Ухвала
від 22.05.2017 по справі 638/7752/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/7752/17

Провадження № 2-з/638/198/17

22.05.2017 року Дзержинський районний суд м. Харкова

у складі головуючого судді Хайкіна В.М.

при секретарі Козодой К. І.

з участю судового розпорядника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові заяву позивача ОСОБА_2 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ про зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

Перед початком розгляду справи по суті, позивач ОСОБА_2 звернувся до Дзержинського районного суду м. Харкова із заявою про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ про зобов'язання вчинити певні дії.В обґрунтування заяви зазначив, що сторони уклали договір про спільну діяльність та визначили обов'язок вживати усіх заходів для досягнення цілей спільної діяльності. Враховуючи предмет позовних вимог, а саме зобов'язання передати ОСОБА_2визначене пунктом 3.1.1. Договору про спільну діяльність від 05 серпня 2015 року майно, використання якого необхідне для здійснення спільної діяльності, просить суд забезпечити позов. Окрім того, спільним листом від 19 квітня 2017 року ОСОБА_3 та Товариство з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ повідомили позивача про відмову від виконання взятих на себе за договором та неможливість здійснити внески в спільну діяльність у зв'язку з погіршенням фінансового становища та намірами продажу майна, передбаченого пунктами 3.1.1., 4.1.1.Договору з метою виконання своїх інших грошових зобов'язань, зокрема, задля погашення кредиторської заборгованості відповідачів. Вказане свідчить про намір відповідачів здійснити протиправне відчуження визначеного у договорі майна з метою направлення коштів на виконання інших зобов'язань, аніж використання даного майна за призначенням, визначеним договором. Безконтрольне розширення кола осіб, що можуть набути права на майно, обов'язок передачі та використання якого визначений договором, продаж або будь-яке інше відчуження згаданого майна може не лише утруднити, але і зробити неможливим виконання рішення суду по цій справі. Позивач звертається до суду за захистом свого права і предметом спору є, в тому числі, права та обов'язки, що безпосередньо стосуються майна, належного відповідачам та визначеного п. 3.1.1. та п. 4.1.1. Договору. За таких обставин, позивач вважає, що невжиття заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно відповідачів ускладнить вирішення справи, призведе до порушення розумних строків її розгляду, а також унеможливить виконання прийнятого судом рішення у разі задоволення позову. Просить заяву про забезпечення позову задовольнити.

Відповідно до частини 1 статті 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її находження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що заява позивача підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Пунктом 20 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №5 від 07.02.2014 року Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав передбачено, що з метою забезпечення знаходження майна у володінні відповідача на час судового розгляду позову про право на це майно суд за клопотанням позивача може вжити заходи забезпечення позову (статті 151 , 152 ЦПК ), наприклад, накласти арешт на майно, заборонити відповідачеві вчиняти певні дії (розпоряджатися і/або користуватися спірним майном), заборонити державному реєстратору прав на нерухоме майно вносити зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, передати спірне майно на зберігання третій особі відповідно до статті 976 ЦК (судовий секвестр).

Відповідно до частини 1 статті 151 ЦПК України, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити, передбачені цим кодексом, заходи забезпечення позову.

У відповідності до частини 1 статті 152 ЦПК України, позов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб; 2) забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов'язку вчинити певні дії; 4) забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; 7) передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

У відповідності до частини 3 статті 151 ЦПК України, забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до пункту 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Забезпечення позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача проти несумлінних дій відповідача (який може сховати майно, продати знищити або знецінити його), що гарантує реальне виконання позитивно прийнятого рішення. Забезпечення позову спрямоване, перш за все, проти несумлінних дій відповідача, який за час розгляду справи може приховати майно, продати, знищити чи знецінити його тощо. Підставою забезпечення позову є обґрунтоване припущення заявника, що невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Як вбачається із витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (індексні номери витягу: 87531221, 87534298, 87532003, 87532202), власником об'єкта нерухомого майна - нежитлової будівлі літ. "Е-2", загальною площею 880,2 кв. м., що розташована за адресою: Харківська область, м. Харків, проспект Ювілейний (колишня назва - проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ), 24/88-А; нежитлової будівлі літ. "Б-2", загальною площею 1800,8 кв. м., що розташована за адресою: Харківська область, м. Харків, проспект Ювілейний (колишня назва - проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ), 24/88-А; нежитлової будівлі літ. "Д-2", загальною площею 1058,8 кв. м., що розташована за адресою: Харківська область, м. Харків, проспект Ювілейний (колишня назва - проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ), 24/88-А; нежитлової будівлі літ. "А-2", загальною площею 387,7 кв. м., що розташована за адресою: Харківська область, м. Харків, проспект Ювілейний (колишня назва - проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ), 24/88-А, є Товариство з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ , код ЄДРПОУ: 38496973.

Як вбачається із витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (номери витягів: НВ-0000567352017, НВ-0000567362017), земельна ділянка, загальною площею 0,0755 га, що розташована за адресою: Харківська область, місто Харків, вулиця Кипарисова, буд.7, кадастровий номер земельної ділянки - 6310136300:11:001:0443, та земельна ділянка, загальною площею 0,6356 га, що розташована за адресою: Харківська область, місто Харків, вулиця Дерев'янка, 17, кадастровий номер земельної ділянки - 6310136300:11:001:0108, належать ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_1). Житловий будинок літ. А-2 , загальною площею 1571,1 кв. м., житловою площею 626,2 кв.м. з надвірними будівлями, що розташована за адресою: м. Харків, вулиця Кипарисова, будинок 7, також належить ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_1), що підтверджують витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно та свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Таким чином, керуючись наведеними нормами цивільного процесуального законодавства, суд дійшов висновку про обґрунтованість доводів, викладених у заяві позивача щодо необхідності вжиття заходів забезпечення позову; забезпечення позову здійснюється з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; враховується збалансованість інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявність зв'язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, такий захід як забезпечення позову шляхом арешту спроможний забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; також враховується імовірність утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушення у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу, при цьому вид забезпечення позову є співмірним із заявленими позивачем вимогами.

Керуючись п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року №9 Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді справ про забезпечення позову , ст.ст. 151-153, 208-210 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву позивача ОСОБА_2 про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, Товариства з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ про зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити .

До вирішення спору по суті та набранням рішення у справі законної сили накласти арешт на майно, яке належить Товариству з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ (ідентифікаційний код юридичної особи 38496973, місцезнаходження: 61002, Харківська обл., місто Харків, вулиця Сумська, будинок 72), а саме:

- нежитлову будівлю літ. Е-2 , загальною площею 880,2 кв.м., що розташована за адресою: м. Харків, проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ (проспект Ювілейний), 24/88-А та належить Товариству з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ (ідентифікаційний код юридичної особи 38496973, місцезнаходження: 61002, Харківська обл., місто Харків, вулиця Сумська, будинок 72) на праві власності на підставі Договору купівлі-продажу від 02 липня 2015 року, посвідченого ОСОБА_4, приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу 02 липня 2015 року за реєстровим номером 2188, номер запису про право власності 10256729, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 93736463101;

- нежитлову будівлю літ. Б-2 , загальною площею 1800,8 кв.м., що розташована за адресою: м.Харків, проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ (проспект Ювілейний), 24/88-А та належить Товариству з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ (ідентифікаційний код юридичної особи 38496973, місцезнаходження: 61002, Харківська обл., місто Харків, вулиця Сумська, будинок 72) на праві власності на підставі Договору купівлі-продажу від 24 червня 2015 року, посвідченого ОСОБА_4, приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу 24 червня 2015 року за реєстровим номером 2014, номер запису про право власності 10167961, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 15665963101;

- нежитлову будівлю літ. Д-2 , загальною площею 1058,8 кв.м., що розташована за адресою: м. Харків, проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ (проспект Ювілейний), 24/88-А та належитьТовариству з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ (ідентифікаційний код юридичної особи 38496973, місцезнаходження: 61002, Харківська обл., місто Харків, вулиця Сумська, будинок 72)на праві власності на підставі Договору купівлі-продажу від 24 червня 2015 року, посвідченого ОСОБА_4, приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу 24 червня 2015 року за реєстровим номером 2012, номер запису про право власності 10167841, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 85439463101;

- нежитлову будівлю літ. А-2 , загальною площею 387,7 кв. м., що розташована за адресою: м. Харків, проспект П'ятдесятиріччя ВЛКСМ (проспект Ювілейний), 24/88-А та належить Товариству з обмеженою відповідальністю КОСМО МОЛ (ідентифікаційний код юридичної особи 38496973, місцезнаходження: 61002, Харківська обл., місто Харків, вулиця Сумська, будинок 72) на праві власності на підставі Договору купівлі-продажу від 10 квітня 2013 року, посвідченого ОСОБА_4, приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу 10 квітня 2013 року за реєстровим номером 2043, номер запису про право власності 614678, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 38353463101.

До вирішення спору по суті та набранням рішення у справі законної сили накласти арешт на майно, яке належить ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, паспорт серії ММ №307146, виданий Київським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 12 листопада 1999 року, що зареєстрований за адресою: 61023, м. Харків, вулиця Кипарисова, будинок 7), а саме:

- земельну ділянку загальною площею 0,0755 га, що розташована за адресою: Харківська область, місто Харків, вулиця Кипарисова, буд.7, кадастровий номер земельної ділянки - 6310136300:11:001:0443, що належить ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, паспорт серії ММ №307146, виданий Київським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 12 листопада 1999 року, що зареєстрований за адресою: 61023, м. Харків, вулиця Кипарисова, будинок 7) на праві власності на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 101918, виданого на підставі рішення 39 сесії 5 скликання Харківської міської ради від 23 грудня 2009 року № 333/09, номер запису про право власності 17880655, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 1109376463101. Цільове призначення земельної ділянки - для ведення садівництва;

- земельну ділянку загальною площею 0,6356 га, що розташована за адресою: Харківська область, місто Харків, вулиця Дерев'янка, 17, кадастровий номер земельної ділянки - 6310136300:11:001:0108, що належить ОСОБА_3(ідентифікаційний код НОМЕР_1, паспорт серії ММ №307146, виданий Київським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 12 листопада 1999 року, що зареєстрований за адресою: 61023, м.Харків, вулиця Кипарисова, будинок 7) на праві власності на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯА № 560244 12 серпня 2005 року, виданого на підставі договору купівлі-продажу від 21 квітня 2005 року, реєстраційний номер 402, номер запису про право власності 5899720, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 377180463101. Цільове призначення земельної ділянки - для ведення особистого селянського господарства;

- житловий будинок літ. А-2 , загальною площею 1571,1 кв.м., житловою площею 626,2 кв.м. з надвірними будівлями, що розташована за адресою: м.Харків, вулиця Кипарисова, будинок 7 та належить ОСОБА_3 (ідентифікаційний код НОМЕР_1, паспорт серії ММ №307146, виданий Київським РВ ХМУ УМВС України в Харківській області 12 листопада 1999 року, що зареєстрований за адресою: 61023, м. Харків, вулиця Кипарисова, будинок 7) на праві власності на підставі Свідоцтва про право власності, виданого 24 травня 2007 року Дзержинською районною в м. Харкові радою V скликання, номер запису про право власності 5933025, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна 379461663101.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Копію ухвали надіслати для виконання до Дзержинського відділу Державної виконавчої служби міста Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області та Департаменту реєстрації Харківської міської ради.

Копію ухвали надіслати особі, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, негайно після її виконання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Харківської області через Дзержинський районний суд м. Харкова шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Головуючий:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення22.05.2017
Оприлюднено25.05.2017
Номер документу66629538
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —638/7752/17

Ухвала від 25.09.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні