Ухвала
від 22.05.2017 по справі 297/500/15-ц
БЕРЕГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 297/500/15-ц

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 травня 2017 року м. Берегово

Берегівський районний суд у складі: головуючого Фейір О. О., при секретарі Ердевдій І.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за поданням державного виконавця відділу державної виконавчої служби Берегівського районного управління юстиції ОСОБА_1, про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон боржника ОСОБА_2,

встановив:

Державний виконавець ВДВС Берегівського РУЮ ОСОБА_1 звернувся в суд з поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон боржника ОСОБА_2, вказавши, що на виконанні у відділі ДВС знаходиться виконавче провадження № 5157558 з виконання виконавчого листа № 297/500/15-ц від 14.04.2015 року, виданого Берегівським районним судом про стягнення з ОСОБА_2 в користь Берегівської ЦРЛ витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3

Подання мотивоване тим, що рішення боржником не виконано, на неодноразові виклики боржник до відділу ДВС не з'являється, причини неявки не повідомляє. Виїздом за адресою місця проживання боржника виконавцем встановлено, що будинок зачинений і двері державному виконавцю ніхто не відчиняє. Оскільки ОСОБА_2 ухиляється від виконання рішення суду, а майно, на яке могло б бути звернено стягнення, за боржником не зареєстроване, державний виконавець просить тимчасово обмежити право виїзду за кордон боржника ОСОБА_2

Державний виконавець відділу ДВС Берегівського районного управління юстиції в судове засідання не з'явився, в поданні вказав, що просить розглянути подання без участі представника відділу ДВС.

Відповідно до ч. 2 ст. 377-1 ЦПК України, суд розглядає подання про тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб.

Вивчивши матеріали справи суд приходить до наступного.

Заочним рішенням Берегівського районного суду Закарпатської області від 23.03.2015 року стягнуто з ОСОБА_2 в користь Берегівської ЦРЛ відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого в розмірі 3239,84 гривень та судові витрати по справі в розмірі 243,60 гривень.

Постановою державноговиконавця відділу ДВС Берегівського РУЮ від 09.07.2016 року було відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню виконавчого листа № 297/500/15-ц, виданого Берегівським районним судом 14.04.2015 року .

Відповідно до ч. 1 ст. 377-1 ЦПК України, питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби.

Згідно п. 19 ч. 2 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Так, відповідно до п. 2 Розділу ХIII Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 02.04.2012 року № 512/5 (далі - Інструкція), подання ДВС про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон повинно містити обґрунтування ухилення боржника від виконання своїх зобов'язань.

При цьому, державним виконавцем Ковачем Е.Е. не представлено доказів на підтвердження того, що боржник ОСОБА_2 навмисно не виконує обов'язки, покладені на нього рішенням суду і дійсно ухиляється від сплати боргу, а також, що ним ігноруються законні вимоги державного виконавця.

З матеріалів подання також не вбачається, що боржник ОСОБА_2 отримував виклики державного виконавця до відділу ДВС, отже не доведено, що такий, будучи повідомленим про обов'язок явки до відділу ДВС, ухилився від явки до відділу ДВС.

Крім того, в матеріалах подання відсутні докази того, що копія постанови про відкриття виконавчого провадження була вручена боржнику, що суперечить ч. 1 ст. 28 Закону України Про виконавче провадження , згідно якої документи виконавчого провадження доводяться до відома або надсилаються адресатам не пізніше наступного робочого дня з дня їх винесення, і відповідно до ч. 1 ст. 28 цього Закону копія постанови про відкриття виконавчого провадження повинні надсилатися рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Разом з тим, відповідно до п. 3 Розділу ХIII Інструкції, про направлення до суду подання щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду виконавець повідомляє боржника. Однак в матеріалах подання відсутнє підтвердження того, що державний виконавець повідомив ОСОБА_2 про направлення до суду подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон.

Так, невиконання боржником зобов'язань на даний час могло бути зумовлене об'єктивними причинами, наприклад внаслідок відсутності роботи, незадовільного фінансового стану, важкої хвороби тощо.

Подання не містить даних про те, що ОСОБА_2 відомо про наявність щодо нього відкритого виконавчого провадження, що він навмисно не виконує рішення суду про стягнення з нього боргу, яке було прийнято 23.03.2015 року, та що він ігнорує законні вимоги державного виконавця.

Крім того, відповідно до п. 2 Розділу ХIII Інструкції, до подання додається, зокрема, копія виконавчого документа. При цьому, до подання додано копію тільки першої сторінки виконавчого листа.

Враховуючи вищенаведене, а також оскільки подання ДВС про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон ОСОБА_2 подане без дотримання вимог, вказаних в Інструкції з організації примусового виконання рішень, а також без надання будь-яких доказів про ухилення боржника від виконання зобов'язань, тому суд вважає подання головного державного виконавця необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 209, 210, 377-1 ЦПК України,

ухвалив:

В задоволенні подання державного виконавця відділу ДВС Берегівського районного управління юстиції ОСОБА_1 про тимчасове обмеження у праві виїзду за кордон боржника ОСОБА_2 - відмовити.

Копію ухвали надіслати начальнику відділу ДВС Берегівського районного управління юстиції, для відому.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: ОСОБА_4.

СудБерегівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення22.05.2017
Оприлюднено25.05.2017
Номер документу66642177
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —297/500/15-ц

Ухвала від 10.02.2021

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

Ільтьо І. І.

Ухвала від 18.04.2018

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

Фейір О. О.

Ухвала від 22.05.2017

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

Фейір О. О.

Рішення від 23.03.2015

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

Ільтьо І. І.

Ухвала від 12.03.2015

Цивільне

Берегівський районний суд Закарпатської області

Ільтьо І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні