Ухвала
від 18.05.2017 по справі 522/20851/16-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/20851/16-к

Провадження по справі №1-кс/522/8500/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2017 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Одеської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням, про надання дозволу на тимчасовий доступ з можливістю вилучення їх оригіналів у повному обсязі, а саме: до повних, не змонтованих фото-відео записів, які стали основою виходу в ефір телеканалу «ГЛАС» телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з назвою теми «Відновлення роботи НПЗ», у тому числі до самого відео репортажу телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з назвою теми « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ідентифікаційний код НОМЕР_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на наступне.

Слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016160000000042 від 27.01.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч.2 ст.367, ч.2 ст.366, ч.2 ст.364, ч.4 ст.190, ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період з кінця 2011 року по лютий 2014 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , невстановленими службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 та іншими невстановленими слідством особами, з корисливих мотивів, з метою отримання незаконних доходів на постійній основі, організував вчинення особливо тяжких та інших злочинів, пов`язаних з створенням фіктивних підприємств, легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, підробленням та використанням завідомо підроблених документів.

Так, у період з середини вересня 2011 року по кінець 2013 року

ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_6 та іншими співучасниками у відповідності до розробленого злочинного плану організував придбання або створення суб`єктів підприємницької діяльностіТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), а також інші невстановлені суб`єкти підприємницької діяльності, які використовувались для оформлення на нафтобазах зон митного контролю митних складів, декларування на митниці ввезених на територію України нафтопродуктів, документального оформлення фіктивного вивезення нафтопродуктів, які в дійсності незаконно реалізовувались на території України, перевезення цих нафтопродуктів залізничним та автомобільним транспортом; реалізації незаконно ввезених нафтопродуктів на внутрішньому оптовому ринку, документального оформлення цих фіктивних операцій, легалізації (відмивання) доходів, одержаних внаслідок незаконної реалізації нафтопродуктів.

Крім того, за вказівкою ОСОБА_5 у період з січня 2012 року по грудень 2013 року ОСОБА_6 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та невстановлені особи підшукали та взяли в оренду від іменіТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ПП « ОСОБА_14 » бази зберігання нафтопродуктів, якими вони фактично керували, та які вони використовували для незаконної реалізації нафтопродуктів.

У період з початку 2012 року по лютий 2014 року ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою із ОСОБА_6 та іншими співучасниками організували придбання нафтопродуктів на світовому ринку від імені офшорних компаній « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (Британські Віргінські Острови), « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (Панама), « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (Британські Віргінські Острови) у підприємств виробників та постачальників з різних країн світу, а саме: Білорусії, Росії, Румунії, Болгарії, Швейцарії, Нідерландів, Греції, Італії, Туркменістану, Великобританії, Сербії, Узбекистану, Казахстану, Естонії, Бельгії, Німеччини, Австрії, Татарстану, Польщі, Угорщини, Ізраїлю, США, а також їх ввезення на територію України автомобільним, залізничним та морським транспортом від імені фіктивних підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ПП « ОСОБА_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в режимі «митний склад» паливно-мастильних матеріалів (бензин автомобільний АИ-92, RON 95, паливо дизельне тощо).

У той же час ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та інші невстановлені співучасники, організували виготовлення невстановленими особами підроблених митних декларацій, до яких внесені завідомо неправдиві відомості про переміщення нафтопродуктів, які знаходяться в митному режимі «митний склад», з територій нафтобаз ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », ПП « ОСОБА_14 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за межі території України в митному режимі «реекспорт» через порти Ізмаїл та Рені, а також до ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » в митному режимі «транзит», хоча згідно інформації ДП « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ці нафтопродукти були перевезені по території України розміщені на нафтобазах підприємств нафтотредерів, які їх придбали у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » без розмитнення та сплати належних податків, зборів та платежів.

У наслідок протиправних дій ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інших невстановлених осіб, які виразились в фіктивному підприємництві, підробленні та використанні завідомо підроблених документів державі завдано збитків в розмірі 7 763,7 млн. грн. у вигляді несплати податків, зборів та платежів (акцизний податок, податок на додану вартість, екологічний податок) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в розмірі 429, 2 млн. грн. та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в розмірі 7334,5 млн. гривень.

Надалі, отриманий в результаті вчинення фіктивного підприємництва прибуток, ОСОБА_5 та співучасники легалізували (відмили), а саме частину прибутку використовували для сплати залізничних та автомобільних перевезень нафтопродуктів, оренди нафтобаз, а частину коштів перерахували на рахунки фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, в особливо великих розмірах.

Окрім того, ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » укладено ряд договорів із компаніями-нерезидентами на переробку нафти та виробництво нафтопродуктів, зокрема договір № 13/181 від 18.07.2013 із компанією « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та договір № 21/11/13-РТ-РВ від 21.11.2013 із компанією « ІНФОРМАЦІЯ_9 ». Відповідно до умов зазначених договорів, нафтопродукти, які надходили на митну територію від вищевказаних компаній-нерезидентів, як давальницька сировина, розміщувались на митних складах, надалі автомобільним транспортом доставлялись на територію ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 ». Після переробки готова продукція заявлялась у режим «реекспорт» та транспортувалась автомобільний транспортом до портів Рені та Ізмаїл, звідки морськими судами, відправлялась за кордон, зокрема через портовий термінал, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРОПОУ НОМЕР_7 ). Однак, в дійсності, фактичного вивезення нафтопродуктів за межі України не відбувалось, а їх реалізація, в порушення митних режимів, здійснювалась безпосередньо із митних складів та з території ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » вітчизняними покупцями. При цьому, документи щодо переміщення нафтопродуктів, фальсифікувались.

В ході досудового розслідування здійснено моніторинг окремих інтернет-ресурсів, зокрема оглянуто сторінку відеохостингової компанії ІНФОРМАЦІЯ_16 , а саме: ІНФОРМАЦІЯ_17 При переході за посиланням розпочинається відеозапис телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » телеканалу «ГЛАС». Починаючи з 6 секунди відеозапису висвітлюється назва теми телепередачі «Відновлення роботи ІНФОРМАЦІЯ_2 », яка триває до 3 хвилини 18 секунди включно. Відеозапис триває 3 хвилини 18 секунд та присвячений темі роботи ІНФОРМАЦІЯ_18 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 .

Переглядом вказаного відео також встановлено, що на ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » з поміж інших присутній ОСОБА_5 , інший представник компанії « ІНФОРМАЦІЯ_19 », що є обставиною, яка щонайменше вказує на зацікавленість цих осіб у роботі « ІНФОРМАЦІЯ_20 », та використання підприємства у власних цілях.

З метою, ідентифікації вищевказаних осіб на відеозаписі, отримання додаткової об`єктивної інформації про можливі неправомірні наміри вищевказаних осіб, а також проведення повного та всебічного досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до повних, не змонтованих фото-відео записів, які стали основою виходу в ефір телеканалу «ГЛАС» телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з назвою теми « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у тому числі до самого відео репортажу телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з назвою теми « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ідентифікаційний код НОМЕР_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до загальнодоступної інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань, отриманого відповідно до ст. 11 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підпримців та громадських формувань», ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_21 », ідентифікаційний код НОМЕР_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Відомості, що містяться у зазначених відеозаписах, можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні. Довести ті обставини, які передбачається довести за допомогою цих відеозаписів, та отримати відомості, що містяться у них, у інший спосіб неможливо.

Вилучення оригіналів відеозаписів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню.

Враховуючи, що присутність представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться вищевказані речі тягне за собою обізнаність такої особи про проведення слідчих (розшукових) дій та, відповідно, можливість розголошення представником юридичної особи таких відомостей, внаслідок чого існує реальна загроза внесення до них змін чи взагалі знищення необхідних відомостей, розгляд клопотання прошу здійснити без виклику представника юридичної особи, у володінні якої знаходяться вищезгадані речі.

Тому прокурор просить надати тимчасовий доступ до зазначених речей та документів.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, вважаючи його обґрунтованим наведеними підставами.

Заслухавши прокурора, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З наданих суду матеріалів вбачається, що слідчим управлінням ГУНП в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12016160000000042 від 27.01.2016 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч.2 ст.367, ч.2 ст.366, ч.2 ст.364, ч.4 ст.190, ч.3 ст.212 КК України.

В судовому засіданні прокурором доведено, що перелічені речі та документи, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ідентифікаційний код НОМЕР_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , мають значення для кримінального провадження, відомості, які в них містяться можуть бути використані як докази, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених в клопотанні речей та документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Одеської місцевої прокуратури №4 ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого відділу СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_15 , іншим слідчим групи слідчих, що здійснюють досудове розслідування, або особам, що будуть діяти за їх дорученням, тимчасовий доступ з можливістю вилучення їх оригіналів у повному обсязі, а саме: до повних, не змонтованих фото-відео записів, які стали основою виходу в ефір телеканалу «ГЛАС» телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з назвою теми «Відновлення роботи НПЗ», у тому числі до самого відео репортажу телепередачі « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з назвою теми « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ідентифікаційний код НОМЕР_1 , розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

18.05.2017

Дата ухвалення рішення18.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66573649
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу

Судовий реєстр по справі —522/20851/16-к

Ухвала від 18.03.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 16.12.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Мандрик В. О.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Прібилов В. М.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Джулай О. Б.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Джулай О. Б.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Джулай О. Б.

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Джулай О. Б.

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Джулай О. Б.

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Джулай О. Б.

Постанова від 06.09.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Макаровець Алла Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні