Постанова
від 10.11.2009 по справі 2а-5062/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 листопада 2009 р. Справа № 2а- 5062/09/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого - судді Лічеве цького І.О.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю представників: по зивача - Брітана Ю.Д. за д овіреністю; відповідача - н е з' явився; третьої особи - не з' явився, розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і в м. Черкаси адміністративн у справу за позовом Державно ї податкової інспекції у Мон астирищенському районі до сі льськогосподарського товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Добробут», третя осо ба - державний реєстратор М онастирищенської районної д ержавної адміністрації, про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інсп екція у Монастирищенському р айоні звернулась до суду з ад міністративним позовом про п рипинення юридичної особи - СТОВ «Добробут».

Позивач стверджував, що від повідач протягом 111 місяців не подавав звітність до держав ної податкової служби.

Представник позивача, в суд овому засіданні, позов підтр имав та просив його задоволь нити.

Відповідач письмових запе речень проти позову не подав , в судове засідання представ ника не направив.

Представник третьої особи в судове засідання не з' яви вся.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача та третьої особи, розглянувши подані до кументи і матеріали, оцінивш и належність, допустимість, д остовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв' язок доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Відповідно до статті 55 Госп одарського кодексу України с уб'єктами господарювання виз наються учасники господарсь ких відносин, які здійснюють господарську діяльність, ре алізуючи господарську компе тенцію (сукупність господарс ьких прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передба чених законодавством.

Сільськогосподарське това риство з обмеженою відповіда льністю «Добробут» зареєстр оване Монастирищенською рай онною державною адміністрац ією 01 серпня 2001 р., про що у журна лі обліку реєстраційних спра в зроблено запис за № 27.

Стаття 19 Господарського код ексу України встановлює обов ' язок усіх суб'єктів господ арювання здійснювати первин ний (оперативний) та бухгалте рський облік результатів сво єї роботи, складати статисти чну інформацію, а також надав ати відповідно до вимог зако ну фінансову звітність та ст атистичну інформацію щодо св оєї господарської діяльност і, інші дані, визначені законо м.

Відповідно до статті п' ят ої Закону України «Про систе му оподаткування» від 25 червн я 1991 року № 1251-XII облік платників п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) здійснюється орг анами державної податкової с лужби та іншими державними о рганами відповідно до законо давства.

Згідно довідки про взяття н а облік платника податків ві д 13.10.2009 р. № 415 відповідача взято н а облік у ДПІ у Монастирищенс ькому районі 22.06.2001 р. за № 238.

Стаття 9 Закону України «Про систему оподаткування» одни м з обов' язків платників по датків визначає подавати до державних податкових органі в та інших державних органів відповідно до законів декла рації, бухгалтерську звітніс ть та інші документи і відомо сті, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (об ов'язкових платежів).

Порядок подання податкови х декларацій визначений в За коні України «Про порядок по гашення зобов'язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми» від 21 грудня 2000 року № 2181-III. Зок рема статтею 4 цього Закону пе редбачено, що податкові декл арації подаються за базовий податковий (звітний) період, щ о дорівнює: календарному міс яцю (у тому числі при сплаті мі сячних авансових внесків), - пр отягом 20 календарних днів, нас тупних за останнім календарн им днем звітного (податковог о) місяця; календарному кварт алу або календарному піврічч ю (у тому числі при сплаті квар тальних або піврічних авансо вих внесків), - протягом 40 кален дарних днів, наступних за ост аннім календарним днем звітн ого (податкового) кварталу (пі вріччя); календарному року, кр ім випадків, передбачених пі дпунктом "г" підпункту 4.1.4 цього пункту, - протягом 60 календарн их днів за останнім календар ним днем звітного (податково го) року.

Спеціальним законом, що рег улює відносини, які виникают ь у сфері державної реєстрац ії юридичних осіб, а також фіз ичних осіб - підприємців є З акон України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року № 755-IV (надалі за текстом - «Закон № 755-IV»).

Згідно статті 33 Закону № 755-IV ю ридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язкі в іншим юридичним особам - пра вонаступникам у результаті з лиття, приєднання, поділу, пер етворення (реорганізації) аб о в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновн иками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ним и органом, за судовим рішення м або за рішенням органу держ авної влади, прийнятим у випа дках, передбачених законом.

Підстави для постановленн я судового рішення щодо прип инення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юри дичної особи, визначені в ста тті 38 Закону № 755-IV. До таких підс тав належить, зокрема, непода ння протягом року органам де ржавної податкової служби по даткових декларацій, докумен тів фінансової звітності від повідно до закону.

Згідно наданої суду довідк и № 4290/15 від 14.10.2009 р. відповідач ост анній раз подавав звітність до ДПІ у Монастирищенському районі 20.06.2002 р.

Таким чином, відповідач пор ушив правила здійснення госп одарської діяльності, встано влені статтею 9 Закону Україн и «Про систему оподаткування ».

Відповідно до ч. 1 ст. 238 Господ арського кодексу України за порушення встановлених зако нодавчими актами правил здій снення господарської діяльн ості до суб'єктів господарюв ання можуть бути застосовані уповноваженими органами дер жавної влади або органами мі сцевого самоврядування адмі ністративно-господарські са нкції, тобто заходи організа ційно-правового або майновог о характеру, спрямовані на пр ипинення правопорушення суб 'єкта господарювання та лікв ідацію його наслідків.

Згідно зі статтею 247 Господа рського кодексу України у ра зі здійснення суб'єктом госп одарювання діяльності, що су перечить закону чи установчи м документам, до нього може бу ти застосовано адміністрати вно-господарську санкцію у в игляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єк та господарювання провадить ся за рішенням суду.

Відповідно до частин 1 та 6 ст . 59 Господарського кодексу Укр аїни припинення діяльності с уб'єкта господарювання здійс нюється шляхом його ліквідац ії за рішенням суду з підстав скасування державної реєстр ації такого суб'єкта господа рювання.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податк ову службу в Україні" від 04 гру дня 1990 року № 509-XII органи державн ої податкової служби мають п раво звертатися у передбачен их законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про с касування державної реєстра ції суб'єкта підприємницької діяльності.

З урахуванням наведених но рм, а також того, що відповідач не подавав до державної пода ткової служби податкових дек ларацій та документів фінанс ової звітності більше одного року, вказані дії порушують в становлені законодавчими ак тами правила здійснення госп одарської діяльності та є пі дставою для припинення таког о суб'єкта господарювання. Вр аховуючи право органів держа вної податкової служби зверт атися до суду з заявою (позовн ою заявою) про скасування дер жавної реєстрації суб'єкта п ідприємницької діяльності, с уд вважає позовні вимоги обґ рунтованим та такими, що підл ягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС Ук раїни,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу - сільськогосподарське товар иство з обмеженою відповідал ьністю «Добробут» (Черкаська область, Монастирищенський район, с. Івахи, вул. Перемоги, 3, ідентифікаційний код 31324289).

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня її прогол ошення. Апеляційна скарга на постанову подається протяго м двадцяти днів після поданн я заяви про апеляційне оскар ження.

Суддя І.О.Лічев ецький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.11.2009
Оприлюднено21.05.2010
Номер документу6661431
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5062/09/2370

Постанова від 10.11.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні