Ухвала
від 22.05.2017 по справі 815/1722/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

——————————————————————

У Х В А Л А

22 травня 2017 р.

Справа № 815/1722/14

Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду Лук'янчук О.В., розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Фермерського господарства "ім. Криворучка" на постанову Одеського окружного адміністративного суду від 19.12.2014 р. по справі за адміністративним позовом Березівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до Фермерського господарства "ім. Криворучка" про припинення юридичної особи,

В С Т А Н О В И В :

          Постановою Одеського окружного адміністративного суду від 19.12.2014 р. адміністративний позов Березівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Одеській області до Фермерського господарства "ім. Криворучка" про припинення юридичної особи задоволено.

          На зазначену постанову суду Фермерське господарство "ім. Криворучка" подало апеляційну скаргу.

В додатках до апеляційної скарги зазначено квитанцію про сплату судового збору.

Проте в матеріалах апеляційної скарги квитанція відсутня. При цьому Одеським окружним адміністративним судом від 16.05.2017 року складено акт № 115, в якому зазначається, що під час відкриття конверта (пакета) Фермерське господарство "ім. Криворучка" не виявилось вказаних документів, а саме квитанції про сплату судового збору.

Законом України "Про судовий збір", не встановлено пільг щодо сплати судового збору відносно фермерських господарств.

В свою чергу, згідно з приписами частини 2 статті 87 Кодексу адміністративного судочинства України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з ст. 4 Закону України "Про судовий збір" (в редакції яка діяла на момент подачі позову), ставки судового збору встановлюються у таких розмірах: за подачу позову немайнового характеру - 0,06 розміру мінімальної заробітної плати.

Станом на 1 січня 2014 року, розмір мінімальної заробітної плати складав 1218 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 ЗУ "Про судовий збір", за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду: 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

З урахуванням вимог вищезазначених норм Закону, розмір ставки судового збору, за подання до адміністративного суду апеляційної скарги на рішення суду, в даному випадку, становить 80,38 грн. (вісімдесят гривень тридцять вісім копійок).

Судовий збір за подачу апеляційної скарги до Одеського апеляційного адміністративного суду повинно бути сплачено за наступними реквізитами:

Отримувач коштів: УК в м. Одесі/Приморський район/22030001

Код отримувача (ЄДРПОУ) 38016923

банк отримувача: ГУДКСУ в Одеській області

Код банку отримувача (МФО): 828011

Рахунок отримувача: 31212206781008;

Код класифікації доходів бюджету: 22030001

За таких обставин апелянту необхідно надати до суду квитанцію про сплату судового збору.

Також в апеляційній скарзі апелянт просить поновити строк на апеляційне оскарження.

Відповідно до ч. 2 ст. 186 КАС апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження апелянт зазначає, що ані ухвали про відкриття провадження у справі з копією позовної заяви, ані постанова суду відповідачем у справі не отримувалась. Представником фермерського господарства копію постанови суду першої інстанції отримано 28.04.2017 року.

Як вбачається з матеріалів справи апеляційну скаргу зареєстровано 16.05.2017 року, передано до відділення поштового зв'язку для направлення до суду першої інстанції 12.05.2017 року.

Однак подачу апеляційної скарги більш як через три роки після її винесення Одеським окружним адміністративним судом не можна визнати своєчасною та обґрунтованою.

Вивченням матеріалів справи встановлено, що копію оскаржуваної постанови від 19.12.2014 року було направлено судом першої інстанції за вказаною у позові поштовою адресою Фермерського господарства "ім. Криворучка" (с. Михайло-Олександрівка, Березівський район, Одеська область). Вказана адреса також зазначена у Витягу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Згідно з відміткою на поштовому конверті, рекомендоване поштове відправлення повернуто до Одеського окружного адміністративного суду з відміткою «за вказаною адресою не проживає».

Згідно ч. 3 ст. 167 КАС України судове рішення вважається врученим, у тому числі у разі повернення поштового відправлення, яке не вручено адресату з незалежних від суду причин, та у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою, повідомленою цими особами суду, або за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, чи для фізичних осіб, які не мають статусу підприємців, за адресою їх місця проживання чи місця перебування, яка зареєстрована у встановленому законом порядку.

Зважаючи на вказані положення Кодексу адміністративного судочинства, в даному випадку вважається, що копія постанови Одеського окружного адміністративного суду від 19.12.2014 року вручена Фермерського господарства "ім. Криворучка" ще у 2015 році.

Таким чином, відповідачем не наведені причини пропуску строку на апеляційне оскарження та не надано доказів неможливості подати апеляційну скаргу у встановлений Законом строк.

У зв'язку з цим, зазначена причина пропуску строку не може бути визнана поважною, а отже, заявнику апеляційної скарги необхідно довести наявність об'єктивних перешкод, які не дозволили подати апеляційної скаргу в розумний строк без невиправданих зволікань.

Відповідно до п. 4 ст. 189 КАС України, апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених ст. 186 КАС України, і особа яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали про залишення апеляційної скарги без руху особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 187, 189 КАС України, суддя,

У Х В А Л И В :

Апеляційну скаргу Фермерського господарства "ім. Криворучка"залишити без руху.

Надати апелянту строк для усунення недоліків поданої апеляційної скарги тридцять днів з моменту отримання ухвали.

Роз'яснити апелянту, що у разі не усунення зазначених недоліків апеляційної скарги, відповідно до ст. 189 КАС судом буде відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України, у відповідності до чинного законодавства.

          

Суддя:                                                             Лук'янчук О.В.

СудОдеський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.05.2017
Оприлюднено26.05.2017
Номер документу66648157
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/1722/14

Ухвала від 03.07.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 22.05.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 19.03.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Постанова від 19.12.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні