Ухвала
від 15.05.2017 по справі 344/6183/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/6183/17

Провадження № 1-кс/344/1682/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2017 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Івано-Франківського ВП ГУНП України в Івано-Франківській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором Івано-Франківської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна в рамках кримінального провадження № 42016091010000010 від 12.04.2016 р.,

В С Т А Н О В И В:

Слідча звернулася з вказаним клопотанням посилаючись на те, що слідчим відділом Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області розслідується кримінальне провадження № 42016091010000010 від 12.04.2016 за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15, ч. 3ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що у квітні 2015 року перебуваючи в м. Тернопіль, ОСОБА_5 , вступивши в змову з невстановленими досудовим розслідуванням особами, переслідуючи корисливий мотив, спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом обману, згідно заздалегідь розробленого плану, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи паспорт громадянина України, виданий на ім`я ОСОБА_6 , в якому замість фотографії власника документу, була переклеєна фотокартка ОСОБА_7 .

В подальшому, 07.05.2015, перебуваючи в м. Івано-Франківськ, ОСОБА_7 , діючи умисно, згідно заздалегідь розробленого плану спрямованого на одержання неправомірної вигоди, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх шкідливі наслідки та свідомо бажаючи настання таких наслідків, пред`явив працівникам Реєстраційної служби Івано-Франківського МУЮ завідомо підроблений документ - паспорт громадянина України, виданий на ім`я ОСОБА_6 , і таким чином, видаючи себе за останнього, переоформив на себе ТзОВ «Івано-ФранківськТур» (ідентифікаційний код юридичної особи: 39648475, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Січових Стрільців, 23/501), отримавши при цьому від попереднього власника ОСОБА_8 установчі документи та печатку вищевказаної юридичної особи, в тому числі POS-термінал, наданий підприємству у користування ПАТ «ПУМБ».

В подальшому, ОСОБА_7 , будучи посадовою особою ТОВ «Івано-ФранківськТур», перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, згідно заздалегідь розробленого плану спрямованого на одержання неправомірної вигоди, переслідуючи корисливий мотив, спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом обману, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх шкідливі наслідки та свідомо бажаючи настання таких наслідків, в період з 17.07.2015 по 22.07.2015, за допомогою POS-терміналу, наданого ПАТ «ПУМБ», використавши при цьому отримані при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах дані про карткові рахунки клієнтів іноземних банків, провів 15 транзакцій по списанню коштів з вищевказаних рахунків на загальну суму 214 600 грн. на рахунок ТОВ «Івано-ФранківськТур» № НОМЕР_1 , відкритий в АТ «Райффайзенбанк Аваль», однак свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом обману, до закінчення не довів з причин, які не залежали від його волі, оскільки був затриманий працівниками органів внутрішніх справ України в м. Тернопіль.

Окрім цього, в липні 2015 року ОСОБА_7 , діючи у змові з невстановленими слідством особами при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, здобув POS-термінал, наданий ПАТ «ПУМБ» у користування ПП «Астері-Тур» (ідентифікаційний код юридичної особи: 363225548, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 4г), за допомогою якого, використавши при цьому отримані при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах дані про карткові рахунки клієнтів іноземних банків, провів 19 транзакцій по списанню коштів з вищевказаних рахунків на загальну суму 353 670 грн. на рахунки ПП «Астері-Тур» відкриті в банківських установах України, однак свій злочинний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном, шляхом обману, до закінчення не довів з причин, які не залежали від його волі, оскільки був затриманий працівниками органів внутрішніх справ України в м. Тернопіль.

В подальшому, ПАТ «ПУМБ» задоволено грошові вимоги іноземних банків-емітентів на загальну суму 272 455,89 грн.

Таким чином, вищеописаними протиправними діями ОСОБА_7 , ПАТ «ПУМБ» завдано майнової шкоди на загальну суму 272 455,89 грн..

У вчиненні кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець та житель АДРЕСА_1 , непрацюючий, раніше несудимий.

28.02.2017 ОСОБА_7 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбаченого ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 190 КК України.

Причетність ОСОБА_7 до вищевказаних злочинів підтверджується зібраними доказами у кримінальному провадженні, а саме показами представника потерпілого ОСОБА_9 , свідка ОСОБА_8 , висновками судово-технічних експертиз документів, матеріалами кримінального провадження № 12015210000000258, завірені копії яких було вилучено на підставі ухвали слідчого судді, а саме: матеріалами обшуку проведеного за тимчасовим місцем проживання ОСОБА_7 в м. Тернопіль, показами ОСОБА_7 та ОСОБА_10 , а також іншими матеріалами кримінального провадження в їх сукупності.

В подальшому, встановлено, що кошти в сумі 8 892 грн., отримані від злочинної діяльності ОСОБА_7 , знаходяться на розрахунковому рахунку ПП «Астері-Тур» № НОМЕР_2 , відкритому в АТ «УкрСиббанк», що підтверджується випискою руху коштів по вищевказаному рахунку від 21.04.2017.

Окрім цього, 21.03.2017 до Івано-Франківського ВП ГУНП в Івано-Франківській області надійшла позовна заява від представника потерпілого ПАТ «ПУМБ» ОСОБА_9 , який діє за довіреністю від 18.09.2015, про відшкодування та стягнення з ОСОБА_7 в користь ПАТ «ПУМБ» заподіяної матеріальної шкоди в розмірі 272 455,89 грн..

На даний час, з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), та стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, у кримінальному провадженні виникла необхідність у накладенні арешту на грошові кошти в національній валюті в сумі 8 892 грн., що знаходяться на розрахунковому рахунку ПП «Астері-Тур» (ідентифікаційний код юридичної особи: 363225548, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 4г) № НОМЕР_2 , відкритому в АТ «УкрСиббанк» (код ЄДРПОУ 09807750, МФО 351005), юридична адреса: м. Київ, вул. Андріївська, буд.2/12.

Враховуючи зазначене вище, а також те, що ПАТ «ПУМБ» у кримінальному провадженні заявлено цивільний позов, з метою забезпечення відшкодування завданої злочином матеріальної шкоди, що не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності особи, або інших наслідків, які суттєво позначаються на інтересах інших осіб, а також для забезпечення повноцінної діяльності ПАТ «ПУМБ» з виплати фінансових зобов`язань по депозитним договорам, а також видачу кредитів клієнтам банку, своєчасну виплату по іншим фінансовим зобов`язанням банку, зважаючи на те, що незастосування заборони на використання майна, а також заборони розпоряджатися таким майном може призвести до зникнення, втрати відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, виникла необхідність в арешті коштів у національній валюті, в сумі 8 892 грн., що знаходяться на розрахунковому рахунку ПП «Астері-Тур» (ідентифікаційний код юридичної особи: 363225548, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 4г)№ НОМЕР_2 відкритому в АТ «УкрСиббанк» (код ЄДРПОУ 09807750, МФО 351005), юридична адреса: м. Київ, вул. Андріївська, буд.2/12, на який поступали грошовікоштиздобутізлочинним шляхом.

Слідча клопотання підтримала, покликаючись на викладені в ньому обставини, просила клопотання задоволити.

Володілець (власник) майна підозрюваний ОСОБА_5 на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України в судове засідання не викликався.

Заслухавши слідчого та дослідивши матеріали клопотання вважаю наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім цього, відповідно до ч. 6 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 4 ч. 2 цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Ч. 10 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 170 цього Кодексу; 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

З матеріалів клопотання вбачається, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 358, ч. 2 ст. 15, ч. 3ст. 190 КК України.

Окрім цього, 21.03.2017 до Івано-Франківського ВП ГУ НП в Івано-Франківській області надійшла позовна заява від представника потерпілого ПАТ «ПУМБ» ОСОБА_9 , який діє за довіреністю від 18.09.2015, про відшкодування та стягнення з ОСОБА_7 в користь ПАТ «ПУМБ» заподіяної матеріальної шкоди в розмірі 272 455,89 грн.

Отже, враховуючи вищенаведене, вважаю вказаний захід забезпечення доцільним, співмірним та таким, що відповідає завданням кримінального провадження, тому, з метою забезпечення цивільного позову клопотання слід задоволити.

Керуючись ст.ст. 170-173, 309, 395 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на грошові кошти в національній валюті в сумі 8 892 грн., що знаходяться на розрахунковому рахунку ПП «Астері-Тур» (ідентифікаційний код юридичної особи: 363225548, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 4г) № НОМЕР_2 , відкритому в АТ «УкрСиббанк» (код ЄДРПОУ 09807750, МФО 351005), юридична адреса: м. Київ, вул. Андріївська, буд.2/12.

Зобов`язати АТ «Райффайзен Банк Аваль» перерахувати арештовані кошти у національній валюті, в сумі 8 892 грн., що знаходяться на розрахунковому рахунку ПП «Астері-Тур» (ідентифікаційний код юридичної особи: 363225548, юридична адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 4г) № НОМЕР_2 , відкритому в АТ «УкрСиббанк», МФО 351005, на рахунок № НОМЕР_3 , відкритий в ПАТ «ПУМБ», МФО 334851, ідентифікаційний код юридичної особи14282829, з метою їх належного збереження, заборонивши використання та розпорядження даними коштами, для забезпечення цивільного позову ПАТ «ПУМБ» у кримінальному провадженні.

Ухвала підлягає до негайного виконання та може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.05.2017
Оприлюднено06.03.2023
Номер документу66589791
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/6183/17

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Пастернак І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні