Рішення
від 23.05.2017 по справі 918/311/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"23" травня 2017 р. Справа № 918/311/17

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В. розглянувши справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнегаз збут"

до відповідача ОСОБА_1 заклад охорони здоров'я "Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги" про стягнення заборгованості в сумі 129 395 грн. 86 коп.

За участю представників сторін:

від позивача: представник ОСОБА_2

від відповідача: представник ОСОБА_3

Статті 20,22 Господарського процесуального кодексу України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав визначених статтею 20 ГПК України відсутні.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Рівнегаз збут" (Позивач) звернулося в Господарський суд Рівненської області з позовом до ОСОБА_1 закладу охорони здоров'я "Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги" (Відповідач), в якому просить стягнути з останнього 129 395, 86 грн. заборгованості за поставлений природний газ згідно Договору № 41EBRvz50-17 від 21.02.2017 року, термін дії якого встановлений до 31 грудня 2017 року.

В судовому засіданні 23.05.2017 року представник позивача позовні вимоги підтримав повністю з підстав зазначених в позовній заяві та просив суд задоволити. Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав. Водночас останнім було подано клопотання про залучення до справи у якості співвідповідача Здолбунівську районну державну адміністрацію Рівненської області. Суд розглянувши подане клопотання вважає за необхідне зазначити про те, що оскільки договірні відносини між ТзОВ "Рівнегаз збут" та ОСОБА_1 закладом охорони здоров'я "Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги" виникли на підставі Договору № 41EBRvz50-17, відтак у задоволенні клопотання слід відмовити.

Розглянувши документи і матеріали, які подані учасниками процесу, заслухавши пояснення представників сторін, давши правову оцінку доказам, які мають значення для вирішення справи, господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

21 лютого 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Рівнегаз збут (як Постачальником) та ОСОБА_1 закладом охорони здоров'я "Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги" (як Споживачем) був укладений договір № 41EBRvz50-17 на постачання природного газу для потреб непобутових споживачів (далі- Договір).

Відповідно до п.1.1. Договору Постачальник зобов"язується передати у власність Споживачу у 2017 році природний газ, а Споживач зобов"язується прийняти та оплатити вартість газу у розмірах, строки та порядку, що визначені Договором.

Пунктом 2.9 Договору сторони погодили порядок визначення (звіряння) фактичного обсягу поставленого (спожитого) природного газу на підставі актів приймання-передачі газу, які є підставою для остаточних розрахунків Споживача з Постачальником.

Так, в квітні 2017 року Відповідачу поставлено природного газу на суму 129 395, 86 грн., що підтверджується актом приймання-передачі природного газу, а саме: акт № 3РВ00006845 приймання-передачі природного газу до договору на постачання природного газу від 02.02.2017 року № 41EBRvz50-17 (ОСОБА_3 приймання-передачі природного газу).

Згідно розділу 4 Договору оплата вартості газу сплачується до 25-го числа місяця, що передує місяцю постачання у розмірі 100% місячної вартості запланованого обсягу газу.

Остаточний розрахунок по оплаті місячної вартості газу (п.3.6 Договору) здійснюється до 10 числа місяця, наступного за місяцем постачання газу.

Відповідач взяті на себе зобов'язання щодо оплати отриманого газу не виконав, відтак станом на дату розгляду справи, заборгованість Відповідача перед Позивачем становить 129 395, 86 грн., що підтверджується ОСОБА_3 приймання-передачі природного газу, підписаного поноважними особами та скріпленого печатками сторін. Крім того, в судовому засіданні 23 травня 2017 року вказана заборгованість була визнана представником Відповідача.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України, господарський договір є підставою виникнення господарських зобов'язань.

Частиною 1 ст. 179 Господарського кодексу України визначено, що майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і негосподарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Згідно ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Частиною 1 статті 691 Цивільного кодексу України встановлено, що покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Відповідно до положень ч. 1 та ч. 2 ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну переданого товару.

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч. 1, 7 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Статтями 525 та 526 Цивільного кодексу України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За таких обставин, позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнегаз збут" до ОСОБА_1 закладу охорони здоров'я "Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги" про стягнення 129 395 грн. 86 коп забогованності є обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами, не спростованими у встановленому порядку Відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України на Відповідача покладаються судові витрати, так як спір виник внаслідок його неправильних дій, в зв"язку з чим Позивач був змушений звернутися до господарського суду за захистом своїх прав та інтересів.

Керуючись статями 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 закладу охорони здоров'я "Здолбунівський районний центр первинної медичної допомоги" (35700, Рівненська область, Здолбунівський р-н, м. Здолбунів, вул. Степана Бандери, буд. 1, код ЄДРПОУ 38230873) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Рівнегаз збут" (33027, м.Рівне, вул. Івана Вишенського, 4, код ЄДРПОУ 39589441) 129 395 (сто двадцять дев'ять тисяч триста дев'яносто п'ять) грн. 86 коп. заборгованності та 1 940 (одна тисяча дев'ятсот сорок) грн. 94 коп. судового збору.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний текст рішення складено та підписано 24.05.2017 року.

Суддя Марач В.В.

Дата ухвалення рішення23.05.2017
Оприлюднено29.05.2017
Номер документу66685322
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 129 395 грн. 86 коп

Судовий реєстр по справі —918/311/17

Судовий наказ від 07.06.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Рішення від 23.05.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 13.05.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні