Постанова
від 15.05.2017 по справі 823/507/17
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2017 року справа № 823/507/17

10 год. 50 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гаврилюка В.О.,

секретар судового засідання - Попельнуха Ю.І.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1,

представника позивача - ОСОБА_2,

представника Соснівського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області - Гук Н.Б.,

представника Придніпровського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області - Горбачевської С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Соснівського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, Придніпровського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області про визнання протиправним рішення та зобов'язання вчинити дії,

встановив:

ОСОБА_1 подав позов, в якому просить:

- визнати протиправною відмову Соснівського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області щодо внесення зміни національності батька - ОСОБА_7 "українець" на "поляк" в актовому записі про народження № 313 від 09.03.1978, складеного Придніпровським районним у м. Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області;

- зобов'язати Придніпровський районний у м. Черкаси відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області внести зміни до актового запису про народження № 313 від 09.03.1978, складеного Придніпровським районним у м. Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області. При внесенні змін в актовий запис про народження № 313 від 09.03.1978, складеного Придніпровським районним у м. Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області виправити національність батька "українець" на "поляк".

В обґрунтування позовних вимог зазначено те, що рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 22.12.2016 у справі № 712/13441/16-ц встановлено юридичний факт, що батько позивача ОСОБА_7, який народився 09.10.1942 в с. Цибулів Монастирищенського району Черкаської області, за національністю поляк. Встановлення судом такого юридичного факту не повинно викликати сумніви у відповідача і дає йому достатні підстави для внесення змін до актового запису про народження позивача щодо зміни національності батька.

В судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги та просив їх задовольнити в повному обсязі.

В письмових поясненнях Соснівський районний у м. Черкаси відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області зазначив, що справу про внесення змін до актового запису про народження за заявою ОСОБА_1 було розглянуто з дотриманням вимог чинного законодавства України та на підставі зібраних документів було складено висновок про відмову у внесенні змін до актового запису цивільного стану у зв'язку з відсутністю підстав. Зібрана інформація підтверджує, що жоден із актових записів не містить відомостей щодо належності батька заявника до польської національності.

В судовому засіданні представник Соснівського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області зазначила, що в судовому рішенні мають бути чітко зазначені зміни, які необхідно внести до актового запису. Оскільки судове рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 22.12.2016 у справі № 712/13441/16-ц містить лише встановлення юридичного факту, то підстави для внесення змін до актового запису відповідно до Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, відсутні.

Відповідно до усних пояснень представника Придніпровського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, на підставі постанови адміністративного суду може бути внесено зміни до актового запису цивільного стану про народження позивача.

В судовому засіданні представник Придніпровського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області вирішення спору ставить на розсуд суду.

Заслухавши пояснення позивача та представників сторін, повно, всебічно, об'єктивно дослідивши надані у справі докази, надавши їм юридичну оцінку, суд дійшов до такого висновку.

Суд встановив, що 01 лютого 2017 року позивач звернувся до Соснівського районного у місті Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області із заявою про внесення змін до актового запису про народження № 313 від 09 березня 1978 року, складеного Придніпровським районним у місті Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, в якій просив виправити національність батька з "українець" на "поляк".

На підтвердження свого прохання заявником надані та відділом зібрані такі документи: витяг з паспорта заявника НОМЕР_2, виданого 19.09.1996 Соснівським РВ УМВС України в Черкаській області; копія актового запису та повний витяг з ДРАЦСГ щодо актового запису про народження № 313 від 09.03.1978, складеного Придніпровським районним у місті Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області; повідомлення про відсутність актового запису про народження за вих. 438/3.1-01-12 від 22.02.2017; копія актового запису та повний витяг з ДРАЦСГ щодо актового запису про шлюб № 456 від 20.03.1975, складеного Черкаським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області; копія актового запису та повний витяг з ДРАЦСГ щодо актового запису про смерть № 411 від 08.02.2007, складеного Черкаським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

24 лютого 2017 року в.о. начальника Соснівського районного у місті Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області складено висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану, згідно з яким неможливо внести зміни до актового запису про народження № 313 від 09 березня 1978 року, складеного Придніпровським районним у місті Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, а саме: виправити національність батька з "українець" на "поляк" у зв'язку з відсутністю підстав, жоден із зібраних актових записів не містить відомостей щодо належності батька заявника до польської національності.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" від 01.07.2010 № 2398-VI (далі по тексту - Закон № 2398), цей Закон регулює відносини, пов'язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, визначає засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Стаття 2 Закону № 2398 передбачає, що актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків. Державній реєстрації відповідно до цього Закону, підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

Відповідно до частин 2, 3 статті 9 Закону № 2398 державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Відповідно до частини 1 ст. 22 Закону № 2398 внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав.

За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому.

У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану регулюється Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 № 96/5, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за № 55/18793 (далі - Правила).

Пунктом 1.1 Правил визначено, що внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану головних територіальних управлінь юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

У разі відмови у внесенні змін до актових записів цивільного стану у висновку відділу державної реєстрації актів цивільного стану вказуються причини відмови та зазначається про можливість оскарження його у судовому порядку.

Згідно п. 1.5 Правил заяви про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання приймаються відділами державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, визначеному цими Правилами.

Відповідно до п. 2.1 Правил заява про внесення змін до актового запису цивільного стану за формою, наведеною в додатку 1, подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених статтею 53 Сімейного кодексу України, також до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання першого примірника актового запису про шлюб (крім випадків, коли актовий запис про шлюб складено дипломатичним представництвом або консульською установою України) при пред'явленні паспорта або паспортного документа.

Зміст п. 2.5 Правил свідчить про те, що заява про внесення змін до актового запису цивільного стану може бути подана особою, щодо якої складено актовий запис.

Питання про внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання розглядається у тримісячний строк з дня подання відповідної заяви до відділу державної реєстрації актів цивільного стану (п. 1.10 Правил).

Відповідно до п. 2.6 Правил разом із заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану заявником подаються: свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, у яких зазначені неправильні, неповні відомості або відомості, які підлягають зміні; інші документи, необхідні для розгляду заяви та вирішення питання по суті.

На підтвердження достовірності представлених заявником документів про державну реєстрацію актів цивільного стану відділом державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичним представництвом чи консульською установою України додаються до матеріалів справи повні витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, копії відповідних актових записів цивільного стану, на підставі яких вирішується питання щодо необхідності внесення змін або відмови в цьому (п. 2.7. Правил).

Згідно з п. 2.11 Правил факти, зазначені в заяві, а також записи у свідоцтвах про державну реєстрацію актів цивільного стану та в інших поданих заявником документах, якщо вони викликають сумніви щодо їх достовірності, можуть бути перевірені відділом державної реєстрації актів цивільного стану шляхом направлення запитів до відповідних установ, організацій для затребування необхідних документів.

Пункт 2.12 Правил визначає, що на підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану, дипломатичне представництво чи консульська установа України складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за формою, наведеною в додатку 2.

Відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку (п. 1.15 Правил).

Матеріали адміністративної справи свідчать, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Черкаси. У його свідоцтві про народження серії НОМЕР_3, виданому Придніпровським райвідділом ЗАГС м. Черкаси, зазначені батьки: батько - ОСОБА_7, українець, мати - ОСОБА_6, росіянка.

Висновок відповідача про відмову у внесенні змін до актового запису ґрунтується на тому, що жоден із зібраних актових записів не містить відомостей щодо належності батька заявника до польської національності.

Так, в актовому записі про народження № 313 від 09 березня 1978 року, складеному Придніпровським районним місті Черкаси відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області в частині актового запису "Відомості про батька" у графі "національність" вказано - українець. Актовий запис про народження батька заявника не зберігся, про що свідчить повідомлення про проведену перевірку по Монастирищенському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області та по відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Черкаській області від 22.02.2017 за вих. 438/3.1-01-12. В актовому записі про шлюб батька заявника № 456 від 20 березня 1975 року, складеному Черкаським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області вказано національність нареченого - "українець". В актовому записі про смерть батька заявника № 411 від 08 лютого 2007 року, складеному Черкаським міським відділом держаної реєстрації акті цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області графа "національність" відсутня.

Під час судового розгляду справи встановлено, та не заперечується відповідачами, що для внесення змін до актового запису про народження заявником також надавалось, але не було прийнято відповідачем, рішення Соснівського районного суду м. Черкаси від 22.12.2016 у справі № 712/13441/16-ц про встановлення юридичного факту, що ОСОБА_1, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Черкаси, за походженням по лінії батька - ОСОБА_7, є поляк.

Відповідно до пояснень представника відповідача Соснівського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області вказане судове рішення не було прийнято з тих підстав, що не впливає на вирішення питання про внесення змін до актового запису; в даному випадку підставою для внесення змін до актового запису могло бути судове рішення, у якому зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Згідно з п.п. 2.13.1, 2.13.2 п. 2.13 Правил підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану; постанова адміністративного суду.

На думку суду, для внесення змін до актового запису про народження у відповідача Соснівського районного у місті Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області були відсутні правові підстави, визначені п. 2.13 Правил.

За вказаних обставин, суд вважає, що позовні вимоги про визнання протиправною відмови Соснівського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області у внесенні змін до актового запису про народження № 313 від 09.03.1978 щодо зміни національності батька з "українець" на "поляк", є необґрунтованими і такими, що не підлягають до задоволення.

Разом з тим, рішенням Соснівського районного суду м. Черкаси від 22.12.2016 у справі № 712/13441/16-ц заяву ОСОБА_1, зацікавлена особа відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Придніпровському району м. Черкаси Черкаського міського управління юстиції, про встановлення факту, що має юридичне значення задоволено: встановлено юридичний факт, що батько ОСОБА_1 - ОСОБА_7, який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Цибулів Монастирищенського району Черкаської області, за національністю поляк; встановлено юридичний факт, що ОСОБА_1, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Черкаси, за походженням по лінії батька - ОСОБА_7, є поляк.

Судове рішення у справі № 712/13441/16-ц набрало законної сили 04 січня 2017 року.

Відповідно до ст. 11 Закону України від 25.06.1992 № 2494-XII "Про національні меншини в Україні" громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати національність. Примушення громадян у будь-якій формі до відмови від своєї національності не допускається.

Суд при вирішенні справи керується принципом верховенства права, відповідно до якого зокрема людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави (ч. 1 ст. 8 КАС України).

Відповідно до ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Підпункт 2.13.2 пункту 2.13 Правил передбачає, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду. Відповідно до п.п. 2.16.7 п.2.16 Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Після внесення змін до актового запису цивільного стану заявнику повторно видається або надсилається для вручення до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем його проживання свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану. На свідоцтві проставляється штамп "Повторно". Свідоцтво про державну реєстрацію, подане заявником для внесення змін, анулюється та знищується у встановленому порядку (п. 6 ст. 22 Закону №2398 та п. 2.22 Правил).

Зміст п. 1.7. Правил свідчить, що зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису. Таким чином, повноваженнями щодо внесення змін до актового запису про народження позивача наділений Придніпровський районний у м. Черкаси відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

Враховуючи наявність судового рішення про встановлення юридичного факту щодо національності батька позивача, керуючись принципом верховенства права, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо зобов'язання Придніпровського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області внести зміни до актового запису про народження позивача № 313 від 09.03.1978, а саме: в графі "національність" батька "українець" замінити на "поляк".

Відповідно до частин 1, 2 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення; в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Суд при вирішенні спору враховує приписи статті 2 КАС України, відповідно до якої у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, обґрунтовано, добросовісно, розсудливо та безсторонньо, пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення.

За вказаних обставин, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є частково обґрунтованими, а позовні вимоги такими, що належить задовольнити частково.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 11, 14, 70, 71, 94, 159 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити частково.

Зобов'язати Придніпровський районний у м. Черкаси відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області внести зміни до актового запису про народження № 313 від 09.03.1978, а саме: в графі національність батька "українець" замінити на "поляк".

В задоволенні решти вимог відмовити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Придніпровського районного у м. Черкаси відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області (18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик, 255; ідентифікаційний код 04061375) на користь ОСОБА_1 (18000, АДРЕСА_1; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 640 (шістсот сорок) грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Апеляційна скарга може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.О. Гаврилюк

Постанова складена в повному обсязі 19.05.2017.

Дата ухвалення рішення15.05.2017
Оприлюднено22.05.2017
Номер документу66594789
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/507/17

Постанова від 15.05.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 18.04.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 18.04.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 10.04.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.О. Гаврилюк

Ухвала від 30.03.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.В. Мишенко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні