВ "АТОЛЛ-АГРО" (код ЄДРПОУ 39975677), ТОВ "МЗТ" (код ЄДРПОУ 39994312), ТОВ "УТА ЛОГІСТИК" (код ЄДРПОУ 39582074).

Зазначені суб`єкти господарювання використовуються для мінімізації ПДВ та прибутку на податок великих реальних платників податків, нібито здійснюючи операції по виконанню різноманітних послуг, робіт або поставки товарно-матеріальних цінностей. Фактично вказані роботи не виконувались, послуги не надавались, а товарно-матеріально цінності не реалізовувались. Тому формально великим платникам ПДВ збільшувались витрати та незаконного формувався податковий кредит.

На даний час представники реального сектору економіки використовують реквізити вищевказаних підконтрольних «фіктивних» підприємств для здійснення безтоварних фінансово-господарських взаємовідносин в результаті чого ухиляються від сплати податків.

Крім того, згідно листа ГВ КЗЕ Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області на виконання доручення слідчого, наданого в порядку ст. 40 КПК України, оперативним підрозділом встановлено, що невстановлені особи, з числа тих хто фактично здійснюють керівництво зазначеним вище «конвертаційним центром», попередньо узгодивши свої протиправні дії, долучили до функціонування описаної вище протиправної схеми осіб, що здійснюють фактичний контроль діяльності ТОВ «Фірма «Альтаір-Груп» (код ЄДРПОУ 39051104).

Зокрема, у зв`язку із невиконанням ПАТ «Енергомашспецсталь» своїх договірних зобов`язань перед ПАТ «НАК «Нафтогаз України» (далі Компанія) в частині оплати використаного природного газу (заборгованість склала 158,2 млн. грн), 31.03.2015 Компанія в односторонньому порядку розірвала із вказаним споживачем договір купівлі-продажу природного газу від 14.11.2014 № 47/1051-ПР та надало доручення ПАТ «Донецькоблгаз» (ЄДРПОУ 03361075, Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Південна, 1 директор ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 ) на обмеження (відключення) боржника від газопостачання до повного погашення заборгованості (відповідно до Порядку пооб`єктового припинення (обмеження) газопостачання споживачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2006 № 1687).

Згідно листа оперативного підрозділу, одним з організаторів зазначеної протиправної діяльності є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючий у будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який знаходиться на земельній ділянці кадастровий номер:1222983900:03:002:0002.

Беручи до уваги викладене вище, у органа досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що у вказаному будинку та на вказаній земельній ділянці можуть знаходитись документальні матеріали електронні носії інформації (флеш накопичувачі, комп`ютерна техніка), на яких можуть міститися відомості щодо привласнення (крадіжки) природного газу з газотранспортної системи України, а також грошові кошти (цінності, інше майно), отримані протиправним шляхом.

Таким чином, відшукуванні речі та документи мають значення для досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, оскільки відомості, які в них містяться, можуть бути доказами у кримінальному провадженні.

Заслухавши думку слідчого в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст. 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку у будинку за місцем проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою АДРЕСА_1 , який знаходиться на земельній ділянці кадастровий номер:1222983900:03:002:0002, з метою відшукання та вилучення відомостей про вчинення кримінального правопорушення, фактичні дані яких можуть мати доказове значення в кримінальному провадженні.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних грошей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 ,- задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_3 , а також слідчим, які входять до складу слідчої групи у даному кримінальному проваджені, на проведення обшуку в житловому приміщенні будинку за адресою: АДРЕСА_1 , та на земельній ділянці кадастровий номер:1222983900:03:002:0002, на якій розташований вказаний будинок, де проживає громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які належать на праві власності громадянину України ОСОБА_5 , з метою відшукання і вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а саме: документальні матеріали щодо створення, придбання та фінансово-господарських відносин ПАТ «Енергомашспецсталь» (код ЄДРПОУ 00210602) з ТОВ «Фірма «Альтаір - Груп» (код ЄДРПОУ 39051104, ПАТ «Донецькоблгаз» (код ЄДРПОУ 03361075), ПАТ «НАК «Нафтогаз України», між собою, а також з іншими суб`єктами господарювання (контрагентами), предметом яких являється природній газ або інші вуглеводні суміші (паливно-мастильні матеріали) за період з 01.11.2014 року по 10.04.2017, в тому числі первинні фінансово-господарські документи, довіреності, документи бухгалтерського та податкового обліків, господарські договори (купівлі-продажу, поставки, надання послуг), додаткові угоди до договорів, специфікації, вантажні митні декларації з відповідними додатками згідно графи 44 щодо імпорту або експорту підакцизних товарів, податкові, видаткові, товарно-транспортні, міжнародні товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, банківські виписки щодо руху грошових коштів по розрахунковим рахункам зазначених підприємств, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, рахунки-фактури, сертифікати, дозвільні документи, ліцензії, документи, що підтверджують місцезнаходження товарно-матеріальних цінностей, їх передачу та взяття на облік, реєстри щоденного обліку операцій з продажу та придбання товарів, робіт та послуг, та інші документи, які підтверджують наявність фінансово-господарських операцій здійснених зазначеними вище суб`єктами господарювання; печатки та штампи таких підприємств та фізичних осіб підприємців, печаток та штампів інших суб`єктів господарювання та фізичних осіб, які можуть використовуватися у протиправній діяльності, в тому числі підприємств-нерезидентів; персональні електронно-обчислювальні машини та інші електроні прилади (флеш-накопичувачі, диски для лазерних систем зчитування, дискети, жорсткі диски, серверне обладнання, мобільні телефони), на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо господарської діяльності зазначених підприємств, що не можливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи, мобільні телефони, інші засоби зв`язку та сім-карти, відеозаписи з камер відеоспостереження, а також записники, блокноти, зошити, журнали, з відомостями, що свідчать про вчинення злочину.

В іншій частині в задоволенні клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках

Примірник 1 - в матеріали кримінального провадження.

Примірник 2 виданий старшому слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.04.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66568269
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/23983/17-к

Ухвала від 27.04.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні